Shock!

július 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Moby Dick: „Elindult a munka, van pár kész dal”

1014md01Október 19-én tartja immáron akár hagyományosnak is tekinthető őszi, budapesti nagykoncertjét a soproni Moby Dick. Magyarország változatlanul első számú thrash zenekara speciális programmal lép majd színpadra a Club 202-ben, mi pedig erről és egyebek mellett egyéb aktualitásokról is megkérdeztük Schmiedl Tamás énekes/gitárost, azaz Smicit.

Kezdjük a legfontosabb aktualitással, az őszi nagykoncerttel, amelyre október 19-én kerül sor a Club 202-ben. A honlapotok szerint speciális programmal készültök, amelyben tizenhárom ritkán játszott szám és egy új dal is helyet kap majd. Mik lesznek ezek a csemegék?

Valamennyi dalt játszottuk már koncerteken, természetesen az új dalt kivéve, de vannak dalok, amelyek nyolc-tíz éve kerültek be utoljára a koncertprogramba! Egy-két ilyen dal műsorba való bevétele nem jelentene akkora érezhető változást, de ilyen mennyiségben gyökeresen megváltoztatja az utóbbi években játszott setlistet: Legyél jó, S.O.S, Romlás virága, Élsz vagy meghalsz, Másféle tűz, Babilon, satöbbi. De mindent azért nem mondhatok el! (mosolyog)

Gondolom, a ritkaságok mellett a kötelező Moby Dick slágerek sem maradnak el, így elég monstre buli várható.

Igen, azt nem is tehetnénk meg, hogy a kötelező darabokat kihagyjuk, így a klasszikus dalokból sem lesz hiány. A tervezet program intróval együtt harminc tételes, ami erőnlétileg is nagy feladat elé állítja a zenekart és bizony a próbákra is rá kellett hajtanunk, mert fel kellett frissíteni az emlékezetünket.

Jó szokásotok, hogy a speciális bulikat később DVD-n is hozzáférhetővé teszitek, vagy egy-egy aktuális kiadvány mellé csapjátok bónuszként. Vannak esetlegesen efféle terveitek a mostani koncerttel is?

Nem tervezzük a koncert profi hang- és videófelvételét, de archív célra, baráti segítséggel rögzíteni fogjuk a bulit, amiből majd biztos kerül fel a YouTube-ra.

1014md02

Mit lehet tudni erről a bizonyos új dalról?

Teljesen friss dal, Vasketrecben címmel, amit az elmúlt hetek próbáin hangszereltünk és tanultunk meg. A holnapok ravatalán lemez vonalán halad tovább, jó értelemben vett slágeres Moby Dick dal!

Ez az új dal azt is jelenti, hogy már formálódik a következő Moby Dick anyag?

Elindult a munka, van pár kész dal és gyűjtjük az ötleteket, riffeket, de ahhoz, hogy egy lemeznyi dal összeálljon, még szükségünk van némi időre. Mindenesetre ebből már előbb vagy utóbb biztos lesz valami, reményeink szerint legkésőbb jövő őszre meg tudunk jelenni.

Lassan két éve már, hogy megjelent A holnapok ravatalán, amivel a MAHASZ lista élére is sikerült felkerülnötök. Ennyi idő távlatából hogy látod a lemezt?

Mi elégedettek vagyunk az albummal, és a visszajelzések alapján a közönségnek is tetszett. Van rajta egy-két kiemelkedően jól sikerült dal, amik stíluson belül slágeresnek nevezhetőek és képesek egy lemezt eladni, de a színvonal mindvégig egyenletes.

Mindenhol azt hallani, hogy a CD eladások folyamatosan csökkennek, ezért sokan keresnek alternatív megoldásokat. Legutóbb például a Tankcsapda jelentette be, hogy lemezeinek újrakiadásai kizárólag a MOL kutakon lesznek kaphatóak. Te hogy vélekedsz a kérdésről? Van esélye, hogy a következő Moby Dick anyagok is valamiféle speciális terjesztéssel jelenjenek meg?

Mivel CD boltok már szinte alig vannak, ezért bármilyen terjesztés jó ötletnek tűnhet, ami eljut az emberekhez, azonban nem vagyunk olyan speciális helyzetben, mint egy Tankcsapda. A holnapok ravatalán a Hammerworld Special révén eljutott az újságárusokhoz, ami talán hasonló próbálkozás, de egy átütő eladási eredményhez hatalmas reklámháttér is kéne, amit a plusz eladásokból származó bevétel nem pótolna. A nagy igazság pedig, hogy a CD eladások elsősorban nem a terjesztés hiányosságai miatt szorultak vissza, inkább a CD eladások csökkenése miatt roppan össze lassan a még fennmaradt hálózat is. A semmiből persze többet lehet kihozni irreális terjesztési megoldásokkal, de ez hosszú távon nem oldja meg a problémát.

Esetetekben megkerülhetetlen kérdés, hogy van-e bármiféle hír a klasszikus lemezek újrakiadásával kapcsolatosan.

Sajnos semmi konkrétum. Egyelőre az összes albummal kapcsolatban nincsenek is meg az újrakiadási lehetőségek, illetve jogok. Időközönként felmerül a téma, és néha megcsillan a reménysugár, de nem sikerült még komoly eredményre jutni. Ehhez nekünk nincs meg a kapacitásunk, és amennyiben a kiadónk nem tud eredményre jutni a jogokat illetően, mi önerőből nem tudjuk megvalósítani.

1014md03

Idén áprilisban a Sepultura előtt is felléptetek Szombathelyen, ami – mivel a Bloody Rootsszal játszátok is két nótájukat – nem kis élmény lehetett. Sikerült találkozni, dumálni is a brazilokkal?

