Shock!

július 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet

1215ro1Ha a megállapodások megkötése idején bárkinek is kétségei támadtak azt illetően, hogy a Disney komolyan gondolta a Star Wars újraindítását, az legkésőbb tavaly ilyenkor, Az ébredő Erő bemutatójakor beláthatta tévedését, az első spin-off, a Zsivány Egyes pedig nyílegyenesen viszi tovább a dolgokat abban az irányban, amire a tavalyi filmmel fordultak rá. A film kimondottan bátor húzás, hiszen az eredeti Csillagok háborúja – vagyis az Egy új remény – tulajdonképpeni közvetlen előzményeként szent tehénhez nyúl, de Gareth Edwards rendező és stábja átment a vizsgán. A végeredmény sok szempontból elüt a normál szériafilmektől, de ugyanakkor ebben is ott van az a bizonyos hangulat. Spoilermentes kritika.

Tudom, hogy sokan nem értenek velem egyet, de szemernyit sem változott a véleményem egy év távlatából, számos további megnézéssel a hátam mögött: J.J. Abrams nagyot dobott Az ébredő Erővel, és úgy sikerült az előzmények hangulatára alapozva továbbvinnie Hollywood történetének legnagyobb mozis legendáját, hogy közben megalapozta a mítosz jövőjét is. Igen, tény, hogy az Ep7 sok szempontból gyakorlatilag letükrözte az Ep4-et, viszont bedobott a köztudatba egy sor újdonságot is, amik kivétel nélkül ülnek, és beindították az emberek fantáziáját. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hány különböző elmélet kering a neten Rey lehetséges eredetéről, Snoke kilétéről, az Első Rend kialakulásának pontos körülményeiről vagy akár a Ren-lovagrend mibenlétéről. Vagyis bőven akadnak újabb patronok is, a köztes időszakokban pedig újdonságként spin-offokkal lehet tovább mélyíteni a legendát, netán elvarrni a szálakat.

gyártó:
Walt Disney Pictures / Lucasfilm Ltd., 2016
forgalmazza:
Fórum Hungary
Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet (Rogue One: A Star Wars Story)

rendezte:
Gareth Edwards

forgatókönyv: Chris Weitz, Tony Gilroy
zene: Michael Giacchino
operatőr: Greig Fraser
vágó: Jabez Olssen
főszereplők: Felicity Jones (Jyn Erso), Diego Luna (Cassian Andor), Ben Mendelsohn (Orson Krennic), Donnie Yen (Chirut Îmwe), Mads Mikkelsen (Galen Erso), Alan Tudyk (K-2SO), Riz Ahmed (Bodhi Rook), Jiang Wen (Baze Malbus), Forest Whitaker (Saw Gerrera)

játékidő: 133 perc
 
Neked hogy tetszett?
( 36 Szavazat )

A Zsivány Egyes e tekintetben merész nyitás, de pont ilyesmire volt szükség ahhoz, hogy beinduljon a sor, és a hatalmas rajongótábor legitimnek tekintse a majdani hasonló alkotásokat. Gareth Edwards filmje ugyanis ahhoz a témához nyúl, amihez tényleg mindenki tud kapcsolódni, aki csak egy kicsit is ismeri a Star Wars-mítoszt: az Ep4 a Halálcsillag ellopott tervei és felhasználásuk körül forgott lassan negyven évvel ezelőtt, és azt is tudtuk, hogy ezeket a terveket egy vakmerő kommandóakció keretében szerezték meg a Birodalomtól a lázadók. E bevetés pontos körülményeiről azonban eddig sehol sem lebbentették még fel a fátylat (a mára zárójelbe tett, korábbi expanded universe-ben sem), így épp itt volt az ideje. Hálás téma, hiszen számtalan szállal lehet kötni a dolgokat az eredeti trilógiához – naná, hogy a készítők így is tettek, és milliónyi apró easter egget, utalást, geget, díszletelemet helyeztek el a film bő két órája alatt. Ugyanakkor kemény vállalás is egyben, hiszen mint mondtam, szent tehénről van szó, és egy rosszul elsült vállalással akár még az eredeti filmekre is – olcsó, mi? – baljós árnyakat lehetett volna vetni.

