Shock!

február 08.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Gutted: „Nem azért zenélünk, hogy megreformáljuk a death metalt”

0217gutted3Tavaly decemberben végre megjelent a Gutted régóta várt új albuma, a Martyr Creation, ezt megelőzően 2013-ban adott ki utoljára friss dalokat a zenekar. A lemez megjelenését eredetileg még 2014 végére tervezte a székesfehérvári csapat, de végül elég sokat csúsztak. Hajnali Sándor énekessel a késés okairól, magáról az anyagról, a bandával kapcsolatos egyéb aktualitásokról és a death metal jelenlegi helyzetéről is beszélgettünk.

Emlékeim szerint eredetileg 2014 végére ígértétek a lemezt, aztán ehhez képest 2016 végén jelent meg. Ez azért elég komoly csúszás, mi volt az oka?

Sajnos az előzetes számításaink „kicsit" megcsúsztak. (mosolyog) Jól emlékszel, a terv tényleg az volt, hogy 2014-ben kihozzuk a negyedik lemezt, de nálunk nagyon lassan megy a dalírás, mivel Drótos Gábor az egyedüli dalszerző a zenekarban. Ha nincs ihlet, akkor hónapok telnek el úgy, hogy egyetlen egy téma sem készül. Igazából minket nem hajt a tatár, nincs kiadói nyomás sem, szóval „csak" a saját időtervünk bukott be. Plusz ebben az időszakban döntöttünk úgy, hogy nem folytatjuk tovább Kovács Zsolttal a közös zenélést, és ez is nagyban befolyásolta a nótaírás menetét, mivel Zsolti kezdetek óta az egyik fő dalszerző volt.

Hogyan szerződtetek az Xtreem Musichoz? Milyen elvárásaik voltak, vannak veletek szemben, és milyen lehetőségeket tudnak biztosítani a Guttednak?

Én kerestem meg Dave-et, a kiadó főnökét, és nagyon tetszett neki a demó, amit küldtem, de ez még valamikor 2014 körül volt. Akkor még úgy tűnt, hogy a kanadai PRC Music hozza ki a lemezt, mivel őket nem csak a digitális EP érdekelte, hanem a negyedik lemez is. Ahogy telt az idő, egyre jobban azt éreztük, hogy nekünk nem lesz jó a kanadai kiadó, európai kell. Mi is itt vagyunk, legyen a kiadónk is itt. Mit tud segíteni egy pici kanadai kiadó nekünk? Szinte semmit. Felbontottuk a megállapodást velük, és innen már egyenes út vezetett az Xtreem Musichoz. Nincs különösebb elvárás, a borító első verziójába szóltak csak bele egy picit, de az is csak technikai változtatás volt, és jót is tett a borítónak, amit javasoltak. Az Xtreem Music egy pici underground kiadó, de nagyon sok év áll már mögöttük, mivel a '90-es évek eleje óta működnek, csak akkor még Repulse Records volt a nevük. Nagyon jó a promóciós munkájuk, rengeteg helyre eljut a lemez híre, nagyon sok embert ismernek, főleg itt, Európában, és nekünk ez a lényeg. Koncerteket, turnékat nem szerveznek, de ismernek embereket, akik igen. Nekünk már ez is segítség. Egyelőre csak erre a lemezre van szerződésünk, de majd meglátjuk, mit hoz az élet.

0217gutted

Mennyi idő alatt álltak össze a Martyr Creationön szereplő dalok, és milyen munkamegosztással dolgoztatok?

Az első Zsolti nélkül készült szerzemény a Cosmos Of Humans, ez 2012-ben íródott, a legfrissebb pedig az Into Oblivion, ő tavaly nyáron állt össze. A lemez hét nótája Dróti keze munkáját dicséri, Sándor Tamás kiegészítő segítségével, mert a végleges verziókat együtt rakták össze. Jót is tett a nótáknak Tamás dobos agya. Van egy dal a lemezen, a Kings Of Emptiness, ez szinte teljes mértékben Bandi keze munkája, csak pár dolgot változtattunk meg benne. Az intro és az outro pedig teljes mértékben Dróti alkotásai, ő írta és ő is játszotta fel őket. Szerintem azért nem hétköznapi, hogy egy death metal zenekar gitárosa, megírja és fel is hegedüli, csellózza az intrót meg az outrót. A szövegek tőlem származnak, ez évek óta így van, most sem történt változás e téren.

