Shock!

április 24.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Hetfield a Metallica-film bukásáról: „Kicsit talán többet is gondolkodhattunk volna rajta előzetesen”

0803jhMár a bemutató után nem sokkal is nyilvánvaló volt, hogy a Metallica 3D-s filmje, a Through The Never nem lesz képes megállni a lábán üzletileg, ma pedig már tényleg nyugodtan kimondhatjuk: a mozi orbitálisat bukott. James Hetfield szerint a zenekar alaposan meg is tanulta ebből a leckét…

Elég beszédesek a Metallica Through The Never filmjének bevételi adatai. Miközben több mint 20 millió dolláros gyártási költséggel lőtték fel a projektet, az erre még rájövő marketingbüdzsé és a mozitulajdonosok sápja miatt az Antal Nimród rendezte alkotásnak legalább 40 millió dollárt kellett volna termelnie a kasszáknál, hogy egyáltalán megálljon a lábán, de ehhez képest világviszonylatban még 8 milliót sem termelt. Mivel a teljes költségvetést a zenekar finanszírozta, aligha kell külön magyarázni, mekkora érvágást jelentett mindez még a Metallicának is, és James Hetfield a So What!-nak elárulta: tanultak is a történtekből. „Keserédes ez az egész filmes sztori”, mondta a frontember a zenekar rajongói klubja által üzemeltetett magazinnak. „Rengeteg pénzt, időt és energiát fektettünk ebbe az egészbe, és miközben mind úgy gondoltuk, hogy tök egyedi és lebilincselő a végeredmény, a végén hatalmas bukás kerekedett belőle. Nem koncertfilm volt, nem akciódráma volt, hanem valami a kettő között, és aztán két szék között a padlóra zuhant. Eltűnt a semmiben, és ezt nagyon szomorú volt végignézni.”

„A mai szórakoztatóiparban, konkrétan a filmiparban úgy fest az ábra, hogy két év munkája kell egy péntek estéhez, amikor bemutatják a mozit”, magyarázta James. „És aznap már nagyjából tudni is fogod, hogy fest a teljes kép, és nagyjából miként teljesít majd a filmed a kasszáknál. De a menedzsmentünk megmondta, és egyet is értek ezzel, mert fontos: Hollywood a folyamatos odafigyelésről szól. Az egész filmipar tele van pletykákkal, és ha valaki azt tweeteli, hogy egy film jó, és ez elterjed, az bizony sokat segít. Egy csomó ember pedig eleve azért nem néz meg filmeket, mert rosszakat olvas róla, amit én nem igazán értek, de ez van… Én is mindig mondom a feleségemnek, hogy nézzünk meg valamit, mert ígéretesnek tűnik, ő meg rávágja, hogy nem, mert rosszakat írtak róla. Engem az ilyesmi egyáltalán nem érdekel. A mi filmünk nagyjából két hétig futott a mozikban. Mondtam az embereknek, hogy hé, nézzétek meg, mert most megy, és egy csomóan azt válaszolták: remek, de a héten nem érek rá, majd jövő héten. Na, a jövő héten meg már nem biztos, hogy adni fogják…”

