Shock!

június 22.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Helloween, Stratovarius, Wisdom - Budapest, 2010. november 28.

helloween_p2010_55Legutóbb a Gamma Ray társaságában járt Pesten a Helloween, ezúttal pedig a finn Stratovariust hozták magukkal, ami szintén nem nevezhető épp gyenge párosításnak. Ha mindehhez még azt is hozzávesszük, hogy a hazai heavy metal legnagyobb reménysége, a Wisdom ezen a koncerten mutatta be új énekesét a fővárosi közönségnek, akkor már végképp elmondható, hogy a klasszikus fémzene rajongói az utóbbi hónapok legjobban várt eseményeként tekinthettek erre a bulira.

időpont:
2010. november 28.
helyszín:
Budapest, Petőfi Csarnok
Neked hogy tetszett?
( 12 Szavazat )

A koncert vonzerejét mutatta, hogy már a kapunyitásra szép számmal összegyűlt a közönség, így a Wisdom produkcióját is elég népes publikum látta. Bár az új énekesről még mindig nem sok infót lehet tudni, az biztos, hogy jó választás volt a srác. Nachladal István távozása óta kicsit elvesztettem a fonalat a fiúkkal kapcsolatban, de ha ez a srác tartósan marad a bandában, biztos, hogy visszacsatlakozom majd a követőik közé. Orgánuma eléggé hasonlít a Wisdomot szintén megjárt Kiss Zoliéra, azaz egy erőteljes, alapvetően a magasabb tartományokban mozgó torokról van szó, és a színpadi kiállása is rendben van.

Az arcát fedő maszkot, illetve a talpig érő fekete köpenyt a buli végén sem vette le, így a Wisdom végeztével sem lettünk sokkal okosabbak, az viszont biztos, hogy a srácok végre újra jó formában vannak. Csak így tovább, várom azt a kettes lemezt!

wisdom_p2010_13

Bármennyire sem vagyok egy Tolkki-fetisiszta, azért ez a Stratovarius már nem az a Stratovarius. Alapvetően minden oké a zenekarral, sőt, még azt is aláírom, hogy a Tolkki nélkül készült Polarisnál sokkal gyengébb anyagokat is kiadtak korábban, mégis, az a különleges mágia, ami – számomra legalábbis – az Infinite-ig jellemző volt rájuk, már nincs meg. 

Stratovarius setlist:

Phoenix
Legions
Darkest Hours
The Kiss of Judas
Deep Unkonwn
Eagle Heart
Father Time
Paradise
Speed of Light
Hunting High and Low
Black Diamond

Ez a Strato már nem az európai dallamos metal színtér vezető csapata, csupán egy brigád a korrekt másodvonalból. Matias Kupiainen természetesen semmivel sem gyengébb gitáros, mint Tolkki, épp csak nem ő az, aki a Stratovariust megalkotta, aki miatt azzá lett, ami a hanyatlás első jeleit mutató Elements lemezekig volt. Egész egyszerűen nem úgy szólal meg a gitár a kezében. Meg egyébként is, el tudjátok képzelni az Iron Maident Steve Harris, a Rhapsodyt Luca Turilli vagy az Iced Earth-öt Jon Schaffer nélkül? Na ugye, hogy nem?!

Ettől függetlenül persze nem rossz a mai Strato, sőt. Láthatóan élvezik az együtt muzsikálást, fesztelenül, pontosan és könnyedén játszanak, épp csak egyértelmű, hogy a banda túljutott már a csúcson. Kotipeltónak viszont nem tett jót az idő vasfoga, azok a magasak bizony már nem jönnek olyan könnyen, de azért az ő teljesítménye sem volt gázos.

A programot tökéletesen válogatták össze, gyakorlatilag egy rövid, ütős slágerekből összeállított best of-ot kaptunk, melyben nyoma sem volt az olyan erősen fölösleges epikus rétestésztáknak, mint pl. a Soul of a Vagabond vagy az Elements. Kezdésnek rögtön jött a Phoenix, majd a számomra mai napig überelhetetlen Visionsről a Legions.

stratovarius_p2010_19

Harmadikként a hamarosan megszülető Elysium lemezt felvezető Darkest Hours érkezett, aminek hallatán kifejezetten várom az új Strato művet. Ez a dal szakít az eddigi vonallal, ugyanis egy roppant súlyos, sötét darab; évek óta a legizgalmasabb, amit tőlük hallottam. Innentől kezdve aztán csakis a legnépszerűbb nótáikat vették elő, jöttek szép sorjában a slágerek, melyek közé azért befért a Deep Unknown is a Polarisról, amit a közönség meglepően nagy üdvrivalgással fogadott. Bő egy órát töltött a Strato a színpadon, és elnézve produkciójukat, még akkor is szívesen hallgattam volna őket tovább, ha számomra az igazi Strato az 1996-2000 közötti.