Mindig nagy élmény példaképekkel, a műfaj nagyjaival egy színpadon állni, ráadásul a Sepulturával ez volt az első alkalom, bár személyesen már többször is találkoztunk. A mostani koncert után nekem volt olyan szerencsém, hogy az öltözőjükben járhattam egy rövid beszélgetés erejéig, ahol az egész zenekar közvetlen és barátságos volt. Andreas egyből sörrel kínált, és abban a pillanatban magára is öltötte az ajándékba kapott Bloody Roots pólót! Nagyon tetszett neki, kért is még egyet Derrick részére, aki nem volt jelen!

A legutóbbi lemez megjelenése óta azt vettem észre, mintha sokkal kiegyensúlyozottabban működne a csapat, mint korábban. Külső érdeklődőként azt látom, hogy folyamatosan a koncertek, a fesztivál-fellépések, míg korábban inkább hektikusan működött a zenekar.

Vannak jobb és rosszabb éveink, de a koncertek számát tekintve érdekes módon A holnapok ravatalán megjelenését követő év volt talán a leggyengébb. Mindez a lemez relatív sikere ellenére, ami azt is mutatja: nem elsősorban ezen, vagyis egy új lemez megjelenésén múlik, mennyire tud aktív lenni egy csapat. A koncertek száma nem csak rajtunk múlik, hiszen ha hívnak, ha van koncertmeghívás, akkor megyünk. A zenekar pedig most valóban kiegyensúlyozottabban működik, de már ennek köszönhető A holnapok ravatalán megjelenése is, és az is, hogy jelenleg is új albumon dolgozunk.

A fiaddal közös bandád, a Bloody Roots második lemeze tavaly jelent meg. Milyen reakciók érkeztek rá?

Az ígéretek földjén abszolút jó kritikákat kapott a közönség és a szakma felől is. Az év magyar lemeze lett a HammerWorld év végi összesített szerkesztői listáján, az év stúdiólemeze lett a Hangsúlyon, és még számtalan listán, szavazáson szerepeltünk jó eredménnyel! A MAHASZ eladási listán a negyedik helyig jutott az album, amire nagyon büszkék vagyunk! A Facebook oldalunk látogatottsága és az ott mérhető visszajelzések mind azt mutatják, hogy a közönség kíváncsi ránk, és megtisztelnek minket a figyelmükkel. Mi pedig azon vagyunk, hogy ezt továbbra is kiérdemeljük.

Ha követitek az eddigi ütemtervet, akkor 2014-ben érkeznie kell a harmadik lemeznek is.

Igen, valahogy mi is így tervezzük, és ha reményeink szerint alakulnak a dolgok, akkor jövő és vége felé talán ki tudunk jönni a harmadik albummal!

1014md04

Régi motorosként mi a véleményed, hogyan tudja manapság egy fiatal, kezdő zenekar megvetni a lábát a színtéren?

Az internet segítségével a kezdő lépések nagyon leegyszerűsödtek, és ügyes menedzseléssel, háttérmunkával egy bizonyos határig gyorsan lehet építkezni, de aztán továbblépni az, ami igazán nehéz. Koncertezés nélkül ma is elképzelhetetlen igazi sikereket elérni, ehhez azonban nagy áldozatokat kell hozni, hiszen már maga az utazás is rengeteg pénzbe kerül. Nehéz miről álmodozni, ha ezeket nem tudod meglépni. Varázsmódszerek nincsenek, csak a kitartás, a lelkesedés és a máshol nehezen megkeresett pénzed a zenekarba való pumpálásával lehet előbbre jutni.

Számotokra mekkora előnyt jelent a bulik lekötésénél a Bloody Rootsszal, hogy te állsz a csapat frontján?

Bizonyára valamennyi származik belőle, főként a zenekar kezdeti lépéseinél könnyebb volt indítani, hiszen az ismertség, a kapcsolatok mindig jól jönnek. Az viszont egyáltalán nem jellemző, hogy valaki azért venné meg a zenekart fix gázsiért, mert Schmiedl Tamás a frontember. Mára meg egyértelműen a sikereink a meghatározóak, de minden erőt összevetve sem könnyű manapság koncertezni Magyarországon.

Mik a közeljövő tervei a Bloody Roots és a Moby Dick számára?

A lehetőségekhez mérten, sőt, talán valamivel még azon túl is koncertezni, a jövő évben pedig mindkét zenekarral egy új album megjelentetése.

 

Hozzászólások 

 
+4 #4 Equinox 2013-10-15 17:34
Idézet - ThrashDeb:
Idézet - ThrasDeb:
Úh Moby dick és Bloody Roots lemez egy évben... Mennyország lenne. *.*


Most látom, hogy egy "h" lemaradt a nevemből. Éljen a mobil. :D

a fontosabbik H betű a helyén van! :)
Idézet
 
 
+2 #3 ThrashDeb 2013-10-15 16:56
Idézet - ThrasDeb:
Úh Moby dick és Bloody Roots lemez egy évben... Mennyország lenne. *.*


Most látom, hogy egy "h" lemaradt a nevemből. Éljen a mobil. :D
Idézet
 
 
+4 #2 TheThrasherMatyee 2013-10-14 18:29
Hát igen, egy-egy lemez egy éven belül a két legjobb hazai metal együttestől tényleg faszányos lenne ;)

Egyébként én már régóta várok az új MD - albumra, de ha a hírek igazak, akkor már nem kell sokat várnom :D
Idézet
 
 
+4 #1 ThrasDeb 2013-10-14 14:41
Úh Moby dick és Bloody Roots lemez egy évben... Mennyország lenne. *.*
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.