Shock!

július 13.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Star Wars: Az ébredő Erő

1218sw5Nehéz megítélni, hány éve várja a világ a Star Wars hetedik epizódját. A legkézenfekvőbb válasz talán a harminckettő lenne, hiszen George Lucas előzménytrilógiája finoman szólva sem számít éppen körülrajongottnak (még annak dacára sem, hogy elképesztő bevételeket termelt mind a kasszáknál, mind a csatolt vidékeken), ráadásul már eleve az is megosztotta a saga több tízmilliós táborát, hogy az ezredforduló környékén nem Luke Skywalker, Han Solo és Leia Organa története folytatódott, hanem ehelyett inkább prequelek készültek. A Star Trek-franchise-t is mesteri módon újjáélesztő J. J. Abrams jóvoltából most mindenki örülhet: Az ébredő Erő végre tényleg az, amire A Jedi visszatér óta áhítozik a világ. És ami még jobb: nem kell félni attól, hogy túl magasak a várakozások, netán túlzó az előzetes hype, mert ez itt valóban egy olyan mozi, ami új életet lehel a 20. század második felének egyértelműen legfontosabb legendájába. Spoilermentes kritika, olvass tovább nyugodtan.

gyártó:
Walt Disney Pictures / Lucasfilm Ltd. / Bad Robot, 2015
forgalmazza:
Fórum Hungary
Star Wars: Az ébredő Erő

rendezte:
J. J. Abrams
forgatókönyv: Lawrence Kasdan, J. J. Abrams, Michael Arndt
zene: John Williams
operatőr: Dan Mindel
vágó: Mary Jo Markey, Maryann Brandon
főszereplők: Harrison Ford (Han Solo), Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia Organa), Adam Driver (Kylo Ren), Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn), Oscar Isaac (Poe Dameron), Lupita Nyong'o (Maz Kanata), Andy Serkis (Snoke fővezér), Peter Mayhew (Csubakka), Anthony Daniels (C-3PO)

játékidő: 135 perc
 
Neked hogy tetszett?
( 79 Szavazat )

Csapjunk is mindjárt a közepébe: az új Star Wars jó. Mi több, nagyon jó. Egyetlen megtekintés után természetesen nem vállalkoznék arra, hogy azonnal és főleg végérvényesen elhelyezzem az immáron hétfilmes sorban, pláne, hogy ha valami, hát a Csillagok háborúja aztán tényleg minden irányban messze túlnőtt önmagán. Vagyis annyi réteg mitikus por, patina, kiegészítő vonatkozás rakódott az évtizedek során a brandre, hogy az első három filmmel – mármint a negyedik, ötödik és hatodik részekkel – értelemszerűen nem nagyon lehet versenyezni, mindig is azok maradnak „A" Star Wars-filmek, és ez így is van rendjén. Viszont J. J. Abrams révén most olyasvalaki nyomta meg a reset gombot, aki pontosan érti, mit várnak a rajongók a filmtől, és még pontosabban, hogy mit nem. Az ébredő Erő láttán azt is ki merem jelenteni, hogy mára sokkal jobban tisztában is van e paraméterekkel, mint a messzi-messzi galaxis megálmodója, George Lucas. Éppen emiatt csakis díjazni tudom, hogy utóbbit végül nem nagyon engedték oda az új széria közelébe.

Persze nem akarom mindenáron beletörölni a lábamat az előzményfilmekbe: ha megpróbáljuk félretenni az imént említett legendáriumot, a kultuszt és minden egyebet, nyilvánvalóan az őstrilógia sem annyira tökéletes, mint amennyire istenítjük (én is), és a prequelek sem annyira rosszak, mint amennyire mindenki szanaszét köpködi őket. Viszont ahogy elindul Az ébredő Erő, körülbelül három perc kell ahhoz, hogy a nézőt hatalmába kerítse valami olyan érzés, amit 1999-ben, 2002-ben és 2005-ben hiába várt. Vagyis állhatott az ember akármilyen jóindulattal Lucas második nekifutásához, a hetedik rész után szerintem még a legelfogultabb fanok számára is nyilvánvaló lesz, hogy a Star Wars-érzés nem pusztán logó és fektetve úsztatott bevezető felirat, netán fénykard-lóbálás kérdése, hanem ennél bizony jóval több kell hozzá. Abrams pedig értő kezekkel pontosan azt adja a híveknek, amit azok látni akarnak.

