Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Criminal: chilei metal

CriminalHa Chiléből származó zenekarokat kellene felsorolnom, elég nagy gondban lennék. Így hirtelen, és hosszabb gondolkodás után is csak a Criminal jutna eszembe, akik idén egy kissé rövid, ám annál súlyosabb albumot raktak le az asztalra. A csapatból a gitáros/énekes Anton Reisenegger hívott fel, hogy beavasson a zenekar körüli régebbi és friss történésekbe.

Kérlek pár szóval mutasd be a zenekart, nálunk még elég kevesen ismernek titeket!

A Criminal tagjai: Rodrigo - szólógitár, Juan Francisco - basszusgitár, Jimmy - dob és én - vokál és gitár. '91-ben alakultunk, már 3 albumunk van, az utolsó a Cancer, ami most jelent meg a Metal Blade-nél.

Ahogy látom neked nem tipikusan chilei a neved...

A nagyszüleim németek, ezért.

Az első lemezről mesélj egy kicsit, azt nem volt alkalmam hallani. Mi a különbség zeneileg a lemezek között?

Akkoriban thrash zenekarként indultunk, így az első albumot a thrash metal jellemzi leginkább. A második lemezzel egy kicsit extrémebb irányba mozdultunk, az már inkább thrash/death irányú lett. A dalok gyorsabbak is rajta. A harmadik album szintén elég extrém vonalat képvisel, viszont dallamos részeket is kevertünk a zenébe.

Szerintem az új lemezetek sokkal súlyosabb, mint az előző, és zeneileg elég sok modern dolgot lehet hallani rajta. Milyen érzéseket kelt benned a Cancer?

Köszönöm. Én rendkívül elégedett vagyok vele. Azt nem érzem, hogy trendy lenne a modern dolgok miatt, ráadásul sok embernek bejön a lemez, mert elég extrém, és jól is szól. Szóval nagyon szeretem, és már nagyon szeretnék turnéra menni a lemezzel.

Sok rajongótok van Chilében?

Igen. Jó nagy koncertjeink szoktak lenni, olyan zenekarokkal játszunk együtt, mint a Slayer, a Sepultura. Elég nagy a hallgatótáborunk itthon.

Egyébként milyen a metal színtér nálatok?

Hm... huh.. lássuk csak. A 90-es években szélsőséges volt a színtér, mert szinte csak death zenekarok léteztek. Mára ez megváltozott, stílusilag sokkal többféle zenekar működik, többen járnak a hazai koncertekre is, ugyanannyian, mint egy külföldi zenekaréra. Mindig meglepődünk, hogy mennyien jönnek a koncertjeinkre és milyen lelkesek. Jó a színtér, és jó itthon játszani.

Tetszik az új lemez hangzása. Mesélnél a stúdiómunkáról?

Marha gyorsan kellett dolgoznunk, mert nem volt elég pénzünk! (nevet) A dobok és a bgitár két nap alatt készültek el, a gitárok egy hét alatt, és az első napon megvolt a megfelelő hangzás hozzá. Négy nap jutott a ritmusgitárra, és további két nap a szólókra, az akusztikus részekre és más apróságokra. Aztán úgy a tizedik napon bementem a stúdióba, két óra alatt felénekeltem a vokáltémákat, és mindezek után maradt még öt napunk a keverésre.

Van néhány spanyol nyelvű szám is a lemezen. Miért?

Nálunk a spanyol a hivatalos nyelv, csak ezért. Minden dél-amerikai spanyolul beszél, és azért kell, hogy legyen spanyol szövegünk, hogy megértsék miről szólnak a szövegek. Itt nincs az, mint Európában, hogy szinte mindenki tud angolul. Itt nem értik az emberek az angol szövegeket, mert csak spanyolul beszélnek. Ezért van ez így nálunk, és a srácoknak tetszik. Másrészt meg az európai közönség számára érdekes lehet ilyesmit hallani.

Amúgy a szövegek miről szólnak? Amit olvastam az elég pesszimista hangvételű, de mind ilyen?

Igen (nevet), meglehetősen azok! Egyszerűen csak olyanok, mint a világ körülöttünk. Szó van bennük a vallásról, a kábítószerről, a háborúról. Nem valami fantáziavilágról, hanem a kemény valóságról írunk, amiben élünk.

Mesélj a bónuszdalról a Greed Killingről.

Azt a dalt egy rádióműsorban vettük fel tavaly és elég jól sikerült, aztán mikor a Metal Blade kérte, hogy legyen valami bónusz a lemezen, ezt választottuk. Egyébként nagy Napalm Death rajongók vagyunk, és tök jó volt eljátszani ezt a számot.

Milyen céljaitok vannak ezzel a lemezzel és a zenekarral általában?

Igazából nagy célokat nem tűzünk ki magunk elé sosem, csak mindig a lehető legjobbat próbáljuk nyújtani minden lemezünkkel, meg mindennel, amit csinálunk. Kifejezetten az új albummal szeretnénk egy európai turnét összehozni, és jövő nyáron játszani néhány fesztiválon. A későbbiekben pedig szeretnénk a zenekart áttelepíteni Európába. Azt még nem tudjuk, hogy pontosan melyik országba, de mindenképpen szeretnénk ott maradni egy darabig és turnézni, népszerűsíteni magunkat, és persze jövőre egy új lemezt is ki akarunk hozni.

