Shock!

augusztus 11.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Heavy As Texas: Heavy As Texas

heavyastexas_cIdén elvileg egy új Exhorder-lemez is kijön majd, ám a jelek szerint Kyle Thomas énekes és Marzi Montazeri gitáros állatira megtalálta egymással a hangot, a Heavy As Texas név ugyanis szintén őket takarja. Amolyan nem várt ajándékról beszélünk tehát ebben az esetben, én legalábbis az első hírekig nem számítottam semmi ilyesmire. Arra meg aztán főleg nem, hogy ennyire bejön majd ez a formáció, ahol egyébként Anup Sastry dobos (Marty Friedman, Jeff Loomis, Skyharbor) és a keresett hangmérnök/producer, az itt basszerként nyomuló Chris „The Wizard" Collier muzsikál Kyle-lal és Marzival. (Igaz, csak a stúdióban, élőben Lenwood Sonnier basszer és James Goetz dobos segíti majd őket.)

A nevek alapján ebben az esetben elég jól be lehet lőni, mire is számítson az ember. Kyle Thomas az amerikai Dél metalszínterének emblematikus arca, aki az Exhorder mellett többek között a Floodgate-ben, az Alabama Thunderpussyban és a Trouble-ben is bizonyított már: bivalyerős, klasszikus képzettségű torok, aki a fifikás dallamok mellett a torokszaggató üvöltésekben is verhetetlen. Montazerit elsősorban Phil Anselmo illegális katonáinak első korszakából lehet ismerni, de az Exhorder mellett zenélt például Ripper Owensszel is azóta. A fickó gyilkos gitáros, aki nemcsak jó cimborája volt a néhai Dimebag Darrellnek, hanem hasonló stílusban is játszik. Ezek alapján aligha lep meg bárkit is, hogy a zene hallatán elég gyakran beugrik a Pantera meg az Exhorder neve (a két csapat „ki hatott kire és ki lopott kitől" viszonyát most ne firtassuk, rohadt unalmas már ennyi év után, ráadásul soha nem is lesz konszenzus a kérdésben), ugyanakkor nem merül ki ennyiben a műsor.

megjelenés:
2019
kiadó:
Crunchy Western Records
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 18 Szavazat )

A lemez helyből az egyik legjobb dallal, a To Keep A Promise brutálisan eltalált groove-okra épülő, zsíros thrash/groove-indulójával nyit, amely remekül adja meg az alaphangulatot Kyle zsíros dallamaival és Montazeri übefeelinges gitárszólójával. Hasonlóan gyorsan mászik be a fülbe a Blind is, ahol mintha csak az Alice In Chains tette volna hozzá a magáét egy fiókban maradt, doomcore-osabb Floodgate-nótához, amit jó alaposan meg is tördeltek, hogy egy fokkal kevésbé legyen nyilvánvaló. A Reality Check ismét a falbontó riffelés és Thomas elementáris előadásának kettősségével kábít, és igazi csúcspont, valami brutális, micsoda energiák robbannak a dalban. A King Of Fools pedig az album legrockosabb lüktetésű darabja, igazi déli metal a lehető legjobb formában.

Persze azért akadnak a lemezen meglehetősen elvetemült pillanatok is, Montazeri gyárilag vonzódik az ilyesmihez. Viszont – szemben például a Ripper-féle EP-vel – Kyle szerencsére képes volt fazont adni ezeknek a sok töréssel, elvetemült, pszichopata váltásokkal telepakolt riffkoncentrátumoknak is. Az It's Onban a klasszikus Exhorder-áthallások mellett nem kevés Trendkill-érás Pantera is figyel (még Sastry is egészen hasonló módon támadja a lábdobokat, mint annak idején Vinnie Paul, egyébként nem kizárólag itt), a Death Of A Prodigyben pedig még némi blastbeates death/black-kotyvalékot is ránk zúdítanak. Viszont az az egészben a legviccesebb, hogy Thomas még erre is képes legalább részben dallamosan énekelni. Csak jókat tudok mondani a két, egyenként is hét-hét perc fölé kúszó zárótételről is. A From This Day On finoman balladisztikus elemeket vegyít súlyosan zakatoló, vonszoló betétekkel, kifejtős – nagyon Dime-ízű – szólóblokkal, a Love Gets Us All pedig egy felszabadító, hatalmas terű himnusz, amely már-már meglepően melodikus és monumentális így a legvégén.

A dalok mind bejönnek, de az egyéni teljesítményekről is csak felsőfokban tudok beszélni. Noha gitártudását eddig is nagyra értékeltem, Montazeri dalszerzői képességeiről a korábbiak alapján nem voltam annyira kiugró véleménnyel. A Heavy As Texas alapján most úgy látom: Kyle előtt igazából csak nem talált megfelelő szerzőpartnert magának, utóbbi meg alapból is az egyik kedvenc énekesem. De a ritmusszekció is nagyokat villant, ahol kell, és persze állati jól is szól az album, de hát Collierrel a fedélzeten ez azért nem annyira meglepő.

Mindössze nyolc dal és 36 perc a Heavy As Texas albuma, nem is találták fel rajta újra a kereket, nálam viszont ezzel együtt is 2019 eddigi legkellemesebb meglepetése ez az anyag. Exhorder-, Pantera- és Floodgate-híveknek gyakorlatilag kötelező, de voltaképpen bárkinek nyugodt szívvel merem ajánlani, aki vonzódik a groove-os, délies muzsikákhoz.

 

Hozzászólások 

 
#7 norbert hellacopter 2019-05-25 07:53
Idézet - imi:
norbert hellacopter: csak bullshitelsz vagy közöd nincs a feelinghez


:(
Idézet
 
 
#6 imi 2019-05-25 02:07
norbert hellacopter: csak bullshitelsz vagy közöd nincs a feelinghez
Idézet
 
 
#5 Scud 2019-05-22 10:18
Idézet - norbert hellacopter:
Legyen itt egy ellenvélemény is: Nekem már valahogy a fullgagyi zenekarnév sem sejtetett sok jót, és így meghallgatva a lemezt, itt azért nagyon nincs a Floodgate vagy az utolsó Alabama zsenijéből - ha már Kyle Thomas és southern metal. Ilyen akár lenne-akár nem középszer, amit a döbbenetesen pocsék dobhangzás végleg el is intéz, sorry :(


Jó, nekem a klipjük volt kicsit gagyesz, de Kyle hangja kurva jó, Marci meg egy elég feelinges gityós tényleg.
Idézet
 
 
#4 norbert hellacopter 2019-05-15 17:36
Legyen itt egy ellenvélemény is: Nekem már valahogy a fullgagyi zenekarnév sem sejtetett sok jót, és így meghallgatva a lemezt, itt azért nagyon nincs a Floodgate vagy az utolsó Alabama zsenijéből - ha már Kyle Thomas és southern metal. Ilyen akár lenne-akár nem középszer, amit a döbbenetesen pocsék dobhangzás végleg el is intéz, sorry :(
Idézet
 
 
#3 Scud 2019-05-15 10:47
Idézet - bjorn:
Egyébként ingyen letölthető az oldalukról, semmit nem kell regizni https://heavyastexas.com/


Hála!
Idézet
 
 
#2 bjorn 2019-05-13 16:46
Egyébként ingyen letölthető az oldalukról, semmit nem kell regizni https://heavyastexas.com/
Idézet
 
 
#1 Scud 2019-05-13 10:27
Hú, köszi!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.