Szerinted milyen ez a lemez mondjuk a legutóbbihoz képest zeneileg? Miben hasonló, miben más?

A legnagyobb hasonlóság talán az, hogy már ott is Dróti hozta a dalvázlatokat, témákat, amikből aztán a kész nóták kifejlődtek. Van egy jellegzetes stílusa, és ez már a harmadik lemezen is hallatszik. Ha lehet így mondani, akkor az első két lemez egy pár és a harmadik, negyedik lemez is egy párt alkot. Sokkal hosszabbak voltak az előző lemezen a nóták, ezt semmiképp nem akartuk megismételni. Rövidebb, direktebb, dalközpontúbb lemezt akartunk írni, ami szerintem sikerült is. Nemcsak öncélú darálás megy, hanem minden nótának megvan a saját kis világa. Harminc percnél nem is kell hosszabb egy ilyen zenéből. De ez csak az én véleményem. (mosolyog)

Ritkán esik szó az énekstílusodról, ami szerintem nagyon jellegzetes. Kiknek a hatására alakult ki ez az előadásmód, és szerinted mitől egyedi?

Nagyon örülök, ha így látod, mindig jól esik ilyet hallani, bár nem hinném, hogy az én hangom nagyon egyedi lenne. Mondjuk az is igaz, hogy mai röfögős death metal világban az én hangom már-már normális ének. (mosolyog) Nagyon nem teszik ez a fajta új énekstílus, hogy szinte egy hangon végig röfögik a lemezt, mert szerintem semmit nem tesz hozzá a zenéhez. A death metal ének célja szerintem az, hogy még jobban kiemelje a ritmust, és tegyen a zenéhez némi plusz agressziót, ne csak beleolvadjon abba. Számomra a death metal éneklés csúcsa John Tardy az Obituaryből. Legutóbb, mikor itt voltak, akkor is hatalmas formában volt. Nincs még egy olyan hang, mint az övé, az Obituary attól az, ami, mert Tardynak ilyen állat és egyedi hangja van. Erre ellenpélda a Wormed énekese. Nagyon jó az utolsó lemezük, de az ének miatt egyszerűen nem tudom végighallgatni. Nekem az a fajta hang semmit nem tesz hozzá a zenéhez. Pedig nagyon kimunkált és igazán jó dalok vannak azon a lemezen, de az ének semmit nem tesz hozzá. Nálam a régi nagyok jelentik a példát, főleg az amcsi vonal: Tardy mellett Benton, Barnes, Vincent vagy mondjuk Kam Lee, Chuck Schuldiner. Sajnos nekem nincs ennyire egyedi hangom, de igyekszem minél sajátosabban köpködni szörnyű soraim! (mosolyog)

0217gutted5

Milyen visszajelzések érkeztek eddig az albumra? Vannak-e már adataitok az esetleges fogyásokról?

Nagyon vegyes a fogadtatás, de erre is számítottunk. Nem mindenkinek jön be ez a fajta megközelítés, de nem is volt cél, hogy mindenkinek megfeleljünk. Nem is lehet, nem is akarunk megfelelni mindenkinek. Olvastam már nagyon jó írásokat a lemezről, de vannak olyanok, akik csak egy középszerű lemezként tekintenek a Martyr Creationre. És nincs is ezzel semmi gond, mivel mi nem azért zenélünk, hogy megreformáljuk ezt a stílust. Játsszuk, ahogy mi szeretjük. Ki van ez már találva régóta, mi pedig megpróbáljuk a lehető legjobban játszani. Fogyásról semmi adat, amik nálam vannak lemezek, azokból fogyott pár darab. Fent van a neten mindenhol, a YouTube-ra is kitettem, tele van a Google kereső torrent-linkekkel, ma már így megy ez. Minket nem zavar, az a lényeg, hogy minél több helyre eljusson, mi sem vagyunk nagy CD-vásárlók. Nem lenne egyenes beszéd, ha én papolnék a letöltések ellen, mikor CD-lejátszóm sincs itthon! (mosolyog)

Mit gondolsz, mennyire marad stabil hosszabb távon a jelenlegi felállás? Ezen a téren azért mindig akadtak problémáitok...

