Shock!

április 21.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Gutted: Martyr Creation

gutted_cSzereted a habkönnyű dallamokat, amelyek szárnyán a nyári autózás még felszabadultabbá válik? Odáig vagy a fejedbe tuttifrutti ízű rágógumiként beleragadó, édes refrénekért? Szeretnél magadnak és párodnak szerezni egy romantikus estét, amihez andalító és egyben érzéki zenét keresel? Vagy egyszerűen csak elkötnél egy tankot, és véget vetnél ennek a degenerált evolúciós zsákutcának, amit emberiségnek nevezünk? Nos, ha a lábadban az utóbbihoz érzed épp a boogie-t, akkor jó helyen jársz, a Gutted negyedik albuma sem vezetéshez, sem pedig bugyinedvesítéshez nem ajánlott, fajunk blastbeattel átszőtt rekviemjeként viszont hatásos hallgatnivaló.

A székesfehérvári csapat előző lemezeivel már foglalkoztunk a Shock! hasábjain, szóval régi jó simerősünk a zenekar, és az új mű voltaképp nem is mutat fel sok újat a korábbiakhoz képest. Egy elsőre szembeszökő különbség azért mégis akad: a Martyr Creation intróval és outróval együtt épp hogy megüti a harminc percet, vagyis a debüt óta ez a banda legrövidebb albuma, ami persze még így is roppant tömény, pusztítási faktorban mérve valahol a Horgonyos és a szuhai házipálinka közé lőhető be. Őszintén szólva én le is hagytam volna a másfél perces intrót, a Cosmos Of Humans ugyanis olyan zajfallal indít, aminél hatásosabb nyitány nem létezik egy brutal death metal anyagnál. A zenében egyébként nincs nagy változás nincs, Sándor Tamás olyan elszántsággal csépel és aprít, mintha nem lenne holnap, Drótos Gábor puritán, old school riffjei veszett kutyákként mardossák egymást, Hajnali Sándor pedig a floridai death metal sallangmentesebb vonalára jellemző mély hörgéssel ecseteli nem túl hippis gondolatait a világunkról.

megjelenés:
2016
kiadó:
Xtreem Music
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 14 Szavazat )

Tördelt, trillázós alapokra épült a False Happiness, ahol jéghideg lávaként szabadul el a világvége, amire végül a klasszikus deathes szóló teszi fel a koronát. Már volt róla szó, hogy a csapat zeneileg nem a legváltozatosabb, és bár a vaskalaposabb rajongók épp ezt várják el, azért még a világ legjobb témái ellenére is unalmassá válik egy idő után minden hasonszőrű próbálkozás. A Martyr Creation legnagyobb hibájának azt érzem, hogy túl kapkodós a zene, mintha a tagok minél gyorsabban túl akarnának lenni az egészen. Holott ez nyilván nem így van, elég csak meghallgatni a Consuming Life-ba belepakolt kiváló gitármunkát. A probléma inkább az, hogy sok érdekes ötlet nem kap elég teret a kibontakozáshoz, és a korgó gyomorral vagyok kénytelen egyik dalról a másikra átballagni. Visszafogottabb tempókból is elbírt volna az album többet, a Deeper Than Hell baromi erős lett morózusan vészterhes hangulatával, ebből kellett volna még néhány. A rutniszagúbb Fades Away tornádószerű tombolásában egy sztrávendég, Vörös Attila bukkan fel, míg az Into Oblivionban a Gutted Attila fétisének másik áldozata, Csihar Attila dalol egyet, és talán ezért nem is véletlen, hogy a dalban tetten érhető némi Mayhem-íz is.

A Martyr Creation legfőbb baja épp az erőssége: nem vállal kockázatokat, nem akar meglepni, inkább megadja azt, amire számítunk, de épp ezért nem is fog kiemelkedni a mai tömegtermelésből. Ez persze nem baj, biztos vagyok benne, hogy sok csapat magasról tesz az ilyesmire, ők csak némi headbang-táplálékot akarnak nyújtani rajongóiknak. A folyton fanyalgó, a „csinálj jobbat" stigmájától aludni sem tudó újságíró meg hallgasson inkább Babymetalt.

 

Hozzászólások 

 
+1 #13 necromedve 2017-02-17 14:49
Idézet - Jézus:
Én szoktam hasonlókra vezetni, igaz, városi forgalomban kicsit furán néznek más autósok és gyalogosok, mikor hörgő, üvöltő gesztikulációka t végzek mindenkit gyűlölök arckifejezésekk el karöltve.


