Shock!

május 20.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Leander: határozott, férfias és érzelmes

LeanderAz új generáció egyik nagy ígérete a Leander nevű formáció, amely szinte hónapok alatt robbant be a köztudatba és vonzott maga köré jelentős számú rajongótábort. Zenéjüket valóban könnyű befogadni, hiszen a szinte ragacsosan fogós refréneket ötvözik a súlyos riffekkel és a közérthető dalszövegekkel. Idén már nagykiadós lemezszerződéssel a zsebükben járják az országot, a koncertjeiken és a közönség érdeklődésén pedig egyértelműen látszik, hogy ők a jövő egyik nagy ígérete. Az alapító énekes/basszusgitárossal, Köteles Leanderrel beszélgettünk.

Szinte a semmiből bukkantál fel: két éve, hogy felraktad a Youtube-ra az első klipedet. Milyen tervekkel álltál neki akkor a zenélésnek, mi volt a legvadabb álmod? Mi az, amiről ma már teljesen másképp gondolkodsz?

Előfordulnak olyan pontok az életemben, amikor megunok mindent magam körül, és újrakezdem az egészet valahol máshol. Ez is egy olyan pont volt: eldöntöttem, hogy diploma után kimegyek New Yorkba nyelvet tanulni és megnézni mi a helyzet az ottani zenei életben. Mivel a zenekaromat is feloszlattuk, nem volt olyan anyag, amivel úgy gondoltam, hogy fel tudom majd kelteni a kinti zenészek érdeklődését, ezért megcsináltam a Csak Te című dalt egyedül, felraktam YouTube-ra, majd másképp alakultak a dolgok. (nevet) A közönség talált rám és ezzel egy-időben Attila (Vörös – gitár) is. Zenekarrá formálódtunk, és most azzal foglalkozunk, amiről gyerekkorunk óta álmodozunk. Kiskorom óta azt tervezem, hogy szeretnék a saját hazámnak és a nagyvilágnak is olyan zenét adni, amivel azonosulni lehet, és magukénak érezhetik mások is. Azt hiszem, sikerült ehhez megtalálnom a tökéletes társakat. A gondolkodásmódom nem sokat változott az elmúlt évek alatt, alapvetően mindig is konzervatív voltam, a tudásban és az értékekben hittem, de rengeteg tapasztalatot szereztem, amikkel talán ki tudok kerülni sok teljesen felesleges lépést a jövőben.

Egyedül kezdted, majd egy stabil zenekar került köréd. Kit hogy találtál meg? A doboscserének mi volt az oka? Csak munkakapcsolat van köztetek, vagy kell a barátság is, hogy minden rendben működjön?

Ahogy említettem az előbb, Attila talált meg engem, pontosan két évvel ezelőtt, mert ő is épp Amerikába készült. A dolgok úgy alakultak, hogy most mindketten hazajöttünk, és zenekart akartunk csinálni a mi kis duónkból. Ő hozta a zenekarba Jozzyt Leander(Takács József – gitár) és Bélát (Budai – dob) is. Mindkettőjüket a panterás akcióból ismerte. Azóta már rendesen összemelegedtünk. (vigyorog) Fontos a barátság persze. Amikor beszállunk a buszba kilencen és nekiindulunk a koncertnek, kell, hogy jó legyen a hangulat, fontos az atmoszféra és a pálinka is. Márk pedig azért lépett ki, mert nem nagyon tudta az idejébe beleszorítani a zenekart. De vele azóta is nagy a barátság, sokszor még a koncertjeinkre is eljön, ha ideje engedi.

Gyakorlatilag csak a netes megjelenésekkel rettentő gyorsan nagy rajongótáborra tettetek szert. Mivel vonzottatok be ennyi embert ilyen rövid idő alatt?

Alapvetően ez az egész nem volt szándékos dolog, de utólag már tudom, hogy az egyszerűsége miatt működött. A Facebook és a YouTube az a csatorna, amit az ember ha akar, sem tud kikerülni a mindennapokban. Ez még viszont nem elég ahhoz, hogy nagy nézettséget érjen el az ember, itt jön az, amit egyszerűen csak „ingerküszöbnek” hívnak. Ha ezt sikerül átlépned, beindul egyfajta késztetés a közönségen, hogy megossza, megmutassa másoknak. És ami pedig a legfontosabb, hogy egyszerűen csak szeretik a dalainkat, tudnak vele azonosulni, magukénak tudják érezni, mert róluk és rólunk szólnak.

