Shock!

március 21.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ghost: „Az arénákat és a csarnokokat nehéz és kényelmetlen ugrás választja el egymástól”

December 3-án Budapesten koncertezik a Ghost, akik immáron nem klubszinten, hanem arénákban mutatják be az aktuális Prequelle album anyagát, illetve a korábbi szerzeményeket. Tehát egyáltalán nem ártott meg nekik, hogy az elmúlt időszakban hivatalosan is lehullott a lepel a főnök Tobias Forge titkos identitásáról, és ezzel odalett az okkult körítéssel operáló zenekart övező misztérium egy része. A frontemberrel – aki jelenleg pápai figurái után Cardinal Copia bőrébe bújik a koncerteken – aktuális kérdésekről beszélgettünk.

1115ghost4

Most, hogy beszélgetünk, még két állomás van hátra az első headlineri arénaturnétokból Észak-Amerikában. Hogyan összegeznéd az eddigi tapasztalatokat?

Mindenképpen más ezen a szinten turnézni, mint kisebb helyeken játszani. Persze sokszor játszottunk ezelőtt is arénákban, de nem mi voltunk a főzenekar. Így viszont tényleg mindenki számára ugyanazt a show-t nyújthatjuk a koncerteken, akárhol is lépünk fel, és ez az élmény igazán különleges. Úgy gondolom, ez a turné a Prequelle-hez fűzött körutak lehető legméltóbb zárása. A rajongók elégedettek, és én is elégedetten kezdhetek neki a következő lemez munkálatainak.

A fiatalabb generációból nem sok zenekar játszik manapság arénákban. Szerinted mi ennek az oka?

(elgondolkodik) Nem vagyok benne biztos, hogy ki lehetne emelni csupán egyetlen okot, összetett a válasz. Az egyik tényező alighanem az, hogy a metalban, heavy metalban, nevezzük akárhogy, szóval a súlyos színtéren az elmúlt tíz-tizenöt, de akár húsz évben sokkal inkább a kevésbé dallamos alstílusok váltak uralkodóvá. Ez önmagában nem probléma, rengeteg jó csapat bukkant fel az utóbbi időszakban is, még akár a deathcore-vonalon is. Viszont ezek a hangzások, ezek a muzsikák a tömegek számára emészthetetlenek, akárhogyan is nézzük. Ha megnézed a '80-as évek arénabandáit, ezek mind-mind melodikus zenét játszottak, amihez a rockrajongókon kívüli közönségrétegek is kapcsolódni tudtak: a Bon Jovi, a Guns N' Roses és a többiek dalait hazavihetted magaddal, dúdolhattad, satöbbi. Manapság viszont inkább a súlyosabb, agresszívebb zenék mennek a rockban, és ez bizonyosan visszahúzza a stílust pár szinttel, ha arról beszélünk, kinek mennyire szélesíthető az ismertsége, a népszerűsége. Számos metalzenekar sikeres és sok embert vonz így is, de ahhoz nem eléggé, hogy arénákban játsszanak. Ritkán szokás erről beszélni, de az arénákat és a csarnokokat, színháztermeket roppant nehéz és kényelmetlen ugrás választja el egymástól. Kétezer embert számos banda behoz egy-egy este, ennek a kétszeresét, háromszorosát, négyszeresét viszont már csak nagyon kevesen képesek produkálni – és jellemzően azok, akik nem játszanak annyira durva zenét. Tehát nem arról van szó, hogy a mai zenekarok már ne lennének jók. De mondjuk ott a Metallica, akik ugye nem is arénákban, hanem egyenesen stadionokban játszanak. Elég sokat koncerteztünk velük, így megfigyelhettem a közönségüket is. Ott van egy bulin 60-70 ezer ember, akik közül távolról sem ismer mindenki mindent a bandától. Az Enter Sandmannel, a Nothing Else Mattersszel persze mindenki képben van, a többség egyértelműen ezek miatt jön. Sőt, még akár egy Master Of Puppets is sokaknak derenghet. Egy No Remorse-ot viszont biztos, hogy nem vágnak többen mondjuk 10 ezernél a jelenlévők közül. Szóval ahhoz, hogy nagyobb helyekre költözhess, olyan dalokra van szükséged, amivel szélesebb közönségrétegek is megfoghatók.

