Shock!

június 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Tankcsapda: Urai vagyunk a helyzetnek

0923tcsbMár a tavasszal bemutatott Köpök rátok hallatán kíváncsi lettem, mihez kezd az idei lemezen a Tankcsapda. A dal egyrészt lényegesen jobban szólt, mint akármi, amit a zenekar valaha is kiadott a kezei közül, másrészt volt benne egy olyan húzás, olyan nehezen körbeírható plusz töltés, amit elég rég nem hallottam ebben a formában Lukácséktól. A másodikként kihozott A zene betemet, amely itt nyitótémaként üdvözli az embert, szintén tetszett, így még nagyobb érdeklődéssel vártam a végeredményt, most pedig, hogy már két hete itt a lemez, simán ki merem jelenteni: jó ideje ez a legerősebb produkció, ami kigördült a Csapda műhelyéből. Nyilván egyéni ízlés kérdése is, hogy ott van-e a három legjobbjuk között (szerintem nincs, de nálam ebből a szempontból a Méreg – Férgek – Ember tervez trió elég nehezen lesz valaha is überelhető, és ugye ezek után is volt még egy Connektor meg egy Agyarország), de az biztos, hogy az említett új lendület és energia az egész lemezt áthatja.

megjelenés:
2014
kiadó:
Tankcsapda Music
pontszám:
7,5 /10

Szerinted hány pont?
( 126 Szavazat )

Persze el lehet kezdeni megfejteni, miből fakadnak ezek a változások, hiszen a banda nem húzott elő semmi meglepőt a kalapból, zeneileg pont olyanok, mint amilyenek lenni szoktak. Én a magam részéről biztos vagyok benne, hogy Varga Zoltán produceri munkája és a SuperSize stúdió nagyon sokat tett hozzá a lemezhez: persze nem dörren akkorát a cucc, mint a '94-es Motley Crue vagy az új Slipknot, de a Csapda szintjén kétségtelenül új csúcsot jelent ezen a téren. És ez bizony rájuk fért már, mert valljuk be, a megszólalás eddig mindig neuralgikus – méghozzá érthetetlenül neuralgikus – pontnak számított a triónál. A másik összetevő, hogy alighanem teljesen összeérett a mostani felállás Sidivel, ami már csak abból is nyilvánvaló, hogy maguk a dalok is erősebbek, mint a legutóbbi Rockmafia Debrecenen. Az előző anyag inkább csak amolyan egymásra hangolódásnak illett be, az Urai vagyunk a helyzetnek pedig már egy összehangoltan dolgozó trió munkája.

Többször leírtam már, hogy az utóbbi bő tizenegynéhány év Tankcsapda-lemezei közül egyik sem lett nagy kedvencem, inkább csak dalokat kedveltem mindegyikről. (Mielőtt nekem szegezné valaki: az annak idején megdicsért Minden jót esetében sajnos a kezdeti lelkesedés később nem bizonyult tartósnak, pár hónappal később már tudtam, hogy elég alaposan, legalább kettő, az új skálánk szerint inkább három ponttal túlértékeltem a lemezt. Van ilyen...) Most viszont úgy fest, ismét született egy olyan albumuk, amit simán rendszeresen végig tudok pörgetni a kocsiban vagy akár a háttérben léptetés nélkül, és ráadásul szívesen is hallgatom. Különösebben nem tudom megmagyarázni ezt, és talán nem is kell: ez itt a Tankcsapda, pont olyan, amilyennek megismertük, és lehet, hogy régen jobb volt, de hát régen ugye minden jobb volt, főleg a demók. Viszont ha félretesszük a viccet: az új lemez dinamikájában, hangulatában több ponton is jobban emlékeztet a zenekar legklasszikusabb korszakára, mint azóta gyakorlatilag bármi, amit csináltak. A Semmi pánik még meglassultabb, elsőre furcsán ható refrénje – benne a lemez címét adó sorral – ellenére is nyílegyenesen mutat vissza a '92 és '95 közötti Tankcsapdához, itt az ember már Sidi bevezető gitárvinnyogtatása hallatán is egyből elvigyorodik, annyira klasszikusan csapdás a feeling. De ugyanez az érzésvilág hatja át az Egyedül a világ ellen punk'n'rollját, a pörgős Olyan mint réget vagy a lazán mocskos húzású Vörös rúzst is. Sőt, A zene betemetben is érzek valamit, amit ebben a formában nem nagyon hallottam az előző lemezeken, vagy legfeljebb nyomokban, egy-két dalban.