Hetfield ugyanakkor a hatalmas veszteség ellenére sem tartja hibának, hogy nem vontak be külső befektetőket a projektbe. „Nem tudom, változtatott volna-e bármin is, ha egy producer is beszáll a dologba pénzzel, és esetleg hozzátesz még valamit, ami kellett volna bele. Azt viszont tudom, hogy jó döntést hoztunk, amikor azt mondtuk: senki se bassza szét ezt az egészet. És most ennek az árát fizetjük. Szóval legyen… Volt idő, amikor baromi dühös voltam emiatt, és nem értettem, mi a faszért alakult így, de ma már látom, hogy ez hülyeség volt. Rá akartam kenni másra a felelősséget: a forgalmazókra, amiért nem számoltak be róla, mit terveznek, vagy csak úgy általában Hollywoodra: beszari hisztigépek, akik teletömték a fejünket baromságokkal. A rendezőre, a producerre, a szereposztásra, a menedzsmentünkre: mind dilettáns faszok vagytok! Ma már úgy látom, óriásit kockáztattunk ezzel az egésszel, és kicsit talán többet is gondolkodhattunk volna rajta előzetesen. Eleve elképesztően sokba került megépíteni azt a színpadot például, ami a filmben látható. És a vége úgyis az, hogy az egész ránk hullik vissza. A mi hibánk volt. Mi döntöttünk így, és ez sült ki belőle. Szóval megtanultuk a leckét. A dolgok mindig okkal történnek, és lehet, hogy még nem látjuk, mi volt ennek a pozitív hozadéka, de ki tudja, mit hoz a jövő? Lehet, hogy ez a film is beírja majd magát a történelembe valahogy. Vagy talán csak annyit tanultunk meg belőle örökre, hogy soha többé ne fogjunk bele hasonló vállalkozásba…”

 

Hozzászólások 

 
+16 #32 Tulus 2015-11-29 14:16
A film sikertelensége is bizonyítja, hogy Jamesék se tökéletesek (Chuck Norrison és Vágási Ferin kívül ki lenne az?), viszont....
Örökké hálás leszek nekik azért, mert kétszer is megváltoztatták az életemet:
Először 11-12 éves koromban, amikor berobbantak az életembe a Justice és a Ride lemezzel.
Egyébként nem az előbbiek a kedvenc lemezeim, hanem a Kill, a Master és a Load.
Másodszor pedig akkor változtatták meg az életemet, amikor megismertem általuk a New Wave Of British Heavy Metal mozgalmat:
Blitzkrieg, Jaguar, Angel Witch, Diamond Head.... Venom.... és a többiek \m/

James, Lars, Kirk, Cliff, Jason, Rob: Köszönöm!

Egyébként már azt se bánnám, ha nem adnának ki több lemezt, viszont az nagyon jó lenne, ha egy speciális koncerten eljátszanák az egész Kill és Load lemezt \m/
Idézet
 
 
-9 #31 Ozzy 2015-11-29 13:37
Tényleg? Akkor meg mit rinyálnak állandóan?

Megszokták - mint minden zenekar - hogy minden hónap végén kapnak a kiadótól egy szép nagy kövér csekket de ez már ma nincs így. Sok zenekarnak bevételei nagy részét a plusz termékek pólók kitűzők és egyéb termékek forgalmazása teszi ki. Netes kereskedelemben illetve a helyszínen ezt remekül lehet csinálni. Kellenek szponzorok 1-1 turné finanszírozásáh oz mert ha nem akarják leadni a minőséget akkor a bevételek ezt nem fedezik.
Végezetül ha nem megy mar nekik a dalírás nem kell erőltetni. Feldobják majd a koncertjeiket pár vendéggel és játszák a régieket. VAn annyi slágerük ami 1-2 órán át simán kitart ...
Idézet
 
 
-9 #30 chris576 2015-11-29 13:06
Idézet - zombee:
Aki írja, hogy a zenekar csak a múltjából él, és nem megy már nekik, az tudja, hogy milyen helyeken lép fel a Metallica mennyi embernek? Nem megy a lemezeladás? A Lulut leszámítva minden lemezük multiplatina, milliószámra adtak el belőlük, még a Death Magnetic-ből is.

Tényleg? Akkor meg mit rinyálnak állandóan?
Idézet
 
 
+17 #29 shmonsta 2015-11-29 12:44
Idézet - zombee:
Aki írja, hogy a zenekar csak a múltjából él, és nem megy már nekik, az tudja, hogy milyen helyeken lép fel a Metallica mennyi embernek? Nem megy a lemezeladás? A Lulut leszámítva minden lemezük multiplatina, milliószámra adtak el belőlük, még a Death Magnetic-ből is.


