Shock!

április 19.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ramones Mania: tribute tribute hátán

Hazánkban talán még nem annyira terjedt el az, az elnevezés, hogy cover-band, pedig számos országban már nagy hagyománya van eme sajátos rajongói projecteknek.

Ennek ellenére mi sem maradtunk profi bandák nélkül, két klasszikus formáció klónja éledt fel Magyarországon. A KISS Forever Band és a Ramones Mania zenekarokat olyan zenészek hozták létre, akik fanatikusai a nevükbe foglalt példaképnek. Koncertjeiken mind zenében, mind pedig öltözködésben igyekeznek pontos másai lenni a nagy mestereknek ami már önmagában is feledhetetlen élményt jelent. A KISS Forever Band és a Ramones Mania elérhetővé teszi számunkra mindazt a kialakult mítoszt és legendát melynek tárgyát, talán csak klipek és magazinok formájában kapjuk meg legtöbbször. A két csapat aprólékos műgonddal építi fel produkcióját, olyannyira kifinomult formában, hogy nem ritkán súrolják a valóságos alakok hatását. Hogy hogyan és miért jutottak el idáig, az alábbi beszélgetésekből rögtön kiderül!
Akik a választ adják: KISS Forever Band: Váry "Starchild" Zoli (g.,v.), Tobola "Catman"Csaba (d.,v.), Maróthy "Space-Ace" Zoli (g.,v.), Pocky "The Demon" (b.g.,v.).
Ramones Mania: Hangya Ramone (b.g.,v.), Barbie Ramone (g.,v.)

Hülye kérdés, miért jött össze a Ramones Mania?

Hangya: A Ramones Mania a következőképpen jött össze! Kibaszottul irigyeltem Váry Marcitól a KISS Forever Bandet! A lényeg persze az, hogy régóta fanatikus Ramones rajongó vagyok. A Sing-Sing idejében kezdődött, mikor feldogoztunk egy The Exploited dalt. Onnantól jött az ingerencia elő, hogy punk zenét kezdjek el hallgatni. Bármennyire lehet degradálni a punk zenét, ott egyszerűen olyan feelinges nóták vannak, hogy az embert megmozgatja.
Barbaró Attila: Egyszerűen imádom játszani a Ramones számokat, mert az egész figyelmem a bulizásra mehet. Tudod a Junkiesban azért kicsit bonyolultabb az az effekt.
Hangya: Szóval az a lényeg, hogy volt egy másik formáció a Szakácsi Gabival, de az nem volt az igazi. Utána gondoltam arra, hogy a Rikivel eleve kurva jóban voltam…
B.A.: A Rikit te énekesnek gondoltad vagy gitárosnak?
H.: Először megmondom őszintén én akartam énekelni, mivel az előzőben én énekeltem. Aztán meg úgy voltam vele, hogy 2-3 nótát még énekelek, viszont utána jobban szeretnék Dee Dee Ramone lenni…
B.A.: Lehívott kettőnket a Rikivel mert látta, hogy én annyira szar gitáros vagyok, hogy szólózni sem tudok...
H.: Pont jó ide a Ramonesba…
B.A.: Meg a Rikit is lehívta, aki meg elkezdett énekelni és kiderült, hogy annyira le tudja venni ezeket a számokat és kibaszott jó hangja van.
H.: Jó, de én nem ismertem a Rikinek a hangját előtte!
B.A.: A Riki egy kibaszott jó énekes!
H.: Az első próba idején még a zenekar össze sem állt, de már volt egy turné meghívásunk. Innentől kezdve gyorsan összeraktunk 10-15 dalt.
B.A.: Eleve ismertük őket, hiszen mi a Junkies-zal is játszottunk Ramones számokat.
H.: Elkezdtünk játszani, mára már túl vagyunk a harmadik németországi turnén. Németországban olyan szinten van közönségünk, hogy 2-300-as klubok full tele vannak.
B.A.: Meg az a lényeg, hogy Németországban például az ilyen klubokban, ahol játszik a zenekar ott ingyen lehet inni!
H.: Enni is. Engem már ez izgat igazából…
B.A.: Az a furcsa, hogy Magyarországon sokan ismerik a Ramonest, de inkább az idősebb korosztály. Ők viszont nem jönnek el. Inkább olyan arcok néznek be, akik a Junkies miatt érdeklődnek. Például a Riki, hogy énekel. Szerencsére rengeteg olyan ember volt, aki nem is nagyon ismerte a Ramonest, de lejött és megtetszett neki, majd megvette a Ramones lemezeket. Viszont Németországban nagyon sokan szeretik a Ramonest, és le is jönnek.

Hány száma van a Ramonesnak?

H.: 276.
B.A.: Ebből kb. 40-et tudunk.
H.: Próbálunk például original műsort adni. A Ramonesnál azért igazából nagy színpadi megmozdulások nincsenek, de azért minden bulira készülünk pluszt adni.
B.A.: A Ramonesban nincsenek jellegzetes arcok, meg smink, de ami jellegzetes az a farmergatya, póló, bőrdzseki.
H.: És Converse…
B.A.: Nem mindegy ám, hogy milyen bőrdzseki! Piros béléses, igazi Ramones dzseki. Én még az ecseri piacon vettem, több mint 10 évvel ezelőtt. Semmi pénzért nem válnék meg tőle. Pedig a Szasza (Action) már jó pénzért megvette volna…
H.: A Ramones egy klasszikus zenekar és 50 évesen is eljátszogathatjuk ezeket a dalokat. Nem akarjuk túlzásba vinni, ez mindig hobbi marad.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.