Shock!

augusztus 11.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Saint Vitus a Hajón az eredeti énekessel

0421stvA doom metal egyik legnagyobb klasszikusa, a Saint Vitus három évvel ezelőtt már fellépett az A38 Hajón. Mégsem lehet azt mondani, hogy visszatérnek Budapestre, ugyanis a zenekar ezúttal eredeti énekesével, Scott Reagersszel érkezik hozzánk.

Ha a Black Sabbath-hagyományokból kinőtt, súlyos doom metal a téma, a Saint Vitus neve az elsők között ugrik be. A több mint harmincöt éves zenekar az amerikai színtér egyik alapklasszikusa, akik a Metallicára éppúgy hatással voltak, mint a Panterára vagy a Crowbarra. Bár a Saint Vitust sokan a legendás felállás énekesével, Scott Wino Weinrichhel azonosítják (aki egyébként tavaly a Spirit Caravannel is fellépett a hajón), a zenekar eredeti énekese Scott Reagers volt. Az alapító-zeneszerző-gitáros, Dave Chandler és társai vele vették fel az első két lemezt, majd a '90-es évek közepén a Die Healinget is. Aztán a Saint Vitus tizenkét év hallgatás után újjáalakult, megint csak Winóval, de idén koncepciót váltottak: az európai turnéra Reagerst hívták meg – nyilván Wino tavalyi balhéja miatt is –, és a koncertprogram is az 1979 és 1985 közötti időszakból válogat. Egyfajta történelmi visszatekintés várható tehát, ami nem idegen az alapító Chandlertől. „Nem hiszek az olyan visszatérésben, ahol korszerűsítenek a fazonon. Az számomra az önbizalomhiány jele", mondta legutóbbi budapesti koncertje alkalmával a Magyar Narancsnak. Reagers annak idején az 1984-es, klasszikus debütáló Vitus-lemezen énekelt, majd 1986-ban távozott a zenekarból, hogy aztán csaknem egy évtizeddel később visszatérjen, és 1995-ben egy újabb klasszis albumot tegyen le az asztalra társaival Die Healing címmel.

Az előzenekar, az Apey & The Pea igazi szupergroup: 2009 végén alakult a Neck Sprain, a Trillion és a már feloszlott Kelly Hits the Blue Sky, illetve a Remembering the Steel énekesének, Áron András, illetve Prepelicza Zoltán (Wrong Side of the Wall, ex-Superbutt, ex-Remebering the Steel) és Makai László (The Last Charge, ex-Superbutt, ex- Remembering the Steel) triójaként. Az Apey & The Pea-re leginkább jellemző, hogy a stoner- és blueselemeket, a '90-es évek harmóniáit eleveníti fel kétszólamú, seattle-i hangzású énekeikkel. Zenéje alapköveiben azonban érzékelhető a sludge, a groove metal, illetve a lassú doom vonal is, melyre a legnagyobb hatást a Pantera, a Down, a Crowbar és a Black Sabbath gyakorolta.

Saint Vitus (USA) - The Return of the Walking Dead Tour
Apey & The Pea

2015. június 8., hétfő 20h

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Jegyár: 3900 Ft, elővételben: 2900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
+1 #1 Venomádi 2015-05-23 15:59
Jó volna ha a Die Healingről is játszanának, mert az első lemezüket nem igazán tudom értékelni, míg a Hallows Victim maga a klasszikus.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.