Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Neochrome: régi arcok, friss csapat

1997-ben bomba robbant a debreceni rockéletben. Sajnos abban az esztendőben számos ismert és ismeretlen csapat háza táján történtek változások.

Hogy ne említsek mást, a Tankcsapdában ekkor volt doboscsere, a Replikából 2 tag is távozott, feloszlott a HC reménységnek tartott Beholder zenekar, a Necropsia sem aktív ténykedéséről volt híres, s hogy egyúttal visszakanyarodjak jelenlegi riportunkhoz, az akkoriban neves zenekarokat megszégyenítő módon turnézó progresszív death metal csapat, a Carbon Cage egysége is megbomlott. A zenekar hangszeres szekciója megvált frontemberétől, és egy egészen új irány felé vette útját. Ezek után nem tehettünk mást, minthogy a kettészakadt együttes mindkét részét figyelemmel kísérjük, hogy a legalkalmasabb pillanatban beszámoljunk a legfrissebb fejleményekről. Az egyik ilyen pillanat elérkezett, a Carbon Cage-ből távozott frontember, Mányák Péter bő egy év után, nemrég megtalálta zenésztársait és összehozta új zenekarát a Neochrome-ot!

Péter, biztos sokan kíváncsiak még arra, hogy mi volt az oka annak, hogy kiléptél a Carbon Cage-ből!

Emberileg is volt 1-2 összetevője, de ezt áthidaltuk volna, a fő ok végül is a stílusbeli nézetkülönbségek, zenei differenciák különbözősége miatt volt. A többiek dallamosabb éneket próbáltak erőltetni, egy teljesen más stílust, én meg ezt a stílust szerettem volna továbbvinni, s ez hát így abszolút nem fért össze.

Nem próbáltál meg alkalmazkodni?

Nem. Én is hibás vagyok a dologban, de mivel ezt a vonalat szeretem, nem tudtam. Azt azért még hadd tegyem hozzá, hogy nincs harag a C.C. meg köztem, közös megegyezéssel váltunk el. Gondolom tovább szeretnék ők is folytatni a zenélést, nem tudom a jelenlegi felállásukat, náluk is folyamatosan alakul. Remélem sikerülni fog nekik is, és akkor nem tartok elképzelhetetlennek közös bulikat sem. Érdekes lenne, és akkor egy jó zenekar helyett kettőt kap a közönség!

Nem akartad esetleg te továbbvinni a Carbon Cage nevet?

Nem. Meg sem fordult a fejemben, a Carbon a Zoli (Cifra Zoli - gitáros) zenekara, ők voltak hárman és meg egyedül, szóval ez nem merült fel.

Röviden elmesélnéd mi történt az alatt az idő alatt, miután kiléptél a Carbon Cage-ből?

Még '97 nyarán be akartunk venni egy dobost - amikor Szaki (Szakajda Tibor - ex-C.C. dobos) kiszállt -, Szabó Gergőt, de végül is nem jött össze a kooperáció. Én már akkor láttam, hogy nagyon tehetséges a srác és mikor nyilvánvaló lett a kilépésem, akkor a Gergővel elkezdtük tervezgetni, hogy együtt csinálunk egy zenekart. Vége lett a Carbonnal közös munkámnak, elkezdtünk keresni gitárosokat, négy hónap keresés után megtaláltuk Sturm Attilát (gitár), majd Kocsán Lászlót (bgitár).

Mi alapján válogattál?

Ugye a dobos az adott volt, nem is gondolkoztam máson, ami a legfontosabb szerintem, hogy fanatikusa legyen ennek a zenének, kitartása legyen, mert ez tényleg nagyon kevés embernél van meg. Persze az sem mellékes, hogy profin zenéljen, és legyen cucca is. S lehet, hogy hülyeség, de azért a fazonra is rámentem, mert szerintem ehhez e zenéhez nem mindegy, hogy hogy néz ki a zenekar. Elég sok tényezőt figyelembe kellett venni, de úgy érzem, hogy sikerült, bár nagyon nehéz megtalálni a megfelelő embereket. Lassan egy éve, hogy csináljuk, és még csak most lesznek az első koncertek.

Miben más a Neochrome, mint az eredeti Carbon Cage?

Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez semmiképpen nem a Carbon Cage folytatása. Szerintem nagyon jó zenészeket találtam, teljesen más stílus lesz, de ugyanolyan durva, amit lehet death metalnak nevezni, csak ilyen death metal alapokon fekvő extrém metal, hardcore beütések is vannak benne. Az ének szintén változott, nem az igazi mélyen deathes hörgés, inkább egy tisztább, erőteljesebb hörgés és ordítás között van valahol. Szóval tisztább lett meg ritmikusabb.