A kérdés persze általában a Tankcsapda kapcsán is az szokott lenni, hogy szerepel-e az albumon emblematikus sláger, valami olyasmi, ami feliratkozhat A legjobb méreg, a Jönnek a férgek, A rock'n'roll rugója, a Mennyország Tourist, az Adjon az ég és társai sorába. Sok hallgatás után is úgy gondolom, hogy ehhez a már bejáratott Köpök rátok áll a legközelebb, amiről mindenki elmondott és leírt mindent az elmúlt hónapokban – nekem továbbra is ugyanúgy tetszik a dal, mint elsőre, és nem untam rá azóta sem, ami elég jó jelnek tűnik (többek között éppen ezért is vagyok biztos benne, hogy ezúttal nem ismétlődik majd meg a Minden jót kapcsán említett effektus). Arra meg, hogy pitináer olcsójánosság-e ilyen dalt írni, vagy sem, csak annyit, hogy a Metallica minden idők legsikeresebb metalalbumán elsütötte hasonló témában a Holier Than Thou-t, W. Axl Rose pedig egyenesen név szerint külde el az anyjába a Use Your Illusion II-n Andy Sechert, Mick Wallt meg Bob Guccione Jr.-t. Vagyis a Tankcsapda távolról sem egyedül feszeget hasonló témákat, és ugye 1991-ben még csak internet sem létezett...

Emellett örömteli az üresjáratok alacsony száma is, sőt, konkrétan talán csak a szintén klasszikusan csapdás, de nem túl érdekes Térdre borulnak a gyengéket sorolnám ide. Mert igaz ugyan, hogy a lemez kvázi-líraija, az érzés szintjén, az ének révén némi kis alteros ízt is rejtő Ez egy ilyen nap nekem nem igazán jön be, de biztos vagyok benne, hogy sokaknak ettől még ez lesz a kedvence az anyagról. A Farkas Zotyával megerősített, metalosan zúzós Koponyák és csontvázakkal meg csak annyi a problémám, hogy kicsit sok belőle a hat perc, viszont ezzel együtt is a lemez egyik legmarkánsabb szerzeménye. Szintén érdemes egy kis időt adni a modernebb, mechanikusabb témákat is csatasorba állító Lélekhangokbólnak, amely szintén nem egy azonnal ható Class FM-es sláger, viszont ettől még simán az album egyik legérdekesebb, legerősebb darabja menetelős megközelítésével, szimpla, de hangulatos soraival. A záró Sállállállá (Csak bennem bízz) pedig borítékolhatóan sok vitát vált majd ki Lukács sállállállázásával, de sem szerkezetében, sem dallamaiban nem tipikus darab. A szövegekről ennyi év után szintén nincs sok értelme leállni vitázni: ezúttal is akad, ami nem annyira telitalálat (nálam a Koponyák és csontvázak mellett az Olyan mint rég is ilyen, a kalandból – Columbo „rím" pedig szabályosan fáj az album legelején), máshol meg remekül működnek a sorok. Nekem a borítóval sincs bajom, pláne, hogy ez szintén elég necces témakör a Csapdánál az első pillanatoktól fogva.

A tartósan csúcson helyet bérelt, régóta bejáratott névnek számító zenekarok közös sajátossága, hogy egyszerűen nem tudnak olyat lépni, amin nem kezdődik azonnal öldöklő vita. Nem lesz ez most másképp sem, sokan most is reflexből fikáznak majd, pedig nincs miért: akadtak gyengébb lemezei a Tankcsapdának, ezen nincs mit vitázni, de ez most tényleg jól sikerült.

