Shock!

június 21.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meshuggah: Catch A38

Meshuggah - Tomas HaakeA Meshuggah zenekar első pesti bulijának délutánján a dobosfenomén Tomas Haake bár álomittasan, de azért hamar belelendülve állta magazinunk kérdéseit.

 

Hogy érzed magad?
 

(álmos hümmögés, közben kávékevergetés, majd kanálkocogtatás 19/8-ban)
 

Ez az első alkalom, hogy Magyarországon jársz? Mármint úgy egyáltalán, nem a zenekarral, nyilván...

Igen, először. Tudomásom szerint egyikünk sem járt még nálatok.
 

Mit csináltatok ma? Merről jöttetek egyáltalán?

Milánóból érkeztünk ide, Olaszországból. Tegnap nem volt koncert, utaztunk egész nap. Két napunk volt rá, hogy ideérjünk. De semmi különöset nem csináltunk. Elég korán keltem ma reggel, szerettünk volna sétálni a városban, de nagyon szeles volt, így visszafordultunk. A szél felkavarta a homokot, alig láttunk valamit, mert minduntalan tele lett vele a szemünk, így inkább visszajöttünk és aludtunk tovább. Szóval semmit nem csináltunk, szégyelljük is magunkat. Az új bőgősünk viszont járt már Pesten, egy másik csapattal fel is léptek itt. Ő mondta, hogy szép város. Vele akartam végül is útra kelni reggel, de mint említettem, mégsem jött össze.
 

Pedig van pár hely, amit érdemes megnézni.

Gondolom. Mekkora különben a város? Mármint lakosságát tekintve?
 

Kb. 2 milliós. Itt lakik az ország lakosságának egy ötöde.

Értem. Akkor elég nagy.
 

És hogy tetszik a hely, mármint az A38 hajó?

Fura hely egy koncertnek. Soha nem játszottunk még hajón. Ma reggel, mikor a buszról jöttük, elsétáltunk mellette. Komolyan meglepődtünk, hogy mekkora. Neten utánanéztünk a helynek, de ott kisebbnek tűnt. Viszont a koncerttermet még nem láttam. Itt van alattunk netán?Meshuggah

Aha.

Oké. Mikor leszálltunk a buszról és láttam, hogy milyen széles a folyó, meg megéreztem a szelet, kicsit megijedtem, hogy a hullámzás miatt mozogni fog a hajó. De elég stabilnak tűnik.

Biztos tudod, hogy a Mötley Crüe dobosának régen egy óriáskerékbe szerelt dobszerkója volt, amit szóló alatt pörgettek… Mi ahhoz képest egy kis ringatózás a Dunán?

Szerintem pont a kis himbálózás lehet rosszabb, mert elveszted az egyensúlyérzékedet. Annál talán még az is jobb, ha össze-vissza pörgetnek. Bár ki tudja.

No, akkor az első igazán "mesugás" kérdés: Az új lemezen gépi dob-loopok hallhatóak. Nem fura érzés, hogy kijött az új albumotok, a kezedben tartod, de nem kellett "fizikai munkát" végezned vele?

Nem, nem igazán. Ez egy nagyon különleges lemeze a csapatnak. Mikor nekiálltunk megírni, nem is gondoltunk rá, hogy élőben is játszani fogjuk. Tehát úgy volt, hogy semmit nem fogunk róla játszani. Egy kísérletnek indult, ami már évek óta visszatérő ötletként motoszkált az agyunkban. A megírt zenéhez jobban illettek a dobsamplerek. Igazi dobnak hangzik, de hihetetlenül, emberfelettien pontos és feszes. A többi lemezen sok keverés van dobügyileg (nagyot pörget a levegőben), ez pedig kicsit más, mint biztos észrevehető. A Catch 33 lemez egésze jobban működik ezzel a megközelítéssel, tényleg így akartuk. Mellesleg a programozással és a hangzásokkal elég sok melója volt mindannyiunknak, mivel mindegyikünk programozott dobokat hozzá. Ez nálunk a bevett módja a dalírásnak. A csapat minden tagja részt vett a munkában, a gitár- és dobrészek kidolgozásában, a szövegekben, az énekrészek és a zene ritmusának összehozásában. Nagyon beleástuk magunkat az anyagba, szóval több munkám volt vele, mint általában egy lemezzel.

Mint köztudott, nincsenek Meshuggah próbák, nem jammeltek a garázsban, vagy ilyesmi. De egy turné előtt csak össze kell jönnötök párszor, nem?

Turnék előtt mindig, persze. Kell gyakorolnunk, mivel pl. van, hogy nem dobolok hónapokig. Így bizonyos izmok leépülnek, elveszik a feszesség a kezemből. (mutatja) Szóval tényleg gyakorolni kell turné előtt, mert különben két buli után kikészülnék. Általában két hétig próbálunk, de most majdnem egy hónapot szántunk rá. De nem vagyunk rendszeresen próbáló banda, kizárólag stúdiózás vagy turné előtt jövünk össze.

Játszottátok valaha az I EP címadó dalmonstrumát élőben?

Nem, soha.

De gondolkoztatok rajta?

