Shock!

március 19.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Helloween: videók és setlist a Pumpkins United turné nyitókoncertjéről

Október 19-én, a mexikói Montereyben lejátszotta a Pumpkins United turné első koncertjét a Helloween. A csapat jelenlegi felállásával a körúton Michael Kiske és Kai Hansen is ott van.

1021helloween

Csütörtökön, Mexikóban elstartolt az év egyik leginkább várt metalturnéja, a Helloween Pumpkins United körútja, ahol csaknem harminc év után ismét egy színpadon áll majd a Helloween legklasszikusabb felállásának magja Michael Weikathtal, Markus Grosskopffal, Michael Kiskével és Kai Hansennel, közösen a banda aktuális felállásával, Andi Derisszel, Sascha Gerstnerrel és Dani Löblével. Az előzetes nyilatkozatoknak megfelelően a csapat nem korszakonkénti bontásban játszotta a dalokat, hanem duettekkel, speciális egyvelegekkel színesítették a programot. Emellett természetesen egy videóösszeállítással megemlékeztek a klasszikus korszak dobosáról, az 1995-ben öngyilkosságot elkövetett Ingo Schwichtenbergről is.

A Helloween az alábbi dalokat játszotta a koncerten:

01. Halloween (Michael Kiske, Andi Deris)
02. Dr. Stein (Kiske, Deris)
03. I'm Alive / March Of Time (Kiske)
04. Kids Of The Century (Kiske)
05. If I Could Fly (Deris)
06. Are You Metal? (Deris)
07. Rise And Fall (Kiske)
08. Where The Sinners Go / Waiting For The Thunder (Deris)
09. Perfect Gentleman (Deris)
10. Kai Hansen Medley: Ride The Sky / Judas / Starlight / Heavy Metal (Is The Law)
11. Forever And One (Neverland) (Deris)
12. A Tale That Wasn't Right (Kiske)
13. I Can (Deris)
14. Dani Löble Drum Solo
15. Livin' Ain't No Crime / A Little Time (Kiske)
16. Why? (Deris)
17. Sole Survivor (Deris)
18. Power (Deris)
19. How Many Tears (Kiske, Deris)
20. Invitation/Eagle Fly Free (Kiske, Deris)
21. Keeper Of The Seven Keys (Kiske, Deris)
22. Future World (Kiske, Deris)
23. I Want Out (Kiske, Deris)

A csapat Magyarországhoz legközelebb november 26-án, Pozsonyban játszik majd az Aegon Arenában. A klasszikus Keeper Of The Seven Keys albumokról nyáron a Klasszikushock rovatunkban is írtunk.

 

Hozzászólások 

 
+2 #21 tubi 2017-10-23 16:28
Nézegettem a második koncertről is felvételeket, és amennyire közönségzaj mellett meg tudtam ítélni, azon Kiske már nem playbackelt, és valóban úgy tűnt a hangján, hogy beteg. Ami érdekes volt, hogy az A Little Time-ban az előző koncerten kérdéses résznél most már nem is tátogott rá, hiába ment tovább ugyanúgy az ének, de van egy olyan sejtésem, hogy ott az átvezető bejátszás után az egész zenekar felvételről szól (az első koncertes videón - amit azóta érdekes módon töröltettek :) - nekem gyanús is volt Kai szólója is), mert ott lekeverik az összes hangszerest, és gondolom ezt élő hangszerekkel nem lehetne ilyen szépen kivitelezni. Bár én azért ezt a megoldást is furcsállom.

Ettől függetlenül én továbbra is úgy gondolom az általam látott videók alapján, hogy az első koncerten Kiske playbackelt, és remélem tényleg csak a betegsége miatt. Viszont ha ez így is van, a playback-hez használt felvételeket jó előre el kellett készíteni. Vajon mennyire általános a nagyobb zenekaroknál, hogy turné előtt felveszik előre az éneket (vagy akár valamilyen hangszert), hogy szükség esetén elő lehessen kapni?
Idézet
 
 
#20 19EmpEroR75 2017-10-23 15:26
Rendben, később hozták nyilvánosságra. De mivel te érintetted a net korát, és a fejlettségét, hogy bárki feltölthet videót, visszatértünk a vitánk (beszélgetésünk ) elején az általad kiragadott mondathoz:
"nem hinném, hogy 1 év alatt elment volna a hangja" - miközben koncertet adott, mégsem utalt erre semmi ezelőtt, vagyis mégiscsak most történhetett valami.
Mellesleg előtte a vita lényege a full playback vagy backing track körül bonyolódott, illetve hogy a "A little Time" refrénjében két hangregiszter felelget egymásra, vagy csak egy, amikor Kiske elfordul.
Idézet
 
