Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Christian Epidemic: „Nem akartunk mások véréből tőkét kovácsolni”

0305cd2December 14-én, viszonylag hosszú lemez nélküli időszak után jelent meg a Christian Epidemic ötödik albuma, a Sírba szánt teremtés. Az album egylemezes, magyar változatát elsőként a HammerWorld mellékleteként lehetett megvásárolni, de azóta már elérhető a komplett háromlemezes, háromnyelvű anyag is, amelyben angol és német verzió is került az alapkiadás mellé. Mint azt a srácok már az előzetes nyilatkozatokban is elmondták, nyers és erőszakos album elkészítése volt a cél, olyan dalokkal, amelyek nem megismétlik az elmúlt húsz év számait, hanem kiegészítik azokat. Széles L. Zsolt énekes/basszusgitárosnak tettük fel kérdéseinket.

Elég sok idő telt el a legutóbbi nagylemezhez képest. Mi minden történt veletek azóta?

Én nem tartom ezt a négy-öt évet túl hosszú időnek. Szerintem ez egy egészséges ciklus. Mi nem a zenéből élünk. Ha számot írunk, azt munka után, család mellett csináljuk. A Pusztítástan megjelenése után sok koncerten és fesztiválon felléptünk, a csillebérci MetalFesten volt a lemezbemutató, és eljutottunk egészen Szlovéniáig, ahol a MetalCampen játszottunk. Persze idehaza is minden fesztiválra elmentünk, ahová hívtak, szóval egészen 2014 végéig folyamatosan klubkoncertek és fesztiválok váltották egymást. Igazából csak 2015-ben volt egy rövidebb pihenő. Ekkor erőt gyűjtöttünk az új albumhoz.

Olvastam, hogy nem feltétlenül akartatok már új albumot készíteni. Miért történt mégis így, és mi lett volna, ha nem adódik a lehetőség? EP-k, külön dalok?

Nem arról van szó , hogy nem szerettünk volna albumot készíteni. Egyszerűen nem gondoltam volna, hogy 2016-ban még lesz CD-kiadás. Egyébként home stúdiózásban gondolkodtunk. Mindenkinek van otthon valamilyen szintű stúdiófelszerelése, amivel simán meg lehet oldani rengeteg felvételt. Így biztosan nem csináltunk volna két-három dalnál többet, az előre felvett sávokat pedig el lehet vinni stúdióba kikeverni, maszterelni. Persze biztosan teljesen másként szólt volna, de manapság az emberek 90 százaléka médiahálón ismerkedik a zenekarokkal. Gondolom, nem kell kifejtenem mennyit ront a zene minőségén az mp3 és az oldalanként optimalizált tömörítés. Szóval szerintem felkerült volna a YouTube-ra, mi meg szépen lassan nyugdíjba vonulunk. Nincs bennem hiányérzet, nem gondolom, hogy lenne olyan dolog a zenekar életében, amit feltétlenül el kéne még érnünk. A húsz év alatt szerintem tovább is jutottunk, mint szerettünk volna, vagy amiért igazából megdolgoztunk, szóval ami most jön, az már csak bónusz. Élvezzük, amíg tudjuk élvezni. De benne van a pakliban, hogy kitalálunk valami újabb őrült dolgot, és addig nem tesszük le a lantot, amíg le nem küzdöttük a következő magunk elé állított akadályt. Hiszen ezt az albumot sem terveztük, aztán lett egyszerre három is…

München környékén élsz. Mennyire tudtok így hagyományos zenekari módon próbálni, zenéket írni? Milyen módon dolgoztátok ki a friss számokat, és milyen a munkamegosztás ezen a téren a csapatban?