Próbákon felvetődött egyszer-egyszer a dolog, de szinte lehetetlen feladat lenne. Szinte véletlenszerűen vettük fel azt a lemezt. Csak ültem a szerkó mögött és játszottam, ami jött. Nincs struktúrája a témáknak, így mikor a gitársávokra került a sor, a srácok sematikus rajzokat készítettek a dobokról, kis részekre szedték a témákat és részről-részre haladtak felvételkor. Szóval szinte lehetetlen dolog lenne megtanulni a dalt.

És mi újság az új albummal - lévén ez is összefüggő dallánc - elő fogjátok valaha adni az első hangtól az utolsóig?

Nem tudom. Talán. De tényleg nem tudom. Kb. 13 percet játszunk róla, abból is az első 2-3 perc sampleres téma, azaz előre felvett hangok bejátszva, aztán nagyjából 10 percet nyomunk. Szóval részben szerepel a programban, de ezt is nehéz lenne az elejétől a végéig előadni. És ugyanúgy, mint az I EP-t, ezt is véletlenszerűen vettük fel, csak nem a dobokkal kezdtünk, hanem a gitárokkal. De valahol hasonló, hisz ezt is lehetetlen lenne észben tartani, főleg a gitártémái nagyon agyamentek.Meshuggah - Tomas Haake

Szóval a következő lemeznél az énekkel fogtok kezdeni?

(harsány hahota) Én benne lennék, de tényleg! Kipróbálnám!

Jens bevágna pár sört, aztán felnyomná a véletlenszerű énektémákat…

Hát, ki tudja…

Szerinted mit fogtok csinálni 20 év múlva?

Remélem, hogy változatlanul együtt ügyködünk majd, talán még Meshuggah néven.

És kiadnátok a Catch 55 lemezt…

Hát, olyasmi… Tényleg nem látunk határokat, korlátokat. Szóval jó lenne addig folytatni, amíg lehet. Persze, nem kell ecsetelnem, hogy 20 év múlva már nem fogom a Future Breed Machine-t élőben elnyomni. Bár ki tudja. De elvihetjük a zenénket más irányba is. Majd kiderül.

Turnéztatok párszor a Toollal Amerikában. Kapcsolatban vagytok még velük?

Persze.

Közös európai körútra nincs esély?

Hát, mivel Amerikában már kétszer jártunk velük, oda már biztos nem hívnak minket. De ha akarnak Európába jönni, és felkérnek, szinte biztos rábólintunk. De ők mindig olyan csapatokat visznek magukkal, akiket kedvelnek, akiket szeretnének látni és hallani. Danny-nek külön listája van arról, hogy milyen csapatokat akar turnéra vinni. De ha felkérnének, mennénk.

Mi a kedvenc filmed?

Kedvenc film? Jelenleg épp a Sin City. Láttátok?

Még nem…

Elég beteg.

És a Star Wars?

Nem, nem igazán. Elég nyálas lett… Talán most, az utolsó epizód. Hallom, hogy sötétebb és más besorolást is kapott az Államokban. Az eddigiekre a kisgyerekek is bemehettek, míg az újnál már 13 vagy 15 évesnek kell lenni. Majd biztos megnézem, de nem vagyok Star Wars rajongó.

Hallottuk, hogy hosszú soundcheckre készültök…

(kérdő arc)

Kaptunk egy olyan infót, hogy a sajtótájékoztató szigorúan csak 3-ig tart, mert a csapat órákig fog beállni.

Igen, sok időt szoktunk ezzel tölteni. Ma pedig jó pár előbandának van, ha igaz. Ha csak egy lenne, kb. tudnánk, hogy mennyi időt kell hagynunk. De most inkább előbb kezdjük, mert nem lenne fair elvenni tőlük a beállásukhoz szükséges időt. Mi is voltunk ilyen szituban, tudjuk, milyen érzés, ha nincs időd rendesen belőni a hangzásodat, és nem akarjuk meghiúsítani azt, hogy az előbandák jó bulikat adjanak.

Sokáig tart, mire belövitek a cuccot és a hangzásotokat?

Attól függ… Főleg a helytől. Néha nehéz, néha nem.

Gondot jelentenek a különleges igények, pl. a nyolc húros gitárok esetében a mélyek kikeverése?

Nem, igazán nem annyira…Meshuggah

Gitár-ügyben is faggathatlak, vagy az nem a te területed?

De, szerintem meg tudom őket válaszolni.

Milyen erősítőket használnak a srácok a nyolc húros hangszerekhez, hogy azt a bődületes mély hangot tisztán kihozzák?

Ez nem nagy probléma, a legtöbb jó erősítő simán bírja azt a mély regisztert. Különben Line 6 cuccokat használnak. Nincsenek hangfalaik a színpadon, csak a fejek, amiket vonalból kivisznek. A Line 6 nagyon bevált, így nem kell gitáralapokat cipelni, ami jó dolog. A mélyekkel sincs gond. Ja, a bőgős is ilyen felszerelésen nyomul.

A basszusgitár hangolása hogy van nálatok? Nincs egy oktávval mélyebben, mint a gitárok, ugye?

