Shock!

július 03.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Moby Dick - Budapest, 2013. október 19.

1023mobydickMint azt a Smicivel a múlt héten készült interjúnkban is olvashattad, a soproni Moby Dick nem aprózta el hagyományos őszi nagykoncertjét, amelyet idén is a Club 202-ben rendeztek meg. A harminc számos, jó kétórássá hizlalt program hírére a közönség is megmozdult, így majdhogynem csordultig telt a dühöngő, mire a négyes belecsapott a lecsóba nem sokkal tíz után. Sokszor leírtam már, hogy mivel abszolút a kedvenc magyar bandámról van szó, elfogult vagyok a csapattal, de ez a koncert minden szubjektivitást félretéve is kiváló volt.

időpont:
2013. október 19.
helyszín:
Budapest, Club 202
Neked hogy tetszett?
( 24 Szavazat )

A Moby Dick repertoárjában a klasszikus dalok természetesen adottak, de esetükben ez közel sem azt jelenti, hogy van tíz-tizenöt koncerten jól működő számuk, aztán slussz. A csapat már túl van a harmadik ikszen, de gyenge lemezt még nem sikerült összehozniuk. Bár akadtak nem annyira nyilvánvaló húzások a diszkográfiában – gondoljunk csak az egyébként méltatlanul pocskondiázott Tisztítótűzre vagy a kissé eltérő megközelítés miatt szintén gyakran támadott, egyébként véleményem szerint történetük egyik kiugró pontját jelentő Indul a bokszra –, de a színvonal végig egyenletesen magas volt, még azokban az években is, amikor úgy tűnt, nem sokáig húzza már a csapat. Szerencsére ennek az időszaknak vége, a Moby Dick él és virul, az utolsó lemez remekül sikerült, és koncertfronton is sokkal jobban jelen vannak, mint pár éve, úgyhogy bizakodva tekinthetünk a jövőbe. Az pedig külön erősíti az optimista élt, hogy végre nem csak zorkó harmincas rockerek fordulnak meg a koncertjeiken, hanem megjelent egy fiatal, új generáció is, akik az 1998-as feloszláskor még valahol a bölcsőde vagy az óvoda környékén járhattak legfeljebb, de semmi esetre sem thrash metal koncerteken. Szóval itt voltak a fiatalok – komolyan mondom, ennyi jó csajt még soha nem láttam Moby Dick bulin -, és ami még fontosabb, kívülről fújták a klasszikus és újkeletű dalokat egyaránt. Volt is mit együtt üvölteni Smicivel, hiszen a srácok tartották a szavukat és valóban egy lehengerlő, minden igényt kielégítő monstre setlistet állítottak össze.

Az este programja

01. Fejfa helyett
02, Körhinta
03. Durván akár a vulkán
04. Élsz vagy meghalsz
05. Köszönöm jól vagyok
06. A demokrácia álarca
07. SOS
08. Babilon
09. Romlott rendszer
10. Kegyetlen évek
11. Másféle tűz
12. Legyél jó
13. Ilyen ez a század
14. Gonosz Erő
15. Na mi van?
16. Ámen
17. Vasketrecben
18. Romlás virága
19. Ugass kutya
20. Happy end
21. Zsibbad az agyam
22. Tegyünk úgy
23. Good Bye
24. Prometheus
25. Jusson eszébe
26. Pokolrock
27. Mennyből az angyal
28. Gazember
29. Keresztes vitéz

A klasszikus intró után az alapot az iszonyat súlyos Fejfa helyett adta meg, majd jött a Körhinta és A holnapok ravatalán lemez egyik legslágeresebbje, a Durván akár a vulkán. Nem bízták tehát a véletlenre a kezdést, és a legnagyobb Moby Dick himnuszok közül kiválogatott triász hozta is a kívánt hatást. A jó hangulat a színpadon és az előtt is hamar kialakult, és sikerült is a buli végéig fenntartani, aminek köszönhetően nagyon hamar elrepült a kétórás műsoridő. Olyan rég nem hallott dalokkal, mint a Köszönöm jól vagyok, a Babilon vagy a Happy End, nincs is mit csodálkozni ezen. Szerencsére a hangzás is kegyes volt a csapathoz, gyakorlatilag hibátlanul szóltak, ami thrash koncerten elengedhetetlen a nóták élvezetéhez. Ezúttal tényleg minden a helyén volt, így kedvünkre élvezhettük Hofi technikás, de mégis feelinges játékát, Gőbl Gabi döngölő alapozását, Mentes Norbi rock'n'rollos szólóit – az ipse ízes játéka mindig is a csapat egyik legfőbb erénye volt –, valamint Smici jellegzetesen elreszelt énektémáit. Annak ellenére, hogy klasszikus képzettséggel nyilván nem rendelkezik, a régóta mellőzött, de szerencsére ismét műsorra tűzött Legyél jó is teljesen okés volt, így remélem, ismét visszakerül a programba, ugyanis a sok zúzda között kifejezetten jól esik az embernek lazítani vele egy kicsit.

A spéci, felturbózott setlist mellett a buli másik fő érdekessége az volt, hogy itt debütált a soron következő lemez nótái közül elsőként hallható Vasketrecben, amelyet hallva mindenkit megnyugtathatok: a csapat nem kíván letérni arról az útról, amelyen A holnapok ravatalán anyaggal is haladt. Ha ilyen lesz a többi új dal is, csalódás gyakorlatilag kizárva, ami megbízható koncertteljesítményüket ismerve a Moby Dick esetében élőben rég nem kérdés. A veterán csapat ezzel a bulival ismét bebiztosította helyét a hazai színtéren, egyértelművé téve, hogy thrashben még mindig a soproni ászok jelentik a csúcsot itthon.

Fotó: Schmidt Anikó

 

Hozzászólások 

 
#3 Jotun 2013-10-25 17:41
https://www.youtube.com/watch?v=5f2LBkSSXrA
Idézet
 
 
#2 Jotun 2013-10-25 17:41
https://www.youtube.com/watch?v=WjpPb9gxeOo
Idézet
 
 
+2 #1 MW 2013-10-24 15:31
Köszi a setlistet!! A cikkel pedig maximálisan egyetértek...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.