Shock!

május 16.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Psycroptic: The Watcher Of All

psycroptic_cNoha az ausztrál – konkrétan tasmániai – Psycroptic már idénre várható kilencedik nagylemezén dolgozik, igazából csak az utóbbi néhány évben kezdett igazán mozgolódni körülöttük valami. Vagyis a szélesebb közönség a világnak e részén még mindig csak tanulgatja a Haley tesók, a dobos Dave, illetve a gitáros Joe bandájának nevét. Bevallom, én is csak az utóbbi években figyeltem fel erre a tényleg különleges zenekarra, ismerkedni viszont sosem késő, ráadásul ebben az esetben bőven meg is éri, mert marha jók. A tavaly év végén kihozott, kétszámos The Watcher Of All EP pedig már csak formai keretei miatt is kiváló ízelítő a négyes munkásságából, hiszen rövid, és könnyen bele lehet kapaszkodni általa, miről is szól itt a játék. (Biztosan nem arról, amit a klisés és ocsmány borító sugall...)

megjelenés:
2020
kiadó:
Agonia
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

A Psycroptic a súlyos zenei oldalakon, lapokban általában a technikás death metal címkét kapja, ami egyfelől érthető, a másik részről viszont nem teljesen írja már le a mai zenéjüket. Jó, az új minialbum első dala, az A Fragile Existence már címében is a néhai Chuck Schuldinert idézi, és ha nagyon akarjuk, magára a nótára is rásüthetjük a skatulyát, bár szerintem nem igazán érdemes. Valóban összetett, intelligens, ám igen erőszakos fémzenét hallunk, de ez itt nem kópia, és főleg nem 1991-es vagy akár 2005-ös panelekből kukázták össze. A durva törésekkel operáló, ide-oda tekeredő, folyamatosan pulzáló, négy és fél perce alatt egyetlen pillanatra sem nyugvó szám egyszerre hat a zsigeri ösztönökre és az agyra, ráadásul akármilyen kiművelt, még baromi fogós is. Az ilyesmi azért elég komoly attrakció ám ezen a vonalon... Pláne, hogy a végeredmény még valami fennkölt, apokaliptikus szépséget is rejt magában. Az ezt követő címadó némileg direktebb, hagyományosabb szabású tétel, és ha mindenáron el kell helyeznem műfajilag, legalább annyira groove/thrash is, mint death metal. Ez nemcsak a gitáralapokra, de Jason Peppiatt énektémáira is áll, és szintén roppant jól sikerült.

Nem tudom, mekkora kiugrási lehetőség áll még a Psycroptic előtt, elvégre mégis két évtizedes zenekarról, negyven körüli arcokról beszélünk, nem pedig világmegváltó ifjú titánokról. Én azért szeretnék bízni benne, hogy ami érdemes rá, az előbb-utóbb legalább azt a réteget eléri, amelyik fogékony lenne rá, márpedig biztosan tudom: ez a minialbum is nagyon sokaknak bejönne, ha eljutna hozzájuk. Utána pedig lehet szépen visszaásni az eddigi munkásságukban... Két számot és nem egészen nyolc percet nem akarnék mindenáron számszerűen értékelni, de ha a következő lemezen is tartják majd ezt a szintet, az biztosan nem fog megállni kilenc pont alatt.

 

Hozzászólások 

 
#3 RobertThorn 2021-01-26 12:15
Dave Haley rulez!
Már amikor nagyonnagyonrég en, 2006ban a Nile előtt játszottak az A38 hajón, akkor is döbbenetes volt nézni, hogy Dave simán, lazán elspoilerezett minden trükköt/beatet/pörgetést, amit később a mindenható Kollias mestertől vártunk. Fájóan alábecsült ütős azóta is és őszintén remélem egyszer majd őt is felfedezik úgy, mint anno a Scarve-ból Verbeuren urat.
Idézet
 
 
#2 Equinox 2021-01-25 18:23
Az egyik lemezük ment, Observant, több is megvan, de tüzetesen nem néztem utána a többinek. EP-ről hallottam is meg nem is, a hír kicsit elment mellettem. De ha mondjátok, hogy ilyen jó, belenézünk.
Idézet
 
 
#1 foltos dögrém 2021-01-25 12:08
Na tudtok ti jó lemezekről is irni .
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.