Shock!

szeptember 22.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Dark Clouds: horrorisztikus fellegek

Dark CloudsA doom/death metalt játszó budapesti Dark Clouds még mindig nem tört úgy istenigazából a felszínre, de nagyon aktívak, csak észre kellene venni őket. Ez az interjú is lehet egy lökés ehhez. A vokalista, Tauszik Viktor beszél bandájáról.

Kb. '97-ben készítettem veletek első interjúmat, azóta mi minden történt a brigáddal?

Amikor az ominózus interjú készült, éppen az aktív koncertezés időszakában jártunk, jobbára a fővárosban és környékén játszottunk. '97 nyarán azonban lelécelt a teljes ritmusszekció, az új tagok felkutatásával pedig meglehetősen sok idő telt el, gyakorlatilag '98 tavaszáig eltűnt a zenekar a közönség szeme elől. Felvettünk ugyan egy újabb stúdióanyagot (ez lett a "Downward Trends" c. promo-demó), de ez inkább csak amolyan életjel volt a szaklapok, fanzine-ek és kiadók felé, széles körben nem terjesztettük. Viszont az ott hallott 3 dalt a "The Horror Of It All" EP-re ismét felvettük, némiképp átírva, feljavítva. Előtte még sor került a Monsters Of Death turnéra, az első szervezett koncertsorozatra, amelyen a Dark Clouds részt vett. Ezeken a bulikon mutatkozott be az új, ma is érvényes felállásunk. Tavaly pedig a Neck Sprain vendégeként tettünk egy újabb országos kört az EP-nk népszerűsítése érdekében, ami, azóta országos terjesztésre került; a nem sokkal később megírt It's Back c. dalunk pedig több jól ismert válogatásra is felkerült.

A "The Horror Of It All" című anyagotok az elődjeihez hasonlóan igényes, érett zenét és ugyanilyen szövegeket tartalmaz. Miért kapta ezt a címet az anyag és mely dolgokról írtál szövegeidben?

Ez a cím szépen összefoglalja azokat a problémákat, amelyek sokunkat foglalkoztatnak manapság. "Terítékre kerültek" az emberiség legvisszataszítóbb jellemvonásai, cselekedetei, ezek meglevő és lehetséges jövőbeni következményei. Természetrombolás, egyéb értékek elhanyagolása, az önálló gondolkodás elsorvadása stb. Ezek a dolgok egyenesen elborzasztanak, ahogy azt a cím is alátámasztja.

Lepusztult gyártelepi képek láthatók a borítón belül. Milyen érzéseket kelt benned egy ilyen hely?

Azt hiszem ezek a képek tökéletesen illenek zenénk hangulatához. A környéket is jellemzik, ahol élek. Számomra szinte a teljes kilátástalanságot sugallja az ilyen látvány. Persze vannak szívderítőbb részei is a városnak, és a dalaink közül se mindegyik abszolút negatív kicsengésű, de az összképet tekintve egyértelmű, milyen jellegű képek kívánkoztak a borítóra.

A zenétek hogyan alakul a jövőben? Mondtad nekem, hogy egyre inkább teret adtok majd a dallamosabb éneknek.

Az EP-hez képest talán dallamosabb lesz az album anyaga, de általánosságban továbbra is a gitárok erejére építünk majd. Marad az agresszió, a durvaság, csak változatosabban. Az énekkel valóban többet szeretnénk kísérletezni. Nem kívánjuk ez által az eddig megszokott extrém hangot háttérbe szorítani, egyszerűen próbáljuk még színesebbé tenni a zenét.

Mivel orosz származású vagy, az egyik jövőbeli szövegedbe nem tervezel beleszőni ilyen "motívumokat"? Mi a véleményed a jelenlegi orosz politikáról?

Ha felmerül olyan orosz vonatkozású téma, amely mások számára is legalább olyan érdekes lehet, mint számomra, akkor semmi akadálya, hogy ilyen szöveg is szülessen majd. Öncélúan nem látom sok értelmét ilyesmivel előhozakodni. Ami az ottani állapotokat illeti, kíváncsi vagyok milyen változások következnek be most, hogy Jelcin leköszönt. Egyébként ki nem állhatom a politikát, a politikusokat (legtöbbjüket) általában véve. Ők ugyanis, amikor épp nem a saját image-ük szépítgetésével vannak elfoglalva, akkor a riválisokat cseszegetik, de leginkább arra összpontosítanak, hogy minél nagyobb hatalomra tegyenek szert, holott elsősorban az adott ország/nép legégetőbb problémáit kellene szem előtt tartaniuk. Hogy őszinte legyek, ezek közé sorolom Jelcint is...

Külföldről érkeztek érdeklődő levelek mostanában a Dark Clouds-szal kapcsolatban? Mit tudsz a kinti ismeretségetekről?

Külföldről is folyamatosan jönnek a levelek, de nehézkesebb a kapcsolattartás. Időnként ír rólunk egy-egy külföldi fanzine vagy egy-egy terjesztő segít az anyagainkat népszerűsíteni. A továbbiakban is szeretnénk eljuttatni a hanghordozónkat külföldre, sose lehet tudni, milyen eredménnyel járhat egy-egy ilyen kinti "kaland"...

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.