A Sonynál fog megjelenni az első lemezetek. A kiadó kizárólag a lemezeteket gondozza vagy egyéb tevékenységekbe is belefolynak?

Ehhez a válaszhoz el kellene olvasnom végre a szerződést. (nevet) Valójában mindent lefed a tevékenységük, és ami nagyon fontos, hogy erősen fókuszálni fogunk külföld felé is. Itt két nagyon elszánt fiatalemberről van szó, akik szívügyüknek tekintik a mi sikerünket. (mosolyog)

Mire számíthatunk a debütáló kiadványon?

Ez egy teljes lemez lesz, azaz kettő, mert angolul és magyarul is kiadjuk. Az eddigi saját dalok és pár új szám lesz hallható rajta, újra felvéve profi körülmények között, rendesen megmasterelve. (nevet)

Mit gondolsz, mitől lesz „leanderes” egy dal?

Erre nem nagyon tudok válaszolni, mert itt a mi érzelmi világunkról és idegrendszerünkről van szó, ez természetesen jön belőlünk. Talán nagyképű kijelenteni, de azt hiszem Attila gitárjátéka, meg az én dallamvezetésem Leanderés hangképzésem más, mint a mai a „trendi” autotune-ozott, szűknacis ugri-bugri tömegtermék-metalzenék. (nevet) Arra törekszünk, hogy a zenénk egyszerre maradjon férfias, határozott és érzelmes, de a lehető legváltozatosabb, mert az ember is alapvetően több érzést hordoz magában egyszerre.

A feldolgozásaitok egy része a legnépszerűbb popcsillagoktól származnak. Hogy veszi le ezeket a dalokat a közönségetek? Mi alapján választottátok ki ezeket a dalokat egyébként?

Ezek szimplán megérzések voltak. Lady Gagánál és Rihannánál is volt egy olyan belső kényszer, hogy jók ezek a dalok, de valami dög hiányzik belőlük, így megpróbáltuk ezt belevinni, a végeredmény pedig hallható. (nevet) A Szomorú Vasárnap meg egyszerűen olyan volt, hogy nem tudtunk mellette elmenni, van benne valami nagyon ősi letargikus energia, amit nem is tudom, hogy honnan érzünk, de akadályok nélkül jött ki valahogy belőlünk.

Melyik dallal bajlódtatok a legtöbbet?

Nem igazán szoktunk bajlódni, mert ha elkap a gépszíj, nagyon élvezzük, ahogy felépül maga a dal. Az alkotás folyamatánál kevés inspirálóbb dolog van és az inspiráció pedig inspirációt szül.

Melyik a legnépszerűbb számotok a koncerteken?

Talán a Szomorú Vasárnap, Viharom Tavasz és Csak Te. De nagyot üt a Rihanna és a Lady Gaga is. Az viszont, hogy melyikre kezdik el gyilkolni egymást, nem feltétlenül áll párhuzamban azzal, hogy otthon vagy úton melyiket szeretik legjobban hallgatni.

A „merj nagyot álmodni”-elv szerint élsz?

Mindig is álomvilágban éltem, és néha ráeszmélek, hogy ez szépen beépült a valóságba. Rémisztő dolog, de élvezem. (nevet)

Magyar vagy angol nyelvű lesz a folytatás a jövőben? Mi a terv a külföldi mozgolódással?

Rengeteg agyalás után az lett a vége, hogy mindkét nyelven menni fog a dolog, mert hát imádott hazánk bár pici ország, de mi világuralomra törekszünk. (nevet) Mégis itt élünk, ez az otthonunk, a kultúránk és népünk, tehát nem lenne kielégítő érzés csak angolul énekelni.

Leander

Kik a nagy külföldi példaképeid? Itthonról van bárki, akire valami miatt felnézel?

Hm… nem igazán tudok említeni senkit. (nevet) Mindig megcsodálom a lángelméket és zseniket, de tudom, hogy ők csak bolondok, akik minden energiájukat és tehetségüket az adott probléma megoldásába, vagy az érzelmek hallhatóvá és láthatóvá tételébe fektették.

