Shock!

március 07.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

God Dethroned: életjel a fehér féreg barlangjából

God DethronedA holland God Dethroned zenekar egy új felállásban pályafutása eddigi legkiemelkedőbb alkotását tette le az asztalra. A virtuóz gitárszólókban gazdag The Liar of the White Worm lemez kapcsán faggattuk ki a technikás death banda ütősét, Ariën Van Weesenbeeket.

Új lemezetek címét egy Bram Stoker (a Drakula írója) tollából származó gótikus horror novellától kölcsönöztétek. Mit kell tudni a The Lair of the White Worm c. dal szövegéről? Teljesen az eredeti művön alapul vagy más szemszögből közelítettetek hozzá?

A novellára épül a szöveg, de saját megfogalmazásban. Henri (Henri Sattler énekes-gitáros-főnök) állt elő az ötlettel, hogy használjuk fel a történetet dalszövegként.

Ekkora Drakula rajongók vagytok? Vagy hogy találtatok rá erre a kevésbé ismert történetre?

Szeretjük a Drakulát, persze. Haha. Úgy tudom, hogy Henri az Interneten bukkant rá a szövegre.... de nem vagyok holtbiztos benne.

Sikerül a sajtóban is jelen lennetek a holland színtéren? Milyenek a visszajelzések az új albumra?

Számos interjút adtunk a lemez kapcsán. A legtöbb telefonos és e-mailes volt, de akadt pár személyes is. Meglepően jó a The Lair of the White Worm fogadtatása! A cikkek nagy része abszolút pozitív, és néhány kritikus szerint ez az eddigi legjobb albumunk. Természetesen ezt nagy elismerésnek vesszük, de az majd idővel elválik, hogy tényleg ez-e a legjobb, hahaha. Egy biztos: nem panaszkodhatunk, foglalkoznak velünk a médiák.

Úgy tudom, készül egy klip a címadó dalra. Mit érdemes tudni róla?

A klip a szöveg sztorijára épül. Lesznek a normál felvételek a zenekarról, de emellett egy fehérbe öltözött modell is szerepel benne, kígyómintás testfestéssel.

És, tetszett neki a meló?

Ezek a jelentek még felvétel előtt állnak, de a hölgy azonnal fellelkesedett az ötlettől.

Milyen terveitek vannak 2005-re? Kikkel turnéztok, koncerteztek majd?

Terveztünk egy mini-turnét a Grave-vel januárra, és pár saját bulit Hollandiában, Belgiumban és Németországban. Jó kapcsolatban vagyunk egy Dragon Productions nevű német szervezőirodával, akik számos fellépést és fesztivált lekötöttek már nekünk 2005-re. Például ott leszünk a Summer Breeze-en augusztusban.

A kezdetektől egy nagy rakás agresszió érezhető a zenétekben és a szövegeitekben. Mi ennek a fő forrása? Folyton dühösek vagytok a világra, vagy mi inspirálja ezt?

Szeretjük az érzést, amit ez a zene ad. Nem érezném ezt az energiát, ha olyasmit játszanék, amiben nincs lélek és érzés. Azért szeretem máig az extrém muzsikákat, mert a legtöbb banda zenéjében megvan az a különleges plusz, amit számomra a hangulat, az erő, a különböző hangzások kombinációja, a fogós riffek és mindenek előtt az ütős, energikus megszólalás jelent. Az intenzív dobolás is vonz, újra és újra arra inspirál, hogy teljesítőképességem határait feszegessem. Mindig újabb kihívások elé állít a dinamika, a jó időzítés, a megfelelő ütemek és díszítések használata a megfelelő időben... Szerintem az említettek a többiekre is érvényesek.

Hogy kerültél kapcsolatba a heavy metallal?

Egy barátom mutatta meg a 'Kill 'em All'-t, később pedig a Slayer koncertlemezét, a 'Decade of Agression'-t hallgattam. Amitől pedig teljesen eldobtam az agyam, az a Napalm Death 'Harmony Corruption' cd-je volt. Az az extrém hangzás és vokál... fantasztikus volt! Később beleástam magam a Morbid Angel dolgaiba, és akkor éreztem, hogy ez a zene jön be leginkább és szinte energiabombaként hat rám.

Már a névből egyértelmű, hogy nem keresztény szellemiségű banda vagytok. Hogy viselitek a Karácsonyt?

Nincs bajom a Karácsonnyal. Bár kicsit képmutató dolog, ha igazán belegondolunk. Úgy értem, az emberek nap mind nap gyilkolják egymást, ügyködünk saját kipusztításunkon, de Karácsonykor mindenki úgymond 'szabadságra megy'. Aztán ahogy elmúlik az a pár nap, az egész folytatódik tovább. Másfelől nagyon nyomorúságos hely lenne ez a világ, ha nem lennének néha békésebb pillanatok.

Az új gitárosotok, Isaac Delahaye, a lemezfelvételek kezdete előtt pár héttel csatlakozott a csapathoz. Gondolom, a legtöbb dal már biztos kész volt. Mégis, mit tudott hozzátenni a dalokhoz?

Az új lemez dalait Henrivel ketten írtuk. Mikor Isaac és Hanke (Henk Zinger bőgős) beszálltak a bandába, már kész volt az anyag. A legtöbb szólót Isaac játssza, e téren egyértelműen emelve zenénk színvonalát, és hangzásilag is előbbre léptünk.
Szóval sikerült hamar beilleszkednie és 'egy húron pendülnie' Henrivel?
Isaac és Henri kiválóan együtt tud működni. Már előre várom, hogy dalokat írjunk a következő lemezre. Kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki abból, ha ők ketten egyesítik kreativitásukat.

Milyen az új felállással színpadon állni?

Hú, nagyon élvezem! Olyan energikusak vagyunk, mint eddig soha! Az új srácok friss vért pumpáltak a bandába. Múlt hétvégén három koncertet adtunk Németországban, és úgy érzem, hogy ezek voltak az új felállás legjobb koncertjei eddig. Egyre jobb lesz a csapat, de már így is irtózatosan feszesek és erőteljesek a bulik.

Az új lemezeteken van egy történelmi témájú dal, Arch Enemy Spain (Spanyolország, az ősellenség) a címe. Mit fognak ehhez a spanyol rajongók szólni? És Mike Amott, az Arch Enemy főnöke? :-)

Ó, nem hinném, hogy a spanyol rajongók emiatt bojkottálnának minket. (nevet) Azaz remélem nem! Annak idején valóban Spanyolország volt Hollandia nagy ellensége, II. Fülöp uralkodása idején háborúban is álltunk. De ez már rég volt. Most már semmi bajunk egymással, haha. És Mike Amott? Hmm... Remélem, hogy a dalcím miatt meg fogja venni a lemezt! (nevet)

A 'Salt in your Wounds' (az új lemez utolsó dala) szövege az erőszak hatásáról szól, a rombolásról, amit az egy ember életében okozhat. Pont aznap éjjel olvastam a szöveget, mikor Dimebaget lelőtték... Ti hogy reagáltatok a tragikus hírre?

Kavargó érzésekkel, teljesen letompulva ültem, nem hittem el, hogy igaz lehet. Hihetetlenül beteg dolog az, hogy ilyesmi megtörténhet.

Az utolsó, de talán a legfurfangosabb kérdés: Mi az élet értelme?

Boldog vagyok, mert mindig örömet okoz a zenélés, a dalok írása és előadása. Szeretném egész életemet kiegyensúlyozott személyiségként, olyan emberekkel körülvéve leélni, akik a legjobbakat akarják nekem és én is nekik. És persze az egészség megőrzése is fontos.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.