stratovarius_p2010_29

Ha a zenekar teljesítményét tekintjük, ez volt életem legjobb Helloween bulija, ha viszont az eljátszott dalokat helyezem a középpontba, komoly csalódást okoztak. Fel nem foghatom, ha egy zenekar már csaknem harminc éve létezik, leszállított 15 nagylemezt, melyek közül a néhány hónapja kijött 7 Sinners a valaha volt egyik legerősebb korong, akkor mi az istennek kell még mindig az első néhány évet, illetve az ezalatt megjelent három lemezt erőltetni. Főleg úgy, hogy immár 17 éve Andi Deris az énekes!

helloween_p2010_24

Nyilván egy Dr. Steen vagy egy Eagle Fly Free kihagyhatatlan a mai napig, de hogy a 12 nótás programba összesen 4 (!!!) Deris-korszakos dal fért be, az vicc. Ezek közül mindösszesen kettő, a klipes Are You Metal?, illetve a Where the Sinners Go hangzott el az új lemezről, amikhez jött még a Time of the Oath Steel Tormentora, illetve a Dark Ride lemez slágere, az If I Could Fly, és végeztünk is, jónapot. A többi nóta mind-mind az első két Keeper lemezről és a Walls of Jerichóról ismert, unalomig játszott sláger volt, ráadásul a koncert vége felé előadott Medley sem az újkori nóták – kivéve a Keeper harmadik részét – összegyúrt témáiból állt, hanem a Keeper I-II-III-ból, illetve a Halloweenből.

Helloween setlist:

Who Is Mr. Madman? (intro) / Starlight (intro)
Are You Metal?
Eagle Fly Free
March of Time
Guitar Solo (Sascha Gerstner)
Where the Sinners Go
Steel Tormentor
Drum Solo (Dani Löble)
I'm Alive
If I Could Fly
The Keeper's Medley (Keeper of the Seven Keys, The King for a 1000 Years, Halloween)
I Want Out
---
Ride the Sky
Future World
---
Dr. Stein

Lehet, hogy az ős fanok szemében áruló vagyok, de az ezerszer is lerágott csont Future World, I'm Alive, Ride the Sky, March of Time vagy I Want Out helyett sokkal szívesebben hallgattam volna bármit az ezúttal totál hanyagolt Better Than Raw – Gambling with the Devil párosról, hogy az új dalokat már ne is említsem. Ráadásul az előadás totál profi volt, a zenekar nem csak zeneileg, de a látványt tekintve is nagyon odatette magát.

Ezernyi kombinációban villództak a fények, a színpad közepén pedig a 7 Sinners borítóját díszítő, hatalmas kerék forgott körbe. Mindehhez Andi Deris az általam valaha látott legjobb formáját hozta. A saját dalaival eddig sem volt gondja soha, de ezúttal Michael Kiske magasai sem okoztak problémát számára. Egyszerűen zseni volt a faszi ezen az estén.

A bruttó 100 percet kitevő műsor végét természetesen a korai idők legnagyobb slágerei alkották, az utolsó ráadás pedig a Dr. Stein volt, a jó doktor alteregóit felvonultató színpadi örömködéssel kiegészítve. Gondolom, ők a banda által a turnéra meghirdetett hasonmásverseny győztesei voltak. (Szintén totál érthetetlen, hogy az új lemez megjelenésével kapcsolatban miért egy 22 éves nótát sulykol még mindig a menedzsment? Ők tudják...)

helloween_p2010_26

Összességében haragszom a Helloweenre. Haragszom rájuk, mert remek formában vannak, az elmúlt 10 év legjobb lemezét rakták le az asztalra, valahogy mintha mégsem lennének hajlandóak tudomást venni róla. Inkább nézegetnek hátrafelé, és erőltetik a Keepereket. Érthetetlen.

