Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Chris Cornell

0518cc52 éves korában elhunyt Chris Cornell. A Soundgarden és az Audioslave frontemberének halálhírét hivatalosan is megerősítették, az okokról egyelőre nem tudunk bővebbet. A zenekar jelenleg éppen egy észak-amerikai turné kellős közepén járt, és már nagyban dolgoztak új albumukon, amely a második lett volna újjáalakulásuk óta. Az orvosszakértői vizsgálat alapján magyar idő szerint csütörtök este bejelentették: Cornell önkezével vetett véget életének.

Detroitban, helyi idő szerint szerda este elhunyt Chris Cornell. A Soundgarden és az Audioslave frontemberének halála hirtelen és váratlanul érkezett, a tragédia hírét egy képviselője, Brian Bumbery a The Associated Pressnek hivatalos nyilatkozatban is megerősítette. Cornell családja egyelőre mindenkitől azt kéri, tartsák tiszteletben a gyászukat, miközben az orvosszakértők megpróbálják kideríteni, mi végzett az énekessel.

UPDATE: Az orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy Chris Cornell öngyilkosságot követett el. Részletek itt. UPDATE

Chris Cornell a seattle-i zenei színtér egyik alapembere volt, aki a Soundgarden alapító énekes/gitárosaként a grunge egyik pionírjának számított. Emellett a komplett rockvilág egyik legnagyobb hangterjedelmű, legfantasztikusabb énekeseként vált híressé az olyan klasszikus Soundgarden-albumok révén, mint az 1989-es Louder Than Love, az 1991-es Badmotorfinger vagy a zenekart szupersztárrá tevő, 1994-es Superunknown. Utóbbi album a Black Hole Sun szám MTV-s sikereit követően robbant hatalmasat, és világszerte több mint 8 millió példányban talált gazdára. A Soundgarden később bele is fáradt a nagy sztárolásba, és 1997-ben, még mindig magasan jegyzett csapatként, baráti körülmények között feloszlottak. Szintén Chris nevéhez fűződött a teljes Seattle-vonal egyik legérzelemgazdagabb, legszebb anyaga, a barátja, Andrew Wood emlékére írt, 1991-es Temple Of The Dog is.

A frontember a csapat feloszlását követően sikeres szólólemezeket is készített, miközben a 2000-es évek elején a Rage Against The Machine hangszereseivel alapított új zenekart Audioslave néven. Ezzel a formációval három nagyszerű, szintén sokmillió példányban elfogyott anyagot adott ki, majd a 2006-os Revelations után beszüntették működésüket. A Soundgarden a 2010-es évek elején állt össze újra, visszatérő lemezük 2012-ben jelent meg King Animal címmel. A banda már nagyban dolgozott ennek folytatásán, és jelenleg éppen az Egyesült Államokban turnéztak, Christ ennek során érte a halál. Az utóbbi hónapokban többször szóba került, hogy egy rövid januári gálafellépés után a jövőben esetleg az Audioslave-vel is ismét csinálhat majd valamit. Tavaly a Temple Of The Doggal is koncertezett Észak-Amerikában, és terveztek európai fellépéseket is. Legutóbbi szólóalbuma, a Higher Truth 2015 őszén került a boltokba.

Az énekes halálhírét csütörtök délelőtt gyakorlatilag az összes mértékadó amerikai és brit lap, illetve hírügynökség lehozta, így hiába reménykedtek sokan abban, hogy talán csak hoax a dolog, ezúttal sajnos nem kacsáról van szó. Cornell már a negyedik a grunge-korszak ikonikus frontemberei közül, akitől bőven idő előtt kell búcsút vennünk, hiszen Kurt Cobain 1994-ben, Layne Staley 2002-ben, Scott Weiland pedig 2015-ben halt meg. A fentiekkel ellentétben azonban Cornell régóta nem élt kemény drogokkal, bár korábban akadtak alkoholproblémái, és erős dohányosnak számított. Chrisnek két házasságából három gyermeke született, akik jelenleg 17, illetve 13 és 12 évesek. Magyarországon mindössze egyszer lépett fel, méghozzá pont a napokban huszonöt éve, 1992. május 22-én, amikor a Soundgarden a Guns N' Roses egyik előzenekaraként játszott a Népstadionban.

 

Hozzászólások 

 
+2 #38 gab 2017-05-19 22:50
Lesokkolt a hír... 35 éves vagyok, fiatalkorom egyik nagyon meghatározó zenekara volt a Soundgarden. A hangja összetéveszthet etlen volt, és kb. azóta is minden projectjét szerettem, mai napig hallgatom. :( RIP

Nem hiszem el. :(
Idézet
 
 
+1 #37 Flagellator 2017-05-19 07:29
Pazarlás. És nem a tehetségére gondolok.
Nyugodj békében Chris bátyó.
Idézet
 
 
+2 #36 Ferenc 2017-05-18 19:55
Megcsapott a hír,amikor megláttam.Pedig nem is vagyok rajongó.Túl fiatal volt még,akármi is volt a halál oka.Sajnálom. :(
Idézet
 
 
+2 #35 hosszúpuska 2017-05-18 19:12
Délután beültem a kocsiba, elindult a zene mp3-ról. Mi szólalt meg először? Black hole sun... A kb 7-800 szám és számtalan előadó közül...
Amikor meghallottam a rádióban reggel a hírt, azt hittem valami vicc, vagy másik Chris Cornellről van szó. Sajnos tévedtem. :(

Legyen neki könnyű a föld! R.I.P.
Idézet
 
 
+2 #34 Szűcs István 2017-05-18 19:11
Sajnálom, Chris, hogy az égiek magukhoz szólítottak. A szó legnemesebb értelmében egy fantasztikus tehetség voltál, s maradsz addig, amíg a rajongók hallgatják a csodálatos felvételeidet. És úgy gondolom, hogy ez évtizedekre szól.