Nos, utóbbitól szerencsére senkinek sem kell tartania, a film kifejezetten jól sikerült. Viszont a készítők is úton-útfélen hangoztatják, hogy a spin-offok nem feltétlenül követik majd a trilógiák csapásvonalait, hanem urambocsá' akár kísérletezésekre is módot adnak a majdani rendezőknek – és ez a Zsivány Egyes alapján így is van. Tulajdonképpen semmi túlzás nincs azokban az előzetes nyilatkozatokban, amelyek Star Wars-kulisszák közötti háborús kalandfilmként jellemezték ezt a mozit, a párhuzam abszolút stimmel. Ugyanakkor a hangulatot szerencsére sikerült megragadni, és ebben nemcsak a fentebb említett geek-etető összekacsintások, ismerős elemek felbukkanása játszik komoly szerepet, hanem az, hogy Abramshez hasonlóan láthatóan Edwards és munkatársai is az őstrilógián szocializálódhattak. Ebből kifolyólag az előzménytrilógia sokat köpködött elemei (jarjarbinksizmus, béna és túlpörgetett CGI-orgia, miegymás) itt sem jellemzők. Viszont az Ep7 és a Zsivány Egyes alapján nem érzem túlzásnak kijelenteni, hogy formálódik valamiféle egységes hangulat- és látványvilág a Disney-éra Star Wars-mozijait illetően. Ez az atmoszféra mindenképpen az őstrilógiára üt, illetve azon alapszik, mégis más – valóban rengeteg lehetőség rejlik benne.

1215ro4

Ugyan fentebb azt írtam, spoilermentesen beszélek a filmről, de a sztorit illetően igazából nagyon nincs is mit elspoilerezni. A lényeg annyi, hogy a Lázadók Szövetsége megkörnyékezi a zavarosban halászó Jyn Ersót (Felicity Jones), akinek apja, Galen Erso (Mads Mikkelsen) kényszerből a Birodalom szolgálatában áll, és az ő tervei szolgálnak az Uralkodó új, bolygópusztító szuperfegyverének alapjául. Jyn eleinte persze nem akar kötélnek állni, de miután látja, mire képes a kegyetlen Tarkin kormányzó (bizony, bizony...) és Krennic igazgató (Ben Mendelsohn) rivalizálása közepette megépülő állomás, végül beadja a derekát, és egy sebtében összeverbuvált osztag élén mégis hajlandó megszerezni a tervrajzokat. És ezen túlmenően tényleg nem kell nagy revelációkra számítani, hiszen a sztori végét ismerjük: a tervrajzok az Ep4-ben már Leia Organánál vannak, vagyis tudjuk, hogy a vállalkozás sikeres volt. Viszont a terveket megszerző hősökről ott már nem esett szó, amiből szintén le lehet vonni bizonyos következtetéseket.

A Zsivány Egyes első félórája kicsit talán zsúfoltabb a kelleténél helyszínek tekintetében, de aztán szépen beáll egy tempóra, és az első, brutális Halálcsillag-erődemonstráció után tényleg a székhez szegezi az embert. Olyannyira, hogy a film utolsó harmada egyenesen lélegzetelállító – megkockáztatom, hogy a Scarif dzsungelbolygón végrehajtott kommandóakció, illetve az azt megtámogató űrbeli összeütközés az összes eddigi Star Wars-mozi legfantasztikusabban megrendezett, legdrámaibban és legtökéletesebben felépített csatajeleneteit hozza, tele izgalmas új járművekkel, érdekes, különleges rohamosztagosokkal, miegymással. A főszereplők lazán felskiccelt alakok csupán, de a Star Wars eddig sem a jellemábrázolásról vagy a színészi alakításokról volt híres, szóval ebben sincs igazi újdonság. A botforgató, Erő-használó Chirrut Îmwe (Donnie Yen) és sidekickje, Baze Malbus (Jiang Wen), netán az átprogramozott, néhány tényleg nagyon jó poént is bedobó birodalmi droid, K-2SO (Alan Tudyk) mindazonáltal emlékezetes figurák – az ő hátterüket szintén jól tovább lehet majd bontani a mostani expanded universe-ben.

