Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Narnia: Carl Johan Krónikái – Az oroszlán, a gitárhős és a megváltógép

NarniaA kereken egy évtizedes múltra visszatekintő Narnia zenekar immár ötödik lemezét tette le az asztalra, amely a hangzatos Enter The Gate címet viseli. Interjúnk alanya az oroszlános borítókkal operáló svéd csapat főnöke, a tizenéves korában neoklasszikus gitárhősként beharangozott Carl Johan Grimmark. A tejfelszőke tini azóta sokat foglalkoztatott zenésszé és komoly családapává érett, de szerencsére ennek ellenére volt annyi ideje, hogy kérdéseinkre válaszolva csapata múltjáról és jelenéről, projektjeiről, világnézetéről és kicsit magánéletéről is meséljen nekünk.

Megjelent ötödik stúdióalbumotok, az Enter The Gate. Mit érzel a lemez kapcsán?

Nagyon jó érzés, ha belegondolok. Frissnek érzem az anyagot, és véleményem szerint azt is jelzi, hogy zeneileg milyen irányba fejlődik a csapat.

Hogy áll össze egy Narnia dal? Te írsz mindent, vagy csapatmunka folyik?

Az összes zenét én írom, és pár szöveget is. Bár utóbbi mégis inkább Christian (Narnia énekes) terepe, a dalszövegeket nagyrészt ő követi el. Demo-verziókat szoktam készíteni a dalokból a többieknek, ők pedig kidolgozzák a témáikat, és beleviszik saját világukat – ekkor nyeri el a dal a végleges formáját.

Mintha úgy rémlene, hogy a Narnia a Modest Attraction nevű svéd bandából “nőtt ki”. Viszont itt figyel a polcomon a csapat első lemeze (The Truth In Your Face), de ott semmi nyomotokat nem vélem felfedezni. Szóval, igaz a sztori vagy sem?

Természetesen igaz. (vigyorog) Azért nincs “semmi nyomunk” azon az albumon, mert én sosem szerepeltem lemezen a csapattal. Akkor kerültem a Modest Attraction soraiba, miután kiadták utolsó albumukat. Christian pedig évekkel a banda feloszlása után megházasodott, és Liljegrenről Rivelre változtatta vezetéknevét.

Terveztek valami különleges kiadványt vagy koncertet a Narnia 10 éves fennállása alkalmából?

Május 13-án egy fellépéssel ünneplünk a Ung Kraft fesztiválon Huskvarna városában, Svédországban. ’97 tavaszán itt léptünk első ízben színpadra, jó érzés lesz visszatérni.

Mi volt a legnehezebb időszak vagy a legnagyobb kihívás, amivel meg kellett küzdenetek a tíz év alatt?

Nehéz kérdés! Asszem a legkeményebb korszak 2000-2001 környéke volt – több okból is. Sok minden átalakult akkor a bandán belül. Aztán kicsit nyalogattuk a sebeinket, majd újult erővel mentünk tovább. Persze azóta sem mindig sétagalopp ez az egész, de jelenleg tele vagyunk ihlettel és energiával.

White metal csapatnak tartod magatokat, vagy csak egy kemény rockzenét játszó csapatnak, akik mélyebb lelki háttérrel és pozitívan tartalmas szövegvilággal?

Hát, igazán sosem akartunk korlátokat húzni magunk köré a white metal skatulyával, amely egy igen elszigetelt műfaj. A zenét és a szövegvilágot külön lehet választani: a zenét lehet zeneként hallgatni, az üzenetre pedig üzenetként tekinteni. Szerintem a legtisztább, ha azt mondom: egy metal zenekar vagyunk, akik pozitív mondanivalót szeretnének eljuttatni hallgatóikhoz.

Az oroszlán minden lemezborítón jelen lesz? Ez olyasmi, mint Eddie az Iron Maidennél?

Valószínűleg. (nevet) Asszem kijelenthetem, hogy Aslan, az oroszlán valamilyen formában minden Narnia stúdióalbum borítóján felbukkan majd.

Mostanság megy a mozikban a “Narnia Krónikái” című film. Én személy szerint most tudtam csak meg, hogy csapatotok neve egy fantasy-kalandkönyv sorozatból származik. Elmondanád azoknak, akik szintén tudatlanok, hogy mi a kapcsolódási pont a zenekar és a mozifilm között?

Az a közös, hogy a “Narnia Krónikái” sorozat sok szimbolikus átfedést mutat fel a Biblia világával és írója, C. S. Lewis maga is hívő keresztény volt. Pl. Aslan, az oroszlán Jézust jelképezi.

Adott-e a film plusz löketet a csapat népszerűségének, vagy inkább kicsit összezavarta a potenciális rajongókat?

Ezt jelenleg még nehéz megmondani, de nagyon remélem, hogy a mozifilmek kapcsán többen fognak felfigyelni ránk.

Promóciós lapotokon több nagynevű előadó is szerepel, akikkel együtt turnéztatok: Dio, Stratovarius, Children of Bodom, Judas Priest és a Europe. Mi jut eszedbe, ha erre a listára pillantasz, és visszagondolsz a közös koncertekre?

