Shock!

május 08.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Kamelot: The Black Halo

A Kamelot nem könnyű falat - ami természetesen előnyükre szolgál, mivel nagyban, mívesben gondolkodnak és alkotnak. Mérsékelten progresszív, helyenként szimfonikus, mélyenszántó, technikás, kifinomult világot képviselnek. Eme művük elkészítéséhez olyan nevek közreműködését vették igénybe, mint Shagrath (nem az orkoktól, hanem a Dimmu Borgirból), vagy Jens Johansson (a zárt idegosztályról). Ettől persze Kameloték továbbra sem északi blacket vagy Strato-féle virgákat nyomatnak.

megjelenés:
2005
kiadó:
SPV / Record Express
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 16 Szavazat )

Epikus, dallamokban és értékekben bővelkedő történetük a baljós hangulatú, dühösen masírozó March of Mephisto-val kezdődik. A kemény, komor hangvételt és a Shagrath-féle hörgi-morgit oldja Roy Khan érzékletes, nagyszerű éneke. Hegedű, zongora kel birokra gitárokkal, szolid harmóniák ütköznek agresszív riffekkel. Színtiszta speed-power-prog dallamhegy a When the Lights are Down. A The Haunting lassabb ugyan, de melodikussága egálban áll az előző nótáéval, kidolgozottságával legfeljebb szépsége vetekedhet. A Soul Society tempósan dönget és fülsimogat. Az egyik pillanatban még hárfák andalítanak, majd monumentális vitorlákat dagasztva röppenünk tova...

Szívünkhöz szól az Abandoned zongorajátéka, míg a This Pain elvontabb arcot mutat felénk. Némileg közvetlenebb, barátkozóbb fajta a változatos Moonlight, valamint az ugyancsak összetett címadó szerzemény, amely progresszivitást és direktebb, power témát olvaszt magába. A gyorsabb, könnyebben befogadható stílust hozza vissza a Nothing Ever Dies. 9 perc körüli opusz a Memento Mori. Lamentál, bánatoskodik, begorombul, visszaszelidülve magyaráz, mesél - s közben gyönyörű, ólmos súlyokat cígöl a hátán. Végezetül szerenáddal adózik lelkes és kitartó hallgatóinak a Kamelot legénysége. E Serenade közel sem romantikus vagy édelgő, viszont pezsgése kellőképp felrázza a Memento Mori folyamába belebárgyult agysejteket.

Gyakorta támad az a képzetem, hogy musicalt hallgatok. Hozzájárulnak ehhez a különféle hangulatokat idéző, rövidebb közjátékok is. Átgondoltság, komplexitás, igényesség rejlik minden egyes dalban. Muzikalitás felsőfokon.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.