1215ro2

Összességében igen tetszetős, hogy a lázadók nem feltétlenül makulátlan grál-lovagokként jelennek meg, és szintén érdekes, új elemek, körülmények villannak fel a szintén felbukkanó Darth Vader esetében. De ezeket tényleg nem akarom lelőni – ha valamit el lehetne spoilerezni a filmből, hát azok éppen e sok további kérdést felvető, kivétel nélkül perfekt módon leütött magaslabdák, amelyek garantáltan ínyére lesznek a rajongóknak. Ahogy pedig összekötik a filmet az Ep4-gyel, az tényleg óriási, parádés és persze nyíltan a fanoknak kedvez. Aki hozzám hasonlóan ezerszer látta az őstrilógiát, szabályosan vinnyogni fog a gyönyörtől a felbukkanó, tökéletesen autentikus díszletek, tárgyak, sőt, arcok láttán. A magyar szinkront nem érzem problémásnak, bár tény, hogy Horányi László kevésbé passzol Vaderhez, mint elődei – a két ikonikus hang, Kristóf Tibor és Kránitz Lajos ugyanakkor már rég nincs közöttünk, így ezzel sokat sajnos nem lehet kezdeni. A 3D pedig nem ad igazán sokat a filmhez, vagyis aki 2D-ben nézi, semmit sem veszít, tökéletes lesz az élmény úgy is.

Tisztában vagyok vele, hogy a Star Wars tábora már-már lehetetlenül széles, így nyilván most is az elképzelhető legvégletesebb vélemények csapnak majd össze a Zsivány Egyes kapcsán. Már most is több helyen olvastam olyasmiket, miszerint a széria valaha készült legjobb filmjéhez van szerencsénk, de nyilván a mi kommentfolyamunkban is felbukkannak majd olyanok, akik szerint ez már nem az igazi, ez már csak a pénzről szól (nekik különösen ajánlom: nézzenek utána, miként teremtette meg a modern Hollywoodot annak idején szinte egyedüliként a Star Wars, mielőtt túlidealizáljuk a múltat, és kitaláljuk, hogy George Lucast csakis a művészi önmegvalósítás vezérelte), és különben is, logikailag ez meg az nem stimmel (nem mintha az őstrilógia nem lenne tele bakikkal, de hát az régen volt, és ugye régen minden jobb volt). Maradjunk tehát annyiban: első spin-offnak kiválóan sikerült ez a film, és a Star Wars-univerzum méreteit tekintve a Disneynek gyakorlatilag örök időkre elegendő alapanyag áll rendelkezésére a hasonló jövőbeli mozikhoz. Izgalmas időszak előtt állunk, és ennek nagyon tudok örülni.

1215ro5

 

Hozzászólások 

 
#29 kornel 2021-01-07 23:09
Nagyon durván kiállta az idő próbáját a Zsivány.Igazából még jobban beérett.Nálam csak a Birodalom üti,mert hát ez a kötelező,de kb fej-fej mellett haladnak.Az utolsó jelenetre meg nincsenek szavak,de már arról is mindent leírtak.Hatalmas.
Idézet
 
 
-7 #28 csoli 2017-01-01 23:11
Ma megnéztem. Kár volt. Sajnos beigazolódott a rossz előérzetem, miszerint ezt a filmet nem kellene megnézni, de akkora volt az örömködés a net-es fórumokon, hogy úgy gondoltam, mégsem kéne ebből kimaradni. Ki kellett volna.
Nem is részletezném miért nem tetszett, egyrészt mert nem is nagyon tudok ezzel a filmmel mit kezdeni, másrészt mert sokkal könnyebb "felsorolni" azt, hogy mi tetszett: Vader "belépője" - igen, az a másfél perc a film végén. Ennyi.
Ezt a filmet azonban nálam, még az Ő jelenléte sem tudta megmenteni. Céltalan, semmitmondó, káoszba fulladó valami lett ez. Már egy normális főcímre sem telik Disney-éknél?!
Egy jó tanács (főleg azoknak akik az eredeti, klasszikus trilógián szocializálódta k): aki látta a(z A) Birodalom visszavág-ot, az soha a közelébe ne merészkedjen ennek a "műnek"!
Az Erő legyen velünk, hogy ezt a sorscsapást átvészeljük!
Idézet
 
