Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Cherry Bomb: Girl power!

Cherry BombCsajok, rockzenét játszanak, jól, ráadásul színpadon sem mutatnak rosszul. Sokan ennek már a felére felvonnák a szemöldöküket, de csak addig, amíg el nem tévednek egy Cherry Bomb koncertre – vagy nem keresnek rá Youtube-on néhány koncertfelvételre. A repertoár Katy Perrytől az Audioslave-ig bármi lehet, ami tökös (!), dögös, és lehet rá táncolni – szó nélkül elmenni mellettük egyszerűen nem lehet.
A zenekar (majdnem) teljes tagságával ültünk le beszélgetni – Joubert Flóra dobos igazoltan távol -, komolykodni, és persze egy kicsit csajosan komolytalankodni is.

Célok, tervek, kezdetek…

Kovács Héda (basszusgitár): A koncepciót én találtam ki, mert már régóta nem zenéltem, és nagyon hiányzott. Sokáig mással foglalkoztam a zenei világon belül, közben pedig tanultam. Igaz, amikor feljöttem Pestre egyetemre, akadt néhány próbálkozás, de azokból aztán nem lett semmi. Párszor felléptem Vörös Andrisék Luca Brasi projektjében, és akkor annyira megjött a kedvem ismét a zenéléshez, hogy eldöntöttem, összehozok egy bandát. Két dolog járt a fejemben: vagy tribute zenekarom lesz vagy valami déli metalos cucc. (nevet) Feldolgozás-zenekar lett. Ez izgalmasabb, sokkal több dolgot meg lehet valósítani. Például sok olyan dalt szerettem volna eljátszani, ahol többségben lányok játszanak.

„Sosem akartam lányzenekart.”

Héda: Évivel több éve beszélgettünk már erről, hogy majd vele szeretnék zenélni. Az énekesnő adott volt, viszont nem hittem abban, hogy találok olyan dobos srácot, aki Hole-t vagy The Donnas-t kitörő örömmel játszana. Vannak nagyon jó barátnőim, de a fiúkkal általában jobban megértetem magam. (mosolyog) Most bejött mégis ez a lányzenekar-történet. Adrit régóta ismerem a Gitármánia Táborból, és tavalyelőtt nyáron beszélgettünk, arról, hogy csinálhatnánk valamit együtt.

Ha a dobcucc mögött lány ül...

Héda: Fontos kérdés volt, hogy ki lesz a dobos. Azt tudtam, hogy, én vagyok a leggyengébb láncsszem, mivel nyolc évig nem játszottam, és szükségem volt rá, hogy olyan emberek legyenek mellettem, akik motiválnak. Abban biztos voltam, hogy a Kőbányai Zenesuliból szeretnék valakit. Flórát ajánlották, aki nagyon be is vált. A lányok általában nem tudják megütni rendesen a dobot, de a koncertjeink után a srácok csodálkozva jönnek oda, hogy jobb a kettőnégye, mint sok fiúnak…

„Fontos az út, hogy azon haladjunk, és ne ugráljunk összevissza.”

Héda: Tökös, fenékrázós, táncolható, de azért húzós rockzenét szerettem volna játszani. Katy Perrytől Danko Jones-ig játszunk bármit, de valahogy minden számban megvan egy bizonyos hangulat, ami miatt egységessé válik a műsor. Boxmeccsek ugyan nincsenek a próbákon, de azért megmondjuk egymásnak, ha valamelyik dal ugyan a maga nemében jó, de nem illik a koncepcióba. Fontos az, hogy tudjuk honnan és merre tartunk. Ellenkező esetben a szétesés veszélye fenyeget.Cherry Bomb

Angelus kontra Cherry Bomb

Máté Évi (gitár): Egymástól teljesen függetlenül működik a két zenekar. Amikor megalakult a Cherry Bomb, koncerteztünk az Angelusszal is. Most egy kicsit nehézkesebben megy a zenekar. Az énekesünk, sőt már a basszusgitárosunk is visszajött szülés után, de mivel az ország különböző pontjain élünk, és mindenki elfoglalt, egyre nehezebb összehozni a próbákat.

Zenei ízlés

Évi: Vannak közös pontok. (nevet) Hédával főleg, mivel ezer éve járunk ugyanazokra a koncertekre.

