Shock!

július 13.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Burzum: Sôl Austan, Mâni Vestan

burzum_cÍme Vikernes, a megélhetési zenész. Négy album négy év alatt, bevallottan azon cél érdekében, hogy étel kerüljön a családi asztalra. Egyenes kinyilatkoztatás, ha engem kérdezel, egy kicsivel több őszinte beszéd, és egy kicsivel kevesebb illúzió. Ezzel a tempóval a diszkográfia börtönévek előtti és utáni fejezete immár egyenlő súlyt képvisel. Hogy e súly mennyiben materiális, és mennyiben spirituális, annak eldöntését az objektív támpontok csaknem teljes hiányában néhányan merik csak magukra vállalni, én nem tartozom közéjük. Vikernes és én ételt rakunk egymás asztalára, ennyi az egész.

Íme Vikernes, a szent. Muzsikája – főleg, ami a börtön utáni időszakot illeti – a történelem előtti, avagy a történelmen túli idők lüktetését, méltóságteljes hullámokban történő, folyamatos átalakulását és mindenekelőtt tisztaságát idézi. Megérinti az érinthetetlent, nem önző kíváncsiságtól, inkább valamiféle szakrális szeretettel fordul a papírok, a kövek és a köztük lévő tereket kitöltő legendák irányába. Célja nem az elismerés, de nem is a megismertetés, a hegytetőn ülve a számára fontos dolgokról mesél, arra sem várva, hogy hallgatósága megérkezzen. Nincs sok barátja.

megjelenés:
2013
kiadó:
Byelobog Productions
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 22 Szavazat )

Íme Vikernes, a sátánista. Istene a profán világon túli létezést összetartó erő. Ereje teljében levő lázadó, akinek az anyagi világ kérdéseire nem tagadás a válasza, hanem az önerőből történő felülemelkedés. Zenéjében is ezeket az elveket, rítusokat követi, kortalan és megfellebbezhetetlen állításokat tesz, avagy közvetít. Óészaki nyelvű pogány beavatásainak semmi köze világunk sarkköveihez, lenéző elvonultsága cinikus, igazságérzetében bosszúszomjas, és mindezek együttállásában rendkívüli vonzerővel bír. Ő korunk gyilkosa, templomgyújtogatója, antiszemita filozófusa is persze, immár túl az elszámoltatáson.

Mindezen felül a Burzum tizedik, Sôl Austan, Mâni Vestan című albuma mégsem több, mint Varg Vikernes és felesége ForeBears névre hallgató filmes projektjének filmzenéje. Elektronikus hangszerekkel rögzített, lassan potyogó hangulatcseppek, ének nélkül, főleg háttérzeneként és elalvás utáni állapotokhoz.

 

Hozzászólások 

 
#8 Valentin Szilvia 2013-07-16 15:34
Idézet - Kovi:
Má' megint!

http://langologitarok.blog.hu/2013/07/16/meszarlas_tervezeseert_letartoztattak_varg_vikernest?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2013_07_16&utm_campaign=index


http://www.shockmagazin.hu/hirek/tomegmeszarlasra-keszult-varg-vikernes
Idézet
 
 
+1 #7 Kovi 2013-07-16 15:00
Má' megint!

http://langologitarok.blog.hu/2013/07/16/meszarlas_tervezeseert_letartoztattak_varg_vikernest?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2013_07_16&utm_campaign=index
Idézet
 
 
+8 #6 Takács Attila 2013-06-28 18:33
Én sem értem mi a baj ezzel a lemezzel! Nekem tetszik! Mondjuk napközbe bebaszva biztos nem ezt veszem elő! De pihenni kifejezetten kellemes! Nem találkoztam még hasonló hangulatú zenével! Ez tipikus Vikernes lemez! Nagyon jó atmoszférával! Aki pl, a hlidskjálfot szereti nem értem ezzel mi baja! Ahhoz képest sokkal jobb! Azon az első két szám jó a többi csak prüntyögés! Ez végig hangulatos! Ez a "megélhetési" zenész meg olyan nevetséges! Mé ki a faxom akar kábeltkötni minimálbérért 12 órában egy elbaxott zsiráf tulajdonú gyárban például! szerintem senki! Mindenki úgy boldogul ahogy akar! Ha Vikernes meg tud élni belőle akkor csak veszi valaki a lemezeit nem? Ha meg ilyen jó ötletei vannak akkor csak adja ki tovább! Ha meg besikerül valami szar, na Istenem! Mindenkivel előfordult már! Summa summárum ez nekem tetszik!
Idézet
 
 
+2 #5 asdasd 2013-06-26 08:56
Az egvilagon semmi baj nincs azzal, ha valaki penzt keres a zenelessel tudatosan. Vikernes viszont kozonseges modon bort iszik es vizet predikal az ubermensch filozofiajaval, ami a sok megokositott metalos rendesen be is szop es ugy figyeli minden szavat, mintha a Megvaltot hallgatna. Mintha a balastyai rem adna eletvezetesi tanacsokat.
Idézet
 
 
#4 Saxon 2013-06-25 21:02
Engem nem érdekel ,hogy milyen megélhetési zenész vagy meg hallgatom az anyagait,vagy nem.Ezt az utolsót is meghallgattam úgy öt alkalommal,tény hogy nem könnyen emészthető zene. A képi világgal együtt hatásosabb lehet a zene.Mellesleg "közel" egyetértek Grishnackh gondolat menetével,de nem tartom hősnek.
Idézet
 
 
+1 #3 Trollmagnet 2013-06-25 20:57
Szerintem egy olyan előadó esetében, aki egyáltalán nem koncertezik, nincs min meglepődni, meg tolni ezt a "megélhetési zenész " szöveget
be is jelentette, hogy a black metalos (úgy egyáltalán metálos) korszaknak végleg vége, most már csak ambient lesz, én megértem a döntését, ha már nem talál ebben a múfjaban semmit amit meg szeretne mutatni...
bár az életfilozófiájá val nem nagyon értek egyet, de ettől függetlenül én ezeket a lazulósabb dolgait is kedvelem
Meglátjuk mi lesz még itt, talán filmek, filmzenék sokasága,
Aki pedig nem bírja burzum féle black nélkül az hallgassa a régi albumokat
Idézet
 
 
#2 Zoli 2013-06-24 10:19
Közhely, de a világ megállíthatatla nul rohan a szakadék felé, és ezen még Vikernes sem tud változtatni, legfeljebb csak lassítja a maga módján
Idézet
 
 
+4 #1 BSND 2013-06-24 08:50
Szerintem nem olyan rossz ez a lemez. Mondjuk nem is túl jó, de attól még nem értem, hogy miért kell az összes kritikában azt olvasnom, hogy jaaaj, köcsög Vikernes bevallottan csak a pénzért zenél!!!
Kábé minden ismertebb banda a pénzért zenél végső soron, mivel ez a foglalkozásuk, ez a megélhetésük. Nem tudom, hogy miért kell ezen ennyire kiakadni. Ráadásul Vikernes csak a lemezeken tud keresni (amit úgyis letölt mindenki).
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.