Shock!

december 04.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Dr. Zacher Gábor: Betépett álmodozók - Budapest, 2019. október 25.

A Lurdy Házban régóta fut egy rendezvénysorozat, amelynek keretein belül többek az emberi pszichéhez, illetve lelki folyamatokhoz, problémákhoz köthető témákban is tartanak előadásokat különböző előadók Kepes Andrástól Csuja Imréig. Október végén dr. Zacher Gábor volt terítéken, aki Betépett álmodozók címmel hozta el nekünk az úgynevezett 27-esek klubját (tudod: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison stb.), hogy a műsort beharangozó promószöveg szerint válaszokat adjon a klubot alkotó, kétségtelenül zseniális figurák, illetve a különböző tudatmódosítók közötti kapcsolat számos érdekes kérdésére.

1103zacher

időpont:
2019. október 25.
helyszín:
Budapest, Lurdy Mozi
Neked hogy tetszett?
( 11 Szavazat )

Zacher Gábort nyilván senkinek sem kell bemutatni, hiszen az évek során a hazai popkultúra részévé válva, egyfajta sztárszakértővé nőtte ki magát. És ezt bárminemű rossz szájíz nélkül kell érteni, amellett ugyanis, hogy szakmailag is rendkívül elismert (többek között igazságügyi toxikológus szakértőként is tevékenykedik), előadónak is kifejezetten érdekes, lendületes és kellőképpen laza. Ráadásul úgy beszél kendőzetlenül az egyes szerekről, hogy közben nem valamiféle erkölcsi magaslatról tekint le a hallgatóságra és még véletlenül sem papol arról, hogy „a drog az rossz, értem?" Azaz pontosan megfelelő személy arra, hogy Jimi Hendrixről, Janis Joplinról, a Stonesról vagy épp Amy Winehouse-ról, életükről, szenvedélyükről és az e mögött meghúzódó fizikai és lelki folyamatokról beszéljen két órán keresztül, szórakoztatóan. Mindezt pedig majdnem meg is kaptuk tőle, az előadásból azonban pont az a rész maradt ki, ami igazán érdekessé tehette volna.

Bár a különböző tudatmódosító szereknek a pókokra, és ezáltal szövött hálóikra gyakorolt hatásukon keresztüli bemutatása az előadás elején kifejezetten érdekes volt, illetve a második részben tényleg egy rakat művészeti alkotás (festmények, könnyű- és komolyzenei darabok) bemutatása, illetve elemzése is megtörtént, a magam részéről hiányoltam a választ az előadás előtt, illetve annak legvégén feltett kérdésekre: „Vajon a pszichoaktív szerek, vagy az alkohol valóban serkentőleg hatnak a kreatív energiákra? A tudatmódosítók valóban az agytekervények és gondolatok katalizátorai? Ezek a hírességek vajon szerhasználat nélkül is elérték volna azt a magasságot, ahová végül felívelt a pályájuk? Eszköz volt-e csupán számukra a szer a kiteljesedéshez, vagy sokkal inkább egyfajta elixír, mely életben tartotta őket?" Sok mindent Zacher doktor ezekről végül nem árult el, így kissé olyan érzésem támadt az előadás végén, mintha egy tényleg remekül összeállított és kifejezetten szórakoztató, érdekfeszítő bevezetést hallottam volna. Ha jönne ezek után a Betépett álmodozók 2, egy szót sem szólnék, csakhogy tudomásom szerint erről nincs szó, így viszont a téma bemutatása véget ért pont azelőtt, hogy igazán újat mondhatott volna.

Kár érte, mert ebben a témában tényleg sokkal több van, mint egy Lou Reed- vagy Sixx: A.M.-szövegelemzés, Zacher Gáborban pedig maximálisan ott a potenciál, hogy a hallottaknál sokkal mélyebbre kalauzolja hallgatóságát a drogok egyszerre lélegzetelállítóan izgalmas, ugyanakkor kétségkívül borzasztóan veszélyes világában.

 

Hozzászólások 

 
#3 Thasaidon 2019-11-03 19:38
Ez a beszámoló, főleg az utolsó mondata kiváló ráhangolódás a hamarosan kezdődő Dopethrone-koncertre. :-D
Idézet
 
 
#2 Igor Igorovics 2019-11-03 11:31
Idézet - stnksrbtks:
a demók még jók voltak, aztán gyorsan eladta magát!

Hiszed vagy sem, múltkor egy műsorban pont erről beszélt. magyarán, hogy őt is lecelebezik, ripacsozzák, ergo ELADTA MAGÁT! :) Szóval ez mindenütt ott van, nemcsak a metalban. :)
Idézet
 
 
#1 stnksrbtks 2019-11-03 09:57
a demók még jók voltak, aztán gyorsan eladta magát!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.