Mogyoróssy Adrienn (ének): Szerintem sokféle zenére nyitott vagyok. Előfordult, hogy olyan zenéket mutattak a többiek, amiket magamtól eszem ágában sem lett volna feldolgozni… Végül ezekből lettek a legjobb dalok, amiket összeraktunk. Más együtt játszani egy dalt, sokkal jobb. Ezért mindennel úgy vagyunk, hogy próbáljuk meg. Akár egy popdalt is össze tudunk rakni, hogy más ízt kapjon.

Megváltoztatni, átformálni vagy ugyanúgy eljátszani…

Évi: Adja magát a dolog. Én nagyjából úgy játszom a dalokat, ahogy azok eredetileg is vannak, de azért annyit mindig formálok rajtuk, hogy nekem kényelmes legyen. Nem célom a másolás, vagy hogy teljesen ugyanazzal a technikával játsszam a számokat, ahogy meg lettek írva. Szeretném inkább magamat adni, még ha nem is saját dalokról van szó, így lehet egységes a műsorunk is, annak ellenére, hogy teljesen különböző stílusokból válogatunk. A Danko Jones dalon például nem változtattam szinte semmit, de a Mötley Crüe-től a Kickstart My Heartot egészen más hangolásban játszom, és van olyan dal is, amiben a szólót teljesen átírtam.

Koncertezni márpedig kell…

Héda: Eddig kilincseltünk, de most jutottunk el odáig, hogy jönnek a felkérések. Egyelőre két vonalon mozog az egész. Vannak azok a bulik, ahol tudjuk, hogy jól fogjuk magunkat érezni. Ilyen volt az R-33-ban, amikor sejtettük, hogy nem lesz  a legjobb a hangzás, mivel klubszobáról van szó, viszont a technikai galibák ellenére remek volt a hangulat. Igazi rákenról feeling! Fontos, hogy jól érezzük magunkat, vagy olyan fellépővel lehessünk, ami nekünk fontos. Például ilyen május 16-án a Roger Miret koncert, ahol a Civet is ott lesz. Ilyen helyekre a rockosabb dalokat válogatjuk össze. De már kapunk meghívást fesztiválokra, ami nyilván a szórakoztatásról szól, és eleve más műsorral készülünk. Ilyen helyeken Pink meg Katy Perry van előtérben. Tisztában vagyunk azzal, hogy kuriózum, hogy csak lányokból áll a zenekar. Erre jobban felfigyelnek az emberek, és szerencsére pozitívak a visszajelzések. Egyébként nekem is az a véleményem, hogy a lányok nem nagyon tudnak rockzenét játszani, mert ahhoz golyók kellenek. (nevet) De imádjuk, szeretünk zenélni, akkor meg miért is ne csinálhatnánk? (mosolyog)Cherry Bomb

A rögös és a sima út…

Évi: Interjúlehetőséghez, de még akár koncertlehetőséghez is könnyebb hozzájutni, mert jobban felkapják az emberek a fejüket arra, hogy itt csajok zenélnek. Az a nehezebb, hogy ne csak erről szóljon az egész, és elismerjenek minket zenészként is.

Adri: Sokan előítélettel jönnek koncertre, de utána jön a megdöbbenés, hogy nem csak nézni jó minket.(nevet) Én attól tartottam az elején, hogy nehezebb lesz az együttműködés, mert a lányok hisztisebbek, de így utólag azt kell, mondjam, a fiúkkal nehezebb. Persze azért szeretjük őket! (nevet)

És minderre ki kíváncsi…

Évi: Vegyesen mindenki. Az Angelusszal is azt vettem észre, hogy a lányok között is akadnak olyanok, akik jönnek és támogatnak, mert jó a csapat, de a másik réteg is létezik, akik féltékenyek, mert zenélünk. Ez ugyanúgy a fiúknál is megvan. Vannak, akik örülnek nekünk, és vannak akik azt gondolják, hogy a csajoknak a konyhában a helyük. (mosolyog) A legritkább, aki helyén kezeli az egészet. Hogy megnézi a zenekart, mert szereti, és az csak a bónusz, hogy itt kizárólag lányok zenélnek.

