Shock!

november 30.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Tenet

tenet_1Nem túlzás azt mondani, hogy a filmrajongók nagy része (különösen azon populáció tagjai, akik valamilyen furcsa oknál fogva még mindig szeretnek-szeretnének moziba járni, köztük jómagam) úgy várta a Tenetet, mint zsidók a Messiást. Mert ugye adva van egy zseniális brit rendező, a fiatalabb generáció meghatározó alakja, aki ráadásul hiába forgat iszonyat nagy pénzt termelő sikerfilmeket, ha rá markánsan jellemző módon próbál akkora távolságot tartani Hollywoodtól, amekkorát csak bír, így még a filmsznobok gyomra is képes bevenni. És kifejezetten gyenge filmje még nem is volt soha – bár, ha engem kérdeztek, az utóbbi tíz évben (igen, az Eredet óta) olyan igazán nagyon jó sem. Ennél is fontosabb azonban, hogy abban az évben, amikor az emberiség ismert történetének legpusztítóbb pandémiája ülte/üli/ülni fogja torát a világon, többek között a mozikat is mardosó bezártságra ítélve, a karantén (ideiglenes) elmúltával már annak is örült volna az ember, ha Adam Sandler legvacakabb filmjét (azaz bármelyiket) újra műsorra tűzik a mozik.

Szóval, ebben a közegben jelentette be Christopher Nolan, hogy ő bizony nem hajlandó elhalasztani a Tenet bemutatóját, majd miután szóltak neki, hogy de bizony, Chris, pár héttel el lesz az halasztva, cserébe még azt is keresztülverte az erre soha nem túl fogékony amerikai forgalmazókon, hogy a filmet előbb mutassák be Európában, mint a szabadság honában. Beindult persze a lebegtetés, a marketing-gépezet pedig próbált olyan egetverő marhaságokkal operálni, mint hogy ez a film akár az Eredet második része is lehet (vagy akár a Mementó előzménye, esetleg A tökéletes trükk spin-offja), de ezt szerintem soha senki nem hitte el.

gyártó:
Warner Bros. / Syncopy, 2020
forgalmazza:
InterCom
Tenet
magyarországi mozipremier: 2020. augusztus 26.

rendezte:
Christopher Nolan

forgatókönyv: Christopher Nolan
zene: Ludwig Göransson
operatőr: Peter Deming
vágó: Hoyte van Hoytema
főszereplők: John David Washington, Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Martin Donovan, Fiona Dourif, Aaron Taylor-Johnson, Michael Caine, Himesh Patel
játékidő: 150 perc
 
Neked hogy tetszett?
( 22 Szavazat )

Közben mindenki tudta, hogy a Tenet egyben egyfajta kísérleti patkány is lesz, a stúdiók ugyanis lélegzet-visszafojtva várják, hogy milyen lesz ennek az igazán nagy költségvetésű mozinak a fogadtatása, előbújhatnak-e ők is a többi blockbusterrel, vagy még kicsit várni kell a nagy kaszálással. És aztán végre csak bemutatták a nagy művet, tódult a nép az újra megnyitott mozikba, majd megjöttek az első – finoman szólva is vegyes – kritikák, amik olvastán az ember annyit mondott, hogy ajaj. És hogy ne áruljak zsákbamacskát, egy ótvar kínrímet felhasználva elárulom: bizony, én is temetem Tenetet.

Nolan barátunkban mindig is az volt a jó, hogy hiába imádja már-már betegesen a non-lineáris történetmesélést és a meghökkentő csavarokat, ha filmjei valahogy mégis mindig összeálltak egy kerek egésszé, és soha nem akarta hülyére venni a nézőt. Na, ez az elv a Tenettel szépen ment a kukába. Adva van egy főhősünk (akinek neve nincs is, kizárólag Főhősként emlegetik), akit egy láthatatlan-megismerhetetlen szervezet egy balul elsült ukrán akció után a soraiba szervez, miközben támpontul annyit mondanak neki (és ezáltal a nézőknek is), hogy: Tenet. Hát, kösz a segítséget, fiúk. Aztán kicsivel később kiderül, hogy szokás szerint az egész világot kell megmenteni a harmadik világháborútól, ami abban öltene testet, hogy lényegében a jövő megtámadta a jelent! (Miközben ilyen csodálatos párbeszédek hangoznak fel: „- Hidegháború dúl. - Nukleáris háború? - Sokkal rosszabb!") A jövőből egy nagyon gonosz orosz (mi más?) oligarcha segítségével úgynevezett inverziós fegyverek és egyéb tárgyak érkeznek vissza a világunkba, amik olyanok, mintha visszafelé mozognának, pedig nem, csak mi érzékeljük úgy, mintha. Hogy miért? Hát csak. „Ne próbáld megérteni, csak érezd!" – mondják a hozzánk hasonlóan mit sem értő Főhősnek, aki innentől fogva próbálja megállítani a ruszkit, és kimenteni karmai közül a Nőt. A történetről pedig többet már nem is írnék, lévén, hogy..... több az nincs is. És amit egy David Lynch, vagy akár egy Cronenberg alkotásnak bőven elnézek, sőt, kimondottan kedvelek, mert hogy azokban úgyis a hangulat és a szürrealitás a fontos, az itt bizony fájón hiányzik.