Megrendítő, ami történt. Innentől kezdve legenda vagy!

Jelenleg az Audioslave debütáló albumát hallgatom, bár most teljesen más hatást kelt a zene, mint amikor még életben voltál.

Vannak emberek, akiket nem lehet pótolni, ő pont ilyen volt... Egy nagybetűs SAJNÁLOM jut csak eszembe. Legbelül kiüresedtem.
Idézet
 
 
+5 #33 blackmagic 2017-05-18 18:25
Megadatott, hogy lássam '92-ben. Korunk egyik legnagyobb művésze volt. A munkássága magáért beszél. RIP
Idézet
 
 
+2 #32 adamszabo92 2017-05-18 17:57
Ez szabályosan leshock!olt.
R.I.P.

Újabb taggal bővült a már így is nagyon ütős égi csapat.
Dimebag Darrel, Kurt Cobain, Scott Weiland, Wayne Staley, Quorthon, Lemmy.
Micsoda csapat, te jó isten.
És még sorolhatnám
Idézet
 
 
-6 #31 dögrém kotvány 2017-05-18 17:16
[quote name="draz77"
Ezek a felszínes gondolatvilágú tagok akiket lent felsorolsz csak a buli meg felhajtás kedvéért drogoztak,nem igazi önpusztítók.
Idézet
 
 
+3 #30 baggio 2017-05-18 16:34
draz77, Cornell maga vallotta be, hogy a Soundgarden feloszlása után csúnyán belecsúszott az alkoholizmusba és a drogokba, de elméletileg már régen kijózanodott... meg hát komolyan, az utolsó single-je után az ember mindenre gondolt volna, csak depresszióra és öngyilkosságra való hajlamra nem: https://www.youtube.com/watch?v=WPiJ79Ure1I (The Promise)

Annyira jó lett volna még egy új Audioslave album, ha viszont nem maradt más, tessék őt minél többet hallgatni. Nyugodjék békében.
Idézet
 
 
+10 #29 draz77 2017-05-18 14:38
zenekar lett "nagy" a seattle-i grunge robbanásból.
Nirvana: Kurt Cobain megöngyilkolta magát
Alice in Chains: Layne Staley drogtúladagolás
Stone Temple Pilots: Scott Weiland, drogtúladagolás
Chris Cornell: Soundgarden, valszeg öngyilkosság.
És az egy szem Eddie Vedder maradt (még) életben a Pearl Jamből. Mondjuk ő nem északon született, hanem Kaliforniában.
Chris Cornell (tudtommal) nem volt drogos, felesége volt, két kisgyereke, működő zenekarok, kreatív és jó élet.
Remélem, hogy cáfolják az öngyilkosságot, de ha valakire (állítólag) egy fürdőben találnak rá, kötéllel a nyakán, azt elég nehéz lesz.
És a kisebb zenekarok halottjait még nem is számoltam.
Egy közeg hogy tud kitermelni ennyi kb. hasonló sorsot.
Frontemberek hogy nem tudják ennyire elviselni azt az életet, ami a nyakukba szakadt?
Nem a gitárosok, nem a dobosok, nem a basszisták, hanem az énekesek. Mindenhol.
Hogy, meg miért?
Vince Neil a Mötley Crüe-ból, Axl Rose, Steven Tyler, Anthony Kiedis és még sokan mások...durván tolták. hogy élték túl? Hogy maradtak életben?
Mi a fene van az északi levegőben?
Idézet
 
 
+3 #28 Equinox 2017-05-18 14:29
Ez nagyon durva, 10 éve hallgatok kb SOundgardent, végighallgattam a Temple of the Dogot, az Audioslave-et is, a visszatérését is a SG-be...

Like a stone...
Idézet
 
 
+4 #27 Tulus 2017-05-18 13:13
Basszus :(

Ugyan sosem voltam nagy Soundgarden fan, de Chris hangját és tehetségét mindig elismertem.

R.I.P. :(
Idézet
 
 
+8 #26 Dead again 2017-05-18 12:53
Ez szabályos hidegzuhanyként érkezett. Megrázott. Döbbenet. Semmi sem utalt arra, hogy bármi baj lenne. Pár hete még egy akusztikus fellépését néztem a neten . . .
A Soundgardent sosem szerettem igazán, csak pár dalukat igazán, de mindig elismertem Christ és nagyra tartottam a hangját is. Egyszerűen hihetetlen ez az egész. Le vagyok sokkolva. Nyugodjék békében.
Idézet
 
 
+7 #25 cápaidomár 2017-05-18 12:50
Ez szó szerint pofán vágott. Nyugodjék békében.
Idézet
 
 
+9 #24 Chris92 2017-05-18 11:32
Döbbenet. Egy hete még úgy volt, hogy a társaival tovább turnézik, készül az új Soundgarden...aztán egyik pillanatról a másikra itt hagy minket. Kimondani sem lehet mekkora veszteség.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.