1218sw3

Ezen a ponton máris elérkeztünk az egyik lényegi tényezőhöz: Az ébredő Erő minden egyes kockájában, jelenetében, összes kiszólásában a fanoknak készült. Nyilván nem akarja meg nem történtté tenni a Disney-biznisz és az extended universe újrahúzása után is első szintű kánonnak számító Baljós árnyakat, A klónok támadását meg A Sith-ek bosszúját, de azért jótékonyan zárójelbe teszi ezeket, és egyértelműen a klasszikus trilógia nyomdokain halad tovább. Ez már a látványvilágban is tetten érhető, és nem mellesleg ez az egyik legsarkalatosabb pont itt: a prequeleket uraló, néhol egészen érthetetlenül béna és nevetséges CGI-trükkök helyett valódi, hús-vér-vas díszleteket, ténylegesen ott leledző maszkokat kapunk, és ismét kietlen, sivatagos-jeges-dzsungeles világokat járunk be az ütött-kopott űrhajókkal közlekedő, viseltes fegyverekkel harcoló főszereplőkkel. Ez bizony olyasmi, ami tényleg baromira hiányzott a második hármasból. A másik, még fontosabb jellemző: Lucasnál a kereskedelmi viták, a midikloriánok, a feleslegesen túlpörgetett podrace-ek és gladiátorküzdelmek tengerében pont az a könnyed báj és humor veszett el szinte nyomtalanul, ami legalább annyira hozzájárult az őstrilógia kultikus voltához, mint a jópofa lények özöne meg a trükktechnikai orgia. Na, hát ezek a tényezők adják ki összességében azt a bizonyos jellegzetes Star Wars-feelinget, amit mindenki várt, és joggal hiányolt Lucas újabb műveiből. Ha ebben a cipőben jársz (márpedig ha szereted a Csillagok háborúját, szinte bizonyosan ebben a cipőben jársz), hátradőlhetsz: Abrams neked csinálta ezt a filmet. És tényleg nem kizárólag azért végzett jó munkát, mert megint látjuk Han Solót, Leiát, Csubakkát és Luke-ot, bár nyilván ezért is. Utóbbiak felbukkanása nemcsak szívmelengető, hanem valahol szürreális is, amolyan „ugyan ki hitte volna valaha is, hogy még egyszer..."-effektus. Ford ráadásul láthatóan jutalomjátékként fogta fel a szerepet, és lubickol a harminc évvel később is simlis, ám kissé megtört, az évek és a tragédiák súlya alatt megroggyant Solo szerepében. (Azt viszont nem rejthetem véka alá, hogy Carrie Fisher szétbotoxozott arcában némi illúzióromboló is rejlik, ellentétben mondjuk Mark Hamill-lel, akinek felbukkanása tényleg katartikus erejű, és óriásit szól.)