Igazából én kéthetente itthon vagyok, de ha koncertidőszak van, akkor egyáltalán nem próbálunk. Valójában csak akkor próbálunk, ha valamire készülünk vagy csak össze akarunk jönni egy kis zenélgetésre vagy dumálgatásra. Az új számok alkotása szintén próbaterem-mentes folyamat. Viszonylag távol élünk, egymástól ezért DropBoxba töltögetjük az ötleteinket. Igazából Kocsis Zoli gitáros a zenei felelős, az ő feladata a végső szűrés, ő dönti el, mi az, ami megy a kukába, és mi az, amit kidolgozunk. Az ötletek nagy része is az ő agyában születik Borhidi Gábor gitárossal karöltve. Persze előfordul, hogy nem áll össze minden úgy, ahogy terveztük. Ilyenkor összeköltözünk egy hétvégére egy üres lakásba Zolival és Gáborral, mindenki gitárt ragad, írunk egy dobprogramot, és zúdítjuk egymásra az ötletvariációkat. A szövegeket pedig mindig én írom, szóval itt nem gond a távolság.

0305cd4

Zeneileg szerinted milyen lett ez az új album a korábbiakkal összehasonlítva? Miben érzed másnak, illetve miben követi a hagyományokat?

Sajnos erre nem tudok válaszolni. Szerinted milyen lett?

Szerintem jó. Olyan christianepidemices.

Sok választás nincs: vagy tetszik, vagy nem. Szerintem is erős album, amire büszke leszek évek múlva is: durva, nyers, igazán Epidemic. Persze háromnyelvű, ami új, de ez csak egy mellékszál, nincs nagy jelentősége, hogy most németül is megcsináltuk. Nekem persze ez is kihívás, ami különlegessé tette az alkotást, de semmi világrengető. Kicsit idegesítő, hogy az énekem nem úgy szól, ahogy szerettem volna, de csoda egyáltalán, hogy felment ez a huszonnégy ének. Mindenképpen fel akartam énekelni egyben, de már a második nap látszott, hogy valami nincs meg a hangomban, ami eddig megvolt. Elsőre csak azt gondoltuk, hogy túlerőltettem a hangomat, de hamarosan kiderült, hogy hangszalag-polip. Mivel semmi garancia nem volt rá, hogy a műtét után gyors javulás várható, úgy döntöttem, felnyomom így az albumot szépen, megfontoltan. A cigit eldobtam, és igyekeztem minden szempontból kímélni magam. Igazából elég gyilkos lett így is. Azóta megvolt a műtét, már normál hangon beszélek. Pár hét, és elkezdek énekelni is. Bárhogy is alakuljon a dolog, a cigiről leszoktam, úgyhogy tényleg minden szarban van valami jó is.

A többnyelvű verzióból a magyar és az angol változat nyilván adja magát, de ez az említett német vonal azért nem mindennapi. Honnan jött az ötlet, hogy ilyen is készüljön?

Véletlenül. A kiadó kérte, hogy demózzunk a Denevér stúdióban. Kipróbáltuk, mennyire tudunk együtt dolgozni. Mivel új dalunk még nem volt, viszont még 2010-ben az Ezer harang német szövegét is megírtam, így adta magát, hogy csináljuk meg németül ezt a dalt, és hallgassuk meg, tud-e működni. Megcsináltuk, működött. Mivel tanulok németül, mindez gyakorlásnak is tökéletes volt. Ezek után nem is volt kérdés, hogy németül is megírom az egész új albumot. Persze nem olyan egyszerű ez, a német eszméletlen nehéz nyelv, nagyon sokat köszönhetek a tanárnőimnek, de sikerült. Aztán hogy ezt valóban fel is fogjuk venni, azt csak a stúdióban véglegesítettük.

Mennyire fedik egymást a magyar, angol és német szövegek?

Sok helyen tükörfordításról van szó. Viszont néhol egyszerűsíteni kellett a szövegen, mert a német három sorban mondja el, amit mi egy mondatban, és még akkor sem egyértelmű. Viszont a Háttal Mekkának szövege teljesen külön szöveg, ott nincs fordítás. Ez az egyik első német szöveg, itt még benne volt a pakliban, hogy minden számra külön német szöveget írok.

0305cd1

Mik a céljaitok az idegen nyelvű verziókkal? Vagy simán csak kuriózumként készült például ez a német változat?

