Shock!

június 20.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Esoteric: Subconscious Dissolution Into The Continuum

Négy szám ötven percben "eldarálva". Gondolom, már mindenki sejti, hogy nem az új NOFX lemezről van szó éppen. Bárcsak így lenne, ez esetben ugyanis ezen sorok írója egy ilyen szürke, zimankós hétfői nap után is egy életerős fiatalember képét tudná mutatni a külvilág felé, viszont az Esoteric zenekar albumát végighallgatva (mert bizony megtettem, később ecsetelem, miért is hatalmas teljesítmény ez) egyenesen azon gondolkodik, vajon nem lehet-e a Duna dermesztően hideg egy esetleges öngyilkossági kísérlet erejéig.

megjelenés:
2004
kiadó:
Season Of Mist / HMP
pontszám:
3 /10

Szerinted hány pont?
( 5 Szavazat )

De félreértés ne essék, ezzel most nem a lelki tényezőkre gyakorolt hatását méltattam, szó sincs itt arról a jóleső melankóliáról, ami pl. a Tiamat Wildhoney-jának hatására szállja meg az embert. Itt kérem a mérhetetlen unalom megzenésítésével találkozhat a mélyen tisztelt hallgató.

A funeral doom műfaj fontos jellemzője, hogy két pergőütés között egy komplett sakkpartit le lehet játszani a dobossal. Nos, jelen esetben el lehetne hívni a város másik végébe sörözni, jól berúgatni, és miután kijózanodott, lazán visszaérne a következő taktusig. Ez ugye nem feltétlenül lenne baj, csak hogy a zenekar többi tagja is a világon mindent elkövet azért, hogy ne lehessen se egyéniséggel, se fantáziával vádolni őket. Meg kell hagyni, mesteri fokon csinálják. Az énekes hörög, morog szakadatlan, dallamokra még véletlenül sem vetemedik, nehogy egy icipici izgalmat is csempésszen a zenébe (hélló, há' nehogymá átmenjünk kommerszbe!), ezek a tíz éve lejárt szavatosságú témák kb. annyira érdekfeszítőek, mint két egymásra fektetett féltégla, vagy egy vízállásjelentés Vitray Tamás felolvasásában.

A leírtakból úgy tűnhet, hogy nem különösebben szívlelem a doom stílus ezen ágát, pedig nem így van, a korai csigalassú Cathedral pl. a mai napig nagy kedvencem, ezt viszont ultratrue doomstereknek is csak akkor ajánlanám, ha nagyon utálnám őket. Amiért mégis jár a három pont, az egyrészt második szám nyitó témája, ami egy jópofa ős-Anathema nyúlás, a másik meg, hogy két számcímből (Morphia, Grey Day) arra merek következtetni, hogy rendelkeznek a srácok némi öniróniával.

 

Hozzászólások 

 
#3 Outworlder 2021-05-08 08:50
Tényleg komolyan gondoltátok akkor ezt a cikket? :D Most hallgatom épp az albumot és tökéletes. Akinek nem vesz be a gyomra egy funeral doom lemezt, az ne írjon már kritikát róla könyörgöm. :D
Idézet
 
 
#2 From The Delta 2019-05-17 11:13
Na jah. Szegény cikkíró nem sejthette még ekkor, hogy egy későbbi kultbandával áll szemben. A minap kezembe került egy 1993-as Hammer, aztán abban az Eyehategod - Take as Needed for Pain klasszikusáról volt valami hasonló kritika :) Aztán persze bevágtak egy 10-est az új Ossziánra :)))
Idézet
 
 
+2 #1 Flagellator1974 2015-03-23 22:06
Szevasz András!
Kicsit megkésve írok, de remélem elnézitek nekem. Jelen hozzászólásomna k pont annyi az értelme, mint a fenti lemezismertetőn ek :D
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.