Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Lakik odabent egy másik Chester, aki mindenáron le akar húzni magával”

Még mindig sokkban van a rockszíntér Chester Bennington július 20-ai öngyilkosságát követően. A Linkin Park minden közeljövőben esedékes koncertjét lemondta, egyelőre azt sem tudni, megy-e így tovább egyáltalán a zenekar. Az énekes egy pár hónappal ezelőtti interjúban ugyanakkor részletesen beszélt depressziójáról, vagyis ő maga pontosan tisztában volt vele, hogy korábban jól dokumentált problémái egy pillanatra sem szűntek meg.

0723chester

Hivatalosan is öngyilkosságként könyvelték el az illetékes szakemberek Chester Bennington halálát: a boncolási jegyzőkönyv szerint az énekes egy övvel akasztotta fel magát hálószobája ajtajára, idegenkezűség gyanúja pedig nem merült fel az ügyben. A 41 éves Chester nem hagyott maga után búcsúüzenetet, holttestét pedig egy háztartási alkalmazott találta meg a Los Angeles-i házban. Az énekes éppen egyedül tartózkodott otthon, amikor végzett magával, felesége és vele egy háztartásban élő három gyermeke éppen a városon kívül járt. A toxikológiai eredményekre egyelőre még várni kell, de az már bizonyos, hogy egy félig üres italospalackot találtak egy helyiségben a holttesttel – jelenleg még nem tudni, milyen alkoholról van szó, és azt sem, hogy közvetlenül a halála előtt ivott-e belőle Bennington, aki egész felnőtt életében harcolt az itallal, a depresszióval és a drogokkal.

A Linkin Park eredetileg július 27-én indult volna észak-amerikai turnéra a nemrég kiadott One More Light nagylemezzel, ez azonban természetesen elmarad a jelenlegi körülmények között. A csapat egyelőre nem tett közzé hivatalos nyilatkozatot a tragédiát illetően Mike Shinoda egy rövid bejegyzését leszámítva, amely ugyanakkor csak annyit tartalmazott, hogy sokkolták a történtek. Ugyanakkor természetesen a Linkin Parkot sem kerülhette el a hasonló tragédiák után megfigyelhető tendencia: a zenekar eladásai egészen elképesztő, 5332 százalékos emelkedést mutattak csütörtökhöz képest pénteken, és hétszer annyian streamelték a dalaikat, mint az öngyilkosság előtti napon.

A történtek fényében mindenképpen más színezetet kap Chester egy pár hónappal ezelőtti rádióinterjúja, amelyet a 102.7 KIIS-FM-nek adott az énekes, és a friss album Heavy dalának szövege kapcsán őszintén vallott benne depressziójáról. „Nem tudom, más is így van-e ezzel, de néha nehéz számomra az élet", fogalmazott az énekes. „Néha nagyszerű, de néha nagyon nehéz. És mindegy, éppen hogy vagyok, mindig azon kapom magam, hogy bizonyos viselkedési mintákkal küzdök... Mindig ugyanabba ragadok bele újra és újra, és akkor azt kérdezem magamtól: hogyan jutottam megint ide, hogyan kerültem megint ebbe? Ha ezekben a pillanatokban az ember képes elvonatkoztatni az adott helyzettől, és tud vele kezdeni valamit, akkor ugyanakkor ki lehet törni a körből. De ha a fejemben vagyok... szóval ez a hely, ez a koponya itt a füleim között elég rossz környék. Olyan, ahol nem kellene egyedül lennem. Nem tudok egyedül lenni benne, mert teljesen őrült hely. Rossz hely. Így ha itt vagyok, az egész életem kisiklik. Odabent nem mondok magamnak szép dolgokat. Lakik odabent egy másik Chester, aki mindenáron le akar húzni magával. És ha nem teszek ellene – legyen szó anyagokról, viselkedési dolgokról, depresszióról –, akkor... szóval muszáj aktívan tennem azért, hogy ne boruljak magamba, legyek másokkal apaként, férjként, zenészként, barátként, segítsek másoknak. Ha nem vagyok önmagamban, nagyszerűen érzem magam. Ha mindig befelé figyelek, rémesen. Akkor roncs leszek."

Bennington mindehhez még hozzátett valamit, amit a kommentszekciókban zajló eszmecserék alapján elég sokan nem értenek. „Sokan azt hiszik, hogy ha sikeres leszel, akkor hirtelen jön egy üzenet is, amiben az áll: innentől fogva egész életedben teljesen elégedett és boldog leszel. De ez nem így megy. Számomra pont olyan az élet most is, mint korábban mindig, annyi az eltérés, hogy közben a Linkin Park tagja vagyok. De a fejemben ugyanaz zajlik, mint előtte. És ha nem foglalkozom ezzel külön, az életem összeomlik. Épp ez az állapot inspirálja a dalaimat: a beszélgetések az életről barátként, férjként, apaként, üzleti partnerekként, meg a múlt eseményei."

Chester Bennington július 6-án, a birminghami Barclaycard Arenában adta utolsó koncertjét a Linkin Parkkal. A zenekar 2000-es Hybrid Theory albumáról jövő héten a Klasszikushock rovatunkban is megemlékezünk.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.