Nincs ebben semmi furcsa. Idehaza az ilyesmi gesztikulációt, hörgést, utálkozást, dudálást reflexből nyomja az utolsó nyugdíjas papa is, ha volán mögé kerül, nem kell hozzá death metal. :P
Idézet
 
 
+7 #12 spanom_gyurma 2017-02-06 12:59
Idézet - Kpkg:
Jó kis hupákolós zene ez, szerencsére nem az a tipikus, teljesen agyatlan zúzda, némi kapaszkodó azért akad benne. A hangzáson viszont csiszolhattak volna még, az eléggé mellément szerintem.


Ezt még csiszolni? Hova és minek?
Idézet
 
 
+4 #11 Rotibá 2017-02-06 11:19
Idézet - Illés Fecó:
Kb 16 éves korom óta death metalos vagyok. Most 38...
Azt szoktam mondani, hogy hallgatnék én mást, de ha nincs durvább? :)

Néha én is küzdök ezzel. Keresgélem,hogy hátha van még valami extrémebb banda,akiket nem ismertem eddig,persze nem oylan értelemben,jhog y egy eszetlen csapkodás meg igénytelen,de sajnos ki vannak már tolva a határok régen. Nehéz felúlmúlni a nagyokat :D
Idézet
 
 
+3 #10 Szornyeteg Lajos 2017-02-06 10:44
a dobos neve sandor tamas, nem tamas sandor.
Idézet
 
 
+2 #9 Kpkg 2017-02-06 00:57
Jó kis hupákolós zene ez, szerencsére nem az a tipikus, teljesen agyatlan zúzda, némi kapaszkodó azért akad benne. A hangzáson viszont csiszolhattak volna még, az eléggé mellément szerintem.
Idézet
 
 
-1 #8 James Smith 2017-02-05 21:28
Hazai és minőségi! Ennél nem kell több!

Lesz majd Angerseed és Sin of God kritika majd? Azok is szintén hazai csapatok.
Idézet
 
 
+24 #7 Illés Fecó 2017-02-05 20:11
Kb 16 éves korom óta death metalos vagyok. Most 38...
Azt szoktam mondani, hogy hallgatnék én mást, de ha nincs durvább? :)
Idézet
 
 
+7 #6 DéeL 2017-02-05 20:07
Ez a banda legváltozatosab b lemeze. Maximális elismerés és tisztelet jár a hozzáállásukért , fanatizmusukért és kitartásukért, mert más már rég feladta volna, annyi mindenen ment keresztül ez a csapat.
Idézet
 
 
-1 #5 SiriKeeton 2017-02-05 15:07
Idézet - Illés Fecó:
Én csak death metalt hallgatok, na jó, kb 5-10% black metalt és grindot is


Nem semmi. :) Bár a legtöbb ember meg szokta unni néhány év után az ilyesmit, van aki utána évekig vagy örökre abbahagyja a műfaj hallgatását egy ilyen diéta után. Reméljük, veled nem ez lesz!

Nekem is voltak ilyen időszakaim (nem is egyszer), hogy 95% hörgős zene ment, aztán mindig végetértek, ezért írom.
Idézet
 
 
+7 #4 doctor justice 2017-02-05 15:02
Idézet - Illés Fecó:
Most komolyan, miért írsz kritikát, ha nem áll annyira közel hozzád ez a műfaj?


Ezt te melyik sorból olvastad ki?
Idézet
 
 
#3 Illés Fecó 2017-02-05 14:12
Most komolyan, miért írsz kritikát, ha nem áll annyira közel hozzád ez a műfaj? Én csak death metalt hallgatok, na jó, kb 5-10% black metalt és grindot is és van így alapom az összehasonlítás ra, ha az számít. Jól szól, arányosan minden hangszer. Mindenki kap érvényesülési lehetőséget, nincs elnyomva egyik tag sem. Úgy gondolom, hogy színesek a dalok mind a lemezt illetve, mind az előző anyagaikat beleértve. Pontos a felvétel. Szerintem egy death metal fannak sokat ad a lemez.
Aki meg nem szereti, az hallgasson tcs-t, meg ossian-t meg a többi klisés szart.
A Neurogenic új albuma után nekem ez a favorit. Tisztelet a srácoknak, hogy nem megalkuvóak!
Idézet
 
 
+2 #2 Rotibán 2017-02-05 09:38
Nekem is az volt első dolgom,ahogy megjött a cd,hogy felrippeltem és bent pendrive-ra az autóba :)
Idézet
 
 
+2 #1 Jézus 2017-02-05 09:28
Én szoktam hasonlókra vezetni, igaz, városi forgalomban kicsit furán néznek más autósok és gyalogosok, mikor hörgő, üvöltő gesztikulációka t végzek mindenkit gyűlölök arckifejezésekk el karöltve.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.