Shock!

július 05.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Volumefeeder: Crowns And Chains

Azzal kezdeném, hogy a magyar keményzenében a tavalyi évet számomra egyértelműen az EP-k mentették meg. Rendes hosszúságú stúdiólemezből – ha nagyon megerőltetem magam – talán ha hármat tudok felsorolni, ami maradéktalanul tetszett, még jó, hogy egymás után bukkantak fel általam korábban alig ismert, vagy éppen teljességgel ismeretlen bandák bemutatkozó demói, EP-i, amik hallatán aztán felfüggesztettem a vészharangok veszett kongatását. És ezek közé tartozott Balázs Imre énekes/gitáros, Drahota Gergő basszusgitáros és az Ektomorfból is ismert Jaksa Róbert dobos, azaz a Volumefeeder Middle Finger Attitude elnevezésű anyaga is, amin akkoriban lelkendeztem is egy sort, azt a végkövetkeztetést levonva, hogy talán még egy-két EP, és következhet is a debütlemez.

megjelenés:
2013
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 14 Szavazat )

A Crowns And Chains hallatán pedig azt mondom, ilyen zenei felkészültség és ilyen abszolút pofás dalok megléte esetén nincs tovább mire várni, akár már holnap stúdióba vonulhatnának! Ez a három szám ugyanis akkorát üt az állcsúcsunkra, mint Mike Tyson a Másnaposokban a szakállas fazonéra, és igazából tényleg semmi, de semmi kivetnivalóm nincs velük kapcsolatban.

Az az alap, hogy a korábbi lemezen még ott kísértő seattle-i esőillat mára szinte teljesen a múlté, helyébe viszont mindent áthatóan beült a new orleans-i mocsarak penetráns bűze. Down, késői C.O.C., és igen nagy dózisban Floodgate (!), amit hallhatunk, és ez bizony nálam hatalmas piros pont. Túlzás nélkül mondom, a záró Slave To The System még egy Down lemezen is jól mutatna, annak zúzós oldalát erősítve, hát hogy szól már az a riff a negyvenedik másodperc környékétől! A többi összetevő között pedig érzek még kis adag Panterát, leginkább a nyitó King Of Lies groove-orientáltsága miatt, de néha – az On Strings gitártémájában mindenképp - Zakk Wylde szőrmók képe is felvillan. Ráadásul Imi éneke is fényévekkel erőteljesebb, mint legutóbb volt, és ide nem is nagyon illene más. A hangzásról elég annyit mondani, hogy Vári Gábor és a szegedi Black Hole Sound hozza a tőle már elvárható szintet (a fazonnak lassan már kijárna valami kitüntetés is, annyira jó munkát végez szép csendben), és bizony ennél a muzsikánál ez is alapvető kell(ene), hogy legyen.

Ha van értelme ennek az egésznek, amit itt a Shock!-nál is csinálunk, akkor az éppen az, hogy az olyasmi nehezebben fellelhető gyöngyszemekre felhívjuk a figyelmet, mint amilyen a Crowns And Chains is. Ha kicsit is érdeklődsz a fenti bandák, meg úgy en bloc az egyszerre súlyos és dallamos zenék iránt, mindenképp adj nekik egy esélyt! Csalódás kizárva!

 

Hozzászólások 

 
+4 #3 Neckmetal 2013-02-08 14:09
Ez egy remek cucc...:)..Nekem simán megért 5 ejrót....:D
Idézet
 
 
+1 #2 imi76 2013-02-06 10:42
jók a témák, a King of Lies szólójáról egyenesen a Mood ugrott be (hangulatilag), az On strings tényleg Floodgate ízű, jólesik! én Down-t, COC-t nem hallok itt :D jöhet a folytatás!
Idézet
 
 
+2 #1 mrataxi 2013-02-05 14:33
ez tényleg jó a maga műfajában, ami nekem ugyan nem személyes kedvencem, de akinek igen, az jól jár velük
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.