A célunk az volt, hogy megnézzük, meg tudjuk-e csinálni. Sok mindent nem várunk tőlük. Biztosan eljut majd sok németajkú emberhez, de nem hiszem, hogy sokan hasra fekszenek majd tőle. Igazából még itthon is sokan húzzák a szájukat a magyar szövegek miatt. Gondolom, német nyelvterületen is sokan viszolyognak a német nyelvű metaltól. Sokan gondolják még mindig világszerte, hogy az angol a metal nyelve. Én nem tudom, hogy jó-e, amit csináltunk, de talán lesznek, akik emiatt a háromnyelvű album miatt csinálnak majd egy német nyelvű számot vagy klipet, ami miatt felfigyelnek rájuk odakint. Ha lesz ilyen, akkor megérte. De aki még sosem hallott black metalt németül, annak szerintem érdemes egy próbát tenni. Eszméletlen kemény hangzású nyelv, ami akár lehet érdekes íz is a szokásos pusztítás közepette.

A lemez eredeti címe Háttal Mekkának lett volna. Miért változtattátok meg ezt?

Mert a párizsi terrortámadás miatt úgy jött volna ki, mintha a siker érdekében meglovagolnánk az épp aktuális gyűlölethullámot. Nem akartunk mások véréből tőkét kovácsolni az új lemezzel. Elég erős album ez, megáll a lábán, nincs szükségünk plusz médiafelhajtásra. Sajnálatos, amik történtek, és amik történni fognak.

Formáltak-e valamit a zenekar alapbeállítottságán az utóbbi időszak világpolitikai fejleményei, történései, illetve az a feszültség, amely a migránsválság vonatkozásában kialakult Európában? Miként jelentkezik mindez a szövegeidben?

Hát az biztos, hogy adnak témát az igaz hit követői a Christián Epidemicnek. De legalább ennyire nevetséges a Vatikán hozzáállása is a kialakult válsághoz. Meg kell nézni, hogy az egyházi állam épp hol fektet ingatlanba, és mely országokból igyekszik kimenekíteni a vagyonát, és ebből azonnal lehet következtetni a történelem alakulására a jövőben. Persze az is vicces, hogy egy nyíltan antiszemita írásról, mint a Korán, mennyi tanult európai állítja, hogy a béke törvénykönyve. Elég vicces, ha a nők tiszteletben tartása a 21. században csak szánalmas nyugati férfiatlanság. Politikával nem foglalkozom, mert mindenki hazudik, de nagy szerencse, hogy nem baloldali kormány van hatalmon Magyarországon. Legalábbis a menekültválság idején kivételesen rendkívül jól döntött a kormány, és helyt állt – a többi tevékenységét inkább hagyjuk. Mindenki életére hatással lesz a folyamat, ami az elmúlt években elindult, bár maga az eliszlámosodás már húsz éve szervezett mederben folyik az egész világon, még ha a hatását mi magunk csak a következő húsz évben fogjuk érzékelni. Viszont ez a feleszmélés velőtrázó lesz. Természetesen ezeket a gondolatokat a szövegeimben is megfogalmazom, így a Háttal Mekkának vagy a Sírba szánt teremtés is erről szól. Annak idején írtunk az SZDSZ – HIT Gyülekezete – Sziget testvériségről, így elég álszent dolog lenne, ha most nem ismernénk el, hogy az elmúlt ötven év legalkalmatlanabb pápája az Egyesült Államok pénzembereivel karöltve miként adja el és áldozza fel Európát aprópénzért. Kicsit olyan ez a helyzet, mint a Titanic-katasztrófa: az alsóbb szinteken már halottak lebegnek a jeges vízben, de a szalonban a zenészek játszanak, és győzködnek minket, hogy minden rendben van, nem lesz baj.

0305cd3

Te magad mit tapasztalsz Németországban ezzel a témával, illetve a vallási, kulturális, politikai vonatkozásaival kapcsolatosan?

A német szolganépség. A jólétükért cserébe szemet hunynak pár megerőszakolt kislány felett. Nem is nagyon mernek beszélni, vagy ha beszélnek is, akkor elmondják, hogy ez őrület, és élik tovább a kényelmes életüket. A média pedig olyan szinten irányított, ami egy jogállamban számomra eddig elképzelhetetlen volt, míg nem a saját szememmel láttam. Az iszlámot nem igazán ismerik, a hit nem igazán téma. Fogalmuk sincs, hogy mivel állnak szemben.

