Shock!

március 26.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Watchtower: Concepts Of Math: Book One

watchtower_cHa a '80-as évek kultikus csapatai kerülnek szóba, a texasi Watchtower megkerülhetetlen, annak ellenére, hogy 1982-ben indult karrierjük során mindösszesen két nagylemezig jutottak. Mind a Jason McMasterrel a mikrofon mögött készült debüt, az Energetic Disassembly, mind pedig a Hades vokalistájával, Alan Tecchióval megjelent 1989-es folytatás, a Control And Resistance azonban a technikás, tördelt progmetal színterének kikezdhetetlen alapművei. Ha még sosem hallottál tőlük semmit, képzeld el a korai Fates Warning és a Queensryche zenéjét, csak sokkal kifacsartabb és tördeltebb formában, valahogy úgy, mintha a Dimension Hatröss-korszak Voivodjával léptek volna frigyre.

A hagyományos dalszerkezeteknek, egyenes vonalvezetéseknek, könnyen a fülbe ragadó, dallamos dolgoknak esetükben bizony nem sok tér jut, a Watchtower zenéje ugyanis kifejezetten nehéz, agyas muzsika, amely elsőre akár még kakofónnak is tűnhet. Kell tehát egyfajta elvetemültség – meg persze zenehallgatói rutin is – ahhoz, hogy valaki élvezni tudja ezt a valóban meglehetősen beteg és tömény zenei masszát, és rá kell szánni az időt. Ezek a megállapítások pedig ugyanúgy igazak az eddigi nagylemezekre is, mint a „friss" Concepts Of Math: Book One EP-re, amely október elején látott napvilágot.

megjelenés:
2016
kiadó:
Prosthetic Records
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 13 Szavazat )

A friss idézőjelbe helyezése maximálisan indokolt, hiszen öt tételéből négyet már megjelentetett a csapat az elmúlt években digitális maxiként, CD-re préselve azonban most érhetőek el először, bónuszként pedig hozzájuk csapták a valóban idei, majd' tízperces, záró Mathematica Calculist, így tehát azoknak a diehard fanoknak is nyújt valamit a cucc, akik az elmúlt hat év során már összevadászták a többi tracket. A Concepts Of Math első tétele ugyanis még 2010-ben jelent meg, de a dalok története még régebbre nyúlik vissza: a harmadik, Mathematics-ra keresztelt Watchtower nagylemez sztorija több mint másfél évtizedes. A zenekar 2001 elején kezdett el először dolgozni rajta, majd különböző felállásokkal háromszor is nekifutottak a felvételeknek, de valami végül mindig közbejött. Attól függően, hogy épp mely évszámot mutatta a naptár, vagy McMaster vagy Tecchio állt a mikrofon mögött, végül pedig utóbbival jutottak el odáig, hogy 2010-ben megjelent a The Size Of Matter dal, majd 2015-ben további három tétel.

És hogy milyenek is ezek? A Watchtower zenéjét borzasztó nehéz leírni, de talán akkor járunk a legközelebb a pontos megfogalmazáshoz, ha egyfajta roppant sűrű és tördelt, nyomasztó és hideg, gyors progmetalként beszélünk róla. Mindehhez jön Tecchio, aki jellegzetes magas hangjával szintén nem könnyíti meg a hallgató dolgát, tekintve, hogy klasszikus értelemben vett refrénekről sem beszélhetünk a Concepts Of Math esetében. Épp ezért a legkönnyebben befogadható darab pont az instru M-Theory Overture, amelyben némi dallamosság is felfedezhető, és kissé talán lazább is, mint a többi tétel. Az anyag a felvezető után fokozatosan borul el, a csúcspont pedig a záró tétel, a fentebb már említett, új Mathematica Calculis, amiben tényleg elszabadul a gitáros Ron Jarzombek (Bobby Jarzombek tesója), illetve Doug Keyser bőgős és Rick Colaluca dobos földönkívüli ritmusszekciója.

A magam részéről kellően perverz vagyok ahhoz, hogy újra és újra elmerüljek a Watchtower-univerzumban, főleg, hogy Tecchio a kedvenc énekeseim közé tartozik. Ugyanakkor azt is elfogadom, ha sokak gyomrát megfekszi ez a félórányi, túlburjánzó agymenés. Az igazán elszántak azonban bátran próbálkozzanak vele.

 

Hozzászólások 

 
+2 #5 Anomander 2016-12-03 08:55
Zseniális anyag, imádom a prog/techno thrasht - vagy akárhogy is hívják ezt a műfajt. Pengeéles, hideg hangzás, minden hangszer tisztán hallható, de hát van is mit hallgatni rajtuk.
Remélem folytatják:)
Idézet
 
 
+5 #4 bluevoodoo 2016-11-30 13:59
Ezek az arcok képtelenek hibázni, hacsak azt nem vesszük hibának, hogy ennyire ritkán adnak ki bármit.
Idézet
 
 
+3 #3 DéeL 2016-11-29 21:13
Van egy Demonstrations Of Chaos válogatáslemezü k is és szerepeltek a Doomsday News 2 anyagon is.
Idézet
 
 
+5 #2 ezrrl 2016-11-29 17:47
Ron gitárjátéka kikezdhetetlen, hála az égnek másnak nem sikerült utánozni,annyir a egyedi.Sajnálom,hogy Doug Keysert nem sikerült megnyernie Chucknak,a Death-Symbolic albumára,pedig nagyon rajta volt az ügyön.
Idézet
 
 
+10 #1 DéeL 2016-11-29 10:41
Gyilkos ez az anyag, az életmű pedig hibátlan. Kár, hogy csak két lemezre futotta anno.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.