Mi életed három legfontosabb lemeze?

Inkább háromszáz van, de ami így elsőre eszembe jut és leginkább mérföldkőként említeném: Zakk Wylde-tól a Book Of Shadows, a Scar Symmetrytől a Holographic Universe és a Mudvayne-től az L.D.50.

Mi az élet értelme?

Fogalmam sincs, de élni jó dolog, meg kell becsülni, bár nekem még nem sikerült ezt sajnos megtanulnom. De muszáj közhellyel élnem: csak a szeretet számít, a többi pótolható.

 

Hozzászólások 

 
+4 #6 vénróka 2012-01-08 00:22
Idézet - Milan:
Ha nincs ez a cikk nem is tudtam volna meg, hogy melyik a kedvenc zenekarom. :) Több, mint 20 éve hallgatok metált és nem emlékeszem mikor volt valami ekkora hatással rám. Még mindig nem térek magamhoz. A srácok pontosan azokat a dolgokat rakták össze iszonyú profin amiket külön-külön megtalálok a kedvenceim között de ilyen töményen, koncentráltan és profin még senki nem mászott az arcomba. Anyááám, az a zsíros basszus-sound nagyon odabasz. Nemtom hova lehet ezt még masterelni, de nem kétlem, hogy a lemez nagyon izmos lesz. Innen üzenem, hogy minimum 10 lemezt fogok venni, egyrészt, hogy támogassam őket, másrészt, hogy szétosztogassam hogy senki ne maradjon ki belőle.

Úristen, hogy lehet 20 éve divatrokkernek lenni? :D
Idézet
 
 
+1 #5 Tomika 2011-10-28 12:01
Idézet - Bunny:
Sztem is nagyon jó számaik vannak, egyik barátom mutatta nekem és egyből beleszerettem^^
Kedvenc számaim:Két világ közt ="), Viharom Tavszom, Csak Te....Lady Gaga-t nem igazán csípem, de a Bad Romance így átdolgozva kifejezetten tetszett =)......Már várom h megjelenjen a CD-jük.

ezeken a számokon kívül van még 4-5számuk :D
Idézet
 
 
+1 #4 Milan 2011-10-27 16:32
Ha nincs ez a cikk nem is tudtam volna meg, hogy melyik a kedvenc zenekarom. :) Több, mint 20 éve hallgatok metált és nem emlékeszem mikor volt valami ekkora hatással rám. Még mindig nem térek magamhoz. A srácok pontosan azokat a dolgokat rakták össze iszonyú profin amiket külön-külön megtalálok a kedvenceim között de ilyen töményen, koncentráltan és profin még senki nem mászott az arcomba. Anyááám, az a zsíros basszus-sound nagyon odabasz. Nemtom hova lehet ezt még masterelni, de nem kétlem, hogy a lemez nagyon izmos lesz. Innen üzenem, hogy minimum 10 lemezt fogok venni, egyrészt, hogy támogassam őket, másrészt, hogy szétosztogassam hogy senki ne maradjon ki belőle.
Idézet
 
 
+1 #3 Bunny 2011-10-26 12:00
Sztem is nagyon jó számaik vannak, egyik barátom mutatta nekem és egyből beleszerettem^^
Kedvenc számaim:Két világ közt ="), Viharom Tavszom, Csak Te....Lady Gaga-t nem igazán csípem, de a Bad Romance így átdolgozva kifejezetten tetszett =)......Már várom h megjelenjen a CD-jük.
Idézet
 
 
+9 #2 Blindbandi 2011-10-26 11:54
Azt hiszem meglesz az első lemez amit meg fogok venni!!
Imádom amit csinálnak. Szó szerint zene füleimnek! :D
Tetszik ez a magyar-angol kombó elv, ez így korrekt :)
Idézet
 
 
+3 #1 Tomika 2011-10-26 10:21
Igazából jó zenéket toltak/tolnak, csak nekem ezek az angol számok nagyon nem jönnek be.
Éppen ez volt benne a jó, hogy magyarul van rendes zene.
Amúgy kíváncsi leszek erre a CD-re.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.