Így igaz.
Még annyit tennék mellé, hogy a Metallica kapcsán elég zavarosak az elvárások. A "múltjukból élnek", közben meg bármit csináltak, már jött is, hogy "semmi nem olyan mint régen". Nem lesz olyan lemezük már, amit egyöntetűen pozitívan fogadnak majd az emberek. És ennek nincs köze az adott lemezhez. Sokféle rajongó akik különböző időszakokban fedezték fel a zenekart. Lehetetlen elvárás, hogy mindenkinek egyaránt tetsző lemezt készítsenek. De ettől még kár temetni a zenekart, rogyásig töltik stadionokat és még a mai világban is viszonylag sokat adnak el a lemezeikből. Ha nem lenne St. Anger vagy Death Magnetic, akor még mindig a a Load / ReLoad pároson rugóznának sokan.

Idézet - pistanéni:
A Metallica mára olyan intézménnyé vált, amely a szart is el tudja adni díszdobozba csomagolva. Ha én komponálnék valamit az új lemezükre, és kiadnák Metallica néven, azt is vinnék mint a cukrot.


Ezt pont egy olyan cikk alá írtad, ami arról szól, hogy ők sem tudnak eladni bármit és ezt a zenekar is elismeri.
Idézet
 
 
-5 #28 pistanéni 2015-11-29 12:34
Idézet - zombee:
Aki írja, hogy a zenekar csak a múltjából él, és nem megy már nekik, az tudja, hogy milyen helyeken lép fel a Metallica mennyi embernek? Nem megy a lemezeladás? A Lulut leszámítva minden lemezük multiplatina, milliószámra adtak el belőlük, még a Death Magnetic-ből is.


Én nem a lemezeladásokró l, hanem a minőségről beszéltem. Lehet hogy megvették sokan a St Angert, a Reloadot, Death Magneticet, ettől még nem lettek jó lemezek se a közvéleménynek, se nekem nem tetszettek.
A Metallica mára olyan intézménnyé vált, amely a szart is el tudja adni díszdobozba csomagolva. Ha én komponálnék valamit az új lemezükre, és kiadnák Metallica néven, azt is vinnék mint a cukrot. Mindezt azért, mert volt egy Enter Sandban meg egy Nothing Else Matters (legalábbis a "rajongóik" jó része csak ezeket ismeri). Valamint az általad említett teltházas koncertjeiken is nagyrészt a régi számaikat játsszák.
Idézet
 
 
+6 #27 zombee 2015-11-29 12:11
Aki írja, hogy a zenekar csak a múltjából él, és nem megy már nekik, az tudja, hogy milyen helyeken lép fel a Metallica mennyi embernek? Nem megy a lemezeladás? A Lulut leszámítva minden lemezük multiplatina, milliószámra adtak el belőlük, még a Death Magnetic-ből is.
Idézet
 
 
-3 #26 pistanéni 2015-11-29 10:34
Idézet - DRAZSEN:
Jó albumokat kellene készíteni a sok koncert,és marketing dolog helyett.
De hát ez már úgyis veszett fejsze
Egy épkézláb számot nem írtak lassan 20 éve


Itt a lényeg. Próbálnak a jelenlegi semmiből, vagyis a múltjukból megélni, de már nem igazán megy. Ideje lenne egy jó lemezt lerakniuk az asztalra. Ha pedig nem megy, akkor ne csodálkozzanak a bukáson.
Idézet
 
 
+1 #25 P.R. 2015-11-29 00:11
queensryche999 : A szívemből szóltál !
Idézet
 
 
+8 #24 SwedenIsHeaven 2015-11-28 21:13
De legalább elkészitették anno az ..and Justice for All albumot, ez miatt az én szememben mindig királyok lesznek :)
Idézet
 
 
+18 #23 queensryche999 2015-11-28 19:56
"Azt viszont tudom, hogy jó döntést hoztunk, amikor azt mondtuk: senki se bassza szét ezt az egészet. És most ennek az árát fizetjük. Szóval legyen… "