tenet_2

Mint ahogy sajnos a színészi játék is, ami leginkább a Főhős nevű főhősünkön érhető tetten: John David Washington szürkébb talán már nem is lehetne, mintha egy papírmasé figurát tologatnánk előre és hátra az időben. Szokták rá mondani, hogy ő az új Denzel Washington, ami igaz is, csak sajnos kizárólag biológiai értelemben (lévén ő Denzel fia), apja tehetségéből túl sok nem ragadt rá. Kenneth Branagh a gonosz orosz Andrei Sator (azt hiszem, nem szatyornak kell ejteni) szerepét érezhetően egy pillanatra sem vette igazán komolyan, így olykor szinte már röhejesen túljátssza, a minden Nolan-filmben kötelezően felbukkanó Michael Caine meg kapott két perc huszonnyolc másodpercet, addig mondjuk legalább szokásosan jó. A leginkább még a hullafehérre sminkelt, cukimuki vámpírsrác szerepétől érezhetően foggal-körömmel távolodni kívánó Robert Pattinson alakítása tetszett, még ha sokszor neki is irdatlanul gagyi párbeszédeket sikerült a szájába adni, egyszer például valami olyasmit hadovált, hogy neki jövője van a múltban. Hát, ha te mondod.

Persze, az irdatlan nagy (és a fentiek fényében valamennyire azért érthető) hype-tól megfosztva a dolgot, ez igazából egy sci-fi/akciófilm keverék lenne, és annak végülis megállja a helyét, hiszen rendkívül látványos, monumentális, és jól láthatóan hatalmas halom pénzt öltek bele. Az a már jó előre elhíresült jelenet, amikor belevezetnek egy Boeing 747-est egy raktárba, például tényleg nagyon ütősre sikerült, pláne, hogy tudjuk, hogy a forgatáson egy igazi repülőt robbantottak fel. Szóval, konstans robbanások jobbról, visszafelé süvítő lövedékek balról, gyönyörű helyszínek távolról, verekedések közelről, miközben mindent maga alá tenet Ludwig Göransson kifejezetten hangos és – mi tagadás – hosszú távon elég idegesítő filmzenéje (hová lettél, Hans Zimmer?), mindezt két és fél órában. Csakhogy az ilyesmit nem filmnek hívják. Hanem cirkusznak.

tenet_3

 

Hozzászólások 

 
#9 Löki Levente 2020-09-10 13:35
Bocs, hogy épp itt bukik ki belőlem, de szerintem nagyon unalmas már ez a twilightozás Pattinsonnal kapcsolatban.
Ez kb. olyan, mintha a NOLA megjelenésénél 1995-ben minden, de tényleg minden kritikában szerepelt volna valami olyasmi, hogy "a Power Metal tupírfrizurás világától görcsösen szabadulni próbáló Phil Anselmo"

Pattinson fasza csávó, ebben a filmben övé az egyetlen valamennyire értelmezhető színészi teljesítmény.
Idézet
 
 
#8 Scarecrow 2020-09-09 19:23
Aki azt mondja, hogy ezt a filmet teljes egészében értette elsőre, az szimplán hazudik. Szórakoztató, látványos káosz jó színészekkel és egy beszívott rendezővel. Nem biztos, hogy újranézném, mert nem egy Inception.
Idézet
 
 
#7 gallus 2020-09-09 18:31
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - gallus:
Andor, egy apróság: "az emberiség ismert történetének legpusztítóbb pandémiája" - írod. Bocsánat, de ez nem a Covid (igaz, még nem látjuk a végét). Pestis, spanyolnátha,... Nézz utána, hány millió áldozatot követeltek anno. Természetesen nem kötekedni akarok Veled és köszönjúk a cikket, meg a sok nagyszerű recenziót, de amit itt írtál, az így, ebben a formában nem igaz.

Úgynevezett *irónia*, majd legközelebb külön jelezzük akkor.

Annak viszont (így utólag már) remek. :) Egy idézőjel azért jól jött volna. :)
A film viszont továbbra is hatalmas, nézzétek meg és döntsetek Ti. :)
Idézet
 
 
#6 Draveczki-Ury Ádám 2020-09-09 07:07
Idézet - gallus:
Andor, egy apróság: "az emberiség ismert történetének legpusztítóbb pandémiája" - írod. Bocsánat, de ez nem a Covid (igaz, még nem látjuk a végét). Pestis, spanyolnátha,... Nézz utána, hány millió áldozatot követeltek anno. Természetesen nem kötekedni akarok Veled és köszönjúk a cikket, meg a sok nagyszerű recenziót, de amit itt írtál, az így, ebben a formában nem igaz.