Evezzünk szelídebb vizekre! Mi a véleményed a death- és black-színtér mai állapotáról Magyarországon és külföldön?

Rengeteg zenekar van, és nagyon sok jó zenekar. Magyarországon sok a tehetséges fiatal, de azért kétségtelen, hogy a lengyelek mennyire jól szervezettek. Mindenesetre segítik egymást a zenekarok, és már kifejlődött az alapháttér is kiadók, menedzsment és koncertszervezők terén. Szóval nem állunk rosszul. Én magam is sokszor kaptam meg a kérdést, hogy mi lett volna az Epidemicből, ha nyugatra születünk. De ezt a kérdést fordíthatjuk a visszájára is, hiszen mennyire szerencsések vagyunk egy kolumbiai vagy brazil zenekarhoz képest, akik éhezve lépnek fel, mert olyan nehéz a megélhetés a nagyvárosoktól távolabbi helyeken.

Jársz-e a környéketeken koncertekre? Kik tetszettek mostanában élőben?

Persze, a kötelezőket megnézem a müncheni BackStage-ben: Sepultura, Behemoth, Kataklysm… De néhány éve a Sear Blisst néztem meg egy metalfesztiválon Rosenheimben. Persze a magyar fesztiválokhoz semmi nem hasonlítható, jó találkozni rég nem látott haverokkal.

Mi minden idők három legjobb lemeze?

Az Emperortól az In The Nightside Eclipse, a Kreatortől a Coma Of Souls és a Samaeltől a Passage.

Mi az élet értelme?

Tanulni, gondolkodni, keresni azt a pontot, amikor tiszta és teljes szívvel el tudjuk engedni a földi létet.

 

Hozzászólások 

 
+7 #17 Tom 2016-03-07 18:55
Idézet - RobertThorn:
HAI: Átolvasva a dolgot, el kell ismerjem, jogos a felvetésed, valóban lehet így is értelmezni, így most lehet én reagáltam kissé túl a dolgot. Elnézést érte.

De nézzétek el nekem, csak egyszerűen tényleg rohadtul unalmas már, hogy az internet magyar nyelvű szegletében tökmindegy, hogy miről megy a téma, mindig itt kell kikötni - s még rosszabb, ha saját magamon veszem észre, hogy akaratomon kívül én is ebben veszek részt. :(

Nem olvastam el normálisan a leírtakat, ez tényleg az én hibám, de egyszer olyan fasza volna, ha úgy en bloc felejtős lenne már a sztori. Nem lenne se zsidózás, de ugyanígy a Korán szidása se - a nyilvánvaló hibáik megléte mellett sem.

Na, csendben maradok. Elnézést mégegyszer.

A Koránt lehet, sőt, kell is szidni. Egy hazugság, ami ráadásul sok olyan dologgal van tele, ami embertelenség
Idézet
 
 
+5 #16 RobertThorn 2016-03-07 15:14
HAI: Átolvasva a dolgot, el kell ismerjem, jogos a felvetésed, valóban lehet így is értelmezni, így most lehet én reagáltam kissé túl a dolgot. Elnézést érte.

De nézzétek el nekem, csak egyszerűen tényleg rohadtul unalmas már, hogy az internet magyar nyelvű szegletében tökmindegy, hogy miről megy a téma, mindig itt kell kikötni - s még rosszabb, ha saját magamon veszem észre, hogy akaratomon kívül én is ebben veszek részt. :(

Nem olvastam el normálisan a leírtakat, ez tényleg az én hibám, de egyszer olyan fasza volna, ha úgy en bloc felejtős lenne már a sztori. Nem lenne se zsidózás, de ugyanígy a Korán szidása se - a nyilvánvaló hibáik megléte mellett sem.

Na, csendben maradok. Elnézést mégegyszer.
Idézet
 
 
+7 #15 Hekele Attila István 2016-03-07 12:46
Idézet - RobertThorn:
Idézet - Hekele Attila István:
Idézet - RobertThorn:
De nektek most tényleg jobb ettől a napotok, hogy végre lehetett megint egy jót zsidózni? :P

Na most ha valaki kiejti a száján a zsidó szót, akkor az már egyből zsidózás? :D


Hát épp most sem a konyha-, szabó-, táncművészetük, vagy bármi hasonlónak volt fontos megemlítve lennie. Hanem, hogy csalnak. Ahogy azt bármelyik másik vallás követői (de sima ateista emberek) is megtehetik és jó páran meg is teszik.

