Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Jon Zazula

Február 1-jén, 69 éves korában elhunyt Jon Zazula, azaz Jonny Z. A Megaforce kiadó alapítója, a Metallica és az Anthrax korai lemezeinek kiadója nélkül garantáltan másként alakult volna a súlyos zenék története.

0202jonnyz

Lánya, Rikki tette közzé Jon Zazula halálhírét. A legendás zeneipari szakember 69 éves korában hunyt el kedden floridai otthonában családja körében, szinte pontosan egy évvel felesége és legközvetlenebb munkatársa, Marsha után. „Igazi legendát veszített ma el a világ – írta Rikki. – Apa olyan gyors, kemény, súlyos, erőteljes és nagy hatású életet élt, mint amilyen az általa a világ elé tárt zene is volt. Szenvedélye, állhatatossága fűtötte vitán felül a legnagyobb hatású metálbandák és egy generáció zeneipari nagyságainak karrierjét. Nekünk ugyanakkor egyszerűen csak apu volt… Anyánk és apánk hihetetlenül erőteljes párost alkotott a szerelemben, az életben és az üzletben egyaránt. Ketten együtt hittek a hihetetlenben: szenvedélyük, lázadó alapállásuk, kitartásuk a vinylekkel teli bolhapiacos papírdobozból számos platinalemezzel rendelkező lemezkiadót, menedzsmentet és ügynökséget varázsolt. Halála összetört bennünket, de végre ismét együtt lehetnek. Ugyanakkor nem tudjuk elképzelni nélküle a világot. Nyugodj békében, apa, nagyon hiányzol majd, de sosem fogunk elfelejteni! Örökséged mindig tovább él, és nemcsak bennünk és az unokáidban, hanem a bolygó összes headbangerében az örökkévalóságig!”

Jon – közismert becenevén Jonny Z – 1981-ben kezdett lemezkereskedelemmel foglalkozni, és a következő évben jutott el hozzá a Metallica első demófelvétele. Miután egyből felismerte benne a lehetőséget, Marshával közösen megalapította a Megaforce kiadót, és végül itt jelent meg a zenekar Kill 'Em All debütálása, majd egy évvel később a Ride The Lightning is. Ugyanígy Jon és Marsha él a köztudatban az Anthrax felfedezőjeként, de a két thrash-alapcsapat mellett többek között olyan zenekaroknak adtak lehetőséget a következő években, mint a Testament, az Overkill, az S.O.D., a Ministry vagy a King's X. A Megaforce ebben az időszakban Amerika vezető független metálkiadójának számított.

A metálszakma természetesen egyként gyászolja Zazulát. „1982-ben senki sem akart esélyt adni négy kaliforniai kölyöknek, akik a metál egy őrült válfajában utaztak, de Johnny és Marsha megtették, a többi pedig, ahogy mondani szokás, történelem – áll a Metallica nyilatkozatában. – Egyszerre volt mentor, menedzser, kiadóvezető és apafigura mindnyájunknak. A Metallica nem lehetne Metallica, és nem tarthatna itt Jon és Marsha nélkül. Szeretettel és együttérzéssel gondolunk Jonny imádott gyermekeire és unokáira, akiket pelenkás koruktól kezdve hordott a koncertjeinkre. Reméljük, némi megnyugvást jelent számukra, hogy ismét együtt lehet Marshával, és az is, hogy mennyi hihetetlen zenét ismertetett meg oly sok emberrel. Odafent talán ma is van egy nagyszerű buli, ahol örülnek neked! Nagyon hiányzol majd, Jonny.” „Mindannyiunkat porig sújtott Jonny Z elvesztése – írta az Anthrax. – Jonny nélkül talán Anthrax sem lett volna. Elkötelezettsége, iránymutatása, szenvedélye és barátsága alapvető fontosságú volt a zenekar sikerében, és később is örökké szeretett barátunk maradt. Imádta a metált, igazi úttörő volt, és kitörölhetetlen nyomot hagyott a súlyos zenén. Hiánya roppant fájdalmas lesz. Jonny, szeretettel üdvözöljük Marshát, és jó utat mindkettőtöknek!”

 

Hozzászólások 

 
#3 Equinox 2022-02-02 19:42
Jó utat és kösz mindent, minden 2. klasszikus thrash metal CD-ben benne volt a neve, az elsők között.
Idézet
 
 
#2 the raven 2022-02-02 10:12
Jó utat,Mester.Kösz mindent!
Idézet
 
 
#1 Chris92 2022-02-02 09:32
Isten nyugosztalja és köszönünk mindent, amit a fémzene nevében, népszerűsítéséb en megtett.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.