Shock!

szeptember 23.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Budapesten az egyik legkreatívabb kísérleti norvég rock/metal csapat

1018leprousNorvégia egyik legizgalmasabb avantgarde rock/metalzenekara, a Leprous az elmúlt években attól válhatott ismertté, hogy Ihsahn, az Emperor egykori frontembere a már kétszer Budapesten járt formációból verbuválta saját élőzenekarát, ám az Einar Solberg (Star of Ash, Peccatum) vezette formáció már kinőtte azt, hogy csak emiatt lehessen beszélni az október 20-án az A38 Hajó fedélzetére érkező kvintettről.

A tizenkét évvel ezelőtt megalakult banda 2006-ban jelentette meg az áttörést meghozó második nagylemezét, a Tall Poppy Syndrome-ot, amelynek dalai a méltán legendás svéd The Abyss falain belül kerültek rögzítésre Jonas Kjellgren (Scar Symmetry, Katatonia) irányítása mellett. A kiadvány formabontó mivolta előre is vetítette a zenekar útját, hiszen a Leprous zenéjében lételem a határfeszegetés: legyen szó a műfaji-zenei határok átlépéséről, vagy úgy általában a hangulati játékokról, az alapvetően progresszív metalzenei közegben tökéletesen megférnek a hetvenes évek progresszív rockjának és fúziós jazz-életének sajátos dallamszerkezetei, gazdag hangszerelése, és mindez egy Mr. Bungle-i cabaret-hatással elegyedik. Nem is véletlen, hogy a zenekar három legnagyobb kortárs hatásként a Porcupine Tree-t, az Opeth-t és általában Mike Pattont jelöli ki – hiszen bármilyen sajátos atmoszférát is teremtsen a Leprous kalandozó jellegű, sokfelé bolyongó zenei világa, az előbbi hármas tagjai tényleg valós referenciát adnak azok számára, akik korábban az Amorphis vagy a Therion vendégeként nem látták a Century Media szárnyai alatt ténykedő formációt.

A zenekar ősszel már új, negyedik nagylemezével, a Coallal tér vissza Budapestre, amelynek felvételei 2012 végén fejeződtek be, annyi pedig látatlanul is bizonyos, hogy egy végletesen progresszív, ám épp emiatt izgalmas lemezt várhatunk a bandától, akik az Arcturus és a Solefald után egy olyan hangot képviselnek a norvég zenei életben, mely egyszerre unikális és hiánypótló, miközben befogadható és szórakoztatóan sokszínű is.

A Leprous előtt a lengyel Blindead és a magyar Miserium játszik. A jegy elővételben 3600, a buli napján 4000 forint.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.