Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Amon Amarth: „Rengeteg riffet szórtunk ki a szemétbe”

Már a boltokban van a svéd Amon Amarth új, szám szerint nyolcadik albuma, a Surtur Rising, ami Johan Söderberg gitáros bevallása szerint kissé nehezebben született meg elődeinél, hiszen a viking death metalosoknak ezúttal különösen magas elvárásoknak kellett megfelelniük.

„Majdnem ugyanúgy ment minden, mint az utolsó két lemeznél", elemezte a Surtur Rising készítésének munkálatait Johan Söderberg az Ultimate Guitarnak. „Tavaly januárban kezdtem el dolgozni a dalokon. Általában az otthoni stúdiómban gitározom valami egyszerű ütemre egészen addig, amíg nem jön elő valami tetszetős téma. Ezt olyan három hónapig csináltam most, aztán nekiálltunk próbálni. Olavi Mikkonen is hozza az ötleteit, meg én is az enyémeket, és a próbateremben összeillesztjük őket... Johan Hegg is itt hallja először a nótákat, majd nekiáll a szövegeknek. Általában többször is áthangszereljük a dalokat ebben a fázisban. Áprilisban csináltunk egy amerikai turnét, és utána folytattuk a melót az új dalokon otthon is, hogy néhány új gitárrész is szülessen. Aztán a próbateremben állt össze véglegesen a kép."

A gitáros elismerte: elég komoly elvárásoknak kellett megfelelniük a legutóbbi lemez, a rendkívül sikeres Twilight Of The Thunder God után. „A Twilight óriási album, és azokat a dalokat nem egyszerű felulmúlni. Rengeteg riffet és dalötletet szórtunk ki a szemétbe már azelőtt, hogy egyáltalán eljutottak volna a próbateremig... Általában tíz hónapba telik, mire összeáll tíz olyan dal, amit olyan jónak vagy jobbnak érzünk, mint az előző lemez szerzeményeit. A legnagyobb nyomást az okozza, hogy tudod: egy bizonyos időpontra el kell készülnöd a zenével, hiszen kezdődik a felvétel, amit nem egyszerű módosítani, hiszen a megjelenési dátum és a turnék is mozognak vele együtt. Ha két héttel elhalasztod a felvételeket, a lemez megjelenése akár fél évet is csúszhat."

Az album különböző változatainak bónuszaként három feldolgozás is hozzáférhető. Ezek közül az Accepttől előszedett Balls To The Wall és a KISS War Machine-je nem olyan különleges választás, a System Of A Down Aerials-a viszont elég meglepő a svédektől...

Címkék:

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.