Shock!

október 15.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Orange Goblin: The Big Black

Gondolom, mindenki ismeri azt az érzést, amikor szeret egy bandát és sokat vár az adott csapat új lemezétől, de végül csalatkoznia kell, egyrészt a felfokozott várakozás, másrészt a gyenge teljesítmény miatt. Az új Orange Goblin számomra egy ilyen korong - sajnos.

megjelenés:
2000
kiadó:
Rise Above / MusiCDome
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 2 Szavazat )

Az előző, kettes sorszámot viselő zseniális anyaguk, a Time Travelling Blues az egyik legjobb stoner rock album volt, amit életemben hallottam. Az új lemez több szempontból sem ér elődjének nyomába, de a legnagyobb probléma a hangzással van. Lehet,hogy Billy Anderson egy kultikus figura, de az album alapján egyáltalán nem akkora stúdiómágus, mint sokak szerint, bár a 96'-os Neurosis korong tényleg egy kiemelkedő munka volt a részéről. Ez az anyag viszont úgy szól, mint valami kásás, próbatermi felvétel. Az album igazából csak annak jöhet be, aki tudja,hogy mit KELLENE hallani, mert a dalok nem sokban maradnak el az előző lemez nótáitól. Ha újra Dave Changgel dolgoznak, jobb lett volna a végeredmény, ebben egész biztos vagyok, de az öreg Chris Gosst is biztos meg lehetett volna kérni. Ha így történik, még afelett is könnyen elsiklottam volna, hogy a The Big Black semmi újat nem tud felmutatni az előző koronghoz képest, de hát ennek a műfajnak sosem a kreativitás volt a lényege, de azért a visszafejlődés már egy kicsit tényleg túlzás...

Lehet, hogy a stúdióban is inkább az anyagozás ment munka helyett, mindenesetre a részeg, vagy betépett gügyörészést magába foglaló rejtett szám erre utal, amire megint csak nem mondhatnám, hogy előnyére válna a korongnak. Sose szimpatizáltam az olyan bandákkal, akik image-t csinálnak a kábítószer használatukból.

Mégsem állítom, hogy mindenki kerülje el messziről ezt az anyagot, mert a nóták ugyanolyan, erőtől duzzadó stoner zúzdák, mint eddig, és ha sikerül elvonatkoztatni a hangzás gyatraságától - bár nem könnyű feladat -, akkor ez egy kellemes hallgatnivaló, főleg azoknak, akik nem ismerik az előző lemezt.

 

Még több írás a szerzőtől

Hozzászólások 

 
+1 #4 Scud 2017-08-29 10:54
Sztem ez egy kurva jó lemez.
Idézet
 
 
+2 #3 Equinox 2013-09-08 11:46
Idézet - Nagy Andor:
Idézet - Equinox:
A koncertlemez kritikájának hatására elkezdtem visszaásni stúdiómunkák után, ezt találtam meg először, így hajrá.


Örülök, mert akkor ezek szerint a koncertlemez kritikája elérte a célját. A hangzással pedig természetesen semmi gond.

Mondhatni érdekelt a banda, de a rajongással telített koncertkritika indította el, hogy na most aztán kötelező lesz. Jó kis fogós stoner, slágerek is vannak/lesznek (ha kikristályosodi k, hogy merre hány méter), szeretem jól megrágni a lemezeket, addig a pontig, hogy tudom a számcímeket, hogy az a szám, ahol van az a fogós riff, stb. Szóval addig még van. De tény, hogy jó bandára akadtam, a Eulogy stúdiólmez is lent van már (hallgatás csak a Big Black elmélyítése után), a Time Travelling Blues meg a többi még nem került elő, de majd azok is.
Idézet
 
 
+1 #2 Nagy Andor 2013-09-08 11:04
Idézet - Equinox:
A koncertlemez kritikájának hatására elkezdtem visszaásni stúdiómunkák után, ezt találtam meg először, így hajrá.


Örülök, mert akkor ezek szerint a koncertlemez kritikája elérte a célját. A hangzással pedig természetesen semmi gond.
Idézet
 
 
+3 #1 Equinox 2013-09-07 12:25
Mi a baj ezen a lemezen a hangzással? A koncertlemez kritikájának hatására elkezdtem visszaásni stúdiómunkák után, ezt találtam meg először, így hajrá. De keresem már a többit is.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.