 

Hozzászólások 

 
-1 #35 deniro2 2014-11-08 01:37
asdasd: egyetértek...
Amúgy szerintem nem egy nagy durranás az új lemez, viszont Tcs szinten ez a zene igenis előrelépés a sok üljeneka faszomraacsajok után... Amivel önmagában semmi problémám nincs, hiszen én is imádtam '92-ben a legjobb méreg lemezt, mikor buli volt, mert olyan rock&roll filling volt benne, mint semmi másban a magyar rockzenében...
Mindettől függetlenül, szerintem zeneileg (sem tökéletes) az új TCS lemez meghaladja önmagát, ami mindig tiszteletremélt ó...
Idézet
 
 
+1 #34 neal and jack and me 2014-11-03 21:21
na, valami ilyesmit akartam én is kihozni belőle, max neked jobban sikerült megfogalmazni
Idézet
 
 
+4 #33 asdasd 2014-11-03 20:30
Idézet - neal and jack and me:
régen azért volt jobb minden, mert akkor még az újdonság erejével hatottak.
ma már lehetetlen olyan zenét piacra dobni, ami innovatív, netán progresszív lenne. mindent hallottunk már, amit lehetett.


Nem. Azért volt jobb régen minden, mert még fiatalok voltunk és nem hallottunk semmit. Semmi nem lesz rád olyan hatással 35 évesen, mint ami 16 évesen elkap. Semmi. Ezért nem volt jobb semmi régen, ez csak illúzió, szubjektív érzékelés.
Idézet
 
 
-4 #32 asdasd 2014-11-03 20:27
Idézet - Terror tarol:
asdasd Tesssééék? ez meg mi szeretett volna lenni? Ennél meggyőzőbb ellenérvet is tolhattál volna, hogy hol találtál fogást abban amit írtam, személyeskedésn ek nem nagyon /kéne/hogy itt helye legyen.
Emberről, totális ismeretlenül ez így elég hajmeresztő kijelentés,főle g hogy itt ezen a fórumon nincs is komoly előtörténetem..

Egy szórakoztatóipa ri termékre az elmélet bőven megállhatja a helyét, egyszerüen csalódáskeltően kiunalmasodott a legtöbb általam szeretett metalbanda, ez van.

azt szeress amit akarsz, nekem ehhez nincs közöm. Nem kell személyes támadásnak venni, ha épp nem szeretem azt ,amit talán te igen.


Nem erről van szó, haver, nem kell agyvérzést kapni. Ez a megkeseredett régen minden jobb volt-hozzáállás, ez a béna.
Idézet
 
 
+7 #31 nekem8 2014-11-03 18:17
Lerágott csont már az aktuális tcs lemezről véleményt formálni. Elkészítik a lemezt, aztán kiadják, sokan meg mennek a mol kútra megvenni. Nincs ezzel baj. Én már egy ideje gondolkodom azon, hogy mi lehet a gond. Mármint, hogy például miért lehet az, hogy az utolsó 3 lemezük igencsak gyengére sikeredett.
Szerintem először is a minden jót lemez szöges ellentéte az azt megelőző lemezeknek, próbáltak valaki vagy valami hatására visszakanyarodn i a méreg/punkandroll lemezekhez. Ezt, ahogy lukács is mondja egy interjúban, sokan nem tudták értelmezni, nem tudták hogyan fogadni a lemezt. Az urai vagyunk, meg a rockmafia lemezek, hogy miért botrányosan gyengék, most nem mélyedek bele. De az agyarország újrakiadásával kapcsolatban nagyon sajnálom, amit műveltek azzal az egyébként mestermű lemezzel. Rögtön a vigyetek haza elejére mi a fenének kell az a baromság? Vagy a mindig péntek elejére berakták azt a riffelést, ami a későbbi részben jön. Nem kellett volna, mert már a dal közepétől unalmas lesz tőle az egész dal (nélküle amúgy mocskos nagy szám).Aztán az ez az a ház elejéből kivették a térhangzást, pedig jobb volt az eredeti, térhangzásos verzió. Az itt vannak a tankok-ban az állj, állj... ezen szintén kiakadtam. Ront a dal összképén! A megkapod ami jár erősen meg lett vágva, holott jó volt az úgy ahogy volt 3-4 perc szünet után jött a zene újból.
Az egyetlen szerencse hogy a mindenki vár valamit lemezt nem bolygatták, azt meg is vettem, meg hát legyünk őszinték az utolsó baromi jó lemezük, sőt, az én mércém szerint a legjobb lemezük is egyben. Brutál keverés, szédületes riffek, és a dobosuk is kivételesen elég jó témákat üt, a gitárszólók egy picit háttérben, de nem is baj, amikor vannak, azok kiválóak. Nagyon erős a gyanúm, hogy azt a lemezt javarészt cserkó írta, azért nem tudnak ahhoz foghatót készíteni mert már nincs a bandában. Az egy olyan lemez amit bármikor bárhol meghallgatok.
Idézet
 