 
+2 #19 Purpendicular 2017-10-23 14:15
Idézet - 19EmpEroR75:
Hogyne, csak annyi különbség biztos van, hogy LaBrie betegségéről tudtunk. Kiske szokott koncertet adni, és ha eddig nem volt hír, videó arról, hogy gond lenne a hangjával, vagy csak tátogna a koncertjein, akkor most valaminek történnie kellett. Az, hogy ez az első koncerten kipattant, annak valami oka csak lehetett, ami nem jelentkezett eddig (és nem az, hogy a turné terheléseit nem bírja esetleg, mert az sem az első koncerten derül ki).
Egyébként tényleg bejelentették, hogy beteg.


Egyáltalán nem tudtuk, hogy LaBrie beteg, a klasszikushock-ból idézve: " amit a banda csak a 2000-es évek második felében hozott nyilvánosságra"

És nyilván, ha most ugyanolyan gyerekcipőben járna az internet, mint '95 körül, akkor most sem tudnánk erről. Mert hülyék lettek volna bevallani, miután nagy dérrel-durral beharangozták a turnét, hogy gyerekek bocs, Kiske hangja elment.
De most, mikor már bárki élőben töltheti fel a videókat a koncertről, nem nagyon lehet titokban tartani, és nem vagyok benne biztos, hogy megtörtént volna a bejelentés a betegségről, ha nem kerültek volna ki videók a youtube-ra.
Idézet
 
 
#18 19EmpEroR75 2017-10-23 13:02
Idézet - Purpendicular:
Idézet - 19EmpEroR75:
nem hinném, hogy 1 év alatt elment volna a hangja


Erről James LaBrie biztosan tudna mesélni.


Hogyne, csak annyi különbség biztos van, hogy LaBrie betegségéről tudtunk. Kiske szokott koncertet adni, és ha eddig nem volt hír, videó arról, hogy gond lenne a hangjával, vagy csak tátogna a koncertjein, akkor most valaminek történnie kellett. Az, hogy ez az első koncerten kipattant, annak valami oka csak lehetett, ami nem jelentkezett eddig (és nem az, hogy a turné terheléseit nem bírja esetleg, mert az sem az első koncerten derül ki).
Egyébként tényleg bejelentették, hogy beteg.
Idézet
 
 
#17 Purpendicular 2017-10-23 11:07
Idézet - 19EmpEroR75:
nem hinném, hogy 1 év alatt elment volna a hangja


Erről James LaBrie biztosan tudna mesélni.
Idézet
 
 
+3 #16 bogar 2017-10-23 10:42
Mindenki nyugodjon le a ..csába.
Bejelentették, hogy Kiske beteg, ezért kellett a mankó.
Idézet
 
 
-1 #15 19EmpEroR75 2017-10-22 12:08
Idézet - ez:
Idézet - tubi:
Én is sok videót megnéztem, mert nehezemre esik elfogadni, hogy az egyik kedvenc énekesem playbackel, és én is a backing track használatára gyanakodtam, de én nem éreztem az általad említett hangzásbeli különbséget, az A Little Time-ban is ugyanúgy szól szerintem az ének miután Kiske észreveszi a bakit.

https://www.youtube.com/watch?v=PARQhFjwGHI
Ez is nagyon fura 04:07-nél. Ezen kívül itt főleg feltűnő az, ami a többi videóban is látszik, hogy gyanúsan sokat áll háttal, messze a közönségtől, a száját takargatva.


full playback az egész. amikor elfelejt énekelni, akkor is pont ugyanaz az énekhang jön. nem véletlen, hogy nagyrészt háttal van a közönségnek. amúgy meg tökmindegy, közönség láthatóan megzabálja.