Nincs. Legtöbbször uniszónóban nyomulnak, ugyanazon a hangmagasságon.

Fredrik és Marten a szó klasszikus értelmében is gitárosok? Van pl. akusztikus gitárjuk, összeülnek néha slágereket játszani a tábortűznél, akár szerelmes dalokat a barátnőiknek?

Nem, ők nem olyan srácok. Bár tudom, hogy van egy-egy Ibanez akusztikus hangszerük, a legutóbbi USA-turnén kapták őket, de szerintem nem használják, csak porfogóként a falon.

Akkor nem lesznek további unplugged verziók, mint a Futile Breed Machine c. szösszenet volt egykor?

Nem, azt a pillanat szülte. Nem lesz olyan…

No, egy hülye kérdés…

Jöhet!

Egyre jobban cseng a nevetek Amerikában, ahol a befutás egyik fő kelléke, hogy valami híres színésznővel vagy modellel kell mutatkozni. Te kit választanál?

Jaj, nemár. Ötletem sincs, bakker. Nincs kedvenc amcsi VIP-csajom… Mellesleg igazad van, de asszem az európai bandák nem nyomulunk ilyesmire. Egyszerűen mások vagyunk.

Gondolj bele, milyen jó szalagcím lenne: "A Meshuggah az Oscar-díj átadáson"…

Igen, lazán kilépnék a limuzinból… (nevet)

Hogy néz ki az életed, ha - mint említetted - hónapokig nem dobolsz? Mit csinálsz általában?

Nyáron gyakran bringázom, és ha nem is próbálunk, sokat melózom a Meshuggah ügyében. Most már egy cég vagyunk, így akad elég tennivaló a csapat körül. A dobolás szinte háttérbe szorul, mert pl. van a könyvelés és sok egyéb. Minden nap van valami, amit intézek, mint egy átlagos melóhelyen. Nyáron még horgászok, vagy elmegyek Északra, meglátogatom a családomat. Télen viszont… Mit is csinálok? Nem sokat. Egy nagy rakás filmet nézek és a köldökömet vakargatom. Nem tudom… Télen nem történik semmi különös. Sokat ülök a gépnél, próbálok is leszokni róla, de én foglalkozom a csapat grafikáival, ami sok időigényes dolog. Akár 500-1000 órát is elszórakozok egy-egy ötlettel, mire azt merem mondani, hogy megfelel borítónak vagy grafikai elemnek.Meshuggah

A Catch 33 borítója is "saját gyermek"?

Igen, a Destroy, Erase, Improve óta mindegyik.

Kicsit a Végtelen Történetre (Michael Ende fantasy-meséje) emlékeztet az egymás farkába harapó kígyókkal.

Ja, azt filmen láttam… (Kézbe veszi a dedikálásra hozott borítót) A kép maga a címre utal, ami Joseph Heller könyvének (Catch 22 - A 22-es csapdája) egy kicsavart verziója. Ellentmondásokat, paradoxonokat sugall. Ezért akartam egy olyan képet, ami a lehetetlent fejezi ki. És itt jöttek be a kígyók…

És mit jelent a Nothing borítója?

Nem mondom el. (somolyog) Az elég parás… Sok időbe telne, mire kielemezném.

Jó… Új téma: Dolgoztatok már fel más előadótól dalt?

Igen, volt egy olyan bulink, egy ismerősünk klubjában. Megkért minket rá, mi meg bevállaltuk. Nirvana, Metallica és Black Sabbath dalokat nyomtunk, pl. a Sympthom of the Universe-t. Meg még pl. Led Zeppelin témákat…

És mihez hasonlítottak a verzióitok? Inkább az eredetire, vagy a Meshuggah világára?

Nem, nem. Próbáltunk minél közelebb kerülni az eredetihez.

Nem aludtál el pl. egy Nirvana-t dobolva?

Ó, dehogy… Nagy móka volt.

Van ugye egy közös stúdiótok a Clawfingeres srácokkal. Van esélye egy kis bandának, hogy ott valamit felvegyen?

Hát, nem igazán. Az alapötlet az volt, hogy a Clawfingernek és nekünk készüljenek ott a felvételeink. Ha a bandák nem használják egy bizonyos ideig, akkor mindkét csapat beleegyezésével lehet más produkciókra is időt szánni, de eddig csak a Clawfingeres Jocke hozott oda más csapatot. Ám azok sem demófelvételek voltak, hanem lemezek. Asszem 3 anyag készült ott, volt ami 3 hétig, volt ami egy hónapig, vagy öt hétig. Szóval a lehetőség végül is adott, de nehéz ügy megoldani. Ha egy csapat pl. Jocke-val akar lemezt felvenni, lehet, hogy várnia kell. Nem kommersz stúdióként működik a hely, ritka, hogy üresen állna. Szóval nincs sok reális esély rá.

No, akkor még egy utolsó kérdés, és szabadulsz: Szerinted mi az élet értelme?

Ó. Az, hogy megtaláljuk az élet értelmét!... Azt hiszem. Az élet értelme maga az élet.

További fotók:
Meshuggah

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.