1115ghost2

Headlinerként mennyiben más egy nagyobb helyen játszani, mint nyitószámként?

Számomra az ebben a fő vonzerő, amit már említettem: hogy tényleg a turné minden egyes állomásán, minden egyes helyszínen ugyanazt a látványt, ugyanazt a produkciót nyújthatjuk a rajongóknak. Ráadásul egy arénabuli esetében mindig kevesebb a nehézség, mint egy klubban.

Ezt hogy érted?

Tudod, én amolyan megszállott irányításmániás vagyok, muszáj mindenen rajta tartanom a szememet. És egy klubban sokkal nagyobb eséllyel futunk bele valami járulékos problémába a hanggal, a színpaddal, a díszletekkel, egyebekkel. Mindez fokozottan igaz egy olyan nagyszabású produkcióra, mint amilyennel mi utazunk. Ezzel most persze nem azt mondom, hogy egy arénában ezzel szemben gyerekjáték fellépni, de az említett lényeges tényezők általában rendben szoktak lenni, többnyire kevésbé alapvető dolgokkal akadhatnak kisebb-nagyobb nehézségek. Ezzel egyébként most nem azt mondom, hogy nem szeretek klubbulikat játszani. Ha az ember csak gitározik egy bandában, semmihez sem fogható egy forró hangulatú klubkoncert. De a mi esetünkben azért más az ábra.

Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy valaki – mondjuk az említett Metallicához hasonlóan – az arénákat is kinője? Ez lenne a végcél a Ghost esetében is?

Stadionokban tényleg csak a leghatalmasabb popsztárok játszanak, és mindössze néhány rock'n'roll-bandának adatott meg a lehetőség a műfaj története során, hogy feljusson erre a szintre. Kilenc éve vagyunk jelen a színtéren, és amikor indultunk, azt mondtam volna: elképzelhetetlen, hogy valaha is arénaturnét játsszunk. Viszont ha megnézed az említett stadionbandákat, biztos vagyok benne: mondjuk öt évvel azelőtt, hogy eljutottak volna a stadionokig, ők maguk is elképzelhetetlennek tartották az ilyesmit. Vagyis ezt nem lehet kiszámítani. A Ghost eddig elég gyorsan növekedett. A mostani turné kisebb arénákban fut, a tegnapi bulin például ötezren voltak. Ha továbbra is olyan teljesítményt nyújtunk, amivel elégedett a közönség, nem kizárt, hogy pár év múlva már hét-nyolcezerre nőhet ez a szám. Ráadásul látványosak a bulijaink, ami szintén ezt erősíti. Nem tudom... Korai még ezt találgatni szerintem. Főleg, hogy ez az első önálló arénaturnénk, szóval egyelőre még mi is csak szokjuk a helyzetet.

1115ghost1

Előadóként változtatott számodra valamin, hogy már hivatalosan sem titok, kit takar a maszk?

Pár apróságon, és ezek sem negatív irányúak. Például már nem kell elhajtanom azokat, akik odajönnek fotózkodni, mondván, hogy de hát nem is én vagyok az! (nevet) Bár azt mondjuk nem kedvelem, amikor az emberek elvárnak tőlem bizonyos dolgokat – így például követelik a közös fotót, ha összefutnak velem, miközben ez nem jog. Ha valaki udvariasan megkér, akkor természetesen semmi kifogásom nincs a dolog ellen, viszont akadnak olyanok is, akik elég tolakodók. De ez azért egy elég kellemes probléma! (nevet) Viszont ma sem fürdöm a reflektorfényben, nem vagyok fent az Instán, a Twitteren, szóval hiába tudni ma már, ki vagyok, a magánszférámra azért így is vigyázok. Ezért aztán olyan nagyon sokat nem is változott a helyzet. Mindig is valami olyasmire vágytam ezen a téren, mint például amit Nick Cave-nél is látsz. Noha a rajongók tudnak róla ezt-azt – így például azt is, mi történt a családjában –, mégis megőrizte a maga titokzatosságát.

Őszintén szólva nem is értem, hogy sikerült ennyi ideig megőrizni az inkognitót a mai világban... Mármint az elejétől lehetett sejteni, hogy Tobias Forge áll a Ghost mögött, de a nyilvánosság előtt éveken át sikerült megőrizni az álcát.

