Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Rush: Geddy a töretlen negyven év titkáról

Szeptember 7-én kezdődik a Rush észak-amerikai turnéja a nagy sikerű idei Clockwork Angels lemez kapcsán. A körutat szokás szerint igen komoly médiafigyelem övezi a tengerentúlon, és egy aktuális interjúban ismét arról faggatták a basszer/énekes Geddy Lee-t, hogy mi a titka a kanadai progresszív mesterek negyven éves töretlen pályafutásának.

„Stresszesebb számomra a turnézás, mint amikor fiatalabb voltam", magyarázta Geddy Lee a Grammy.comnak adott interjújában. „A dolog fizikai része több terhet ró rám, amit a többiek is biztosan tudnak. Egyre nehezebb egészségesnek maradni, ahogy haladnak a turnék: az idegek másképp kopnak, mint azelőtt... Viszont jobban bízol magadban, mint fiatal korodban, jobban ura vagy a hangszerednek is, és ennek eredményeként a közönség figyelmét is jobban tudod irányítani. Tehát összességében valahol mégis könnyebb a dolog. De van a turnézásnak egy fizikai ára az idő előrehaladtával. Amikor fiatal voltam, akármilyen állapotban is voltam, kimentem a színpadra, és kiráztam mindent a kisujjamból. Hálás vagyok a közönségünknek, akárhová is megyünk, mert óriásiak, de manapság már elég bonyolult ügy számomra a turnézás."

Ami a Rush időtállóságát illeti, Geddy szerint nincs különösebb titok a banda hosszú karrierje mögött, bár ő maga is meglepőnek tartja, hogy ennyire gördülékenyen sikerült együtt maradniuk. „Kicsit számomra is rejtélyes ez az egész... Nyilván van köztünk egyfajta zenészi összhang: mind ugyanazt a típusú zenét élvezzük, és ennek az ellenkezője sok bandát megölt már. Változnak az ízlések, és mindenki bele akar erőltetni valami olyat a zenébe, amivel a többiek nem értenek egyet. Nálunk ez a probléma nem létezik. A másik, ami miatt a legtöbb csapat feloszlik, a személyes kapcsolatok kérdése. Nálunk ez sem gond, mert jól kijövünk egymással, és tiszteljük egymást. Általában az jelenti a legnagyobb kérdést, hogy vajon ki fog viccesebbet mondani. Csakis a tréfálkozás terén szokott lenni egyszemélyi dominancia, a zenében soha. Szerintem a fentiek eredője révén lett a zenekar ennyire hosszú életű."

A Rush májustól koncertezik Európában, de egyelőre még csak pár brit és német dátumot, illetve a Sweden Rock fesztiválos fellépésüket jelentették be hivatalosan.

Címkék:

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.