1218sw1

Mivel így, a hivatalos bemutató napján semmit sem szeretnék tahó módon elspoilerezni (és kifejezetten kérem is, hogy legalább az első napokban a kommentekben is mindenki tartózkodjon mások szórakozásának tönkretételétől), csak annyit mondok: a sztori néhol talán túlságosan is pörgős, de mindenképpen izgalmas, és még a rengeteg kikacsintás, utalás ellenére is új színeket hoz a sagába. Nem mellesleg a neten előzetesen megjelent találgatások 99 százaléka nettó baromság, szóval mindenki felejtse el a nagyokos megfejtéseket arról, ki kinek a kije, meg ki honnan tért vissza – komoly meglepetésekkel és evidenciákkal egyaránt szolgál a film, amelynek nyilvánvalóan valami új megalapozása az elsődleges szerepe. Vagyis hiába bukkannak fel a régi hősök akár kiemelt funkcióban is, a fókusz a négy új főalakra helyeződik: a roncsvadász Reyre (Daisy Ridley), a dezertált rohamosztagos Finnre (John Boyega), az új kulcsgonoszra, Kylo Renre (Adam Driver), illetve egyelőre csak kisebb mértékben, de a vagány X-szárnyú pilóta Poe Dameronra (Oscar Isaac). A három pozitív szereplő közül talán Rey a legdominánsabb (vagyis Leia hercegnő után végre ismét kaptunk egy erős női karaktert a Star Wars-univerzumban), a film legizgalmasabb alakja azonban kétségtelenül Kylo Ren, akiről nem hazudtak az előzetes nyilatkozatok: valóban új színt hoz a sötét oldalra, nem szerepelt még hasonló karakter eddig egyik részben sem, ráadásul Adam Driver mindent ki is hoz a szerepből, amit csak lehet. Telitalálat, komolyan. Az ő mozgatója, a titokzatosnál is titokzatosabb Snoke fővezér pedig roppant izgalmas talány, noha azt sem akarom megkerülni, hogy Andy „Gollam" Serkist a film talán egyetlen gyengébben megjelenített figurájának bőrében láthatjuk viszont (tényleg nem értem, miért nem látja be senki Hollywoodban, hogy a CGI-figurák egyszerűen nem valósághűek).

1218sw2

A fenti szereplők ugyan itt-ott megfeleltethetők a régi figurák némelyikének, de egyiket sem írnám le pusztán ennyivel: mindegyik életképes karakter, és mindegyikükkel kapcsolatban jócskán hagy még mind játékteret, mind megválaszolatlan kérdéseket a film. Ha már itt tartunk, arról persze lehet vitatkozni, mennyire biztonsági játék még R2D2-nak is új megfelelőt hozni a sorozatba a gömbtestű, célzottancuki BB-8 szerepében, mint ahogy a sztorivonal direkt áthallásai is tényleg a napnál világosabbak az őstrilógiával a helyszínektől kezdve egészen poénokig, történésekig, sőt, konkrét párbeszédekig. Viszont két okból sem kívánok belekötni ezekbe a dolgokba. Egyrészt Abramsnek bőven volt mit helyretennie Jar Jar Binks, Hayden Christensen színtelen, hiteltelen, egydimenziós Anakinja meg a prequel-széria borzalmasan rossz szerelmi szála után, másrészt akad a filmben kifejezetten bátor lépés is, amit most nyilván nem fogok lelőni, de ha megnézted, természetesen tudni fogod, miről beszélek. Meg egyébként sem kizárólag a régi mozikból merít Az ébredő Erő: egy-két, cseppet sem jelentéktelen ötlet szintjén a most már Legends toldattal futó extended universe-regények némely húzása is visszaköszön. És ez is jó így.

1218sw4

Órákig lehetne még csócsálni, mitől is sikerült ennyire meggyőzően a film, és miért olyan elsöprően jók már most is a reakciók, de a spoilerezés kerülése miatt már csak azért sem teszem ezt, mert nyilván többször is meg kell majd nézni Az ébredő Erőt ahhoz, hogy minden részlet a helyére kerüljön. Az pedig körülbelül mindent elárul, hogy szinte azonnal visszaültem volna a filmre az első megtekintés után. Ugyanakkor – mint ahogy az első rész után annak idején A Birodalom visszavág is elég nagyot dobott – a következő epizódnál nagyon sarkalatos pont lesz, merre viszik tovább a sztorit, és itt azért rejlik némi csapdahelyzet. Nemcsak azért, mert Abrams igen magasra helyezte a mércét, hanem mert a történet is egy olyan ponton maradt abba, ahonnan több irányba is el lehet vinni, és még akármi kisülhet belőle. A bizalmi tőke mindenesetre garantáltan helyreáll majd ezzel a filmmel, amellyel a Star Wars ismét ráállt a megfelelő nyomvonalra. Ezt pedig kár lenne hazavágni.