Én sem gondoltam, hogy ennyi ideig sikerülni fog. De épp erre játszottunk. Nagyban hozzájárult a dologhoz, hogy a rajongók vették a lapot, és benne voltak a játékban.

Pár éve már szintén telefoninterjúztunk, csak éppen előzetesen azt mondták, az egyik Nameless Ghoullal beszélek majd. Kimondottan viccesnek találtam, amikor később kiderült: minden interjút te adtál...

Pont az volt a cél ezzel az egésszel, hogy visszahozzuk azt a rejtélyes, izgalmas érzést, ami mára teljesen eltűnt a rockzenéből, a szórakoztatásból.

1115ghost3

Mi a következő lépés, ha végeztetek az aktuális turnéval?

Elkezdjük a következő album munkálatait.

Dalaid is vannak már hozzá?

Rengeteg demóm gyűlt össze, de ezek még sokat változhatnak, mire eljutunk a végeredményhez.

Akkor csak annyit árulj el: milyen irányvonalat képviselnek ezek az ötletek? Még dallamosabbak lesztek, vagy inkább riffesebbek, Mercyful Fate-ízűbbek?

Most is eléggé dallamosak vagyunk már, szóval nem hiszem, hogy még melodikusabb irányba fordulnánk! (nevet) De az biztos, hogy más lesz a lemez, mint az eddigiek. Soha nem értettem azokat a zenekarokat, akik mindig ugyanazt az albumot készítik el. Engem az ilyesmi nem érdekel, én új lemezeket akarok írni. Most sem lesz ez másképp. Vagyis arra senki se számítson, hogy újraírom majd az albumra a Ritualt, mert ilyesmi bizonyosan nem fog megtörténni. A Mercyful Fate-et persze ma is szeretem, szóval valahol a köztes vonalon mozog majd a végeredmény. De egyelőre még korai erről beszélni.

A Ghost december 3-án Budapesten, a Papp László Sportarénában koncertezik. Részletek itt.

 

Hozzászólások 

 
#18 Montsegur 2019-11-17 13:39
Idézet - Equinox:
Idézet - Anomander:
Kicsit hátralépve a Metallica népszerűségének boncolgatásától , ez a Tobias Forge kifejezetten értelmes arcnak tűnik, legalábbis egyértelműen gondolkodni látszik és el tudja magukat és a rockzenét helyezni a zeneiparban. Vannak még más értelmes zenészek, de azért annyira nem sokan, szóval szimpatikus.
Amúgy a zenéjüket én konkrétan bírom, láttam őket a Barba Negrában (nagyon tuti koncert volt!) és most is biztosan megyek, kíváncsi vagyok mit tudnak összehozni egy nagyobb helyszínen.

Amúgy ja, nagyon igen. Pedig nálam hendikeppel indulta sztori, de meggyőztek, hogy érdemes foglalkozni velük.


Szerintem az egyik legintelligense bb arc jelenleg a színtéren. Túl a minimumon, miszerint nagyon jó zenéket ír, annyira profin építgeti és menedzseli a Ghost dolgait, hogy le a kalappal. Ha ezt tudja így folytatni, tényleg stadionzenekar lesznek. Az külön tetszik, hogy mindezt maszkban kezdte el, mint a Slipknot, szóval nem a bulvársajtó és a szépfiús imidzs segítségével jutott el oda, ahol most tart.
Idézet
 
 
#17 Equinox 2019-11-17 09:57
Idézet - Anomander:
Kicsit hátralépve a Metallica népszerűségének boncolgatásától , ez a Tobias Forge kifejezetten értelmes arcnak tűnik, legalábbis egyértelműen gondolkodni látszik és el tudja magukat és a rockzenét helyezni a zeneiparban. Vannak még más értelmes zenészek, de azért annyira nem sokan, szóval szimpatikus.
Amúgy a zenéjüket én konkrétan bírom, láttam őket a Barba Negrában (nagyon tuti koncert volt!) és most is biztosan megyek, kíváncsi vagyok mit tudnak összehozni egy nagyobb helyszínen.