A vallás magánügy, bizonyos körülmények között különleges személyes adat. Picsáért nem képes a magyar rocker leszakadni erről a témáról.

Javíts ki ha tévedek, de amire szerintem te gondolsz, az 10-es hozzászóló Koránból vett idézete, és nem személyes vélemény, és annak alátámasztására lett megemlítve, hogy Zsolt szerint a Korán egy antiszemita írás.
Idézet
 
 
-6 #14 RobertThorn 2016-03-07 11:12
Idézet - Hekele Attila István:
Idézet - RobertThorn:
De nektek most tényleg jobb ettől a napotok, hogy végre lehetett megint egy jót zsidózni? :P

Na most ha valaki kiejti a száján a zsidó szót, akkor az már egyből zsidózás? :D


Hát épp most sem a konyha-, szabó-, táncművészetük, vagy bármi hasonlónak volt fontos megemlítve lennie. Hanem, hogy csalnak. Ahogy azt bármelyik másik vallás követői (de sima ateista emberek) is megtehetik és jó páran meg is teszik.

A vallás magánügy, bizonyos körülmények között különleges személyes adat. Picsáért nem képes a magyar rocker leszakadni erről a témáról.
Idézet
 
 
+11 #13 Hekele Attila István 2016-03-07 07:48
Idézet - RobertThorn:
De nektek most tényleg jobb ettől a napotok, hogy végre lehetett megint egy jót zsidózni? :P

Na most ha valaki kiejti a száján a zsidó szót, akkor az már egyből zsidózás? :D
Idézet
 
 
-5 #12 nsz 2016-03-06 18:57
Mindenki nyugodjon le a picsába!
https://www.youtube.com/watch?v=GOffk1G6OX8
Idézet
 
 
-12 #11 RobertThorn 2016-03-06 15:11
De nektek most tényleg jobb ettől a napotok, hogy végre lehetett megint egy jót zsidózni? :P
Idézet
 
 
+5 #10 Ishmaello de Franco 2016-03-06 13:35
Ez egy nagyon gyakori idézet a Koránból . Sok ilyen és ehez hasonlót tudnék idézni de nem szeretném a zsidókat védelmem alá venni.

MOHAMED próféta a Koránban:

Mindenki, aki a zsidók barátja, hozzájuk fog tartozni sőt közülük lesz egy. Isten nem tűri el ezt az aljas népet. A zsidók elhagyták az isteni vallást. Nem szabad megállnod abban a munkádban, hogy bemutasd a zsidók csalásait.

Az én metálos agykapacitásoma t jellemzi hogy Zsocával vagyok hajlandó egyetérteni. Sőt mondhatom igen bölcsen visszafogott volt ebben az interjúban ...
Idézet
 
 
+14 #9 Kötelezőnév 2016-03-06 12:36
Ritka jó interjú!
Több embernek kellene kinyilvánítani a véleményét a médiában ezzel a "témával" kapcsolatban. Persze nem az ajvékolókra gondolok.

Zsolt nagyon jól látod a dolgokat, üdvözöllek Ásotthalomról!
("fegyveres szerv" tagjaként van betekintésem...)
Idézet
 
 
+11 #8 Igor Igorovics 2016-03-06 10:50
Idézet - Bede Fallosz:
Idézet - TelekiPál:
Mi az? Néhány gondolat érzékenyen érintette a kicsi lelked?
Meg lehetne beszélni a dolgokat egy pohár tea mellett is és sopánkodva sóhajtozni tweed zakóban, de az igazság az ami ebben az interjúban elhangzott. Az, hogy te nem vagy az egyenes beszédhez szokva a környezetedet jellemzi ;)

A metálosok agykapacitását jellemzi h Zsoca antiszemitázza a Koránt miközben az arab is sémi nép.

