Shock!

február 21.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ship Of Fools: Let's Get This Mother Outta Here

A "Bolondok Hajója" egy furcsa formáció. Alapítója, Les Smith billentyűs és samplermágus, aki anno a Cradle Of Filth sorait erősítette, most pedig az Anathema-ban játszik anyatémákat. A promóanyag szerint ez a Yorkshire-ben alakult társaság '93 és '94 között megjelentetett két lemezt és pár limitált demó-EP-szerűséget, aztán pukk.

megjelenés:
2002
kiadó:
Peaceville
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Ez a kegyetlenül lökött című anyag (Távolítsuk El Innen Ezt Az Anyát) tulajdonképpen egy újrakevert válogatás a banda lemezein és egyéb kiadványain szereplő dalokból. De még milyen! Beleszerettem teljesen. Igaz, annyira metal zene ez, mint amennyire ambient vagy modern pszicho-trance. Mittomén, az ilyen zenék skatulyázhatósága közelít a nullához. Sokan az Ozric Tentacles mellé sorolják, ebben lehet valami végülis. Talán a Pink Floyd kísérletező és kissé elszállós tégláiból épült ez a zene is, mint ahogy az Ozric, vagy épp Kevin Moore bandája, a Chroma Key. Sok "űrös" billentyű (copyright VSz), flangeres, szállós gitárok, élő dobon feljátszott, de mégis ringatóan monoton dobgroove-ok, ide-oda beszúrt beszéd és effekt hangminták, helyenként élő fuvola, csingilingi, prütty prütty... És a végeredmény egy vibráló, élettel teli izé, amit nem lehet besorolni sehová, nem lehet óóóózni a refréneket, meg csápolni rá a stadionkoncerteken (már ha vannak egyáltalán). Erre a zenére lehet meditálni, éjszaka vezetni, álmodozni, szeretkezni, vagy csak úgy, elmélyülten, sötétben, fülhallgatóval figyelni az apró finomságokat. Waaaahahahahaaaaa, kult! Kedvencemből, a Blade Runner filmből is beleraktak mintákat. Repülök. Szállok. Olvadok. A végleges verzión a szintén vicces című L=SD2 dal klipje is megtalálható, én szerencsétlen papírtokos promócédés, csak elképzelni tudom, hogy az is milyen pszichotrip lehet.

A borító is félisten, olyan, mintha valami olcsó fénymásolat lenne, egy ősi, Egyiptomban talált, de még kőkori hajóábrázolás van rajta valami napszerű körben: egyszerű és tök jó. Nem tudom, mi a célja ennek a kiadványnak, csak remélni merem, hogy azért gyűjtögették össze ezeket a régi felvételeket, hogy újraindítsák ezt a hajót az idióta zsenialitás tengerén... és hogy magukkal vigyenek engem is. Mindenesetre itt állok a kikötőben, hüvelykujjam az égnek emelve, és reménykedem.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.