Hát, akár playback, akár nem, ez két hangtartomány. Egy mélyebb regiszter a refrén első-harmadik sorában, és egy magasabb a második-negyedikben. Amikor Kiske felébred, már lemegy a mélyebb hangfekvésű első sor, és a magasabb második sornál fordul meg és kezd el énekelni (vagy nem). Mindenesetre akár full playback, akár csak backing track, nem a legjobb megoldás, és akkor finoman fogalmaztam.
Mindenesetre nagy volt a téblábolás és a Sanctus által említett "enervált sétálgatás" és elég sokat volt háttal a közönségnek, eltakarva a száját, így felettébb gyanús az egész. Több videót megnéztem, és mindegyikben volt legalább 1 gyanús pillanat. Most hogy beteg volt és nem akart kikészülni az első koncerten, vagy a backing track zavarta meg, igazából passz, ehhez ott kellett volna lenni élőben, egy szar hangzású amatőr felvételen max. azt lehet megállapítani, hogy backing track minimum volt a koncerten. (láttam Wackenes és más felvételeket 2015-ből, 2016-ból, ott igazán élőnek tűnt minden - nem hinném, hogy 1 év alatt elment volna a hangja)
Idézet
 
 
+3 #14 Lali 2017-10-22 11:33
Nekem, mint kivulallonak (sose szerettem a helloweent) egyszeruen csak vicces az, hogy nagy dirrel-durral bejelentik az osszeborulast az elo hanglegendaval, a mesebeli kultikus enekesmuvesszel , vilag koruli turne, hammerworld-poszter, az meg tatog a szinpadon, azt is szarul :DDDD7
Idézet
 
 
+4 #13 Sanctus 2017-10-22 10:08
Idézet - Kagy:
Nem ertem. Most akkor Deris is playbackelt vagy csak Kiske? Olvastam mashol hogy allitolag megfazott es azert kellett. Valaki tud valamit errol?


Az hogy megfázott, olyan dolog, hogy a közönség fele elhiszi, a másik fele nem, tényektől függetlenül. Egy-másfél évvel ezelőtt volt alkalmam élőben látni, nem azt mondom, hogy felszántotta a színpadot, de ehhez az enervált sétálgatáshoz képest mérföldekkel többet nyújtott, a hang pedig a kórusoknál volt backing track, és ott sem mindegyiknél (tisztán ki lehetett hallani hogy mikor van épp erről szó), csak amikor érezhetően erősebbé tette a hangzást egy vastagabb csordavokál. Ez akár egy erősebb lázas betegségnek is lehet a "tünete". Gondolom Derisékkel azért nem így oldják meg, mert Derisnek kb. zéró hangja van a koncert végére, így spórolnak az energiáival, Hansennek meg igazából sosem volt hangja, és saját bevallása szerint ha nem muszáj, már annyira nem erőlteti az éneklést.
Ha meg egy szkeptikusabb embert kérdezel, akkor Kiske másfél év alatt megöregedett, elment a hangja, fájnak az ízületei, és amúgy is csak a pénzért vállalta a turnét, úgyhogy még arra sem figyel, hogy rendesen haknizzon.
Helloween konkrétan szerintem kb 10 éve voltam utoljára, ettől függetlenül ezt a felállást (playback vagy sem) lecsekkolom, mert jó eséllyel egyszeri alkalom, gyerekkori hősöket meg addig nézzünk, amíg lehet.
Idézet
 
 
#12 Kagy 2017-10-22 08:04
Nem ertem. Most akkor Deris is playbackelt vagy csak Kiske? Olvastam mashol hogy allitolag megfazott es azert kellett. Valaki tud valamit errol?
Idézet
 
 
+5 #11 bogar 2017-10-22 06:59
Azért ennél nekem sokkal szimpatikusabb Paul Stanley, vagy Ian Gillan hozzáállása, akiknek már igencsak megkopott a hangja, de azért küzdenek becsülettel, legfeljebb hamis lesz itt-ott.
Idézet
 
 
+3 #10 ez 2017-10-21 22:10
Idézet - tubi:
Én is sok videót megnéztem, mert nehezemre esik elfogadni, hogy az egyik kedvenc énekesem playbackel, és én is a backing track használatára gyanakodtam, de én nem éreztem az általad említett hangzásbeli különbséget, az A Little Time-ban is ugyanúgy szól szerintem az ének miután Kiske észreveszi a bakit.

https://www.youtube.com/watch?v=PARQhFjwGHI
Ez is nagyon fura 04:07-nél. Ezen kívül itt főleg feltűnő az, ami a többi videóban is látszik, hogy gyanúsan sokat áll háttal, messze a közönségtől, a száját takargatva.