A közbeszédben az antiszemita azt jelenti, hogy zsidóellenes, nem pedig azt, hogy valaki gyűlöli az arabokat, etiópokat, tuaregeket,szom álikat meg a többi sémi-hámi népet.
Idézet
 
 
-16 #7 Bede Fallosz 2016-03-06 09:43
Idézet - TelekiPál:
Mi az? Néhány gondolat érzékenyen érintette a kicsi lelked?
Meg lehetne beszélni a dolgokat egy pohár tea mellett is és sopánkodva sóhajtozni tweed zakóban, de az igazság az ami ebben az interjúban elhangzott. Az, hogy te nem vagy az egyenes beszédhez szokva a környezetedet jellemzi ;)

A metálosok agykapacitását jellemzi h Zsoca antiszemitázza a Koránt miközben az arab is sémi nép.
Idézet
 
 
+11 #6 TelekiPál 2016-03-06 09:23
Idézet - lambertkoma:
Eltekintve a zenekar munkásságától gyomorforgató, hogy az interjú alanya a neki munkát adó ország lakóit szolganépnek bélyegzi, illetve ahogy a migrációs válság "szervezettségér e" tesz tényként utalásokat. Kíváncsi lennék, hogy milyen szintű ismeretekkel és akadémiai tudással a háta mögött teszi ezeket a kijelentéseket. A válság (merthogy elismerem, hogy létező válságról van szó, amely természetének megítélésében Zsolttal egyet tudok érteni) megoldását eddig sem segítette vélt-kitalált felelősök ( Ferenc Pápa?-WTF) megnevezése, ezért minden megnyilatkozás csak az arra vonatkozó erőfeszítések ellen hat. Egyébiránt Zsolttól árnyaltabb, érettebb, progresszívebb véleményt vártam, mivel a zenekar munkássága alapján nem az egyszerű válaszok emberének hittem. Az új lemezhez gratulálok!

Mi az? Néhány gondolat érzékenyen érintette a kicsi lelked?
Meg lehetne beszélni a dolgokat egy pohár tea mellett is és sopánkodva sóhajtozni tweed zakóban, de az igazság az ami ebben az interjúban elhangzott. Az, hogy te nem vagy az egyenes beszédhez szokva a környezetedet jellemzi ;)
Idézet
 
 
+13 #5 Zoli 2016-03-06 00:01
Szerintem jó ötlet volt a 3 nyelven megjelent lemez, mert így több helyre is eljuthatnak. Simán el tudom képzelni ahogy német fesztiválokon zúznak! Brutal Assaultra is simán beférnének. De ha Budapesten lépnek fel annak is örülni fogok!
Idézet
 
 
+17 #4 Jánosi Péter 2016-03-05 22:10
Miért kellene a munkát adó ország lakóit térdre borulva imádni. Ez üzlet. Ők munkát adnak, te elvégzed, nyereséget termelsz nekik, ők meg kifizetnek ennyi. Mit kell itt lelkiismereti kérdést gyártani ebből?! Akadémiai tudás? Minden tiszteletem a tudósoké, de azért akad egy-két esőember köztük is, akik a bevásárlóközpon tig nem találnak el. Egy black metal interjú pedig nem lenne teljes, ha nem szólnak be egy nagyhatalomnak és legalább egy vallási irányzatnak! :D
Idézet
 
 
-12 #3 lambertkoma 2016-03-05 18:49
Eltekintve a zenekar munkásságától gyomorforgató, hogy az interjú alanya a neki munkát adó ország lakóit szolganépnek bélyegzi, illetve ahogy a migrációs válság "szervezettségér e" tesz tényként utalásokat. Kíváncsi lennék, hogy milyen szintű ismeretekkel és akadémiai tudással a háta mögött teszi ezeket a kijelentéseket. A válság (merthogy elismerem, hogy létező válságról van szó, amely természetének megítélésében Zsolttal egyet tudok érteni) megoldását eddig sem segítette vélt-kitalált felelősök ( Ferenc Pápa?-WTF) megnevezése, ezért minden megnyilatkozás csak az arra vonatkozó erőfeszítések ellen hat. Egyébiránt Zsolttól árnyaltabb, érettebb, progresszívebb véleményt vártam, mivel a zenekar munkássága alapján nem az egyszerű válaszok emberének hittem. Az új lemezhez gratulálok!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.