„Tényleg azért kezdtem el, hogy jól érezzem magam, a többi csak plusz.”

Héda: A legviccesebb, amikor a metalközönségnek a Katy Perry-féle dalok jönnek be a legjobban. Nyáron ki fog derülni, hogy milyen rétegnek mi tetszik, amikor a közönséget elsősorban szórakoztatni kell. Kaptunk olyan kritikát, hogy kevés az igazán nagy sláger a műsorban. Én soha nem szerettem a túl kommersz dolgokat, és nagyon szívesen játszom olyan dalt, amiről tudom, hogy nem sokan ismerik, de jó, és illik a műsorba. De azért fontos, hogy legyen pár sláger is. Nincsenek kompromisszumok, és ahhoz képest elég jól pörög az egész.

Adri: Tényleg úgy indult az egész, hogy próbáljuk meg, érezzük jól magunkat, zenéljünk. Most már oda is figyelünk arra, hogy ez megmaradjon, és ne görcsöljünk rá semmire. Ami jön, jön, a sikereknek örülünk. Ha valami nem jön össze, akkor sem dől össze a világ, csináljuk tovább, és ez a lényeg.

Saját dalok, és az a bizonyos magas léc…

Évi: Nagyjából minden koncert után felmerül a saját dal kérdése. Én eddig az Angelusban és a Buttercupban saját dalokat játszottam, de itt eleve más volt a terv.

Héda: Biztos, hogy ez le fog pörögni egy idő után, de nem tudom mikor. Folyamatosan tanulunk új számokat, már csak a magunk szórakoztatására is, és a korai műsorból már ki is szórtuk azokat, amik nem működtek olyan jól. Biztos, hogy el fogunk jutni oda, hogy írjunk saját számokat. A húzós rockzenei irány mindenképpen maradna, de a léc magas. (nevet)

Évi: Eddig metalzenekarban játszottam, és most rá kell éreznem az ízére, hogy olyan számot tudjak írni, ami nem annyira durva. (mosolyog)Cherry Bomb

Adri: Sokat számít, hogy együtt játszunk több évig, és csak azután kezdünk el saját számokat írni, amikor már érezzük egymás rezdüléseit.

Héda: Sokszor megkérdezik, hogy miért nem vesszük fel stúdióban a feldolgozásokat. Egy koncertfelvétel az más, de hogy valaki audioban hallgasson minket. Inkább hallgassák meg az eredetit. (mosolyog)

„Lányok vagyunk és fontos, hogy miben lépünk fel.”

Héda: Külföld már szóba került, de meglátjuk, milyen kapcsolatokat sikerül kiépíteni. Amire nagyon büszke vagyok, és ha minden igaz, akkor Mojzes Dórával együtt fogunk dolgozni, akinek divat-körökben nagyon pörög a neve, ráadásul igazi rákenról arc. Amikor Juliette Lewis nálunk járt, hozott neki egy zsák ruhát, és azóta láttam már olyan koncertfelvételt, amin Dóri által tervezett nadrágot visel. Lesz majd egy fotózásunk, ahol az ő ruháiban leszünk. Pásztor Annát, Szalóki Ágit és Péterfy Borit is öltözteti.

Minden idők három legjobb lemeze

Héda: Tori Amostól a Little Earthquakes, a Machine Headtől a Burn My Eyes és a Maylene and the Sons of Disaster harmadik albuma.

Évi: A Depeche Mode-tól a Songs Of Faith And Devotion, a Guns N’ Rosestól az Appetite For Destruction és a Monster Magnet: Mastermind, stb-stb.

Adri: Michael Jackson: Thriller, Björk: Homogenic, Christina Aguilera: Back to Basics.

És az élet értelme...

Héda: Zenélni?... (nevet)

Évi: Maga a rockandroll.

Adri: Színpadról adni és kapni.

Fotó: Járdány Bence

(Az interjú nyomtatásban a RockinforM 182. számában olvasható.)