 
-1 #27 Bólogató Kutya 2016-12-30 23:21
Távolról sem vagyok fan, de becsületből azért megnéztem az összes eddigi részt. Kíváncsi voltam, mit tud a SW, hogy így megőrül tőle mindenki. A III. rész fogott meg eddig a legjobban, mostanáig. Tehát kívülállóként mondom: nálam ez a legjobb SW epizód.
Önmagában is megáll a sztori, nyilván a többihez illeszkedve teljes, hiányérzet nélkül jöttem ki a moziból.
Sőt, megadta azt a pluszt, ami nekem a többi után hiányzott.
Jó ez a film, na!
Idézet
 
 
+2 #26 Dead again 2016-12-27 22:34
Ma néztem meg, nekem nagyon tetszett. És ez nagy szó, mert kevés nálam szkeptikusabb ember létezett a Földön a filmmel kapcsolatban, de alaposan rámcáfoltak. Nagyon nagyon jó.

Viszlát Leila hercegnő :(
Idézet
 
 
-4 #25 Santoro 2016-12-27 19:21
Kezd helyreállni az a kár, amit Lucas az 1-3 -al okozott :)
Idézet
 
 
#24 Gyuri papa 2016-12-25 22:59
Idézet - Codename333:
nekem jobban tetszett mint az ébredő erő.Ittt nem éreztem h bárkit is nagyon kiakartak volna emelni vagy főhőssé tenni.Nah meg persze ígyis egy ember jelenlétére volt kiváncsi mindenki szerintem. :D Azért remélem Gyuri papa figyelt ennél a filmnél.Hogy em csak eszetlen fénykardozással lehet eladni egy star wars filmet hanem van más módjai is egy jó star wars-nak.....bár gondolom mint ahogyaz ébredő erőt így ezt is lefogja a szaarozni.....Én mindneestre örülök h elvették tőle a folytatásokat.Eddig még mindkét film nagyon jó volt ezt kicsit erősebbnek éreztem.

Egy sajtótájékoztat ón Gareth Edwards, a film rendezője ezt mondta:
"Két nappal ezelőtt megmutathattuk Georgenak a filmet, és kaptam tőle egy telefonhívást tegnap, megbeszéltük a dolgot. Nem akarom szájába adni a szavakat, de annyit elmondhatok, hogy már boldogan halok meg. Nagyon tetszett neki, és ez nagyon sokat jelent. Nem akarok megsérteni senkit, de az ő véleménye volt a legfontosabb a számomra."
Idézet
 
 
+4 #23 bjorn 2016-12-20 16:05
Szerintem baromi jo lett, sot az egyik legjobb. Nem vartam sokat, azt hittem olyan lightos mozi lesz mint az Episode VII. Ezzel szemben baromi sotet, es neha nagyon gonosz az egesz; vegig vigyorogtam a moziban :). Vader utolso brutalis harcjelenete mindent visz. Nem igazan lattuk eddig mast csinalni csak parbajozni, es ez ebben nagyon nem parbaj :).
Nem gondoltam hogy ennyire direktben belevezetik az Episode IVbe :)
Idézet
 
