Shock!

május 17.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Barilari: Barilari

Titkos argentin-finn fémszövetség. Az biz a'. Mert itt van ez az Adrián Barilari nevű énekmondó, aki a távoli Argentínában tengeti napjait, mígnem egyszer csak gondol egyet és letelefonál az ideát, Finnországban láblógató Nightwish-fiúknak: Ti, öcsik, mi lenne, ha közösen bazseválnánk végre valamit?

megjelenés:
2003
kiadó:
Drakkar / Record Express
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Erre Jukka, Emppu és az időközben lekopott, de azért továbbra is 'wish-tagnak tekinthető Sami elmélkedik egyet a vodkás butykos fölött, majd rájön: voltaképp miért is ne? Elvégre már négy és fél perce nem voltunk stúdióban és rohamléptekkel szőrösödik a tenyerünk! Gyorsan átszólnak a szomszédban töketlenkedő, unalmában budikat robbantgató Jens Johanssonnak, hogy ha épp beszámítható, ő is inkább jöjjön át, hátha támad egy-két használható ötlete. Ezzel máris összeállt a nem mindennapi project. Amely ahhoz képest, hogy a világ számos pontján került felvételre (mivel senki sem akart kimozdulni otthonról), végül egészen jól sikerült. Szóval a nagy elmék nekiültek és kinyomtak magukból egy olyan albumot, amely már első látásra is annyira szép, hogy hét nyelven szól hozzánk. Tetőtől-talpig ezüst, csodás kiállítású darab.

Amúgy ha hét nyelven nem is, de azért nemzetközileg beszél, hisz a nóták hol angolul, hol spanyolul adódnak elő. Barilari koma nem kiemelkedő hanghuszár, bár néhol kifejezetten nagyot alakít. Biztosan nagyon ismert a maga vidékén, mert köszönetlistája hosszabb, mint az Oscar-díjas színészeké együttvéve. Angolján kissé érződnek a nyelvórákon leizzadott kilók. Akadnak kiemelkedő pontok az albumon, inkább ezekről teszek említést.

Két, aránylag erőtlen kezdő nóta után bejelentkezik az első spanci szerzemény, a La Leyenda Del Hada El Mago, amely egyszeriben élénkebb színekkel és erővel telíti meg a légkört. Végre egy jó hangulatú nóta, feldobja a kedélyeket. A Raindrops of Fire-ban felcsendülő női hang (Nayla Scalia) nagyon topon van. Kár, hogy csak az elején halljuk. A The Shadows will Remain Behind - Jens játékos szintiszösszeneteivel, illetve a profin belőtt dallammal - az anyag egyik legélvezetesebb része. Speedes-csembalós robogást hoz a Beginning and End, mutatván, mennyire sokszínűek ezek a nemzetközi fiúk! A némileg súlyosabb, odapörkölős vonalat képviseli az Owner of a Dream komor zakatolása. A Recuerdo En La Piel egy ballada, amely sajnos (nagyon sajnos...) csak az utolsó percében indul be.

Végül mindenképp említésre méltó a Stargazer (alias: Astronomo) átirat, melynek hallatán szerintem kedves, csonthéjas Ronnie James barátunk hirtelen fél métert is nőhet büszkeségében... Orgona indításként, gitárok és billentyűk taroló áradata, spanyol szöveggel előadott klasszikus szépség, bő kilenc percen át. Gyenge kezdés után fennkölt, király befejezés.

Akadnak jobban elsült Nightwish projectek (pl. For My Pain), de ennek a cuccnak is vannak szép pillanatai. Ilyen nevek olvastán több erős nótát vártam... Nyugis, megadallamos, lájtos album. Pánikbetegség kezelésére kiválóan alkalmas.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.