Honnan ered a Neochrome név?

A zenekarnak Mental Desert volt az eredeti neve, de ezt sajnos sokan úgy értelmezték, hogy "Metal Desszert", s ezt el akartuk kerülni mindenképpen. A jelentéstartalom jó lett volna, hiszen az emberi értelem elsivatagodását jelentette a "Szellemi Sivatag" kifejezés. Aztán Cifra Zoli adta ezt az ötletet, hogy legyen "króm". És bele lehet magyarázni azt, hogy a "króm" a "karbon" utáni továbblépés, mert a króm egy modernebb anyag. A króm az már utal a XXI. századra. Akkor megvolt a króm, kerestünk hozzá szavakat, mert 2 szavas zenekarnevet szerettem volna, s akkor beugrott a Neo.

Milyen most a zenekaron belüli felosztás? Ki írja a zenét, szöveget?

A zenei ötleteket a zenészek hozzák, főleg a dobból indul ki az egész, ezért lett nagyon ritmusközpontú. A szöveget én írom továbbra is, a szöveg az ami nem nagyon tér el a Carbon Cage-től, a lelki megközelítéssel, a körülöttünk lévő értékek elcsökevényesedésével foglalkozik.

Volt valamilyen kiindulópont nálatok a zenei koncepciót illetően? Mondjuk legyen slágeresebb, stb.?

Nem rossz kérdés, mert nagyon durva a zene, meg durva részek vannak benne, ám szerintem valamivel befogadhatóbb lesz. Van egy-két olyan szám ami tipikusan death metal "sláger" is lehetne, ha-ha! Dallamosabb lett, ritmikusabb, meg szerkezetileg is úgy van felépítve, hogy könnyebben befogadhatóbb.

Debrecen "szakmai" berkeiben már elterjedt a hír, hogy Metallica feldolgozást is játszotok. Igaz ez?

Igaznak igaz, mert játszunk, azt még nem tudom, hogy koncerteken el fogjuk e sütni. Ez egy elég régi Metallica szám. A Metallica elég meghatározó zenekar volt akkoriban, habár az új dolgaik annyira nem jönnek be szerintem a régebbi rajongóknak - mint ahogy nekem sem -, de mindenképpen tisztelni kell őket, főleg azért amit tényleg véghezvittek! A Master Of Puppets-ről egy nóta, a Leper Messiaht átalakítottuk, nem ugyanúgy játsszuk, kicsit death-esítve lett.

Hogy álltok hanganyaggal, ill. a koncertekkel?

Április környékén szeretnénk felvenni, a legjobb 3-4 számot, összeválogatjuk és akkor szeretnénk kiadni demó szinten. A repertoár kész van, csak csiszolgatjuk és bővítjük. Koncertekre még nincs dátum, nem akarunk fejest ugrani bele. Viszont tervezünk egy nulladik koncertet itt Debrecenben, ahol a közeli ismerősök, barátok, "szakmabeliek", meg akik nekünk, és úgymond 30-40 Carbon Cage rajongó lesz jelen. Szerepelnek vendégzenekarok, de teljesen zártkörű buli lesz.

Végezetül pedig hogyan vélekedsz a mai keményrock hazai képviselőiről?

Az az igazság - persze nem akarok senkit megnevezni - elég kevés zenekart látok, akár külföldi szemmel nézve is, aki esélyes kinti befutásra. Az a baj, hogy a legtöbben megelégszenek azzal, hogy itt Magyarországon eljátszogatnak, lemásolnak nagy nyugati zenekarokat, ami rövid távon elmegy, de hosszú távon nem. Az is baj, hogy ez a közeg már nem az, mint a régi, egyre kevesebb a lehetőség, egyre kevesebb a rajongó is, meg hát egyre nehezebb csinálni. Szűkülnek a lehetőségek, nem jó az infrastruktúra, a támogatás. Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy valamilyen szinten - ha érez magában annyi kitartást, meg tehetséget -, akkor érdemes külföldi szinten megpróbálkozni vele. Tényleg sokan elsikkadnak, volt sok nagyon jó, van sok nagyon rossz csapat, olyan 5-6 zenekart látok Magyarországon aki esélyes lesz külföldi dolgokra. Remélem köztük leszünk!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.