Úgynevezett *irónia*, majd legközelebb külön jelezzük akkor.
Idézet
 
 
#5 gallus 2020-09-08 21:41
Sziasztok, nekem nagyon tetszett a film, szerintem szenzációs, szóval mindenki maga nézze meg és döntse el, hogy milyen. Érdemes mindenképp moziban megnézni - amíg még lehet...
Andor, egy apróság: "az emberiség ismert történetének legpusztítóbb pandémiája" - írod. Bocsánat, de ez nem a Covid (igaz, még nem látjuk a végét). Pestis, spanyolnátha,... Nézz utána, hány millió áldozatot követeltek anno. Természetesen nem kötekedni akarok Veled és köszönjúk a cikket, meg a sok nagyszerű recenziót, de amit itt írtál, az így, ebben a formában nem igaz.
Idézet
 
 
#4 Adam 2020-09-08 17:25
Tisztességes iparos munka, zéró mondanivalóval. Ami nem baj, csak Nolan filmjeitől mindenki hátast dob, és többet lát bele mint amik. Elkezdik elemezni meg szétszedni, pedig ugye a szivar néha csak egy szivar, ahogy az öreg Freud is mondta. Ez igaz Nolan filmjeire is. Nálam teljes érdektelenségbe fulladt a közepén és már nagyon vártam, hogy vége legyen. Pörgős, szóval azt nem mondom, hogy unatkoztam, de valahogy mégis türelmetlenül vártam már, hogy mehessek. Nem volt bonyolult film, de szépen el is ment mellettem. Egynek jó.
Idézet
 
 
#3 bjorn 2020-09-08 15:53
Szerintem is rendben volt, és bár én elvesztettem a szálat egy helyen épp emiatt alig várom h újranézzem. Valszeg nem Nolan legjobb filmje, de elég becsületes. Nálam mondjuk nem az Inception a nyerő hanem az Interstellar. Szerintem az effektek voltak brutál hangosak nem a zene. Valszeg ez mozifüggő.
Idézet
 
 
#2 pumpika666 2020-09-08 13:16
nekem szintén nem volt semmi bajom a filmmel, totál követhető, sőt ha valaki nem lett szenilis az első óra után, akkor gyakorlatilag csomó esemény újra megtörténik, csak a másik irányból, ami totál követhetővé teszi a sztorit, a reptéri álarco bunyónál meg a mikor kiderült hogy kivel bunyózott a 2 főhős, nos, dobtam egy hátast
nálam abszolút remekmű 10/10
Idézet
 
 
#1 sbxslade 2020-09-08 09:30
furcsa sokadszorra olvasni ugyanazt a kritikat - mintha egy masik filmen ultem volna bent...

rengetegen irjak, hogy a tortenet nehezen all ossze, kovethetetlen, zavaros, nem ad kapaszkodot a nezonek, ertelmetlen utalasokbol indul ki a tortenet, stb.
ha valami miatt epp hianyerzetem volt az a kifejezetten linearis (tudom paradox) tortenetvezetes , legkesobb felidoben a film egy kiszamithato akciofilmme all ossze, nem jut a vegere egy apro csavar/rejtely ami felboritana az asztalt, minden szepen meg van magyarazva es nem maradnak elvarratlan szalak. raadasul a tortenetvezetes egy-az-egyben inception: film elso fele tipikus spy/heist movie egy kis misztikummal, masodik fele meg a kulonbozo "szintekben" valo ugralas).
a masik kedvencem mikor azt irja valaki, hogy hat igen ehhez a filmhez intelligencia kell - nem kell, teljesen kovetheto az egesz film es nem kell szuperero a megertesehez.

vannak itt-ott hatasvadasz, kicsit benacska parbeszedek, de tobbe kevesbe rendben van; szineszi jatek detto, nem eletuk szerepe, de ENNYIRE azert nem voltak rosszak. meg felejtsuk mar el ezt a robert pattinson = twilight dolgot, eltelt azota egy evtized, sokkal jobb es emlekezetesebb alakitasai voltak azota, baromi jo szinessze notte ki magat es a hollywoodon tuli szakma is imadja ot.

a zenerol mindenki mondja, hogy tul hangos - lehet a corvin moziban lehalkitottak a filmet a 8 fos (nem vicc) kozonsegre valo tekintettel, mindenestre nekem kulonosen a zene nagyon mukodott ezzel a filmmel.

egyebkent felesegemmel egyutt neztuk meg es teljesen ugyanezen az allasponton van, szoval lehet csak mi vagyunk ilyen furcsa paros...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.