További fotók:
Helloween
Stratovarius
Wisdom

 

Hozzászólások 

 
#7 Guest 2011-01-15 21:18
Sajnos én csak a januári Stratovarius koncerten lehettem jelen - de enyhén szólva is nevetsséges megállapítás, hogy másodvonalú banda. Az óta kijött az Elysium, kedves cikket író kolléga, és a meghallgatása után egyértelnűen kiderül - bebizonyították -, hogy kérem szépen Főnixmadarak ők! Az "Elysium" szám például fantasztikus kvalitású, számomra máris ott szerepel a valaha írt legjobb Stratovarius dalok között; de a többi sem szégyenkezhet. Lényegében a Polarissal egy "új" banda indult hódító útjára, és második albumra nem is mutathattak volna ennél meggyőzőbb fejlődést. Csak így tovább, Stratovarius!
Idézet
 
 
-1 #6 Guest 2010-12-29 15:45
Az, hogy ennyire ráfeküdtek a régi évekre, valahol a Deris-éra kritikája szerintem. Pedig valóban előre kellene tekinteniük, mert manapság komplexebb dalokat képesek írni, mint a nyolcvanas években. Ami a Seven Sinnerst illeti, nyomaiba sem ér a Gamblingnek, szerintem, ez utóbbi az Andi Derissel készült lemezek csúcsa, de egyébként az összes többi Deris lemezen vannak fasza dolgok. Az viszont nem tetszik, hogy az utolsó album majd felét az énekes hozta, ezek a számok jócskán letérnek a "klasszikus Helloween" zenei vonaláról - holott emlékezzünk csak vissza, Weikath ezért rúgta ki Ulit és Rolandot! Ennek tükrében nincs kegyelem, Andi azért foríthatott a hajó kormányán, mert most ő a zenekar énekese, de ha egyszer őt is kirúgják, Weiki tutira le fogja húzni ezt a lemezt szerintem, őszinte ember lévén :)...
Idézet
 
 
#5 Guest 2010-12-05 21:41
....fogja elkészíteni a második lemezét, mint összeszokott csapat, mert a Polaris csak a "bemelegítő" volt. Úgyhogy ne írjuk őket le, mert még nagyot fog durranni ez a brigád!
Üdv mindenkinek!
Johsy
Idézet
 
 
#4 Guest 2010-12-05 21:40
Szerintem a Stratovarius-ról szóló kritika nem megfelelő, mert szerintem nagyon rossz megfogalmazás volt, hogy a Stratovarius a "másodvonalhoz" tartozik, mi tartozik akkor az első vonalba? A Metallica vagy az Iron MAiden? Akik 20 éve ugyanazt az elkoptatott stílust játszák? Mert ha az az első vonal akkor a Stratovarius jobb náluk, mert ők képesek megújúlni és fejlesztik magukat, ezért soroljuk már rögtön őket a másod vonalba? Szerintem ne! Kotipelto teljesítménye igen nagyon jó volt, néhány kisebb hiba volt a magas hangok kiadásában, de ez megbocsájtható egy ilyen zenésznek, aki egy héten 3-szor is szinpadra áll átlagban! Matias Kupiainen pedig fényévekre van a Tolkki technikai tudásától, a hangszer megszólaltatása is igen magas szintű, szerintem a zenekar csak nyert azzal hogy ő a zenekarba került, és zeneszerzőként is megállta a helyét! Ezt hallhattuk is a színpadon pl: Deep unknown! Úgyhogy ne mondjuk ki elhamarkodottan hogy gyenge a Stratovarius, mert ez a csapat most....
Idézet
 
 
+2 #3 Guest 2010-12-05 18:09
utoljára 1986 debrecen voltam helloween koncerten kiráj volt és ezis nagyon jó volt.
Idézet
 
 
+1 #2 Guest 2010-12-04 23:40
Eleve nem létezik ilyen szám, hogy Keeper I, sem II sem III. Létezik Keeper of the Seventh Keys, meg King For a Thousand Years
Idézet
 
 
+1 #1 Bathory Gabor 2010-12-04 17:33
"Lehet, hogy az ős fanok szemében áruló vagyok, de az ezerszer is lerágott csont Future World, I'm Alive, Ride the Sky, March of Time vagy I Want Out helyett..."

Ez hülyeség! Az I'm Alive-ot meg a Ride The Sky-t kb. 10 éve nem vették elő, ha nem több! És a March Of Time sem az az elcsépelt dal, úgyhogy a fenti megállapítás több mint érdekes.

Illetve a Keeper I-II-III + Halloween is érdekes, mert ez így ugye négy szám, holott csak háromból csináltak egyveleget.

A beszámoló amúgy nem rossz, bár nekem kissé sótlan. (A setlisttel kapcsolatos megállapításodd al egyetértek: igazán megvariálhatták volna, és hát a 12 szám tényleg kurva kevés ezen a szinten. Bécsben miért tudtak néggyel többet elnyomni?!)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.