Sajnos a kezdetek óta kísér minket ez a dolog, nagyon nem lehet ellene tenni, de jó lenne, ha ez a mostani már így maradna sokáig, mert kezdek belefáradni a folyamatos tagcserékbe. Most egyben van a zenekar, úgy látom, hogy mindenki ugyanazt akarja. Nem akarom elkiabálni, de remélem, hogy még sok évig így is marad.

Hogy látod jelenleg a death metal helyzetét idehaza és külföldön? Kik tetszenek a fiatalabb zenekarok közül, és mi a véleményed a régi nagyok mai tevékenységéről?

Ez a stílus mindig is egy torz szülemény volt még a metalon belül is. Volt egy pici felvirágzás, mikor a kiadók elkezdték a szerződtetni a bandákat a '80-as évek végén, '90-es évek elején, de évek alatt ez is lecsengett. Mondjuk jópár klasszikust is köszönhetünk annak az időszaknak, ez tény. Jelenleg rengeteg zenekar működik világszerte, meg persze rengeteg önjelölt kiadó és koncertszervező. Sajnos a mi szintünkön is észrevehető, hogy valaki csak pénzforrási lehetőségnek tekinti ezt az egészet. Ami pedig a legrosszabb, hogy a turnékért is hatalmas pénzeket kérnek el a szervezők. Nem megy a nagyobb bandáknak sem, mivel a lemezeladás szinte nulla náluk is, ezért nekiálltak agyatlanul turnézni, de a koncerteken sincs sok ember, mivel mindenki mindig turnézik. Már ott tartunk, hogy egy deathmetal-banda is kétszer visszamegy ugyanabba az országba egy éven belül. Ez azért nem volt jellemző húsz-huszonöt éve. Alig vártuk, hogy jöjjön ide valaki, igazi esemény volt egy death metal buli. Szóval, mivel nincs sok ember a turnékon, ezért az előzenekarokkal fizettetik ki a költségeket. Azért ez szomorú szerintem. Előttem is volt már ilyen szerződés. A szervezőcéget még az sem érdekelte, hogy van-e lemezünk, vagy hogy milyenek vagyunk egyáltalán élőben, egyedül azt nézték, hogy mikor utalom a pénzt, ami a szerződésben van. Hát soha! Így nem akarok turnézni! A magyar szintér nagyon kicsi, de szerintem nem lehet okunk a panaszra, mivel tavaly lemezzel jelentkezett az Angerseed, az Age Of Agony – szerintem a legjobb lemezüket tették le az asztalra a srácok –, a Sin Of God, és nekünk is kijött még tavaly a albumunk. Azért ez egy ilyen kis országban nem semmi szerintem. Büszkének kellene lennünk erre, nem pedig egymást fúrni-fikázni! Ja, és szerintem idén Kill With Hate- és Symphony Of Symbols-lemez is lesz! Sajnos fiatal deathmetal-bandák nincsenek, de ez még változhat, és remélem, változni is fog!

0217gutted2

Mik a Gutted tervei 2017-re? Mik a hazai kilátásaitok, és van-e esély komolyabb nemzetközi mozgásra?

