Shock!

március 19.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„A ’80-as évek varázsát próbáltuk életre kelteni a digitális vásznon”

Számos hazai és nemzetközi elismerés után karrierjének újabb mérföldkövéhez érkezett A '80-as évek hangzását és esztétikáját hazánkba is újra reflektorfénybe helyező synthwave-producer, Quixotic: Highway Violence című dalához készült első saját gyártású videóklipje ugyanis rögtön kisfilmmé duzzadt.

0118quixotic

A Mihaszna Film által jegyzett produkció százhúsz ember közreműködésével készült, több mint húsz autót szerepeltetve, köztük olyan ikonikus járműveket, mint a Knight Rider KITT-je, vagy a Vissza a jövőbe DeLoreanje, a végeredmény pedig egy történetet telis-tele retro-popkulturális utalásokkal. A gamereknek pedig külön jó hír, hogy egy rövid játék is készült a grandiózus produkció kísérőjeként.

„Sokáig azt hittem, a gyerekkoromat meghatározó filmek csak nekem voltak ilyen fontosak, de a színpadon zenészként és DJ-ként hirdetve a retrowave-t rájöttem, hogy nem csak az én generációm szereti a '80-as éveket", mondja. „Eddig csak bulik vizuáljaiban tudtam kiélni magam a zene mellett, így a klip volt a következő logikus lépés kibontakozni. A mihasznás srácokkal egy laza beszélgetés során kitaláltuk a koncepciót, a következő meetingre pedig már egy hétoldalas szkripttel érkeztem. Először azt hittem, ebből semmit sem tudunk majd megvalósítani, de rengeteg jófej ember asszisztálta végig az ámokfutásom, akiknek nagyon hálás vagyok, hiszen egy olyan dolgot csináltunk együtt, amit még most is alig hiszek el. A Highway Violence szerelmeslevél a korszak hollywoodi fimjeihez és zsenijeihez: Lucas, Spielberg, Zemeckis... Most én lehettem a főszereplő McFly, aki Deloreant vezet, vagy a rendező, aki egy makett TIE fightert tologat a kamera előtt, pont úgy, mint Lucasék annak idején. A '80-as évek varázsát próbáltuk a digitális vásznon életre kelteni, de ötvöztük a modern kor kényelmesebb technikai lehetőségeivel, a nagyfilmekhez képest ezt töredéknyi budgetből. A '80-as évek filmes trükkjei alapozták meg a CGI-forradalmat azzal, hogy Spielbergék mindig feszegették a technikai határokat a történetmesélés eszközeként, nekik köszönhetjük, hogy most ezt így kicsiben is meg tudjuk valósítani."

Ha mindez még nem lenne elég, az azonos című rövid játékban bárki száguldozhat egy kicsit a klipben látott pályán. Ehhez ráadásul a Megahit nevű synthwave-zenész írt egy 8 bit remixet a Palms című Quixotic-slágerből, teljesen autentikusan egy C64-en. A játék finomhangolásában pedig a klip játéktermét is biztosító GameCave Budapest segített.

A DJ-ként is aktív Miklósy Krisztián, azaz Quixotic 2018 végén debütált élő zenekaros felállásával (benne Czifra Miklós gitárossal és Baracskay Rita szaxofonossal), és rövid idő alatt olyan világsztárokkal léphetett fel, mint Carpenter Brut, Perturbator, Danger, Daniel Deluxe, Com Truise vagy Magic Sword. 2019-ben kiadta első lemezét Flamingo Drive-In címmel, amely az év legjobb instrumentális synthwave-albuma lett a több mint 1 millió feliratkozóval rendelkező NewRetroWave Youtube csatorna szerint, valamint a keleti blokk legnagyobb synthwave-közössége, a Retrowavetouch szintén év albumának választotta. Emellett Lazerpunk Black Lambo dalából készült remixe az év legjobb synthwave átdolgozása lett, közösen írt daluk, a Speedracer pedig bekerült a legendás Wolfenstein FPS játék széria legújabb részének trailerébe is. Quixotic Palms című dala pedig már több mint 9 millió YouTube-megtekintéssel büszkélkedhet.

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
#7 Torzonborz 2021-01-22 06:28
Szuperkúúúl!!! :D
Idézet
 
 
#6 Tulus 2021-01-20 18:28
Unokabátyám DeLo-ja szerepel a klippben :)

Szerintem szeniális lett :)
Idézet
 
 
#5 Richter László 2021-01-18 20:04
nyúláson innen vagy nyúláson túl...
Idézet
 
 
#4 Scarecrow 2021-01-18 14:17
Túlzás már ez a retro mánia...
Idézet
 
 
#3 homme 2021-01-18 10:40
Rendben van ez teljesen.
Idézet
 
 
#2 sbxslade 2021-01-18 09:48
eredetiseg 0/10
Idézet
 
 
#1 Richter László 2021-01-18 07:34
??
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.