 

Hozzászólások 

 
+1 #87 bogar 2016-01-03 10:39
Másodszor is megnézve.
Most már egy kicsit jobban tetszett. :-)
Idézet
 
 
-6 #86 rubikkocka 2016-01-01 20:21
Hát ez a film... őszintén szólva, ha nem lenne rajt a Star Wars logo, hanem egy attól független sci-fi lenne, valószínűleg a kutyát sem érdekelne.
Mondjuk éreztem, hogy úgyis az lesz, hogy az első része az új szériának önmagában értékelhetetlen lesz. Ha ott lesz mögötte még 1-2 rész, akkor lehet, hogy mást tudok róla mondani, de ez így nem más, mint egy már meglévő rész újraforgatása, Marvelles-akciófilmes köntösben.

Nem azt mondom, hogy rossz film, de szerintem egyértelműen a leggyengébb része a sorozatnak (igen, az előzményfilmeke t is beleszámolva).
Idézet
 
 
+2 #85 bogar 2015-12-28 16:52
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Pont az utolsó mondatod a lényeg. Ilyen típusú logikátlanságok kal ugyanis már az őstrilógia is tele volt. Íme csak egy találomra előkapart felsorolás az ezer közül, számos erőltetett elemmel, de a többsége megáll: http://debunkingskeptics.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=1883

Vagyis ezen a téren sincs új a nap alatt, csak mint tudjuk, régen minden jobb volt. :)


Azon kevesek közé tartozom, akiknek az előzménytrilógi a bejött. Itt bukik meg nálam az utolsó mondatod. :-)

Egyébként meg tényleg örülök, ha valakinek maradéktalanul tetszett! Nem akarom senkitől elvenni az élményt. Sőt! Egy kicsit még irigy is vagyok, mert én is csillogó szemekkel szerettem volna nézni ezt a filmet. Aztán, hogy ez J.J. Abrams vagy saját magam miatt nem sikerült az már más lapra tartozik. :-)
Idézet
 
 
+2 #84 bogar 2015-12-28 16:47
Idézet - Csabi:
Tegnap este megnéztem , szerintem nagyon jó lett! :) 2 negatívum van.


Ha valaki még nem látta a filmet, de elolvassa a hozzászólásodat , akkor egy kicsit csuklani fogsz. :-)
Idézet
 
 
-6 #83 Csabi 2015-12-28 16:34
Tegnap este megnéztem , szerintem nagyon jó lett! :) 2 negatívum van .
Idézet
 
 
-1 #82 Draveczki-Ury Ádám 2015-12-27 14:43
Idézet - Marci:
xx

Ez a komment valahogy eltűnt az éterben, én sem értem, miért. Sorry.
Idézet
 
 
#81 Draveczki-Ury Ádám 2015-12-27 14:40
Idézet - bogar:
Nyilván sok minden elképzelhetetle n, de vannak olyan logikátlanságok , amik a korábbi részek történéseit vonják kétségbe.
Például az, hogy fény fölötti sebességgel át lehet hatolni a védőpajzson. Ha ez így van, akkor mi a túrót szaroztak annyit az Endoron anno? De ebben a részben is a Falcon áthatol a védőpajzson, hogy kikapcsolják a pajzsot a többi hajónak!? WTF?
Lehetne ezekből felsorolást tartani, de minek! :-)


Pont az utolsó mondatod a lényeg. Ilyen típusú logikátlanságok kal ugyanis már az őstrilógia is tele volt. Íme csak egy találomra előkapart felsorolás az ezer közül, számos erőltetett elemmel, de a többsége megáll: http://debunkingskeptics.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=1883

Vagyis ezen a téren sincs új a nap alatt, csak mint tudjuk, régen minden jobb volt. :)

Idézet - egyszercsak:
a cikkíró melyik filmet látta?
ha pénznyelő erőt és tényleg tetszett neki,akkor max19 éves kis takony
az utóbbi évek legnagyobb csalódása ez a film,nagyrészt csak a 30 alattiaknak okozott katarzist

Nem vagyok 19 éves kis takony, mint ahogy vélhetően te sem, de mint a hozzászólásod is tökéletesen bizonyítja a régi mondást: a kor alapvetően nem érdem, csak egy állapot. :)
Idézet
 