Ennyi. Hálás vagyok azért, hogy ez a mozi így, ezzel a rendezővel és koncepcióval készült el. Sajnos manapság az egyéni/szokatlan, nem hálivúdi egyenfossal leöntött szellemiségben elkészült filmeket nem szerencsés túlzottan nagy büdzsével elkészíteni, ha és amennyiben az önmegvalósítás mellett a nyereségre hajtunk. (De hát mi másra, kérdezheti az egyszeri olvasó. Hát ez az, hogy ők megpróbáltak a lehető legkevesebb kompromisszumma l filmet készíteni, ennek pedig sajnos ez az ára.) Hiszen mi megy immár több, mint 10 éve: ótvar rimékek és gyermeteg szuperhősfilmek . Akadnak persze (elvétve) jó mozik is, de meg lehet nézni, mennyi pénzt termelnek egy 'hiperszuperfos 8'-hoz képest. A 'tallica rajongók jelentős többségének bejött, vissza lehet keresni a véleményeket. Hetfieldék ott hibáztak, hogy belefogtak egy anyagilag ennyire nagyszabású projektbe. Remélem, hogy nem ez a film marad az utolsó pozitív élményem a zenekarral kapcsolatban - utalva a készülő lemezre.
Idézet
 
 
+14 #22 rubikkocka 2015-11-28 18:32
Jaaa, hogy ezzel a filmmel a profit volt a cél? Én azt hittem, hogy önmaguk szórakoztatása ez is, mint az, hogy az Antarktiszon koncerteztek, meg hasonlók...
Hogy hihették azt, hogy ez anyagilag sikeres lesz? Alapból a filmnézők nagy része sosem megy moziba. Lemorzsolódás. Alapból, a moziba járók igen kis része rocker. Itt is lemorzsolódás. A rockerek közül sem mindenki szereti a Metallicát. Lemorzsolódás. Akik szeretik, azok nem feltétlenül szeretik a koncertfilmeket . Megint csak tudjuk mi... Akiknél meg minden együtt áll, azok szerint meg vagy minden szar amit az első próbatermi felvételek után csináltak vagy pedig József Attila nem tud zongorázni, Lars meg nem tud pacalpörköltet hegeszteni, vagy valami hasonló. Olyan kis szegmenst céloztak meg a filmmel, hogy ha mindenki, aki potenciális néző lett volna elmegy, akkor is csak nullszadó az én hasra csapós véleményem szerint.
Idézet
 
 
+6 #21 eurodog 2015-11-28 17:46
Idézet - P:
Én moziban láttam, nekem nagyon tetszett. Őszintén nem értem azt, hogy a milliós metallica rajongótábor miért volt ennyire közömbös a filmmel, amikor egy mozijegyet simán megért az élmény. Dvd-n vagy kis képernyőn viszont tényleg csak egy koncertfilm inkább.


Imax 3D-ben láttam,és nagyon tetszett. Én sem értem hogy miért lett bukás.Egyetértek,DVD-n vagy normál TV-ben tényleg csak egy koncertfilm.
Idézet
 
 
-6 #20 Ozzy 2015-11-28 15:55
Idézet - Gagya:
Azért bukott, mert nem tudsz énekelni, papa!



Sok zenekarnak jól áll az öregedés, na nem ők azok ... :)
Idézet
 
 
-23 #19 Gagya 2015-11-28 15:50
Azért bukott, mert nem tudsz énekelni, papa!
Idézet
 
 
-4 #18 Codename333 2015-11-28 15:07
Idézet - Tama1975:
Nekem egyáltalán nem jött be a film. A zenei/koncert rész eléggé hasonló volt az előtte több dvd-n már kiadott koncertekhez, a kiegészítő sztori meg gyakorlatilag teljes mértékben valószerűtlen és számomra elégge öncélú volt. És a kettő ráadásul sehogy sem passzolt egymásnak. Egy újabb sikerprojekt a Lulu után!


Pontosan.Tele van a net egy csomó teljes koncert anyaggal.Ez meg csak úgy újabb volt a sorban.Ki fizet( főleg Európában) h moziban nézhessen Metallica-t?......
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.