Főleg Dio neve ébreszt sok jó emléket. Három hétig turnéztunk együtt, és nagyon jól éreztük magunkat, hisz hosszú évek óta kedveljük és követjük érdeklődve Dio zenei munkásságát. Viszont volt egy kis ellentmondás abban, hogy mi – a hitét nyíltan felvállaló keresztény zenekar – együtt játszunk az okkult dolgokkal “flörtölő” Dio-val. De elfogadjuk egymás álláspontját, még ha másképp is látunk bizonyos dolgokat.

Annak idején az első dolog, amit a Narnia kapcsán hallottam az volt, hogy te egy ifjú gitárhős vagy, a neoklasszikus iskola új csillaga. Máig ez a stílus a legvonzóbb számodra? És milyen zenei irányok állnak közel a szívedhez?

Természetesen a gyökerek máig jelen vannak a játékomban, de egy ideje azért elég sokat változtam. Mindenféle zenét hallgatok – főleg Peter Gabriel és az újabb Dream Theater dolgaitól megyek le hídba. Mostanában már sokkal szélesebb zenei palettáról érkeznek a hatásaim.

Eszedbe jutott-e már, hogy gitároktató DVD-t készíts?

Sokat agyaltam már ilyesmin, de annyiban is maradt. (vigyorog) Sok időt venne igénybe a dolog, és fogalmam sincs, hogy milyen piaca lenne. De köszönöm, hogy rákérdeztél – most majd megint elgondolkodom rajta. (nevet)

Milyen gitárokat, erősítőket és effekteket használsz? Endorsere vagy-e bármelyik cégnek?

Erősítők terén büszke Mesa/Boogie tulajdonos – sőt, rajongó – vagyok. (nevet) És immár több mint egy éve nagyon jó endorseri kapcsolat is fűz a céghez. Három éve a Peavey cég Wolfgang modelljein játszom, melyekre John Pearse húrokat teszek. A Peavey céggel csak “helyi” szerződésem van, svéd képviseletükön, a Svensk Musikon keresztül. És szerencsére a John Pearse húroknak is endorsere vagyok. A sok csúcsminőségű cucc lehetővé teszi, hogy feszegessem a határaimat, amennyire csak lehet.
Effekt-ügyileg főleg a TC Electronic G-force processzort használom, és néhány wah pedált, meg hasonlókat, de egy céggel sincs szerződésem.

Teljes jogú tagja vagy a Saviour Machine zenekarnak is, vagy Jeff Clayton (a SM eredeti gitárosa, az énekes-főnök Eric fivére) is játszik még a csapatban?

A Saviour Machine egyetlen teljes jogú tagja Eric Clayton. Jeff évek óta nincs a bandában, de úgy tudom, hogy a valamilyen szinten mégis részt vesz majd a következő lemezen, a Legend III:II-n.

Mit tudsz elárulni a Legend sorozat rég várt utolsó részéről? Mikor jelenik meg? És hogy tudnád leírni a lemezt?

Sajnálom, de fogalmam sincs, hogy mikor jön ki végre az album. Nehéz leírni az anyagot, de az biztos, hogy a bibliai Jelenések Könyvének végső eseményeit követi, melynek drámaiságát igen jól kifejezi a zene.

Mi lesz a zenekar sorsa, ha befejezitek a “négy részes trilógiát”?

Nagy valószínűséggel az egyben a Saviour Machine végét is jelenti majd.

Van-e más projekt, amiben részt vállaltál?

Igen. Játszom Rob Rock csapatában is. A "Holy Hell" lemezen is sokat dolgoztam vele, és turnén is voltunk itt Európában. Jelenleg első szólólemezem munkálatai is lefoglalnak. A csapat neve Grimmark lesz, melyben Jan S Eckert, a Masterplan bőgőse és Peter Wildoer, a Darkane dobosa lesznek a tagok. Nagy élmény, hogy ezekkel a srácokkal zenélhetek.

Mit fogsz csinálni, ha befejezted az interjút?

Sok-sok programot kell még telepítenem az új Apple Powerbookomra. (mosolyog)

Milyen hobbival vagy egyéb tevékenységgel ütöd el a szabadidődet, ha nem zenélsz?

Egy farmon élek, többek között lovain is vannak, így sokat tartózkodom szabad levegőn. Annyi időt töltök itt a családommal, amennyit csak lehet. Házas ember vagyok, van egy kislányunk, és egy picurka fiúnk is. Mindez együtt az összes időmet kitölti.

Az utolsó, legnehezebb kérdés, melyre gyűjtjük a válaszokat: Szerinted mi az élet értelme?

Ki tudja? (nevet) Jelenleg úgy érzem, hogy az ad értelmet létemnek, ha gyermekeimnek biztosíthatom, hogy biztonságban, jó körülmények között nőjenek fel, valamint az, hogy a földi élet után az örökkévalóság része lehessek. Tényleg hiszek ebben, és örülnék, ha minél több emberrel megoszthatnám ezt.

Köszönjük idődet és türelmedet. Remélem, hogy hamarosan eljuttok Magyarországra is a zenekarral (és esetleg a Saviour Machine-nel is – de ez csak az interjú begépelésekor jutott eszembe).

Én szeretném szívből megköszönni, hogy időt szántál ránk, és érdekelnek a Narnia viselt dolgai. Minden jót, és Isten áldjon!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.