Próbálunk nyomni pár koncertet, már vannak is lekötött, fix dátumok, de túltolni nem fogjuk magunkat. Soha nem tettük, miért pont most tennénk ilyet? (mosolyog) Az eddig lekötött bulik közt csak egy magyar fellépés van, a többi mind külföldi, ebből az egyik nagy durranás a Las Vegas Death Fest, a másik pedig még szervezés alatt áll, de úgy néz ki, hogy összejön egy négynapos spanyol turné októberben! Ezen kívül kisebb fesztiválmeghívások vannak Csehországba és Szerbiába. Egy-két buli beeshet még, de ennél sokkal több biztos nem lesz. Új nóta pedig szinte száz százalék, hogy nem lesz idén.

Kivel turnéznál amúgy a legszívesebben?

A fentebb vázolt kondíciók mellet senkivel. Ha normális megkeresés érkezne, akkor elsősorban nyilván a nagy nevekkel, de király lenne egy olyan európai turné is, ahol csak magyar deathmetal-bandákkal nyomjuk. Sajnos erre szinte nulla az esély, de állat lenne, az biztos.

Te is említetted, hogy idén ott lesztek a Las Vegas Death Festen. Honnan jött ez a lehetőség, és mit vártok a fellépéstől?

A fesztivál szervezője keresett meg a Facebookon még tavaly júniusban, hogy a következő fesztiválra szeretne minket leszervezni. Miután megbeszéltük az anyagiakat, onnantól kezdve már csak arra kellett várni, hogy eljöjjön a bejelentés napja. (mosolyog) Mielőtt még bárki másképp gondolná, mert tudom, hogy vannak ilyen emberek: nem fizettünk a fellépésért egy vasat sem. Mi kapunk pénzt a szervezőktől, ahogy ennek normálisan lennie kell! Ez egy háromnapos underground death metal fesztivál, szóval több ezren itt sem lesznek, pár száz ember van ott minden évben. Egy hétig leszünk kint, ebben lesz kirándulás és egy kerti grillezés is, medencével a szervező házában, amolyan VIP-party, oda is meghívtak. Külön kérte a szervező, hogy addigra mindenképp érjünk ki. Az ESTA-vízum már megvan, hamarosan vesszük a repülőjegyeket is. Remélem, minden gond nélkül sikerül bejutni az országba.

0217gutted4

Mi minden idők három legjobb lemeze?

Húúúú, ez nagyon nehéz kérdés, erre nem lehet válaszolni. (mosolyog) Mondok három lemezt, amik nagy hatással voltak rám, de holnap már másik hármat írnék, az tuti. (mosolyog) Legyen az egyik életem első metallemeze, ez pedig az Iron Maidentől a Powerslave, a mai napig ezt szeretem tőlük a legjobban. A másik legyen egy deathmetal-lemez, ez pedig a Death-től a Scream Bloody Gore, és legyen a harmadik a Metallica Master Of Puppets albuma, ami nálam minden idők legnagyobb metallemeze.

Mi az élet értelme?

Ilyen nálam már volt. Az nem baj? Kikapsz a Főnökasszonytól! (nevet) Akkor azt mondtam, hogy a kislányom, Hajnali Csilla, aki egyébként szerepel is a negyedik lemezünkön! Azóta ez annyiban változott, hogy csatlakozott hozzá Hajnali Boglárka is, szóval így ők ketten számomra az élet értelme.

 

Hozzászólások 

 
+10 #2 redriot 2017-02-17 17:26
Drukkolok a csapatnak hogy Vegasban nagy sikerük legyen, mert nagyon megérdemlik. (Csak nehogy a buli előtt eljátsszák a hangszereiket a kaszinóban! :D

A Martyr Creation erős lemez lett, változatos, faszán megírt dalokkal. Sok death metal lemez van aminek a végére elfáradok és elmegy mellettem a pusztító darálás, de az új Gutted nem ilyen.

Szerintem sincs azzal gond hogy nem helyezik teljesen új alapra a stílust - nem biztos hogy erre mindenképp szükség van ha már rátaláltak arra az irányra ami a legjobban fekszik nekik. A Martyr Creation pedig a legjobb bizonyíték erre.
Idézet
 
 
+17 #1 Doktorúr 2017-02-17 09:56
Fasza interjú! :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.