 

Hozzászólások 

 
#11 sás 2011-06-07 12:23
ennyi :)
Idézet
 
 
#10 Roaar 2011-05-29 11:06
Szerintem is ritka jól nyomulnak ezek a csajok, a zene ellen sem tudnék mit felhozni. Bár én a durvább műfajt képviselem inkább, de összességében abszolút rendben van amit ők itt bandába alakulva összedobtak. Lehet fikázódni is persze (az ember egyik legjellemzőbb tulajdonsága) de esetükben nem helytálló. Az meg hogy nőből van valaki nem jelenti azt hogy nem tudhat zenélni. Sok sikert a továbbiakban a bandának!!!
Idézet
 
 
#9 Szabó Péter 2011-05-20 10:51
Nem kell mindent a kiadókra fogni. Az emberek már csak ilyenek, mindenféle reklámtól függetlenül.
Idézet
 
 
#8 Szabó Péter 2011-05-20 09:58
A zenélésnek kétféle útja van, az egyik a művészi, progresszív irányzat a másik a show business, ami könnyedebb , egyszerűbb, de sok esetben nagyszerűbb is.
Ha a kettő egyszerre tud jelen lenni az nagyon jó, de ritka is. Sajnos Magyarországon progr. zenéből nem igazán lehet megélni. Jobb ha a zenész úgy áll hozzá, hogy az elismerés a fontos. Ez a nehezebben járható út. Nem érdemes egyiket sem lenézni, ugyanis igény van rá.
A C B a könnyedebb utat viszi tovább, és jól is teszik. Ehhez viszont image kell , és előadói készség, ami nem minden zenészben van meg. Bennük igen. Egy rátermett énekesnő,egy törékeny bassgitáros, egy vadóc gitáros, és egy feltörekvő dobos. Sok együttes egy populárisabb stílussal lett híres( Pl Beatles), aztán később jöttek a mesterien elkészített technikásabb albumok. Ez benne lehet a CB-ban is, ha úgy van....és hogy Flóra néha el üt egy egy ütemet ? Jobbakkal is előfordul.
Idézet
 
 
#7 sáska 2011-05-19 22:51
én Flórát ismerem régebbről, a többieket nem.
Emlékszem, Fló pár éve azt mondta hogy először az ország legjobb női rockdobosa akar lenni, majd a világ legjobbja.
Tisztelem a kitartását, mert keményen dolgozik érte.
Pénzért csinálják? és akkor mivan? Ti ingyen és merő szeretetből meg önzetlenségből mocorogtok? bruhaha.. :)
(én se vagyok szent, de felvállalom, ha valakit pofán vágok mert beleköp a levesembe. ennyi az egész.)
Idézet
 
 
#6 Szabó Péter 2011-05-19 11:18
A számoktól eltekintve, az előadásmódra értettem.
Ahogy előadják, ahogy kiállnak.
A zenében lévő dinamizmust, indulatot átérzi az ember.
Élőben kell megnézni, van bennük valami.

Volt olyan zenekar koncertje, ahol alig vártam már, hogy vége legyen....
Idézet
 
 
#5 Szabó Péter 2011-05-19 11:03
Nagyon sok hasonló zenekart látok, hallgatok, de Ők kiemelkednek a sok 100 közül.
Van bennük fantázia és egyediség.
Máskülönben nem raktam volna fel a videójukat az oldalamra.
De,hát sok az irigy ember, ahogy olvasom.
Inkább örüljünk annak, hogy beindul valami , ami akár még nagyot is durranhat.
Azért a saját számok elkelnének ...
Idézet
 
 
+1 #4 Egy zenész 2011-05-18 23:08
Mi játszottunk velük: zenekaronként 20 rongy volt a gázsi! 20! Sajnos nem nektek van igazatok
Idézet
 
 
-2 #3 Mr. Cool 2011-05-16 20:21
Biztos haveri alapon megy, érted. Meg, hát valamivel ki kell tölteni az oldalt!:)
Idézet
 
 
+1 #2 Mr. Cool 2011-05-16 18:53
Szerinted mennyi pénzt keresnek ezzel? Meg, ha azért is zenélnének, kit érdekel?
Idézet
 
 
-1 #1 Valentin Szilvia 2011-05-16 09:37
Idézet - Nagaarum:
Óriási szükség van az ilyenekre valóban...
Vannak produkciók, amelyekről kapásból lesüt, hogy karrierépítés, és pénzkereset miatt jöttek létre...


Pénzkereset, ne viccelj. :D
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.