Amúgy ja, nagyon igen. Pedig nálam hendikeppel indulta sztori, de meggyőztek, hogy érdemes foglalkozni velük.
Idézet
 
 
#16 Anomander 2019-11-16 19:25
Kicsit hátralépve a Metallica népszerűségének boncolgatásától , ez a Tobias Forge kifejezetten értelmes arcnak tűnik, legalábbis egyértelműen gondolkodni látszik és el tudja magukat és a rockzenét helyezni a zeneiparban. Vannak még más értelmes zenészek, de azért annyira nem sokan, szóval szimpatikus.
Amúgy a zenéjüket én konkrétan bírom, láttam őket a Barba Negrában (nagyon tuti koncert volt!) és most is biztosan megyek, kíváncsi vagyok mit tudnak összehozni egy nagyobb helyszínen.
Idézet
 
 
#15 Equinox 2019-11-16 18:19
Én meg csont nélkül elhiszem neki ezt. Ülős helyen voltam Metallicán amikor a Ghost nyitott nekik, nagy stadionban. Az előttünk levő sorokban levők háttérzajnak tekintették a setlist javát, 1-2 két szelfi a Nothing Else meg a One alatt meg Enter Sandman, aztán lehet facebookozni a Ride the Lightning alatt.

Egyébként élőben megdöbbentő, hogy milyen jó koncertszámok a fekete lemez kevéssé túljátszott dalai (God That Failed, Sab but True), de azon a turnén is voltam, amikor az egész feketét eljátszottak, csak visszafelé. Kb a koncert lejobb része volt. De ott a fanatikusok között voltam, végig énekeltek mindent, Hetfieldből nem is hallottam szinte semmit, a slágerek alatt konkrétan semmit. Ezért még talán jobb is a nem túl hardcore fanok közé ülni, ha a zenére akarsz koncentrálni és nem zavar az érdektelenség.
Idézet
 
 
#14 Draveczki-Ury Ádám 2019-11-15 20:54
Idézet - Szabó Gábor:
Szóval hagyjuk ezt a hülyeséget.

Én nem akarom számokra lebontani ezt, hiszen nem tudhatjuk. Viszonyítási alapnak ugyanakkor ott vannak az eladások, amik ma már nem árulnak el olyan sokat, mint azelőtt, de a differencia már a netkorszak előtt is megvolt. És azért elég jelentős nagyságrendi eltérés van mondjuk a Kill és a fekete lemez eladásai között, konkrétan egy olyan ötszörös szorzó biztosan. Szerintem illúzió azt hinni, hogy tényleg mindenki visszaásott a gyökerekig, aki a fekete lemezzel, a Loaddal, a Reloaddal érkezett. Sőt, akár már a Justice-t is ide sorolnám, hiszen az első nagy ugrást az jelentette, és mára az a második legnagyobb példányszámban elkelt lemezük.

A Metallica népszerűsége nagyon különös és elszigetelt jelenség, más, a stílusukban mozgó zenekarok meg sem közelítik az ő eredményeiket. Ebből kifolyólag elég egyértelmű, hogy a közönségük összetétele is tök más, mint mondjuk egy Slayernél vagy egy Megadethnél.
Idézet
 
 
#13 Szabó Gábor 2019-11-15 20:46
Ez egy Ghost cikk és nem akarok Metallica-ról értekezni, de azt nehogy már egy percig is komolyan vegyük, hogy egy 60 ezres tömegből 10 ezer emberen kívül mindenki a 2 utolsó nóta miatt megy. És mindezt az előzenekar énekese állapította meg. Ez vicc. Rengeteg ősrajongó csak áll és élvezi az előadást. Attól még betéve tudhatja az életművet, csak nem tombol. Szóval hagyjuk ezt a hülyeséget.
Idézet
 
 
#12 Montsegur 2019-11-15 19:41
Idézet - Szabó Gábor:
tényleg nem kötekedni akarok, de én erre nem emlékszem. mondjuk az is igaz, hogy sose azt nézem, más hogy érzi magát


A fekete lemez után lett divatos Metallica-koncertre járni. Addig voltunk mi, a thrash-rajongók, utána meg jöttek a többiek, akik sokszor tényleg nem nagyon ismernek tőlük mást a Nothing Else Matters - Sandman dalok előtti időszakból, és nem is érdekli őket. Joguk van hozzá. Többször játszottam már le "metallicás" ismerősöknek a Dyers Eve-et vagy a Damage Inc-et - elszörnyedve hallgatták, hogy ez meg mi?! :)

Nem vagyunk egyformák :)
Idézet
 
 
#11 Montsegur 2019-11-15 19:33
Idézet - tónyó:
Nem értem miért ilyen felkapott ez a zene.Semmit se hallok benne.


