Shock!

február 23.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Falconer: Northwind

Ünnep van! Nem, nem kompolyodtam meg, eszemben sincs idemásolni mindazt, amit az Oliva album kapcsán leróttam. De ünnepkedni ettől még gyakorta szabad, nem igaz? Biz, ujjong a lelkem, hisz Mathias Blad visszatért! A csodálatos, bársonyos orgánummal, képzett hanggal rendelkező eredeti frontember ismét a solymászok élén dalol!

megjelenés:
2006
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 4 Szavazat )

A Falconer azon csapatok közé tartozik, akiket első albumuk első meghallgatásakor zártam a szívembe s azóta is ott őrizgetem őket hűen. A bemutatkozó anyag páratlansága sokáig kísértett, holott a bandának a későbbi lemezekkel sem volt szégyenkeznivalója. A Stefan Weinerhall gityós-mandolinos-billentyűs zseni-szaki által irányított svéd zenekar zenéje vajmi keveset változott az idők folyamán – és ez így van jól. A Falconer ugyanis birtokában van egy bizonyos spéci hangulatnak, amely csakis rájuk jellemző. Köszönhető ez nagyrészt a megadallamos metaljukba teljes értékűen beolvasztott reneszánsz hatásoknak, historikus, trubadúr-romantikát árasztó szösszeneteknek.

A választék igen bő, a srácok nem fukarkodtak a nótákkal: 14+4 szerzemény található a Northwinden. A magával ragadó Spirit of the Hawk, vagy Tower of the Queen épp úgy kiemelhető a sorból, mint az énekesi finomságok tetőfokát felvillantó Catch the Shadows. Az epikus, mesélős hangulatú dalok árjának se vége, se hossza. A muzsika az első hangtól az utolsóig tüneményes és varázsos. Tudom, ez áradozásként könyvelhető el a részemről, de akkor sem mondhatok/írhatok egyebet. Az ember lánya oly ritkán ömlenghet... A lírai, szerelmes témájú Long Gone By friss illatú, harszöld mezők békebeli képét jeleníti meg képzeletem vetítővásznán. További változatosságként szolgál a Delusion nótában felhomályló Hammond-hangzás is.

Svédül megénekelt szösszenet már az alaplemezen is található (Himmel Sa Trind), de aki főként az efféle ínyencségek miatt kedveli a csapatot, az csúsztassa csak be a bónusz korongot a lejátszóba, ahol tüstént négy tradicionális skandináv dal nagyszerű feldolgozását hallgathatja végig! E második CD tartalmaz továbbá egy jó képminőségű stúdióriportot, amin jókat lehet mulatni s mellesleg a Tower of the Queen video tán végleges verzióját is hozzácsapták a fiúk.

A Northwind csodaszép kivitelezésű album, vagyis nézegetni és hallgatni egyaránt nagy élményt jelent.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.