 
-9 #30 Assassin 2014-11-03 15:54
Idézet - saszi:
A Tankcsapda mindig is szöveg centrikus zenekar volt. Sajnos amennyire jó szövegeket írtak régen, most úgy érzem mintha a saját csapdájukba estek volna bele. Már elfogytak a frappáns rímek, de még mindig túl okos akar lenni. Inkább saját érzelmekről szólhatnának a dalok. Én hatalmasat csalódtam. Mert lehetne ez akár jó is, ha merne mind zeneileg, mind szövegileg nyitni más stílusok felé. Érezni kéne a kort az ember mögött, de így az embert se érzed.


Pontról pontra minden negatív, amit írtál, éppen hogy az ellentéte az igaz.
Gratulálok...:D
Idézet
 
 
+9 #29 saszi 2014-10-31 10:28
A Tankcsapda mindig is szöveg centrikus zenekar volt. Sajnos amennyire jó szövegeket írtak régen, most úgy érzem mintha a saját csapdájukba estek volna bele. Már elfogytak a frappáns rímek, de még mindig túl okos akar lenni. Inkább saját érzelmekről szólhatnának a dalok. Én hatalmasat csalódtam. Mert lehetne ez akár jó is, ha merne mind zeneileg, mind szövegileg nyitni más stílusok felé. Érezni kéne a kort az ember mögött, de így az embert se érzed.
Idézet
 
 
#28 neal and jack and me 2014-10-31 08:45
régen azért volt jobb minden, mert akkor még az újdonság erejével hatottak.
ma már lehetetlen olyan zenét piacra dobni, ami innovatív, netán progresszív lenne. mindent hallottunk már, amit lehetett.
Idézet
 
 
+5 #27 Terror tarol 2014-10-31 08:19
asdasd Tesssééék? ez meg mi szeretett volna lenni? Ennél meggyőzőbb ellenérvet is tolhattál volna, hogy hol találtál fogást abban amit írtam, személyeskedésn ek nem nagyon /kéne/hogy itt helye legyen.
Emberről, totális ismeretlenül ez így elég hajmeresztő kijelentés,főle g hogy itt ezen a fórumon nincs is komoly előtörténetem..

Egy szórakoztatóipa ri termékre az elmélet bőven megállhatja a helyét, egyszerüen csalódáskeltően kiunalmasodott a legtöbb általam szeretett metalbanda, ez van.

azt szeress amit akarsz, nekem ehhez nincs közöm. Nem kell személyes támadásnak venni, ha épp nem szeretem azt ,amit talán te igen.
Idézet
 
 
-5 #26 asdasd 2014-10-31 00:36
Idézet - Terror tarol:
23. as ezzel egyetértek, Slayer valóban addig volt igazán jó, azóta a többit én nem is hallgatom, nem szeretem azt amit azóta csinálnak.
Ebben nincs semmi meglepő, hogy régen jobb volt szinte mind, mert akkor még a kitörési vágy, a bizonyítási kényszer hajtotta őket, hogy nagyot "robbantsanak". Mióta befutott, elismert sztárokként ünneplik őket, eléggé betunyultak, persze NEM MIND, vannak néha jó villantások is.

Rengetegen elkommerszedtek , csak a névből adják el magukat, és félgőzzel kitolnak néha valami szarkupacot magukból. Sajnos, még az az örömünnep, ha csak a száncsa önismétlés kategoriába esik, de sokszor ezt sem lépik meg.

