Shock!

október 06.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Cantara: dallamos brutalizálás Hollandiából

CantaraA dallamos és technikás death metalt játszó holland Cantara mini CD-jéről már olvashattatok a Shock! 2. számában. Most egy fokkal több infóhoz juthattok velük kapcsolatban az énekfelelős Peter Kamminga jóvoltából.

1992 óta működik a zenekar. Hogyan emlékszel vissza a Cantara megalakulásának idejére? Milyen zenekarok és stílusok voltak rád hatással?

Én '95 végén csatlakoztam a bandához a basszusgitáros Mats-szal együtt. A kezdet kezdetén Suffocation és Cannibal Corpse-szerű zenét játszott a csapat. Abban az időben én egy Awakening nevű együttesben doboltam. A holland metal színtér akkoriban tele volt király bandákkal, akik teljesen különböztek egymástól. Nagy idők voltak, sok-sok jó emlékkel.

1993-ban kezdődött az élő fellépések sora. Eddig melyek voltak a legjobb koncertjeitek? Mely zenekarokkal játszanátok együtt szívesen?

Mindannyian úgy gondoljuk, hogy ezzel a felállással nyomtuk a legjobb bulikat. Játszottunk Groningenben a Death előtt a Symbolic turnén, aztán egy asseni fesztiválon a Cradle Of Filth-el, és volt egy állati koncert az Embraced és a Dog Faced Gods nevű csapatokkal. Hogy kikkel játszanánk együtt? Hmmm... baromi sok bandát sorolhatnék itt. A svéd Embraced-del például remek dolog koncertezni. Nagyszerű fickók és ez egy igazi koncertbanda.

Nemrég jelent meg egy mini CD-tek Fields Of Everlasting Serenity címmel. Hány nóta közül választottátok ki ezt az ötöt? Sikerült már megfelelő kiadót találnotok? Lesz teljes albumotok?

Abban az időben húsz számunk volt, melyek közül párat már ejtettünk, nem akarjuk többé játszani őket. Az új dalok ezerszer jobbak lesznek, elég sok ihletünk van mostanában. A mini CD első 4 dala a legaktuálisabb. A The Mourning Sky egy régebbi nóta, de nem nyúltunk hozzá, s úgy döntöttünk, hogy kerüljön fel a mini CD-re. A nyár folyamán tervezzük a teljes album felvételét. 8 szerzemény szerepel majd rajta. Talán Stockholmban rögzítjük, de jelenleg ez még nem tuti. Ha nem jön össze, akkor ugyanabban a stúdióban fogunk dolgozni, ahol legutóbb. Egyelőre még kiadót sem találtunk, tehát ezt is nekünk kell megoldani.

Mi a véleményed arról, hogy manapság nagyon sok zenekar ad ki CD-t, ezt megelőző demó(k) nélkül?

Nos, igen, sok demó nélküli banda rukkol elő CD-vel. Szerintem az ilyenek életéből kimarad az az időszak, ami természetes volna egy zenekar számára, a demózásnak is megvannak a maga "szépségei". Ha alapítasz egy bandát, fejlődnöd kell a semmitől a demóig, majd a demótól a CD-ig. Nagy az esélye annak, hogy elégedetlen lesz a zenekar a CD kiadása után pár hónappal, mivel más felvételük nem volt előtte és tapasztalatlanok. Ha én visszatekintek vagy a mini CD-t hallgatom, elégedett vagyok.

Szeretsz Hollandiában élni?

Szeretek itt élni. Egy kis faluban lakom, a természettel körülvéve. A legtöbb ember kedves hozzám, így tehát élvezem ezt e békés légkört. És ha a nagyvárosi zsongásra vágyom, csak húsz perc innen autóval.

Mit gondolsz az ottani jól ismert drog-szituációról? Te használsz drogokat?

A holland droghelyzet nem olyan nagy ügy, mint ahogy a tévében látod. Az biztos, hogy itt könnyen hozzájuthatsz bármilyen droghoz, de a kemény drogokat szerintem csak a house-partykon használják. Mivel én utálom az ilyen rendezvényeket, nem is találkozom olyan emberekkel. Hogy használok-e drogokat? Néha elszívok egy-egy marihuánás cigit és jól is esik, de nem csinálok rendszert belőle. Általában akkor szeretek elszívni egy jointot, amikor egy új CD-t hallgatok és ha imádom azt a zenét.

Végül mondd el, mire gondolsz ebben a pillanatban, és üzenj az olvasóknak is!

Most éppen néhány haveromra gondolok, akik nemrég hoztak össze egy bandát és ma éjszaka lesz az első koncertjük. Talán már színpadon is vannak. Remélem jól sül el a bulijuk. Oké, Emese... köszi az interjút és a metal színtér felé nyújtott segítségedet. Az olvasóknak pedig azt üzenem, hogy maradjatok önmagatok és segítsétek egymást! Remélem a jövőben Magyarországon is tudunk játszani.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.