A cd-n elég sok videoklip látható, nekem tetszik az ötlet, hogy ennyi korszakból van ízelítő tőletek.

Ez szintén azért van, mert a Metal Blade szeretett volna még több anyagot feltenni a lemezre, és a technológia meg már lehetővé Criminalteszi, hogy legyen rajta ilyesmi, így mi is mondtuk, hogy miért ne? Ennyi. Az emberek meg így láthatnak minket "élőben". Amolyan ajándék a zene mellé.

Úgy tudom Chilében a BMG adta ki a lemezeiteket. Könnyű volt ilyen nagy kiadót találni?

Nem, megtalálni nem, mert igazából ők kerestek meg minket, ami nagyon is jó dolog volt a kezdetekkor, mert esélyt kaptunk, hogy elkészüljön a lemezünk, a klipünk, meg minden, de egy idő után stagnálni kezdett a dolog. Nem igazán tudták, hogy adjanak el a zenei piacon egy olyan zenekart, mint mi voltunk, mert olyanokhoz voltak szokva, mint a Christina Aguilera és társai (nevet). Így bennragadtunk egy olyan állapotban, ahonnan nem tudtunk tovább mozdulni, végül megváltunk tőlük, mielőtt ők töröltek volna a listájukról.

Milyen zenék hatottak rád a kezdetekkor, és mi érdekel manapság?

Az elején, mikor gitározni kezdtem olyan régi metal csapatok érdekeltek, mint az Iron Maiden, Judas Priest, mikor zenekarom lett, akkor a Slayer, ami a mai napig a legnagyobb kedvencem. Manapság elég sokféle zenét hallgatok, főleg olyan csapatok érdekelnek, amelyek valami új dolgot, valami eredetit csinálnak.

Mennyien mennek el nálatok a koncertetekre?

Úgy 3 ezer főtől. A fővárosban szoktunk kisebb koncerteket adni a vidékiekhez képest. A nagy arénáktól kezdve a kis klubokig mindenhol játszottunk már.

Egy furcsa kérdés. Látom te és a gitáros megváltoztatok egy kicsit külsőleg, mi történt a hajatokkal?

(hosszan nevet) Mi történt? Levágattuk! Eléggé meguntuk, nekem már bő tíz éve hosszú hajam volt. De most éppen visszanövesztem. (nevet)

Nahát, miért?

Nem is tudom, meguntam a rövid hajat! Sokkal gyorsabban nő, mint a hosszú haj, több vele a baj!

Van munkahelyetek, vagy meg tudtok élni a zenélésből?

Nekem volt egy üzletem, ahol import cédéket, pólókat és minden ilyesmit lehetett kapni, de abba kellett hagynom, mert nem ment túl jól. Majd szeretnék Európába menni, és akkor kell valami munkát keresnem. Jelen pillanatban az a munkám, hogy gitározom az Extreme Noise Terrorban, mert gitárost cseréltek és a turnéra kellett nekik egy gitáros.

A zene mellett mi érdekel?

Szeretem a filmeket, főleg a gengszterfilmeket, szeretem a focit nézni, a legfőbb hobbin pedig a sörivás! (nevet)

Magyarországról tudsz valamit?

Nem sokat, nagyon sajnálom, de elég tudatlan vagyok ebben a témában.

Egyébként jártál már Európában?

Igen, néhányszor, mert Németországban élnek rokonaim. Most éppen Angliában vagyok, és ha jól számolom ez a negyedik alkalom, hogy Európába jöttem.

Mi a véleményed Pinochetről?

Szerintem a legjobb az lenne, ha Pinochet halott lenne. Attól a sok szarságtól ami az elmúlt években történt, az emberek két csoportra oszlottak, és mindez akkoriban kezdődött, amikor még Pinochet volt az állam feje. Szerintem az új, demokratikus kormány megpróbálja a lehető legjobbat kihozni mindebből, de sok múlik az embereken is.

Visszatérve a lemezetekre, ki készítette a borítót?

Igazából két különböző borítóval jött ki az album, a chilei elég pocsék lett, ezért a Metal Blade kérte, hogy csináljuk egy másikat. Ezért megkértük Claudio Bargamint, hogy készítsen valamit, és két hét alatt el is készítette. Bejöttek neki a dalszövegek, és kitalálta, miképp rendezze el a szövegeket és a képeket, ami sokaknak tetszett.

Kinek az ötlete volt az új logó?

Ha jól emlékszem az enyém.

Van valami üzeneted a magyar érdeklődőknek?

Lehet nálatok kapni a Metal Blade-es dolgokat?

Persze!

Akkor csak annyit mondanék, hogy mindenki menjen el a helyi lemezboltba és hallgassa meg a lemezünket, mert nagyon király! (nevet) És remélem hamarosan el tudunk jutni hozzátok is!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.