 
+3 #80 xperimenter 2015-12-27 11:31
Idézet - deniro2:
Aki még egyszer leírja, hogy Leila, azt szexuálja meg Csubakka...:)


Vagy inkább Jabba... de az igazi büntetés R2D2 lenne.:)
Idézet
 
 
+3 #79 deniro2 2015-12-27 02:34
Aki még egyszer leírja, hogy Leila, azt szexuálja meg Csubakka...:)
Idézet
 
 
-7 #78 Holló 2015-12-27 00:47
http://geekz.444.hu/2015/12/23/zavar-az-eroben-star-warsnak-jo-filmnek-kevesbe

Érdemes elolvasni, van benne igazság. Nekik is feltűnt ami darth sidiousnak is itt.
Idézet
 
 
-11 #77 egyszercsak 2015-12-26 20:53
a cikkíró melyik filmet látta?
ha pénznyelő erőt és tényleg tetszett neki,akkor max19 éves kis takony

az utóbbi évek legnagyobb csalódása ez a film,nagyrészt csak a 30 alattiaknak okozott katarzist
Idézet
 
 
+1 #76 Géza 2015-12-26 18:55
Én minden eddig Star Wars részt imádtam, nagy reményekkel álltam hát az Ébredő erőhöz... Sajnos csalódnom kellett. Az okokat már nagyjából felsorolták előttem.
Innentől SPOILER!!! Gyakorlatilag szinte mindent az Új Reményből loptak... Adott egy szegény körülmények közt élő főhős, ezúttal egy fiatal lány (Rey), aki egy sivatagos bolygón éli unalmas életét. Akárcsak Luke-nak, neki is egy droidot kell megmentenie a birodalmiak elől, aki fontos infókat őriz. Van egy új Halálcsillagunk is, ami persze most sokkal nagyobb, veszedelmesebb, mégis jóval kevesebb X-wing elég ahhoz, hogy ellássa a baját...
Kylo Ren az elején még egész félelmetesnek tűnik, aztán egyre bárgyúbb lesz, Rey, aki még csak ismerkedik az erővel, a végén simán legyőzi, annyira elbizonytalanod ik. Valahogy az akció jelenetek sem lettek az igaziak, sőt, a hajók közül szinte csak X-szárnyúak és Tie vadászok voltak, a klasszikus trilógiából ismert sokszínűség immár a múlté. Az előzmény trilógia százszor ötletesebb volt minden téren, és ott a szereplők is kifejezetten jók voltak. A poénok nekem tetszettek, de elsősorban nem ezért megy az ember egy Star Wars filmre.
Komolyan nem szoktam ilyent írni, de az az érzésem, hogy itt már tényleg csak a lóvé számított, ezért szőttek bele ennyi nosztalgiázgatá st. Majd talán jövőre...
Idézet
 
 
-2 #75 Gábor 2015-12-25 14:00
Leiláék az égvilágon senki ellen nem lázadnak.

Persze hogy nem. 30 éve ottragadtak az utolsó bázisukon és várták, hogy felépüljön a 3. Halálcsillag. :D Az a zsánerük, na, máshoz nem értenek.

Még egy hatalmas baki: Leiáék érzékelik, hogy őket is célbevette a Halálcsillag. Mit tesznek? Na nem ám, hogy húzzunk a p...ba, mielőtt szarrá lőnek minket bolygóstul, inkább küldjünk vagy 10 X-szárnyút (bőven elég a Halálcsillag ellen), aztán dőljünk hátra kényelmesen... (úgy látszik, látták a IV és VI-os részt, így biztosra mentek)
Idézet
 
 
#74 Nornagest 2015-12-24 17:11
Ez a film számomra a Macskafogó 2-vel van egy szinten,több szempontból is. Egy nyolcvanas évekbeli alap film és nagybetűs Legenda tökéletesen fölösleges (és nem mellesleg tré) folytatása,egyé rtelműen a pénz miatt.
Bogar 72-es hozzászólásával értek egyet.
Idézet
 
 
-1 #73 Marci 2015-12-24 10:49
xx
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.