full playback az egész. amikor elfelejt énekelni, akkor is pont ugyanaz az énekhang jön. nem véletlen, hogy nagyrészt háttal van a közönségnek. amúgy meg tökmindegy, közönség láthatóan megzabálja.
Idézet
 
 
+2 #9 tubi 2017-10-21 17:21
Én is sok videót megnéztem, mert nehezemre esik elfogadni, hogy az egyik kedvenc énekesem playbackel, és én is a backing track használatára gyanakodtam, de én nem éreztem az általad említett hangzásbeli különbséget, az A Little Time-ban is ugyanúgy szól szerintem az ének miután Kiske észreveszi a bakit.

https://www.youtube.com/watch?v=PARQhFjwGHI
Ez is nagyon fura 04:07-nél. Ezen kívül itt főleg feltűnő az, ami a többi videóban is látszik, hogy gyanúsan sokat áll háttal, messze a közönségtől, a száját takargatva.
Idézet
 
 
-1 #8 fehérfarkas 2017-10-21 16:55
Idézet - tubi:
Feltételezem, rám gondoltál mikor a fanyalgókat emlegetted. Én nem érzem indokolatlannak a playback (a videóból elég egyértelműen lejön, hogy az volt) miatti fanyalgást. Én például szörnyen csalódott vagyok, mert én is nagyon vártam a reuniont, a playbacknél meg szerintem még az is jobb, ha végig hamisan énekel az énekes. Nagy tisztelője vagyok (voltam?) Kiskének, a pár éve általam látott Unisonic koncerten hibátlanul, élőben énekelt, ezért is állok értetlenül azelőtt, hogy most meg playbackel.


Konkértan nem rád gondoltam, hanem akik közösen eljátszott új számot szólták le, meg magát a közösen játszó turnéval kapcsolatban (hogy ez minek kellett, ez csak egy felmelegített dolog és előjönnek a "régen mindig minden jobb volt" dolgokkal).
A playbackes dologgal kapcsolatban megnéztem más felvételt is, és elolvastam mások írásait is ezzel kapcsolatban, de ez inkább több hangsávnak tűnik, hogy megy élőben Kiske hangja is, meg egy másik hangság (ami egy kicsivel mélyebb mint anmikor Kiske élőben énekel) szallagról (ez bevált dolog, mert élőben egy énekes nem tud saját magával duót énekelni). Ennek a hátránya, hogy tökéletesen kell időzítenie az énekesnek, hogy egyszerre énekeljen a szallaggal, hogy a 2 hangsáv (az énekes élő hangja, meg a szallagról a másik) egyszerre szóljon. Itt láthatóan Kiske elfelejtette, hogy mikor is kell kezdenie az éneket :D :D :D
Egyébként van fent más számnak a felvétele is, ahol szintén csúszik az ének és a szallag, de pont abből hallható, hogy Kiske valóban énekel (amikor a szallag befejezte a verzét, Kiske még énekelte egy magasabb hangfekvésben), és az énekhangjával nincsen semmi baj.
(Rob Halford is használja ezt a technikát koncerteken)
A turné elején vannak még, és vagy jobban összekoordinálj a Kiske vagy elveti ezt a technikát (mert ez pontos időzítést kíván - a vidóban egyébként látszott, hogy Kiske a gitárosokhoz igazodott, akik pár mp-cel elnyújtották a témájukat, viszont a szallagon az ének fix időben kezdett).
Szerintem nincs szüksége erre a technikára, mert élőben még mindig jól énekel, másrészt a dupla hangsávot soha nem ígényelték a régi számok verzéi. A refréneknél pedig inkább oldják meg közös énekléssel. (tudom, a dupla hangsáv bombasztikusabb á teszi a hangzást, de ez nem egy Therion vagy Rhapsody, hogy a bombasztikusság on legyen a hangsúly) :)
Idézet
 
 
+2 #7 tubi 2017-10-21 15:18
Feltételezem, rám gondoltál mikor a fanyalgókat emlegetted. Én nem érzem indokolatlannak a playback (a videóból elég egyértelműen lejön, hogy az volt) miatti fanyalgást. Én például szörnyen csalódott vagyok, mert én is nagyon vártam a reuniont, a playbacknél meg szerintem még az is jobb, ha végig hamisan énekel az énekes. Nagy tisztelője vagyok (voltam?) Kiskének, a pár éve általam látott Unisonic koncerten hibátlanul, élőben énekelt, ezért is állok értetlenül azelőtt, hogy most meg playbackel.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.