Shock!

május 23.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Replika - Ektomorf: turnézáró élmények

EktomorfNovember elején ért véget a Terrorista Turné néven fémjelzett Ektomorf, Replika, Cadaveres De Tortugas közös koncertsorozata. A turné végeztével valamennyi zenekar már a jövőre gondol, melyből kettőt máris sikerült szóra bírnunk. Az Ektomorfból Kovács Laci gitáros, míg a Replikából Csató Péter frontember és Szabó Gergő dobos ült mikrofonunk elé.

Laci nálatok egy kicsit térjünk vissza a nyári időszakra. Elég fontos dolog történt veletek akkor, hiszen felléptetek az egyik nagy németországi fesztiválon a Summer Breeze-en! Hogyan kerültetek oda?

K.L.: Volt egy német terjesztőnk, aki a Kalyi Jagot terjesztette, és ők szervezték ezt a fesztivált. Meghallották a zenekart, illetve láttak bennünket élőben, és úgy gondolták, hogy a zenekar teljesen beleillik ebbe a képbe. Kaptunk egy késő délutáni időpontot, ez nagyon jól sikerült, majd lemezszerződés lett a vége.

Mennyien voltak a fesztiválon?

K.L.: A 3 nap alatt 18ezren voltak. Második éve rendezték meg.

Kik voltak az igazán nagy nevek idén?

K.L.: Immortal, Kreator, In Extremo, és rengeteg német zenekar, akiknek a neve nem igazán mond sokat, de a német közönség ismerte őket.

Hogyan fogadott titeket a többi zenekar?

K.L.: A kiadónk főnöke már régóta Ektomorf rajongó és végig Ektomorf pólóban járkált a fesztiválon. A többi nagy zenekar pedig mindig mondogatta, hogy Ektomorf-Ektomorf soha nem hallották még ezt a nevet… Viszont mikor meglátták a műsort mindenkinek nagyban megváltozott a véleménye.

A közönség reakciója?

K.L.: A német közönség egy része már ismert minket, mert volt már pár koncertünk ezen a vidéken. Meglepő módon még a roma szövegeket is énekelték.

Anyagilag megérte a kinti koncertezés?

K.L.: Anyagilag teljesen mínusz, viszont föl lett dobva a labda, hogy most mehetünk, próbálkozhatunk. Igazából Magyarországra mindig visszajöhetünk, de odakint most volt lehetőségünk kimenni.

Mi az, amiben a zenekar mindenképpen előrébb lépett?

K.L.: Ha jövőre megjelenik az új album ismét kimegyünk, és nemcsak Németországban lesznek koncertek hanem egész Európában.
Replika

Beszéljünk a Terrorista Turnéról…

Cs.P.: Tavasszal indult akkor nyolc állomás volt. Viszont az őszi bulik sokkal jobban sikerültek, a közönség is nőtt, nem görcsöltünk, sőt jobb kedvünk volt.

Megjelent az új Replika lemez, Másik világ kapujában címmel. A közönség hogyan fogadta az új nótákat a turnén?

Cs.P.: Ilyenkor még nem derül ki. Nem tudják énekelni a szövegeinket, hiszen most jelent meg, így ezen keresztül még nem lehet leszűrni. A zenénk olyan változásokon ment keresztül az évek alatt, hogy kifejezetten a pogózás nem működik már, inkább minimális tombolás mellett éneklik a szövegeinket. Na most ezeknél az új daloknál még nem volt észrevehető. A visszajelzéseket a levelezés és koncertek utáni beszélgetések kapcsán lehet tudni, nagyon vegyes. Nagyrészt az a jellemző, hogy tetszik az új anyag, bár először mikor meghallgatják, nem ezt várják. Aztán nyilván vannak a fikázós variációk, akik abszolút elutasítják és nem értik, illetve van a másik szélsőség, akiket egyébként megragadott.

Laci, neked mi a véleményed az új Replikáról?

K.L.: Mi már sejtettük az előző lemeznél, hogy itt történnek változások. Ahogy belehallgattam az új lemez dalaiba furcsának tűnt, de szerintem ez az igazi Replika, és ez tükrözi igazából, hogy ez a három ember miről zenél.

Sz.G.: Köszi Lacikám…

Az Ektomorfnál mi várható jövőre?

K.L.: December 3-án megyünk a HSB Stúdióba, 1 hónapig rögzítjük a 4. Ektomorf albumot, melynek címe: Felüvöltök az égre. 13 szám lesz rajta, és ebből lesz egy előzetes maxi is.

A Kalyi Jag vonalát követi?

K.L.: Egy újabb lépés lesz, már csak azért is, mert a zenekar felállása másfél év alatt megváltozott. Most az új 4 emberről szól.

Péter úgy tudom, nálatok klipkészítés van/volt folyamatban…

Cs.P.: Még mindig tartanak az utómunkálatok a Kezdet és a vég című dalra készülő klipnél. Az érdekessége az, hogy Somogyvámoson vettük fel a krsna központban. Elég érdekes lesz.

Miben változott meg a zenekar összképe, gondolkodása a Testbe zárt lélek óta?

Cs.P.: Itt arról van szó, hogy a Replika valójában egy kicsit mindig is misztikus utat járt. A mondanivalója mindig is lelki volt. Ezen az albumon még jobban, konkrétabb formában jelentkezik, nem véletlenül mentünk a krsna központba. Ez az önmegvalósítás egy formájáról is szól, konkrétabban istenszeretetről.

Nincs ez ellentmondásba az első két albummal?

Cs.P.: Nincs. Aki kicsit is megértette idáig a Replikának a szövegeit az, szerintem tudja, hogy nincs ellentmondásban.

Mennyire nehéz koncerteken visszaadni az új dalokat?

Cs.P.: Rengeteg olyan dal van, amit így trióban is simán elő lehet adni, esetleg kicsit keményebben szólnak, tehát jót fog tenni az élő előadás. Van 1-2 líraibb nóta, ahol a Hammond orgona nélkülözhetetlen, meg az akusztikus gitár, ezeket mindenképpen szeretnénk legalább két koncerten megszólaltatni.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.