Shock!

június 22.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Riot V: Mean Streets

riotv_cUtolsó három lemezével, a még 2012-ben elhunyt Mark Reale-lel és a mikrofon mögött Tony Moore-ral készül Immortal Soullal, illetve a már Todd Michael Hall által felsüvöltött Unleash The Fire / Armor Of Light kettőssel a Riot tökélyre vitte a szteroidokkal felpumpált, európai ízekkel felvértezett power metalt. Számomra különösen a legutolsó cucc volt hatalmas kedvenc, abban az irányban pedig nem is nagyon lett volna hova továbblépni, így kifejezetten örültem, mikor arról lehetett olvasni az előzetese interjúkban, hogy a hat év szünet után érkező Mean Streets szándékosan vissza fog kanyarodni a banda korábbi dolgaihoz. A Riot ugyanis a Moore- és Hall-korszakok power metalját megelőzően rockosabb és bluesosabb mezsgyék mentén is remek dolgokat hozott össze.

megjelenés:
2024
kiadó:
Atomic Fire
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 12 Szavazat )

A Mean Streets leginkább a korai, Guy Speranza és Rhett Forrester által felénekelt lemezek világához kanyarodik talán vissza, de itt-ott a Mike DiMeo-féle Riot zsírosabb, bluesosabb dolgai is felbukkannak. Mindez abból a szempontból pikáns csak, hogy a jelenleg a fedélzeten lévő zenekari tagok közül senki sem volt még a bandában az egészen korai érában, de még a DiMeo-korszakban is csak Mike Flyntz gitáros rendelkezett tagságival. Ettől függetlenül a Mean Streets egyértelműen egy karrierösszegző anyag, ami egészen az 1977-es Rock Citytől kezdve tekinti át a csapat munkásságát. Nem hiába volt Flyntz anno a banda motorja és agya, Mark Reale tanítványa: a fickó maximálisan elsajátította egykori mesterétől, hogyan kell igazi Riot-dalokat komponálni.

A lemezt nyitó Hail To The Warriors még egyértelműen az utolsó három album világát továbbvivő, szélvész europower-cucc, de utána visszavesznek a tempóból és kezdődik az időutazás, visszafelé. A Feel The Fire a régi Riot proto-metál cuccainak emlékét hozza vissza, az általában magas hangon süvöltő Todd Michael Hallnak pedig meglepően jól áll ez a visszafogottabb téma is, akárcsak a soron következő Love Beyond The Grave, ami hatásos csordavokáljaival arat. Sorminta a későbbiekben sincs a lemezen, tényleg olyan a Mean Streets, mintha a banda különböző korszakait bemutató hullámvasúton ülnénk, épp csak ezen az utazáson nincsenek mélypontok. Egységesen magas a színvonal tehát, függetlenül attól, melyik zenei világban kalandozunk éppen Mike Flyntz és társai vezetésével.

A High Noon például hiába tűnik első ránézésre power metalnak, szólóiból egyértelműen kiérezhető a '90-es évek Riotjának bluesosabb megközelítése, és ezzel az időszakkal rokon a Lost Dream is, a Before This Time viszont egy heroikus, dallamos heavy metal himnusz, akárcsak a Mortal Eyes. A címadó meg számomra a Moore-korszak Johnny-dalait idézi, azaz olyan, mintha a Johnny's Back és a Still Your Man folytatása lenne, a régi időket felelevenítő szöveg pedig elég erősen utal is erre.

A csapat rajongói tehát számtalan apró érdekességet, korábbi cuccokra visszautaló finomságot, csemegét fognak találni a Mean Streetsen, újonnan érkezettek meg simán csak kaphatnak egy változatos, jó dalokkal telepakolt metállemezt. Ha tehát régi Riot-fan vagy, akkor azért, ha meg most találkoztál először a banda nevével, akkor azért hallgasd meg a Mean Streetset. Egyik esetben sem fogsz csalódni. Ráadásul magyar vonatkozása is van az anyagnak, hiszen – fogalmazzunk így – a csapat hagyományaihoz maximálisan illeszkedő borítót Havancsák Gyula készítette.

 

Hozzászólások 

 
#2 Equinox 2024-05-19 14:23
A lemeztől attól még sokat várok, mivel a teljes Riot életművet sokra tartom.
Idézet
 
 
#1 Acélfotel 2024-05-19 13:22
"a csapat hagyományaihoz maximálisan illeszkedő" na ja, én nem biztos, hogy ilyen diplomatikusan fogalmaztam volna:)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.