Shock!

szeptember 26.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

The Gathering: The Musical History Tour (feat. Wim Kratsborn)

Nem meglepő, ha Wim Kratsborn neve a legtöbb zenehallgató számára ismeretlenül cseng, elsőre magam is valami underground DJ-re asszociáltam, aki Amsterdam zöld füstben úszó klubjaiban szolgáltatja a talpalávalót véreres szemű triphopperek részére. Ezzel szemben személyében egy történész professzort tisztelhetünk, aki előadásait audiovizuális eszközök segítségével próbálja befogadhatóbbá tenni.

megjelenés:
2005
kiadó:
Psychonaut
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Ezen szerzemények mindegyike a The Musical History c. multimédiás lemezén található meg, megírásuknál pedig nem más segédkezett, mint a The Gathering zenekar. És bár a választás a professzor úr kiváló ízlését dicséri, nem tudom, belegondolt-e ennek következményeibe. Pl. hogy a zene okozta maximális átszellemülés állapotában szinte lehetetlen a tananyagra koncentrálni. A hollandok ugyanis jó szokásuk szerint itt is mindent megtesznek azért, hogy egyfajta muzikális nirvánába (ezt mintha csak Sebeők János diktálta volna) juttassák el az embert. Mindemellett a Musical History Tour nem igazán tekinthető Gathering sorlemeznek, sokkal inkább kirándulás az ambient és a világzenei megoldások felé. Igaz, jó pár helyen a Souvenirs lemezt idézi, ám itt még szabadabban, mindenféle műfaji korláttól mentesen alkottak. Külön érdekességet jelent továbbá, hogy minden dal egy-egy történelmi helyet, korszakot jelenít meg, a lehető legizgalmasabb formában.

A törzsi dobokkal nyitó Deer Hunter ember és természet ősi harmóniáját idézi, a fuvola különös békét sugall, Anneke hangja pedig egyszerre ringat, simogat, és markol a szívbe. Nemes egyszerűséggel csodálatos szerzemény. Hasonló még a Sleepy Buildings hangulatát idéző Every Day Is Like A Thousand Years, amelyet gregorián kórus tesz még különlegesebbé. Az akusztikus gitáros Mediaeval City-t harmonika is színesíti, szintén álomszép dal, akárcsak a Tori Amos-os New Horizon. A Thunder Without Frequencies eredetileg már felkerült egy Telefunk tribute albumra, de merengős, álmodozós dallamaival ide is tökéletesen passzol. A többi szerzemény többé-kevésbé instrumentális, melyek között akad filmzenés (The Soldier And The Philosopher), elektronikus (Coldwar Kid), és hangulatfestő (Lost In Munch's Scream) is.

Egészen varázslatos album a Musical History Tour, melyhez hasonlót eddig csak a Dead Can Dance-től volt szerencsém hallani. Igaz, a The Gathering minden eddigi próbálkozásánál kísérletezőbb mű ez, és talán hangulat is kell hozzá, de ha valaki eddig is szerette Annekééket, kizártnak tartom, hogy csalódjon.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.