Shock!

június 04.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Abydos: The Little Boy's Heavy Mental Shadow Opera About The Inhabitants Of His Diary

A csapat - és nem túlzottan rövidke nevű albuma - a Vanden Plas frontember Andy Kuntz agyszüleménye. Nem kisebb fába vágta fejszéjét Kuntz úr, mint egy metal opera megírása. Bizonyára lehet is "joga" ilyesmibe fogni, hiszen - talán kevesen tudják - a rockénekeskedés mellett hazájában már több színházi produkcióban, musicalben részt vett.

megjelenés:
2004
kiadó:
InsideOut / Record Express
pontszám:
8,5 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

A sztori alapja érdekes, kissé darkos történet, a zene pedig - természetesen a jól megszokott progresszív metalos alapokon - egész változatos. Szerepelnek itt szimplább, mondhatni "germánosabb" felfogású témák, kis Gamma Ray-es énektéma itt, apró schenkeres gitár ott... Néhol még a jó öreg német Helloween-féle speedelés is előkerül, mint például a Wildflowersky című tételben. A Hyperion Sunset klasszikus hard rock alapokra épül, a Coppermoon egy zakatoló alapra pakolva újabb kori Queensryche-ra emlékeztető énekdallamokat villant meg... A lemez egésze egyébként - szerintem nem is teljesen véletlenül - Arjen Lucassen Ayreon lemezeit juttatja eszembe, próbál olyan sokszínű és bőven hangszerelt lenni, valamint a történetnek alárendelt átvezetők, "űrzenék" is Arjen munkásságát idézik, egyes szintihangzások, jellemző hangszínek, harmóniafordulatok akár a holland langaléta keze alól is kikerülhettek volna.

Valahogy olyan ez az egész, mint egy Ayreon sztorik és koncepció által inspirált, de kissé más hatásokból építkező konceptlemez. Korrekt, szépen meghangszerelt és összerakott alkotás, amelyben még nincs meg az a bizonyos megfoghatatlan plusz amitől egy Inside The Electric Castle vagy akár egy Operation: Mindcrime azzá vált, ami. Talán az hiányzik, hogy Andy jellegzetes - de azért néha túl jellegzetes - énekhangja mellé itt is felsorakozzon pár másik szereplő másfajta hangkarakter (bár nagyon elvétve hallunk egy - sajnos nem megemlített nevű - női énekest is, ezt a vonalat lehetett volna erősíteni!). Talán pár erősebb refrén is segíthetne... Ki tudja. De az tény, hogy egészében nagyon színvonalas ez a produkció, nagyon jó felé indult el vele Kuntz mester. Ez a lemez (nekem) még "csak" nyolc és fél pont, de nem kizárt, hogy a folytatás - már ha lesz ilyen - a tízes felé fog kacsintgatni.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.