Shock!

május 22.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

VolumeFeeder: The Element Of Fire

volumefeederl_cIgazság szerint emlékeztem is a VolumeFeederre, meg nem is. Halványan rémlett ugyan, hogy talán valami sludge/thrash/groove metal egyvelegben utaztak a dél-alföldiek, de ennél többet nem tudtam felidézni. Ez pedig két dolgot jelentett: egyrészt elég régen találkozhattunk már utoljára, másrészt pedig annyira vacakul azért tutira nem művelték a dolgukat, ha legalább ennyi megmaradt bennem. Visszapillantva az archívumunkba, be is igazolódott: utoljára 2013-ban adtak ki egy EP-t, azóta meg jobbára csend honolt a hódmezővásárhelyi tájon, persze, nem csoda: Jaksa Robi ugye hat hosszú éven át Farkas Zotya mögött küzdött az Ektomorfban, és amikor tavalyelőtt vége szakadt a kalandnak, szépen vissza is tért egykori társaihoz. Így aztán bőven-bőven megérett az idő arra, hogy a trió a hallgatóságra szabadítsa első nagylemezét.

Amiből a korábban azért a mélyben végig meglévő sludge-osabb elemeket elég rendesen kigyomlálták, nagyban felerősödött viszont az egész móka thrash jellege, mégpedig leginkább a Metallica/Machine Head-vonalról, amit helyenként feloldanak néhány jól irányzott groove-val, vagy éppen Black Label Society-s megoldásokkal. Így aztán a tíztételes anyag kellően változatos, kapásból elkezdve a rendkívül szépen megszólaló, instrumentális-akusztikus Aries nyitányára érkező, annak még az emlékét is cafatokra tépő Soul Eaterrel, ami az egész album legeltaláltabb, mintegy összefoglaló szerzeménye: a thrashreszelést az arra ellenpólusként érkező dallamos refrén oldja fel, hogy végül a Pantera gőzhengere hajtson át rajtunk. A Failure Ride is hasonló vonalon mozog, sőt, ennek talán még könnyebben fogható a refrénje, Balázs Imre énekes/gitáros pedig nagyszerűen hozza a dallamokat.

megjelenés:
2019
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 13 Szavazat )

Ahogy a banda indulása óta folyamatosan, Hetfield bácsiék szelleme tényleg mindvégig itt kísért, leginkább vegytisztán talán a négyes Castigatedben (talán nem véletlen ez volt a beharangozó tétel), de a hangulat – és szerencsére a színvonal is – ezt követően is egységes marad, legyen szó bár az engesztelhetetlen dühvel pofánkba mászó Phobocracyről, vagy épp a zárásban billentyűsökkel is megtámogatott Wolves & Sheepről. Egyedül a Hope Dies Last tetszik kevésbé, ennél mind a szöveget, mind a zenei megvalósítást kicsit iskolás jellegűnek tartom. Azonban az, amit Robi a Death Dance végén, a groove metalos I Amben, vagy épp a sepulturás acsarkodást nagyívű refrénnel megfejelő, és abból újfent Panterába váltó Bleed The Machine-ben ledobol, az rendkívül tetszetős. Természetesen nemcsak őt jó hallgatni, hanem Drahota Gergő nagy egészbe szépen belesimuló, azt azonban masszívan teltebbé tevő basszusjátékát is, a legütősebb azonban mégiscsak Imi nagyszerű ritmusjátéka – az ilyesmi tényleg párját ritkítja a magyar palettán.

Annyit mondhatok, a vásárhelyi hármas zenéjében valóban ott lángol a tűz, amit nem csak a lemez címében jelenítettek meg, hanem a borítón is elrejtettek a három tüzes állatövi jegy – kos, oroszlán, nyilas – szimbólumán keresztül. Ez bizony bivalyerős nyolcas, idáig az év legerősebb hazai anyaga.

 

Hozzászólások 

 
#2 Igor Igorovics 2019-04-16 11:04
Ja, és itt mindenki meghallgathatja az albumot:

https://volumefeeder.bandcamp.com/
Idézet
 
 
#1 Igor Igorovics 2019-04-16 11:01
Nagyon jó album! Rég hallottam ennyire jó hazai cuccot! A kritikához még annyit hozzátennék, hogy az énekdallamokban jónéhányszor ott van Seattle szelleme is, ami persze egyáltalán nem baj, szervesen illeszkedik a zenébe. elejétől végéig erős, változatos az album. Király cucc!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.