Shock!

augusztus 13.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Poema Arcanvs: Iconoclast

Erről a zenekarról eddig nem volt szerencsém hallani, bár megjelentettek két nagylemezt az utóbbi években. Chilei a csapat, és progresszív, komor, misztikus metalt játszanak. Nos, az ének tényleg olyan Moonspell-féle mélyen búgó gótos dolog, de nem annyira erős, kifejező a hang, mint a portugáloknál. Inkább bizonytalanságba hajló olykor. Kár, mert nem lenne rossz a dolog.

megjelenés:
2002
kiadó:
Aftermath Music
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Mondjuk ez az "ingatag" éneklés valamelyest a stílus sajátossága, szóval nem zavaró azért. Némely téma sikít a vokálokért, nagyot dobott volna az egészen, ha több sávos vokáltémákat írtak volna hozzá. Amúgy Type O Negative-módra akár. A hörgéssel, egyéb inkább szövegmondós vokalizálással nincs gond.

Néha felbukkan a dalokban zongora, szintis vonóskíséret. A zenét is igyekeztek változatosan megírni, merészebb ritmusváltások, a hagyományostól kissé eltérőbb gitárszólók, hangulati váltások jellemzik a lemezt. Főleg, hogy már egész megszoktam az andalodást, erre a hatodik track, a címadó felrázott két pillanat alatt agresszív indításával. 6-7 percesek átlag a dalok, epikus hangulatban nincs hiány, az a zene, amit sokat kell hallgatni, hogy előjöjjenek az igazi értékei, amelyik még sokadik hallgatás után is tartogat meglepetéseket. Maga a lemez is bő egy órás, tehát van min rágódni jelen esetben is.

Olykor beugrott az Opeth vagy a Novembre neve is, hangulatilag talán rokon valamelyest ezen zenekarokkal a Poema Arcanvs, legalábbis ők is szeretik az átlagnál bonyolultabbá tenni a dalszerkezeteket, úgy, hogy egyfajta sajátos szomorkás-borult hangulatot is megőriznek mellette. mondjuk ez a csapat azért gótabb, darkosabb, mint a fent említett másik kettő. Mindenesetre mindenképpen tetszetős a zenéjük. A helyükben talán még egy kicsit szélesíteném a zenei spektrumot, helyenként több dinamikát raknék a riffekbe és akkor nagyobbat is üthetne a dolog akár. De így sem rossz a végeredmény, egyelőre stabil nyolcas, aztán majd meglátom fél év múlva merre mozdul a mutató.

Ahogy észrevettem, az Aftermath kiadónál nincs túl sok zenekar, de amelyik odakerül, azokban mind meg lehet bízni, ügyesen választják ki a tehetséget rejtő csapatokat. A Poema Arcanvs-ban is ott a potenciál, bár az tény, hogy ezzel a zenével inkább underground elismeréseket könyvelhet el majd a csapat, mint gigantikus sikereket. De az sem semmi azért. Borult zenék kedvelői bátran kutathatnak ez után a lemez után is. Lehet fájni rá. Hmm... nekem egyre jobban tetszik a lemez.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.