Rosszabbik eset, ha olyan irányt vesz a zenéjük, ami nem kedvez a rajongótábornak , vagy olyan új énekest fogadnak be, aki tönkrevágja az egészet. Utobbira saját megítélésem szerint pont az Annihilator a példa. AZ is régen ezerszer jobb volt.


régen te is jobb voltál.
Idézet
 
 
+2 #25 Terror tarol 2014-10-31 00:32
23. as ezzel egyetértek, Slayer valóban addig volt igazán jó, azóta a többit én nem is hallgatom, nem szeretem azt amit azóta csinálnak.
Ebben nincs semmi meglepő, hogy régen jobb volt szinte mind, mert akkor még a kitörési vágy, a bizonyítási kényszer hajtotta őket, hogy nagyot "robbantsanak". Mióta befutott, elismert sztárokként ünneplik őket, eléggé betunyultak, persze NEM MIND, vannak néha jó villantások is.

Rengetegen elkommerszedtek , csak a névből adják el magukat, és félgőzzel kitolnak néha valami szarkupacot magukból. Sajnos, még az az örömünnep, ha csak a száncsa önismétlés kategoriába esik, de sokszor ezt sem lépik meg.

Rosszabbik eset, ha olyan irányt vesz a zenéjük, ami nem kedvez a rajongótábornak , vagy olyan új énekest fogadnak be, aki tönkrevágja az egészet. Utobbira saját megítélésem szerint pont az Annihilator a példa. AZ is régen ezerszer jobb volt.
Idézet
 
 
+6 #24 kéjsóvár bohóc 2014-10-30 21:16
A Tankcsapda is pont ugyanolyan tömeg rock mint pl. a Hooligans. Sajna ez van!
Idézet
 
 
+15 #23 Ekli Dávid 2014-10-30 19:01
Elfejtettétek mondani, hogy Lars Ulrich szar dobos, meg a Metallica régebben jobb volt. Meg a TCs is meg a Leander is, meg a Pokolgép is, stb., stb.. Lemmy is öregszik, az Ace Of Spades még jó volt azóta meg ugyanolyan minden lemezük. Angus Young meg mit bohóckodik ennyi évesen, Ozzynak meg annyi pénze van ,hogy egyáltalán nem hiteles amikor a Black Sabbath-al kiáll turnézni. Biztos csak a pénz miatt teszi. És itt van ez az Araya is. A Slayer a South Of Heaven óta csak árnyéka önmagának, az első 10 év az még igen...azóta eladták magukat ők is. RÉÉÉGEBBEN MINDEEEN JOBB VOOOOLTTTT ÉÉÉÉRTITEEEEEEK !
Idézet
 
 
-2 #22 gewissen 2014-10-30 13:43
"2) Sidi helyenkénti felesleges "erőlködése" , pl. a "semmi pánik" refrénje alá mi a francnak kellett erőltetni a disszonáns témát? csak hogy ne legyen sablonos?"

Milyen disszonáns téma? Kvintek mennek alatta.
Idézet
 
 
+6 #21 vmiso 2014-10-30 12:45
Emberfia:

Én is voltam a kolbászfeszten Bcsabán, a koncerhelyszín tényleg gyalázat volt, kicsi hely, tele asztallal, paddal, minden dőlt borult.

A zenekar biztosna élvezi amit csinált, de számomra nagyon gyenge koncert volt, alig játszottak régi klasszikus dalokat, nyomatták az uccsó 3 lemezt, ezeket 1x sikerült meghallgatnom, az is sok volt belőlük.
Még 1x mondom biztosan élvezik a zenélést, de sajnos a dalíró képességeik elkoptak, a szövegeik meg talán még rosszabbak.
A Farkas Zotyás "Nem engedem" állat volt együtt, sztem a nézősereg fele nem tudta ki is Zotya, de a zene valóban ütött.

Szimpatikusan nyomták, de számomra az utolsó 3 album dalai hallgathatatlan ok, és nem csak az én véleményem ez.

Azért a "Legjobb méreg" a "Mindig péntek" még mindig üt, inkább amolyan best of-nak örültem volna:)
Ott vannak a régi albumaik, a "Punk" a "Legjobb" a "Jönnek" az "Ember" az "Agyar" ezekkel letettek annyit az asztalra hogy mindig legyen hallgatnivaló tőlük:)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.