Adj neki még egy esélyt. Tényleg jó. De ez ízlés dolga. Nekem például a Judas nem jött be soha, aztán a Firepower-rel megfogtak. Utána visszamenőleg is leesett a tantusz :)
Idézet
 
 
#10 Szabó Gábor 2019-11-15 14:38
tényleg nem kötekedni akarok, de én erre nem emlékszem. mondjuk az is igaz, hogy sose azt nézem, más hogy érzi magát
Idézet
 
 
#9 Necrofaust 2019-11-15 14:36
Érdekes lesz végignézni hová jutottak, 2010-ben láttam őket egy kb 1500 fős fesztiválon türingiában, majd 2011-ben Berlinben egy Kultiplex méretű helyen, majd Ausztria stb, ezek mind kub bulik voltak, sőt, kvázi kis klub bulik, tehát egyik sem volt pl egy Dürer nagyterem. Aztán 2015-ben jött a hazai Barba Negrás történet, most pedig majd az Aréna.
Nekik ez jól állhat, viszont egy Tribulationt (őket is rengetegszer láttam már) és egy All Them Witches-t nem tudom elképzelni egy ekkora helyen és színpadon. Nyilván jó nekik kipróbálni magukat ilyen körülmények közt, de tartok tőle, ott nem fog annyira átjönni a zenéjükben rejlő erő, stb.

Aki még nem látta a Ghost-ot, mindenképp érdemes megnéznie, mert tényleg iszonyat jó hangulatú bulikat adnak (bár mondom, ekkora helyen ez sem tudom mennyire fog érvényesülni), szórakoztató és látványos.
Idézet
 
 
#8 Draveczki-Ury Ádám 2019-11-15 14:34
Idézet - Szabó Gábor:
Akkor úgy látszik én mindig épp olyan helyen álltam, ahol ez nem volt tapasztalható. Egyébként csak arra céloztam, hogy ez nem egy bizonyított tény, csak Tobias így saccolta az arányt.

Persze, ez evidens. De azt például nem felejtem el, micsoda csend lett a Death Magnetic turnén Bécsben, az arénás bulin, amikor jött egy hármas Kill blokk. Elég hervasztó volt.
Idézet
 
 
#7 Szabó Gábor 2019-11-15 14:32
Akkor úgy látszik én mindig épp olyan helyen álltam, ahol ez nem volt tapasztalható. Egyébként csak arra céloztam, hogy ez nem egy bizonyított tény, csak Tobias így saccolta az arányt.
Idézet
 
 
#6 Draveczki-Ury Ádám 2019-11-15 14:30
Idézet - Szabó Gábor:
blackmagic!
azért valószínűleg statisztikai felmérést nem végzett a koncerteken, szóval nem kell ezt az adatot tényként kezelni. egyáltalán nem biztos, hogy ilyenek az arányok

Mondjuk az azért elég beszédes, micsoda fagyás tud beállni egy-egy Kill 'Em All-os dalra, ez általában kézzel tapintható. Nem is egy Seeknél, de ha előkerül valami ritkábban játszott cucc, azt tényleg kevesen ismerik.
Idézet
 
 
#5 Szabó Gábor 2019-11-15 14:14
blackmagic!
azért valószínűleg statisztikai felmérést nem végzett a koncerteken, szóval nem kell ezt az adatot tényként kezelni. egyáltalán nem biztos, hogy ilyenek az arányok
Idézet
 
 
#4 Marci 2019-11-15 11:38
Idézet - blackmagic:
Azért a Metallicás példa nagyon durva...sejtettem a dolgot, de hogy 60-70e emberből kb. 10e ismeri a No Remorse-ot az egy elég elképesztő arány...rossz irányba.

Mert?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.