Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nevergreen: „Az ember fél, amikor golyók fütyülnek a töke mellett”

NevergreenIgazából csak titokban reménykedtem, hogy lesz még valaha is új Nevergreen album, így kicsit váratlanul ért, hogy nagy hirtelen rámzúdult az Ámok. Az album nagyon erős talán nem túlzok, ha azt állítom a legjobb korong a sorban, viszont egyúttal azt is érzem, hogy még nem az igazi. Sokkal több potenciál rejlik ebben a formációban, mely remélhetőleg a következő lemezen már hallható is lesz. Az Ámok elkészítését nagyon fontos események határozták meg, melyről a legilletékesebb, a csapat kemény pillanatokat átélt tagja Matlári Miklós billentyűs számolt be.


Először is mi a saját véleményetek, meglátásotok az új albumról?

Az Ámok egyenes és logikus folytatása az előző 2 albumnak. A dalokkal teljesen meg vagyunk elégedve, több klasszikus doom metal dalt sikerült ismét írnunk. Talán ezzel az albummal egy magyar doom-metal alapművet sikerült alkotnunk… Utólag mindig akadnak dolgok, amit máshogy csináltunk volna, de a lényegen, értem itt a súlyosságot, energiát, sötétséget és mélységet, és mindezek igényes megvalósítását, ez nem változtat.

Az Éj Szeme után milyen gondolatokkal láttatok hozzá az új album felvételeihez?

Ez az album 3 évig váratott magára, így alig vártuk, hogy végre felvegyük. Közben sok minden történt velünk, én például élőben élvezhettem a NATO által rendezett aeromeetinget - ihletben nem volt hiány.

Hogyan kerültetek a Hammer Records-hoz, hiszen a Polygramnál (ma már Universal) voltatok? Nem akart a kiadó tovább dolgozni veletek?

A Polygram 3 évig gondolkozott azon, hogy kiadja-e a 3. albumot, csak aztán bontottuk fel a szerződést. Ezzel elég sokat ártottak az együttesnek. A másik oldalról tekintve viszont a Polygram nélkül nem lett volna se első, se második lemez, és emiatt mi hálásak vagyunk nekik. A Hammer Records-szal már régen szerettünk volna dolgozni, mert ez egy olyan kiadó, amelynek szívügye is a rock zene, és így jobban reklámozza az albumot, másrészt nagyon jól szót tudunk érteni egymással.

Volt valamilyen elvárás akár a közönség, akár a kiadó részéről, amit az új anyaggal támasztottak?

A mi közönségünk mindig teljes mértékben elfogadta a mi zenénket. A kiadó meg egy igazi Nevergreen albumot akart, ahogy mi is. Olyat, mint az első kettő, és ezt meg is kapta.

Azzal gondolom ti is tisztában vagytok, hogy a kiadó nemcsak egy jó anyagot, hanem jó eladási eredményeket is vár tőletek. Ti például mit tudtok tenni a siker érdekében? És mit vártok a kiadótól?

Egy együttes a siker érdekében a jó anyagon kívül csak egyet tehet: koncertezhet. Minden más a kiadó dolga. Egy jó album eladásához 3 dolog szükséges: reklám, reklám és reklám. Vagyis pénz, pénz és pénz, ugyanúgy, mint a háborúhoz. A rockzenében meg manapság Magyarországon pénz nincs. Ennek ellenére a "Hammer" a körülményekhez képest kitűnően dolgozik.

Nem féltek attól, hogy a két album között eltelt idő ártott a zenekarnak?

Az ember akkor fél, amikor golyók fütyülnek a töke mellett. Vagy még akkor sem. Az "Éj szeme" és az "Ámok" közt eltelt idő annyiban ártott a zenekarnak, hogy a megszerzett népszerűséget továbbfejleszteni nem tudtuk, viszont megtartottuk.

A Nevergreen már hosszú ideje a pályán van, de igazán komoly népszerűséget még nem sikerült elérnetek, pedig már a harmadik lemezetek jelent meg. Mi lehet ennek az oka?

A Nevergreen 5 éve van pályán. Ha a hazai heavy metal mezőnyt nézzük, a következő együttesek népszerűbbek nálunk: Ossian, Pokolgép és ezzel be is fejeztem. A Tankcsapdának természetesen semmi köze sincs a HM-hez. Ők egy jó punk-rock együttes. Tehát a HM mezőnyben a Nevergreen igen komoly népszerűséget hozott ki. Más szempont az, hogy a rock mezőnyben. Melyben a HM benne van, ez a népszerűség már lényegesen kisebb. A HM Magyarországon nem megy, rétegzene. Továbbá a Polygram nem kényeztetett minket reklámmal, pedig náluk adtuk ki a magyar HM 2 nagyon is kiemelkedő albumát. Továbbá a magyar rock közönség elég kis része érzi ezt a fajta zenét, ami az összes magyar HM, vagy akár a rock banda zenéje közül a legközelebb áll a nyugathoz. Ez egy meglehetősen súlyos és sötét zene, rendhagyó és sötét szövegekkel. Egyrészt a magyar rock közönség eléggé különbözik a nyugatitól, másrészt az emberek inkább a vidámkodó, bárgyú, semmitmondó vagy a legjobb esetben humorizáló szövegeket szeretik. Az én szövegeim a számukra nem eléggé közérthetőek. Továbbá inkább azon kellene eltöprengeni, hogy hogy van az, hogy a legnépszerűbb magyar pop, techno együttesek infantilis zenét játszanak, vagy kutyaütő zenekarok, és mégis ők adnak el 10-20-30 ezer lemezt és nem a Nevergreen. Amerikában kellett volna születnünk, és akkor, ha nem is lennénk egy Metallica, de lennénk egy Paradise Lost. Nekünk azonban az is szatiszfakció, hogy minden Diákszigeten tele van a sátor, és ez több ezer ember. És ettől már csak jobb lesz a helyzet.

Mivel érzékeltetitek az elmúlt évek változásait?

Zenével.

Milyenek a lemez megjelenése utáni tapasztalataitok? Tudtok esetleg már számszerű adatot mondani, hogy mondjuk mekkora a különbség a régi és az új albumok eladásai között?

Manapság Magyarországon a HM-ban már 3000 eladott lemez is nagyon jó. Ez eddig megvolt, több is. Az "Ámok" ezt - reméljük - felül fogja múlni.

Tavaly ősszel a Mooddal turnéztatok, jól sikerültek a koncertek? Van valami jelentősége annak, hogy egy zenekar el tud menni néhány városba fellépni?

A turné jól sikerült. Köszönet a managementnek és Kosinszky Gábornak. Legtöbben voltak a Wigwamban Pesten 800-900 rajongó között, nagyon jó volt Békéscsaba, Pécs és a többi állomás sem volt rossz. Egy HM-együttes csak a koncertezéssel tud áttörni, meg a reklámmal. A TV-ből a HM-t már szinte teljesen kiszorították.

Mit várhatunk a zenekartól 2000-ben?

Őszre a IV. Nevergreent, ami a legjobb lesz az eddigiek közül, legjobb lesz az összes magyar HM lemez közül és a végleges áttörést, és részemről egy szólólemezt. Hacsak addig le nem bombáznak teljesen. Shalom.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.