 
-1 #22 Codename333 2016-12-19 17:27
nekem jobban tetszett mint az ébredő erő.Ittt nem éreztem h bárkit is nagyon kiakartak volna emelni vagy főhőssé tenni.Nah meg persze ígyis egy ember jelenlétére volt kiváncsi mindenki szerintem. :D Azért remélem Gyuri papa figyelt ennél a filmnél.Hogy em csak eszetlen fénykardozással lehet eladni egy star wars filmet hanem van más módjai is egy jó star wars-nak.....bár gondolom mint ahogyaz ébredő erőt így ezt is lefogja a szaarozni.....Én mindneestre örülök h elvették tőle a folytatásokat.Eddig még mindkét film nagyon jó volt ezt kicsit erősebbnek éreztem.
Idézet
 
 
+6 #21 Scarecrow 2016-12-19 10:57
Az utolsó negyed órában úgy ámultam, mint a mellettem ülő kisfiú :)
Idézet
 
 
-1 #20 sww 2016-12-19 10:26
Az a legjobb amikor mondják hogy sok rosszat is tettünk vannak köztünk bérgyilkosok is...

hm tényleg? itt van 500k kredit öld meg a lázadók vezérét! á azt nem tehetem! miért is..? bérgyilkos vagy és most béreltelek fel...
LOL
Idézet
 
 
+2 #19 heyho 2016-12-18 21:26
Szerintem is marha jó volt a film, eléggé felülmúlta a várakozásaimat.
Eltöprengtem rajta, hogy ha valaki most szeretné megismerni nulláról az univerzumot, akár kezdhetné innen is a filmek nézését.
Idézet
 
 
+2 #18 bogar 2016-12-18 20:37
Most jöttem haza a moziból.
Jelentem, nagyon bejött.
Míg a VII. részt inkább csak elfogadtam, ezt simán bekajáltam és elfogott az az SW érzés, amit kölyökkoromban a moziban éreztem.
Idézet
 
 
+2 #17 Tama1975 2016-12-17 22:14
Alapvetően jó lett a film, nézhető, élvezhető, de nem hibátlan. Határozottan előnye az utolsó csatajelenet, az Ep4-gyel való tényleg parádés összekötés, meg úgy általában a birodalmi jelenetek. Bár az, hogy a film kvázi főgonosza igazgatói rangban szolgál ott, ahol uralkodó, meg nagyúr, meg grand moff titulusai vannak a fejeseknek, azért kicsit vicces volt. Más helyeken viszont a forgatókönyv bántóan elnagyolt és pongyola volt, főleg az első fél órában, meg úgy a lázadók jeleneteiről. És bár a SW univerzum (Harrison Fordot, Ewan McGregort, meg talán Hayden Christensent az Ep3-ban leszámítva) soha nem a kimagasló színészi játékról szólt, a főszereplők nagyon egysíkúak voltak. Felicity Jones sokkal többet ígért a plaktáról meg a trailerekről, mint amit a filmben mutatott, Diego Luna pedig szerintem elég hiteltelen volt ebben a szerepben. Vader szerepeltetése ugyannakkor nagyon jó és az utolsó jelenet is elég ütősre sikerült. Összeségében azért jó kis film lett, teljes jogú tagja a SW franchisenak!
Idézet
 
 
-1 #16 Ezmiezmivolt 2016-12-17 09:42
Kibaszott szar és unalmas volt, soha az életben nem fogom mégegyszer megnézni, rakás hollywoodi klisé a film, a digitális szereplők rém gagyik(bakker civil warba tony stark fiatalítása qrvajó volt, az is disney tulaju film itt meg hihetetlen fos nem értem), a birodalmiak adattárolási rendszere pedig olyan fájdalmasan gagyi, aki it-s annak kellemetlen lesz látni, még a melóhelyemen is modernebb van, sőt jobbat összerakok... awwww.... Vader miatt érdemes csak megnézni bár van amikor bénázik az tény.
Idézet
 
 
+1 #15 2BIG4U 2016-12-16 23:05
Az oldalhoz huen egy ujabb magas szintu recenziot olvastam, koszonom. Nem lattam ezt az epizodot, de mostmart meg jobban meg akarom nezni.

Csak az angol jelzok/kifejezesek hasznalatat nem ertem miert kell eroltetni? Szepen le lehetne azt irni magyarul is. De ezt leszamitva, koszonet az irasert, tenyleg!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.